Збалансоване дитяче харчування — основа для повноцінного розвитку малюків. Однак після введення прикорму і переходу на звичайну їжу особливо в ранньому віці діти стають вибагливі в їжі. Батькам доводиться потрудитися, щоб приготувати страву, яке сподобається малюкові і забезпечить його всіма потрібними поживними елементами. Рішенням є молочний суп. З його допомогою можна легко привчити примхливих діток до нелюбом продуктам.
Молочний суп з вермішеллю, як в дитячому садку (рецепт на 1 порцію)
Я готую завжди саме так, і моїм домашнім все дуже подобається. Супчик виходить досить рідким. Виходить відмінний сніданок, який, як правило, люблять всі діти. Тут можна використовувати будь-які макаронні вироби, локшину або зірочки. Все, що завгодно, лише б вам подобалося.
Нам знадобляться:
- вермішель — 4 столові ложки.
- молоко — 1 стакан.
- сіль і цукор за смаком.
- вершкове масло.
Приготування:
Читайте також: Брокколі для першого прикорму : як приготувати, як давати грудничку
1. У каструлю наливаємо зовсім небагато води і ставимо на плиту.
Це робиться для того, щоб молоко не підгоріло.
2. Коли вода почне закипати вливаємо молоко і додаємо в нього дрібку солі.
Даємо йому трохи прогрітися і засипаємо вермішель разом з цукром. Я кладу одну столову ложку на склянку молока, але ви виходите зі своїх переваг.
3. Як тільки молоко закипить, відразу ж знімаємо каструлю з вогню. Накриваємо її кришкою і даємо настоятися пару хвилин.
Такі дрібні макарони варяться дуже швидко. Якщо їх переварити, то все перетвориться в несмачну масу.
4. Розливаємо наш молочний суп по тарілках, кладемо шматочок вершкового масла. Насолоджуємося прекрасним ранком, яке почалося з такого смачного страви!
Які макарони можна давати малюкам?
Скільки, коли і в якому вигляді можна давати дитині макарони? Як і інші продукти, їх варто вводити поступово. Запропонувати дитині невелику порцію можна, якщо він вже спробував перший прикорм: гречану і рисову каші, овочі, м’ясо, кисломолочні продукти і соки. Критерій, що дитині можна давати макарони — хороша переносимість вівсянки (також містить глютен).
Пам’ятаючи про марність виробів з пшеничного борошна вищого гатунку, доктор Комаровський та інші авторитетні педіатри рекомендують відкласти знайомство з ними до рочки.
Перший раз макарони можуть бути використані в якості засипки в суп (зірочки, павутинка). Також їх можна додати в прикорм (овочеве пюре). Як самостійне блюдо продукт пропонують після року, вибираючи тонку вермішель, яку малюк може м’яти яснами. Приправою до нього стає вершкове або соняшникову олію, овочі, зелень.
Читайте також: Долихосигма кишечника: причини, симптоми і методи лікування патології у дітей
Як приготувати молочний суп з вермішеллю для дітей (на 2 порції)?
в цьому рецепті розписано кількість інгредієнтів на дві порції, а сам процес приготування в принципі скрізь однаковий. Сіль і цукор додавайте до смаку. Я зазвичай кладу на один стакан молока неповну столову ложку цукру, для кого-то це може здатися солодко, тому виходьте з своїх смакових переваг.
Нам знадобляться:
- молоко — 0,5 л.
- вермішель — 30-50 г.
- сіль і цукор за смаком.
- вершкове масло — 5 г.
Приготування:
1. Вливаємо молоко в сотейник або каструльку і доводимо його до кипіння.
2. Додаємо цукор, сіль і вермішель. Перемішуємо і варимо на повільному вогні 7-10 хвилин, періодично помішуючи супчик.
Чим більше макаронних виробів ви насипаєте, тим густіше стає ваше блюдо.
3. Розливаємо по тарілках і кладемо шматочок вершкового масла за бажанням. По-моєму, дуже добрий початок дня, а вам як?
Користь
- У першу чергу вермішель цінна тим, що містить багато складних вуглеводів. А так як макаронні вироби подобаються багатьом діткам, то в ситуації з низькою вагою або поганим апетитом страви з вермішеллю здатні забезпечити дитину потрібної йому енергією.
- Але не варто вважати вермішель тільки вуглеводним продуктом, адже в ній присутні різні корисні речовини, наприклад, вітаміни групи В, калій, фосфор і кальцій. Крім того, крім складних вуглеводів страви з вермішеллю дадуть дитині важливі для зростаючого організму амінокислоти.
- Щоб малюк отримав від вермішелі більше користі, купуйте вироби першого класу або з маркуванням «А». Їх виготовляють з твердих сортів пшениці, тому на пачці часто позначають, як «durum».
Відео про те, як правильно зварити вермішелевий молочний суп з картоплею
Дуже часто молочний суп з вермішеллю готують ще й з картоплею. страва не Цукор, воно виходить дуже ситним і поживним. Краще їсти його в першій половині дня, тоді ви не зголодніли ще довгий час. Пробуйте і вам обов’язково сподобається!
Нам знадобляться:
- молоко — 1 стакан.
- вода — 0,5 л.
- картопля — 3 шт ..
- вермішель — 100 г.
- сіль — 0,5 ч.ложки.
Приготування:
Такий супчик завоював серця не лише дітей, а й дорослих. Тому спробуйте як-небудь зробити собі на сніданок таке смачне блюдо, і ви точно залишитеся задоволені!
Склад макаронів
Макарони — калорійний продукт, виготовлений переважно з борошна вищого сорту. При створенні такого борошна оброблене зерно втрачає оболонку, позбавляється корисних речовин. Вироби з борошна такого типу багато в чому не приносять користі для дітей та дорослих. Сьогодні в магазинах широко представлені вироби з твердих сортів пшениці (група А). Вони привабливі на вигляд, не розварюються і часто використовуються в дієтичному харчуванні, як гречана і рисова крупа. У 100 грамах готових виробів понад 300 кКал, це досить калорійний продукт.
Читайте також: Коли вводити молочну кашу: вік дитини, особливості прикорму і думки педіатрів
В складі виробів з борошна вищого сорту:
- легкозасвоювані повільні вуглеводи.
- незначна кількість насичених жирів.
- білок глютен — провокатор алергії, який засвоюється не всіма людьми.
Симптоми алергії на глютен у немовлят — пронос, посилене газовиділення, безсоння, млявість, втрата апетиту, висипання у вигляді кропивниці. Однак ці ознаки характерні не тільки для алергії на глютен і вимагають консультації у педіатра.
Рецепт смачного молочного супу з підсмаженою вермішеллю
Родзинкою цього рецепта є підсмажена вермішель. Воно надає супу з молоком особливий смак і аромат. Впевнена, вам сподобається таке смакове поєднання продуктів. Можна додати вершкове масло, адже, як ми знаємо, «кашу маслом не зіпсуєш».
Нам знадобляться:
- молоко — 600 мл.
- вермішель — 100-150 г.
- сіль і цукор за смаком.
Приготування:
1. Молоко прогреваем в каструлі на повільному вогні, а в цей час висипаємо вермішель на суху сковорідку і підрум’янюємо її на середньому вогні.
Молоко помішувати, щоб воно не пригоріло.
Ось такий от красивий колір повинен вийти у макарошек.
2. Висипаємо їх у майже кипляче молоко, додавши сіль і цукор за смаком.
Варимо до готовності, постійно помішуючи. Цей суп здивує ваших домочадців своїм незвичайним смаком!
Загальні принципи приготування
Готувати суп можна зі звичайною магазинної вермішеллю або з домашньою локшиною. Макаронні вироби краще вибирати якісні, переважно з борошна твердих сортів — такі НЕ будуть розвалюватися при варінні і не перетворяться в клейку кашу. Можна купити звичайну дрібну вермішель або надтонку, так звану «павутину», яка готується буквально в счітанyие секунди.
Молоко підійде нормалізоване 2,5% і 3,2%, яке продається в пакетах. Можна використовувати незбиране, але тільки розведене у воді. Підійде і пряжене молоко, яке можна придбати в магазині або витопити самостійно в домашніх умовах. Тут важливо звернути увагу на жирність молока. Чим вище відсоток жирності, тим калорийнее вийде суп. Дуже жирне магазинне і тим більше домашнє молоко обов’язково слід розбавляти водою, особливо якщо готуєте дитячий суп.
Правильні пропорції
Щоб суп з вермішеллю, зварений на молоці, вийшов смачним і ніжним, треба правильно розрахувати пропорції. Суп не повинен бути дуже густим. Тому додавати макаронних виробів потрібно рівно стільки, скільки вказано в рецепті. Можна насипати трішки менше, але ніяк не більше, так як при варінні тісто сильно набухає, вбирає в себе рідину і збільшується в об’ємі. Оптимальна кількість вермішелі для молочного супу — 0,5 склянки (обсяг 200 мл) на 1 літр молока.
Норми прикорму супами для восьмимісячну дитину
Омлет для однорічної дитини — рецепти в мультиварці , духовці
Будь-які нові продукти вводяться в раціон малюка поступово. Доктор Комаровський не рекомендує знайомити дитину з невідомими йому стравами під час хвороби, за кілька днів до проведення профілактичних щеплень та через три дні після них. Якщо малюк відмовляється їсти або робить це з великим небажанням, наполягати не рекомендується. Краще повторити експеримент пізніше.
Якщо подати дитині супчик на яскравою тарілці, він їстиме з великим задоволенням
Розмір порції
Якщо готувати супи з продуктів, які вже знайомі дитині, починати можна з повноцінних порцій — 100-150 мл. Якщо в першому блюді присутній новий інгредієнт, наприклад, гарбуз, ризикувати не варто. Спершу має сенс протестувати на 1-2 ложках, як малюк і його організм відгукнуться на нововведення
Важливо! Якщо дитина вже навчився жувати, продукти можна дрібно різати, а якщо немає, варити супи-пюре.
Частота прикорму супом
Годувати супом восьмимісячних малюків найкраще раз в день — під час обіду. Деякі батьки дають своєму малюкові перша страва і ввечері. Обидва варіанти мають право на існування, частоту прикорму супами розраховувати слід індивідуально.
Зварити смачний і корисний суп просто
Більшість фахівців поки не прийшло до єдиної думки щодо того, з якого саме віку починати підгодовувати немовлят рідкими стравами. Далеко не завжди це середньостатистичні 8 місяців. Одні педіатри впевнені, що суп не принесе шкоди грудничку і на півроку, інші настійно рекомендують почекати до досягнення дитиною 11 місяців або навіть року. Єдине, в чому всі профі солідарні, — так це в тому, що діткам на грудному вигодовуванні прикорм супік стає потрібен пізніше, ніж тим малюкам, які харчуються штучними сумішами.
Приготування
Читайте також: З якого віку дитині можна давати курячий бульйон
Технологія дуже проста. Я беру кухлик з товстим дном і антипригарним покриттям. Вливаю в нього спочатку холодну воду, а потім молоко. Якщо у вас магазинне молоко жирністю 2,5%, то його можна і не розбавляти, а тільки обполоснути кухлик водою. Цільне і дуже жирне розбавляю обов’язково, тоді супчик вийде більш ніжним і не підгорить.
Ставлю кухлик на плиту, на найменший вогонь. Постійно помішують, щоб не пригоріло і не втекло. Як тільки молоко нагріється, відправляю туди шматочок вершкового масла, даю йому розчинитися. Безумовно, можна додавати масло в самому кінці або зовсім виключити його зі списку інгредієнтів, якщо готуєте для малюків.
Терпляче доводжу до кипіння. Як тільки закипить, додаю сіль — всього 1-2 крихітних пучок багаторазово поліпшать смак супу. Відразу ж всипав цукровий пісок, а також ванілін на кінчику ножа для приємного аромату. Якщо у вас вермішель з борошна твердих сортів, то цукор можна додати в самому кінці приготування, тоді суп точно не підгорить.
В кипляче молоко всипав вермішель, повільно і акуратно, помішуючи суп, щоб вона не злиплися і не утворився один клубок. Я відміряють норму макаронних виробів жменями. На 500 мл рідини беру 1 велику жменю, від душі, це приблизно 50 грам.
Продовжую варити на тихому вогні, помішуючи, максимум 1 хвилини. Тут все залежить від сорту макаронів. Якщо у вас «Павутинка», то прибирайте з плити відразу після кипіння, накрийте кришкою і почекайте пару хвилин, вона упарітся самостійно. Тверді сорти потрібно варити трохи довше і пробувати «на зубок», всередині вермішель повинна бути м’якою, але не перевареної. Враховуйте, що вона буде набухати в гарячої рідини і ще доходити до кондиції.
Як тільки суп трохи охолоне, розлийте його по тарілках. Суп смачний, будьте готові до того, що діти попросять добавки! Кількість цукру можна регулювати або додати замість нього мед. Приємного апетиту!
Кому не рекомендується давати вермішель?
Коли дітям можна давати суп з макаронними виробами, ви вже знаєте. Давайте розглянемо випадки, коли цього робити не потрібно. Обмежити вермішель потрібно в наступних ситуаціях:
- Якщо у дитини є схильність до закрепів.
- При наявності цукрового діабету.
- Якщо вага малюка перевищує норму.
- При наявності алергічної реакції на глютен.
Хочеться додатково попередити молодих батьків, що малюкам ні в якому разі не можна давати вермішель швидкого приготування.