Відгуки (4)
2
Приготував: Джулія вітрин
Читайте також: Індичка — один з кращих варіантів м’ясного прикорму для немовляти. Розбираємося в способах приготування
06.10.2016 Час приготування: 1 ч. 0 хв
зберегтися приготував (а) ОценітьРаспечатать
Іноді так хочеться згадати смак дитинства! Багато прекрасних страв подавали нам в садочку та школі. Тоді я їх не дуже їла, як, думаю, і більшість. А зараз не проти б спробувати.
Як приготувати «Тефтели для дітей»
Краще зробіть фарш самі. Прокрутіть м’ясо через м’ясорубку. Заздалегідь відваріть рис. Дрібно наріжте цибулю. З’єднайте рис, фарш, яйце, цибуля, сіль і перець. Добре перемішайте інгредієнти.
Мокрими руками формуйте з м’яса кульки. Кожен обваляйте в борошні.
Розігрійте масло на сковороді. Обсмажте в ньому тефтелі до золотистого кольору.
Тефтели перекладіть в глибоку каструлю. Окремо розведіть склянку води з томатною пастою і сіллю. Влийте рідина в каструлю. Також додайте лавровий лист. Гасіть блюдо 10 хвилин під кришкою на маленькому вогні.
Розведіть сметану з залишився водою. У цю рідину додайте ст. ложку борошна. Перемішайте.
Потім сметанний соус влийте до тефтелі. Гасіть блюдо протягом 20 хвилин під кришкою.
Читайте також: Коли вводити молочну кашу: вік дитини, особливості прикорму і думки педіатрів
Через цей час тефтелі будуть готові! Найкраще подавати їх з рисом. Приємного апетиту!
Тефтели з телятини для дитини 1 року
М’ясо — важливий продукт в меню кожної дитини. Воно необхідне малюкам для нормального розвитку і правильного функціонування всіх органів. Однак не кожен його вид підходить для дітей. Для самих маленьких гурманів ми приготуємо тюфтельки без рису в соусі з молока. Такі м’ясні кульки можна давати і малюкові до року, попередньо розім’явши їх вилочкою, перетворюючи в однорідне пюре. Нехай вас не лякає вершкове масло в складі — цей продукт необхідний діткам починаючи з 7-8 місяців в невеликій кількості. А ось зелень дають малюкам, яким вже виповнився рік. Втім, ми будемо посипати нею готові тефтелі, тому ви просто можете пропустити цей крок.
Час підготовки — 40-50 хвилин. Час приготування — 30-35 хвилин.
Інгредієнти:
- Філе телятини — 500 г.
- Ріпчасту цибулю невеликого — 1 шт ..
- Масло вершкове — 30 г.
- Булка міська або батон — 4 скибочки.
- Сіль — при необхідності.
- Молоко — 180 мл + 50 мл для замочування хліба.
- Морква невелика — 1 шт ..
- Свіжа зелень — за бажанням.
Приготування:
Для початку добре вимийте телятину під проточною водою, а потім злегка обсушити її паперовим рушником. Тепер потрібно подрібнити м’ясо. Якщо ви використовуєте м’ясорубку, то прокручувати на ній телятину потрібно 3 рази. Тільки в цьому випадку вийде добитися потрібного ступеня подрібнення. При використанні кухонного комбайна візьміть найдрібнішу насадку, і перебити м’ясо один раз.
Цибулину очистіть, вимийте. Її потрібно подрібнювати разом з м’ясом — в м’ясорубці або кухонному комбайні.
М’якоть булки або батона опустіть в молоко буквально на 10 секунд, а потім добре відіжміть долонями, додайте до отриманого м’ясного фаршу.
Сіль радять вводити в раціон дитини якомога пізніше. Тому, якщо ви готуєте страву для малюка до року, в ній немає потреби. Діткам після року вже можна злегка солити їжу. В цьому випадку додайте буквально щіпку-іншу солі до решти інгредієнтів. Добре вимішайте готовий фарш і відправте його в холодильник на 20-30 хвилинок. За цей час він настоїться, його консистенція стане зручною для ліплення.
Поки основа для тефтелек з телятини настоюється, очистіть, вимийте одну морквину. Натріть її на крупній тертці.
З фаршу сформуйте маленькі кульки, попередньо злегка змочивши долоні в воді. За розміром дитячі тюфтельки більше нагадують фрикадельки — вони не набагато більше волоського горіха.
У сковороді розтоплюємо вершкове масло, страхуємо на ньому подрібнену моркву до м’якості. На іншій конфорці в цей же час доводимо до кипіння молоко.
Читайте також: Харчування дитини в 2 роки — принципи підбору меню, правила харчування і поради щодо вибору раціону
До готової морквині вливаємо кипляче молоко. При необхідності додаємо трохи солі. Викладаємо в молочний соус наші м’ясні заготовки.
Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо тюфтельки на повільному вогні протягом 30-35 хвилинок. Готову страву за бажанням посипаємо дрібно нарубаної свіжою зеленню.
Тефтели з соусом для дітей подаємо малюкам теплими, щоб він не обпікся.
Принципи введення тефтелей з м’яса і риби для малюків
Дитячі тюфтельки доставлять грудничку тільки позитивні емоції, якщо молода мама уважно поставиться до рекомендованих правилами знайомства з новими продуктами:
- Вперше спробувати м’ясо дитині покладається у віці 8 місяців. Для цього підійде м’ясне пюре або спеціально приготовлений гомогенний паштет. Вироби з риби дають не раніше 10 місяців.
- Тефтели і інші полікомпонентні страви дають малюкові тільки після знайомства з кожним складовим окремо.
- Порція м’ясного продукту починають довать з чайної ложки поступово збільшуючи до необхідного обсягу. При цьому ретельно простежується реакція організму дитини на нововведення. При негативних проявах у вигляді висипки, розладах стільця, порушення сну необхідна консультація педіатра. Корисно вести харчовий щоденник.
- У 8-9 місяців добова норма м’ясних виробів для карапуза становить 50 грам. Однорічний малюк готовий з’їдати 50-70 грам м’яса в день. У період 1,5-2 років дитині покладається 80 грам виробів з м’яса або риби щодня.
- До трирічного віку краще готувати карапузові м’ясо парове.
М’ясні і рибні страви повинні бути присутніми в меню малюка кожен день. Однак не варто зловживати цими поживними виробами в дитячому раціоні, т. К. Це створить додаткове навантаження на недосконалий дитячий травний тракт.
Чим корисне м’ясо індички для малюка
М’ясо індички — це дієтичний продукт, він хороший для першого м’ясного прикорму, тому що у дитини рідко буває на нього алергічна реакція. Користь від цього виду продукту є, і чимала:
- має легку засвоюваність (не викликає у малюка розладів і метеоризму).
- містить велику кількість білків.
- м’ясо не має грубих сухожиль.
- присутній апетитний аромат і приємний смак.
- є в складі вітаміни групи в, а, РР, а з мінералів — залізо і фосфор, калій і кальцій , натрій і йод.
в м’ясі індички міститься холестерин в малій кількості, але він грудничку не заподіє шкоди.
Вибираємо інгредієнти
сьогодні існує величезний вибір рецептів, за допомогою яких можна приготувати смачні тефтелі для малюків. Однак вкрай важливо дотримуватися простих правил і рекомендацій по вибору і підготовки продуктів:
- М’ясо, риба. Для приготування використовують м’ясо нежирних сортів. Підійде яловичина, телятина, індичка, кролик. Курка вважається алергенної і вимагає обережності при введенні. Перемелюють фарш двічі, щоб отримати досить дрібні для зубок малюка шматочки. Для тефтелек з риби підійде хек, тріска, камбала. Пізніше використовують більш алергенні річкові види: форель, судак. Риба має ніжну текстуру, тому не потребує подвійний процедурі подрібнення.
- Крупи. Ідеальним рішенням для тефтелей стане круглозерністий рис. Він добре розварюється і склеює всі інгредієнти між собою. У дитячому харчуванні з обережністю варто відносяться до глютеносодержащім круп: манної, ячної, пшеничної та ін.
- Овочі. Щоб додати страві оригінальні нотки і зробити їх соковитіше, зробіть фарш овочами. Морква, цибуля, кабачок, брокколі прекрасно доповнять смакові якості тефтелей. Використовуйте тільки ті продукти, з якими організм крихти вже знаком. Вибирайте свіжі плоди без плям і пошкоджень. Подрібнюйте компоненти ножем або за допомогою терки. Блендер краще не використовувати, т. К. Він перетворює продукти в однорідну масу, а малюкові так важливо навчитися процесу жування.
- Яйця. До року діти, зазвичай, вже знайомі з цим продуктом. Білок, поряд з багатим крохмалем рисом, виступає сполучною речовиною для інших інгредієнтів фаршу. Якщо у карапуза алергія на білок, застосовують жовток. Дозволяється не використовувати яйця, замінивши їх на картоплю, яку натирають на дрібній тертці.
Від спецій краще відмовитися. У блюдо кладіть мінімум солі. Щоб урізноманітнити смак, додайте у фарш подрібнену петрушку або кріп.
Індиче пюре
Такий рецепт ідеально підійде для малюків до року. Вам знадобиться:
- сто грам філе.
- картоплина.
- молочна суміш або молоко (грудне) — сто мл.
- Отваривают картопля.
- М’ясо ретельно промивають, відварюють. Також можна приготувати за допомогою мультиварки:
- м’ясо кладуть на решітку.
- воду (один літр) заливають в чашу.
- включають режим «на пару».
- приготування займає хвилин сорок.
- Готову картоплю і м’ясо подрібнюють в блендері.
- До пюре додають молоко. Все ретельно перемішують. Додають краплю олії і сіль.
Птах в білому соусі
Безпрограшним варіантом є курячі фрикадельки для дітей, тим більше під вишуканим вершковим соусом. Натираємо на тертці моркву, з’єднуємо її з дрібно посіченою цибулиною, сирим яйцем, 2 ст. л. манки і як слід перемішуємо. Вводимо 500 г курячого фаршу, кладемо сіль і чорний перець за смаком, формуємо з отриманої маси однакові фрикадельки. Розтоплюємо в каструлі 20 г вершкового масла, вливаємо 200 мл молока, підсипає 1 ст. л. борошна і, безперервно помішуючи, Томім до загустіння. Викладаємо у форму для запікання фрикадельки, заливаємо соусом, посипаємо за бажанням тертим сиром, накриваємо кришкою і запікаємо до готовності. Ароматний обід готовий!
Підготовка продуктів
Незважаючи на те, що рецепти розрізняються за кількістю і виду інгредієнтів, важливо дотримуватися кількох базових принципів підготовки продуктів.
- М’ясо та риба.
Однорічний малюк ще не готовий розжовувати страви з м’ясного фаршу грубого помелу. Телятину, індичку слід пропускати через м’ясорубку двічі, і тільки коли дитина стане впевнено справлятися з м’ясними тюфтельки, можна перемелювати м’ясо за один захід.
Риба і курятина відрізняються більш ніжною структурою, їх можна не перемелювати на другий раз. Зверніть увагу: рекомендується використовувати шнекову м’ясорубку, а не блендер, який перетворює продукт в паштет.
Якщо ви плануєте додати в тюфтельки рис або приготувати його на гарнір, перевагу варто віддати Круглозерний сортам, які добре розварюються. Довгозерний рис сухішою і жорсткий, він гірше «склеює» фарш.
Крім того, маленькі діти погано розжовують жорсткий рис і ковтають його цілком або відмовляються від страви. Чи не пережований продукт практично не засвоюється організмом. Тому використовуйте круглозерний рис і варіть його, взявши більше води, ніж належить за стандартним рецептом, щоб продукт міг готуватися трохи довше звичайного. Якщо в каструльці залишиться зайва вода, її зливають через друшляк.
В фарш можна додати моркву, цвітну капусту, кабачок або інші овочі. Вони роблять страву більш ніжним і соковитим, а також більш корисним за рахунок присутності рослинної клітковини і вітамінів.
Читайте також: Меню дитини в 1 рік на кожен день тижня з рецептами
Зверніть увагу : використовуйте для приготування тефтелей тільки ті овочі, до яких організм малюка вже адаптований, і вони гарантовано не спровокують алергічну реакцію.
Овочі з ніжною структурою подрібнюють гострим ножем, очищену моркву можна також дрібно порізати або натерти на дрібній або середній терці. Не варто використовувати блендер, оскільки ваше завдання — привчити малюка пережовувати шматочки їжі. При готуванні для діточок до півтора років морквину і цибулю для тефтелей можна перемолоти в м’ясорубці разом з фаршем — вони роздрібнити на дрібні шматочки.
Стандартний інгредієнт, який «склеює» між собою подрібнені продукти, не даючи тефтелі розвалитися при готуванні. Якщо у дитини алергія на яєчний білок, додайте тільки жовток або замініть яйце невеликою кількістю сирої картоплі, натертого на дрібній тертці.
В страви для дитини додають мінімум солі. Спецій краще уникати, оскільки вони здатні викликати алергію. Гострі спеції протипоказані ніжному дитячому шлунку. Якщо є бажання додати пікантності тефтелі, додайте у фарш подрібнену зелень петрушки або кропу — вони гіпоалергенні і корисні дитячому організму, оскільки благотворно впливають на травлення.
Рецепти з індичкою в мультиварці для дітей
парові котлети для дітей 1,5 років
- Філе або грудка індички — 800 гр.
- Куряче яйце — 2 шт ..
- Картопля — 0 , 5 кг.
- Борошно — 2 столові ложки.
Філе і картопля подрібнити в блендері або м’ясорубці окремо. Інгредієнти перемішати, розбити туди яйця і ретельно перемішати. Додати борошно і злегка посолити. Можна додати рубану зелень. Сформувати котлети бажаної форми. Таким же чином ви можете приготувати зрази або тефтелі. Викласти заготовки в мультиварку на решітку, в чашу налити літр води і готувати 30-40 хвилин в режимі "на пару.
Суп-пюре для грудничка в мультиварці
- Індичка — 400 гр.
- Пшоно — 100 гр.
- Картопля — 4 середніх бульби.
- Морква — 1 шт ..
- Цибулина — 1 головка.
- Подрібнена зелень — 1 столів. ложка.
Пшоно промити, залити холодною водою і залишити на час, поки буде варитися індичка. М’ясо промити і покласти в чашу з гарячою водою, трохи проварити, злити воду і залити нову. Поставити м’ясо на режим "мультіповар". Моркву і картоплю почистити, першу натерти на тертці, другий дрібно порізати. Після приготування м’ясо подрібнити, а бульйон злити.
В нову воду засипати пшоно, покласти підготовлені овочі, цілу цибулину і нарізану індичку. Готувати в режимі "Мультіповар" при температурі 100 градусів 40-60 хвилин в залежності від моделі мультиварки. З готового блюда вийняти цибулину і додати зелень. Пропустити супчик через блендер. Подібний суп можна приготувати і в звичайній каструлі на плиті.
Супи дуже важливі для раціону дитини і повинні входити в щоденне меню грудничка. Для дітей до року це повинні бути супи-пюре, в 1-2 роки — це традиційні супи з дрібно порізаними овочами, а після двох років можна додавати більші інгредієнти. Багато рецептів супів для немовлят і дітей 1-2 років ви знайдете за посиланням https://vskormi.ru/children/supy-dlya-detej 1-2-goda /.
Як заморозити фрикадельки
Формувати фрикадельки слід сирими руками, щоб фарш не прилипав до рук.
щоб швидко зліпити фрикадельки вручну, потрібно взяти в одну руку невелику кількість фаршу, а потім стискають рухами великого і вказівного пальців відщипувати невеликі порції.
Іншою рукою потрібно знімати готові фрикадельки.
Щоб фрикадельки НЕ злиплися в морозильній камері, їх попередньо заморожують на обробній дошці, застеленій целофаном. Після замерзання м’ясні кульки, зсипають в герметичний пакет або контейнер.
Для заморозки фаршу можна використовувати форми для кубиків льоду. Щоб можна було легше витягти заморожений напівфабрикат з формочки, її попередньо застеляють харчовою плівкою. Після заморожування заготовку перекладають в пакети на зберігання.
Див. відео від каналу «Super Bluda» — Фрикадельки з фаршу. Фарш для фрикадельок. Як приготувати фрикадельки з фаршу
Суп з індичкою
За цим рецептом потрібно мати:
- 250 г філе.
- 150 г домашньої локшини.
- три картоплини.
- цибулину.
- Отваривают індичку.
- В окрему ємність наливають воду, доводять до кипіння, опускають цибулину, попередньо нарізану картоплю.
- Коли картопля практично готова, додають локшину, очікують, поки вона спливе, і вимикають плиту.
- У готову страву додають покришений індичку, виймають цибулину.
З томатної підливою
Любителі більш гострих страв можуть приготувати тефтелі з індички з підливою з томатного соусу. Томатну підливу можна приготувати із застосуванням томатної пасти, готового соусу (солодкого шашликового або гострого чилі) або зі свіжих помідорів. Вибір залишається за господинею відповідно до смаків і побажань сім’ї.
Вам знадобляться:
- готовий фарш птиці — 1,0 кг.
- рис — 120 г.
- головка цибулі середнього розміру.
- борошно пшеничне 1 сорту — ½ склянки.
- масло вершкове селянське з жирністю 72,5% і більше — 2 столові ложки в фарш і 1 столова ложка для соусу.
- яйця курячі — 1-2 штуки.
для томатної підливи:
- томатна паста або соус — 80 г.
- бульйон м’ясний — 1 склянка.
- цукор — 1 чайна ложка.
- сіль, перець.
- Рис перебираємо, промиваємо, заливаємо водою, кип’ятимо 1 хвилину, вимикаємо вогонь, залишаємо для розм’якшення на 5 хвилин, швидко промиваємо холодною водою, віджимають долоньками.
- Лук пасеруємо , охолоджуємо.
- У фарш розбиваємо яйце, солимо, перчимо, додаємо цибулю і рис, розм’якшене масло, перемішуємо дерев’яною лопаткою, якщо фарш вийшов густим, додаємо сире яйце.
- Мокрими долонями скочується тефтелі і, обвалюють у борошні, обсмажуємо на олії, заливаємо м’ясним бульйоном і готуємо під закритою кришкою.
- Готуємо томатну підливу: проварюємо томатну пасту з м’ясним бульйоном до густоти вершків, знімаємо з вогню, заправляємо вершковим маслом, сіллю, цукром, перцем, заправлений соус не нагріваємо, інакше масло розділиться з соусом.
Тефтели будуть дуже смачними з картопляним пюре, ріжками, гречаною кашею. Томатну підливу поливаємо зверху на тефтелі і гарнір.
Індичка для малюків
Коли ми готуємо філе індички для дитини молодше трьох років, допустимі всі можливі способи приготування, за винятком смаження. Ви повинні розуміти, що така їжа важко засвоюється дитячим організмом, здатна порушувати процеси травлення і додавати надлишкову вагу. Також для малюків неприпустимо використовувати приправи, гострі спеції. Чорний перець можна додавати в малих порціях після однорічного віку.
Для карапуза потрібно вибирати тільки свіже м’ясо. У процесі приготування його можна перемелювати, роблячи фарш. Для маленького малюка відмінним блюдом, приготованим з такого м’яса, будуть фрикадельки.
Індичатина відмінно підійде в якості прикорму. Перше знайомство з цим м’ясом у дитини на грудному типі вигодовування припадає на вісім місяців, на штучному — на шість. Для цього малюку відварюють м’ясо, подрібнюють його за допомогою блендера, можуть трохи підсолювати і підливати трошки масла.
Якщо вас цікавить питання, скільки варити індичку для дитини, то на це потрібно не менше сорока хвилин, краще годину. Необхідно пам’ятати, що для самих маленьких карапузів ми не даємо страви на бульйоні, м’ясо готується окремо, потім подрібнюється і додається в суп.
Запіканка з індичатиною
- півкілограма пюре (картопляного ).
- п’ятсот грам індичого фаршу.
- дві ст. ложки сметани (нежирної).
- сто грам сиру (тертого).
- сл. масло для змазування.
- Фарш гасять до напівготовності.
- Форму змащувати вершковим маслом. Викладають половину пюре, вирівнюючи поверхню. Зверху викладають фарш, посипають сиром, викладають останній шар пюре, вирівнюють його і змащують сметаною.
- Духовку включають на 180 градусів, розігрівають. Форму відправляють запікати хвилин на 30.
Тюфтельки
За рецептом потрібно мати:
- 700 г філе.
- зелень.
- чотири перепелиних яйця.
- хліб (вимочений) — 100 г.
- цибулина.
- Індичку замочують, обов’язково в прохолодній воді, залишають на чотири години, час від часу змінюють воду.
- М’ясо перемелюють, цибулю кришать.
- Вбивають яйця, додають покришений зелень і хліб. Дану масу гарненько вимішують.
- Формують тюфтельки.
- Готують протягом сорока хвилин на пару або в духовці.
Особливості дитячого травлення в 10 місяців
В 10 місяців малюк продовжує їсти мамине молочко на вимогу або дитячу суміш, паралельно отримую прикорм.
Читайте також: Сирна запіканка як у дитячому садку: рецепт приготування в домашніх умовах
Травна система крихти до 9-10 місяців вже функціонує більш-менш стабільно. У минулому залишилися такі проблеми як: відрижки, кольки, гази. Обсяг шлунка зростає і становить в цьому віці від 200 до 250 мл. Але ферментативна система ще недостатньо сформована, тому зберігається заборона на багато продуктів і способи їх обробки. Найкращою як і раніше є варена і тушкована їжа.
Для прикорму бажано не використовувати магазинні напівфабрикати з великим терміном зберігання, що містять консерванти, а обходитися домашньою їжею зі свіжих продуктів.
Опис приготування :
Правильне, повноцінне і сбаллансірованное харчування має величезне значення для розвитку кожної дитини, тому кожна мати намагається дати своєму чаду все найкраще. Але також важливим є і зовнішній вигляд страви, для діток дуже важливо, щоб ті ж кашка або овочеве пюре були апетітная, в красивих яскравих тарілочках, прикрашені шматочками фрук або овочів. Ось тоді обід точно вдасться! Сьогодні я пропоную вам варіант, як приготувати тефтелі з індички для дітей. Готувати їх пропоную на пару, так як цей спосіб термообробки найбільш підходить для маленьких дітей. Блюдо виходить ну дуже смачне, навіть дорослим сподобається. Перевірте!
Призначення: На обід / Для дітей / На обід / Корисний обід / Від 1 року Основний інгредієнт: Птах / Індичка / Крупи / Рис / Філе індички Блюдо: Гарячі страви / Тефтели Дієта: Рецепти для схуднення
Переваги страви
- При варінні або готуванні на пару зберігаються цінні властивості інгредієнтів, що входять до складу страви.
- Вважається більш ніжним і м’яким блюдом, ніж фрикадельки. Такий ефект досягається наявністю овочів або рису в складі тефтелей.
- Їх переваги перед котлетами — відсутність смаження.
- Тефтели, з’явившись в меню малюка, дозволяють пройти адаптаційний період переходу від напіврідкої їжі до більш твердої.
- Можна готувати кожен раз з нового фаршу або з новим наповнювачем — таким чином урізноманітнити дитячий раціон.
Коли моєму синові тільки виповнився рік, я готувала йому курячі тефтелі, який дитина наминав за обидві щоки. Коли він став постарше — почала робити з телятини. На сьогоднішній день я готую дане блюдо з різних типів фаршу і завжди з підливою.
Салат з індичатини
Знадобляться такі інгредієнти:
- сто п’ятдесят г філе.
- сто п’ятдесят грам моркви.
- сто п’ятдесят грам брокколі.
- п’ятдесят грам свіжого горошку.
- Морква, брокколі, індичку відварюють окремо. Горошок варять у підсоленій воді протягом п’яти хвилин.
- Овочі та м’ясо нарізають, перемішують, додають горошок.
- Салат можна змастити за допомогою сметани або соняшникової олії.
Рецепти з індички для грудничка
М’ясне пюре в перший прикорм на пару і в мультиварці
- Філе або грудка індички — 100 гр.
- Вода, грудне молоко або молочна суміш — 100 мл.
Філе добре промийте і зваріть або приготуйте на пару, подрібніть в м’ясорубці або в блендері. Потім влийте півсклянки кип’яченої води, молока або готової суміші. Можна ще раз пропустити через блендер. Після того, як малюк звикне до нового блюда, можна розбавляти пюре овочевим бульйоном. Потім в блюдо додаються дві-три краплі рослинного масла, трохи солі.