Цінні якості
Існує чимало рецептів цього кислого напою. Будь-який з них має на увазі отримання молочних бактерій живого бродіння. Саме тому домашній квас так добре впливає на кишкову мікрофлору. Вважається, що його протимікробну дію здатне запобігти навіть такі небезпечні інфекції, як:
- черевний тиф.
- холера.
- сибірська виразка.
Після народження дітей у жінок нерідко починають кришитися зуби. Квас не може відновити зубну емаль, але зате добре її зміцнює. Серед інших корисних якостей споконвічно російського хлібного напою виділяють:
- благотворний вплив на зір.
- профілактику захворювань органів травлення.
- активізацію роботи імунітету.
- поліпшення апетиту.
- виведення з організму «шкідливого» холестерину, що сприяє зниженню ваги.
Шалені мами, які вживають його протягом дня, відзначають бадьорить, прилив сил. Напій містить вітаміни груп A, B, C, залізо, кальцій, магній і цілий ряд корисних амінокислот, без яких неможливе нормальне функціонування організму молодої жінки.
Важливо пам’ятати
- Квас — смачний і корисний напій, але зловживати ним не можна. Вводити його в свій раціон треба дуже обережно. Випивати в день більше склянки не варто.
- Магазинний покупної квас при годуванні груддю не підходить. Найкраще зробити його будинку.
- Малюкам квас дозволений тільки після 3 років, до цього краще пити компоти, морси, дитячі соки.
- Він категорично протипоказаний тим, хто страждає на гастрит або виразку шлунка , до речі, він небезпечний для чоловіків, тому що містить велику кількість естрогенів. Непомірне споживання може привести до утворення жирових відкладень за жіночим типом: на грудях і стегнах.
Шкода
Зараз популярний як домашній, так і магазинний квас. При збігу обставин, обидва ці види можуть погано позначитися на здоров’ї:
Читайте також: З якого віку дітей можна перевозити без спеціального крісла?
- Бочковий напій більш привабливий за ціною, склад натуральніше в порівнянні з пляшковим варіантом. Однак стоять на вулицях бочки рідко обробляють, щоб виконувати всі норми гігієни. Нерідкі випадки, коли на дні посудини знаходили величезну кількість паразитів. Оскільки перевірити чистоту бочки ніяк не можна, мамі, що годує краще не ризикувати своїм здоров’ям і благополуччям малюка. Якщо жінка все ж вирішила випити бочкового товару, має сенс запитати у продавця документи, що підтверджують його якість.
- Тепла газований напій пити несмачно, а охолоджений не рекомендують годуючим мамам. Він звужує судини і зменшує вироблення молока.
- Традиційний слов’янський квас не рекомендований людям, які страждають від гіпертонії, серйозними захворюваннями печінки і нирок.
Покупної продукт містить величезну кількість ароматизаторів, консервантів і барвників, які порушують обмін речовин і нормальну роботу внутрішніх органів.
Особливості покупних напоїв
Популярний в нашій країні квас дуже змінився з тих пір, як ним зацікавилася промисловість. Приготований за класичною технологією натуральний, розлитий в пляшки і оброблений для тривалого зберігання, він втрачає живі мікроорганізми, а з ними і більшу частину своїх корисних властивостей.
Газовані кваси, які продаються в магазині, і зовсім представляють собою прохолодні напої, що містять велику кількість консервантів, ароматизаторів і барвників. Вони можуть мати приємний смак, але користі для здоров’я від них немає.
Чи можна квас при грудному вигодовуванні?
Однозначної відповіді на питання, чи добре впливає квас на організм матері-годувальниці і дитини, немає. Лікарі радять бути обережними і звернути увагу на кілька факторів:
- У квасі міститься невелика доза алкоголю (приблизно 1,5% етилового спирту), який проникає в грудне молоко і може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям у грудничка. Однак педіатри при відповіді на питання, чи можна мамі, що годує пити квас, кажуть: якщо дотримуватися норму вживання, ніякої шкоди не буде. Те ж саме відноситься і до невинному кефіру.
- Газовані напої, випиті мамою, викликають кольки у немовлят. Продукт живого бродіння діє м’яко, так як газується природним шляхом, на дріжджах. Тому пара кухлів не відіб’ється на травленні дитини. Але якщо жінка страждає від проблем з шлунково-кишкового тракту, їй краще відмовитися навіть від малої дози освіжаючого напою.
Переконатися в тому, чи можна пити квас при грудному вигодовуванні, допоможе просте спостереження за малюком. Якщо він став неспокійно себе вести, так плаче або відмовляється від їжі, швидше за все, у нього кишкові кольки. У такі моменти мамі слід прибрати новий продукт з раціону, а потім ввести в меню більше кисломолочних продуктів.
Вплив материнського раціону на організм немовляти
Продукти, які вживає молода мама в період лактації, впливають на хімічний склад грудного молока і відображаються на самопочутті дитини. Погані, неякісні, ненатуральні продукти можуть викликати у малюка запор, розлад кишечника, блювоту, алергію. Педіатри рекомендують батькам завести щоденник і записувати в нього самопочуття дитини після вживання тих чи інших продуктів.
Після виписки з пологового будинку лікарі настійно радять новоявленої мамі вживати якомога більше рідини. Натуральні напої, соки, компоти, кефіри насичують організм рідиною та сприяють утворенню молока. Не рекомендується вживати ненатуральні, газовані напої і алкоголь.
Якщо у жінки немає можливості вгамувати спрагу рекомендованими напоями, то дозволяється випити невелику кількість виготовленої будинку закваски.
Рекомендації по вживанню
Етиловий спирт в складі може послужити підставою для позбавлення водійських прав. Тому перед тим, як сісти за кермо, недозволені навіть кілька ковтків.
Існує ряд напоїв, які рекомендується вживати тільки охолодженими. Квас в їх числі. Однак в спеку небезпечно дозволяти собі занадто холодні рідини, особливо годуючим мамам.
При ГВ будь-які рідини в своє меню слід вводити поступово, починаючи всього з пари ковтків. Краще робити це до обіду, щоб залишок дня спостерігати за станом немовляти. Відсутність висипу, невдоволення, примх, сльозотечі і кашлю вказує на те, що напій можна вживати далі. Поява будь-якого із зазначених симптомів робить квас забороненим для мами.
Два-три склянки охолодженого напою в день — ось оптимальна доза для жінки при ГВ. При цьому, страви з його змістом (наприклад, окрошка) починають вводитися набагато пізніше, щоб не створювати сильне навантаження на шлунково-кишкового тракту малюка.
Читайте також: Чи можна згущене молоко при грудному вигодовуванні дитини?
В народі цей продукт бродіння називають лактогонние, але наукового підтвердження цьому немає. Марно сподіватися на те, що після випитого буде великий приплив молока. А ось домашній квас з вмістом кмину цілком може стимулювати лактацію, якщо він був приготовлений для мами, що годує за всіма правилами. Його цілком можна пропонувати і маленьким дітям, починаючи з трирічного віку.
Корисні поради
Досить часто батьки вважають, що дитині, та й мамі, що годує, можна купувати квас з бочок. Розливний напій, дійсно, куди корисніше бутильованої, і термін його зберігання зазвичай не перевищує двох діб, що говорить про натуральному складі. Але купуючи квас з бочки, ви ризикуєте, особливо в спеку.
Напій вимагає особливих умов зберігання, бочка, в яку заливають його, повинна бути ідеально чистою. На практиці підприємці далеко не завжди приділяють належну увагу чистоті бочки і вимогам температурного режиму. В результаті квас може зіпсуватися в бочці ще до того, як пройдуть ті самі 48 годин, зазначені в супровідних документах на продукцію.
Напій навіть з мінімальним зміною хімічних параметрів є небезпека для дитини, вагітної і годуючої, адже він може викликати важке харчове отруєння.
Вибираємо правильно
Традиційний слов’янський напій складно знайти на прилавках магазинів. Незважаючи на те, що реклама «кричить» про процеси натурального бродіння і відсутності шкідливих добавок в темно-зеленому квасі, виробники завжди знаходять обхідні шляхи для здешевлення виробництва. Товар майже завжди проходить кілька шляхів обробки, за результатами яких його ділять на такі групи:
- Нефільтрований освітлений напій проходить швидку обробку для надання привабливого зовнішнього вигляду. Він може стояти в холодильнику 10-14 днів, при цьому натуральним його можна назвати з натяжкою.
- Нефільтрований неосвітлений — самий «живий» і корисний продукт, термін зберігання якого не перевищує п’яти днів.
- Фільтрований — очищений від клітин бактерій та інших домішок. Він зберігається довше інших видів, але втрачає масу користі.
- Квас, який пройшов холодну стерилізацію.
- Купажірованний — робиться з квасного концентрату з додаванням лимонної кислоти.
Це важливо! Склад завжди включає або столовий цукор, або сахарозу, декстрозу, фруктозу і навіть натуральний мед. Однак нерідко для поліпшення смаку додаються хімічні підсолоджувачі зі складними назвами. Від квасу з такими інгредієнтами при годуванні краще відмовитися.
Покупця також повинні насторожити:
- Напис «квасний напій ». Вона означає, що рецептура продукту занадто далека від традиційної.
- Термін зберігання 6 місяців і більше.
- Позначка «сильногазований». Вона означає, що квас газованим штучно і напевно викличе коліки у малюка.
- Занадто низька ціна.
Натуральний продукт упаковують в темну тару, щоб він не втратив якість під впливом світла. Нефільтрований вид розливають в невеликі бочки.
Рецепт квасу в домашніх умовах
Покупної напій не зрівняється з тим, що приготований власноруч. Процес не займе багато часу і не зажадає великої кількості продуктів. Деякі господині впевнені, що домашній квас швидко прокисає, однак при дотриманні рецептури він може простояти досить довго.
Квас з кмином
Інгредієнти:
- 5 л води.
- натуральний житній хліб — 500 грам.
- 1 ч. л. чорного кмину.
- 200 г цукру.
- 0,5 ч. л. сухих дріжджів.
Приготування:
- Хліб нарізати кубиками. Укласти на деко і трохи потримати в духовці, поки він не підсохне.
- Залити сухарики теплою кип’яченою водою приблизно на 3-5 годин.
- Як тільки сухарі розтопляться, додати дріжджі, кмин і цукор. Перемішати, накрити рушником і залишити в теплому місці на ніч.
Потім слід процідити рідину через сито або марлю, дати настоятися кілька годин. Готово!
Щоб надати напою особливий, незвичайний аромат, під час приготування додаються сушені ягоди, фрукти, трави.
Читайте також: Як швидко схуднути мамі, що годує після пологів і кесаревого без шкоди для дитини: вправи при грудному вигодовуванні
Швидкий квас з родзинками
Потрібно:
- 7-8 л кип’яченої води кімнатної температури.
- кілограм житніх сухарів (можна приготувати самостійно).
- півкіло цукрового піску.
- жменю родзинок за смаком.
- 15 г сухих дріжджів або пара столових ложок рідких.
Сухарі заливають водою і чекають 8 годин. Потім проціджують, в рідину додають інші інгредієнти. Напій настоюють 5 годин, після чого його охолоджують. В рецепт можна додати м’яту, лист чорної смородини (якщо у годуючої мами і малюка немає алергії на садові трави).
Лактація не є протипоказанням для вживання квасу. Однак мама повинна враховувати індивідуальні особливості здоров’я малюка і не забувати про допустимої денної норми.