Сир — обов’язковий продукт в раціоні кожної дитини. Він необхідний для повноцінного розвитку організму, зростання кісток і нігтів, зміцнення кісток. Крім того, він поліпшує пам’ять і підвищує мозкову активність, розвиває увагу і концентрацію, зміцнює імунітет. Для дітей до року цей продукт особливо потрібен, так як він налагоджує мікрофлору кишечника, роботу стравоходу і печінки.
У перший прикорм грудничка спочатку включають овочеві і фруктові пюре, а вже потім на сьомий місяць починають вводити кисломолочні продукти, в тому числі і сир. Спочатку дитині дають в невеликій кількості домашній сирок, розм’якшений грудним молоком, готової молочної сумішшю, натуральним йогуртом або нежирної сметаною.
Сирна запіканка для дітей вводиться після 10-12 місяці. Ця страва урізноманітнює раціон малюка. Воно прекрасно підходить для сніданку, полуденка або вечері. У статті ми розберемо, як правильно включати сир в раціон і давати продукт грудничку. Розглянемо рецепт сирної запіканки для дитини 1-2 років.
Корисні властивості сиру
- Наповнює організм енергією, вітамінами і корисними компонентами.
- Підвищує імунітет і заповнює сили.
- Сприяє зростанню і зміцненню м’язів.
- Розвиває скелет і зміцнює кістки.
- Стимулює міцний зростання нігтів і волосся.
- зміцнює зуби і ясна.
- Запобігає появі і розвиток атеросклерозу.
- Позитивно впливає на пам’ять, функціональність мозку і нервової системи.
- Налагоджує обмін речовин і роботу травлення.
- Легко засвоюється, вкрай рідко викликає негативну реакцію.
- Ефективна профілактика рахіту і атеросклерозу.
Як давати і готувати сир грудничку
Прикорм вводять з 5-10 грам домашнього сиру. Відразу відзначимо, що готувати продукт краще самостійно. Для цього 1% або дитячий кефір налийте в скляну банку. На дно каструлі постеліть тканину, налийте холодну воду і поставте туди банку. Розігрійте каструлю на повільному вогні і зніміть через десять хвилин після закипання. Процідіть сир через сито і марлю. Продукт готовий! Ще кілька рецептів приготування ви знайдете тут.
Читайте також: Харчування дитини в 2 роки — принципи підбору меню, правила харчування і поради щодо вибору раціону
Якщо ви не можете готувати сир самостійно, купуйте дитячий сирок. Перед покупкою уважно перевіряйте склад, термін придатності і цілісність упаковки. Грудничкам не можна давати звичний дорослий сир!
Сир починають давати діткам з 0,5-1 чайної ложки. Дайте новий продукт в першій половині дня і спостерігайте за реакцією організму малюка. Якщо проявилися симптоми алергії, припиніть введення та зверніться до педіатра. Повторити спробу можна не раніше, ніж через місяць.
Якщо дитина відреагував нормально, можна продовжувати давати сир малюкові і поступово збільшувати дозування до 50-60 грамів на добу. До речі, даний продукт можна давати дітям щодня, але не перегодовуйте малюка. Передозування призводить до надлишку кальцію в організмі, що викликає проблеми в роботі нирок.
До 9-10 місяців сир дають дітям в чистому вигляді, потім до продукту додають фрукти, овочі і ягоди. Після 10-12 місяців включають і сирну запіканку. Щоб блюдо вийшло смачним, перед приготуванням сир протріть через сито або пропустіть через блендер. Однак у другому випадку маса вийде рідшою. Обов’язково просівають борошно, а запіканку розміщуйте в злегка розігріту духовку.
До речі, замість звичайних курячих яєць ви можете використовувати перепелині. Вони більш корисні і гіпоалергенні. Для приготування перепелиних яєць беруть в два рази більше курячих. А тепер давайте розглянемо, як готується сирна запіканка для однорічної дитини.
Не бійтеся експериментувати
Коли рецепт сирної запіканки в духовці як в садку освоєний, а детсадовській маннік виходить ідеальним, саме час експериментувати. Є мінімум три варіанти.
- «Граємо» з ароматами. Спробуйте додати в запіканку корицю, імбир або цедру. Завдяки таким натуральним ароматизаторів, знайомий з дитинства смак заграє по-новому.
- Вводимо добавки. Замість звичного родзинок в запіканку можна додати чорнослив або курагу. Цікавий смак вийде, якщо використовувати сушені вишні або в’ялені персики. Щоб сухофрукти не втратили форму, не розм’якли, їх не замочують, а обдають окропом.
- Пробуємо нові форми. Запіканку можна приготувати на «новий лад». Наприклад, розкласти зверху тесту яблука чи груші і посипати фруктові пластинки цукром. Спробуйте додати свіжі ягоди: їх потрібно попередньо обваляти в крохмалі. Варіації знайомого десерту підійдуть до святкового столу.
Манна і сирна запіканки як в садку — улюблені дитячі страви. Але що робити, якщо ваш малюк раптом став відмовлятися від пирога? Спробуйте здивувати дитини подачею знайомого ласощі. Шоколад, згущене молоко, кульки морозива зверху запіканки здатні творити чудеса: дитина обов’язково попросить добавку.
Класичний рецепт
В духовці
- Сир — 250 гр.
- Манна крупа — 2 стол. ложки.
- Яйця — 2 штуки.
- Молоко — 100 мл.
- Цукор — 1 стол. ложка.
- Ванілін за смаком.
Підігріти молоко і залити манку. Яєчні білки збити в окремому посуді, жовтки розтерти з сиром і цукром. Манку з’єднати з отриманою яєчною масою і змішати. Влити збиті білки і знову перемішати. Ємність для випічки (деко або спеціальну форму) змастити маслом або взяти папір для запікання, обережно викласти сирне тісто, накрити зверху фольгою. Випікати півгодини-сорок хвилин при двохстах градусах.
В мультиварці
- Сир — 0,5 кг.
- Манна крупа — 100 гр.
- Молоко — 70 мл.
- Яйця — 2 шт ..
- Вершкове масло — 50 гр.
- Цукор — 150 гр ..
У сир розбити яйця, додати масло і цукор, влити молоко і ретельно перемішати. Всипати манку і знову перемішати. Залишити на півгодини, потім викласти в чашу, попередньо змащену вершковим маслом. Готувати в мультиварці годину в режимі "Випічка" при 160-180 градусах.
Низькокалорійний варіант
Сирний пиріг може бути і низькокалорійним. Це актуально, якщо хтось із членів сім’ї дотримується дієти або ж дитині призначено спеціальне низькокалорійне харчування. Запіканка, незважаючи на невелику кількість калорій, виходить ситної. Це — відмінний варіант сніданку або полудня: насичує, але без почуття тяжкості.
- 200 г сиру (обов’язково знежиреного).
- кефір — 100 мл.
- свіже яйце — дві штуки.
- розпушувач — половина чайної ложки.
- замінник цукру / фруктоза — на смак.
- збийте суміш яйця плюс цукрозамінник.
- Зробіть сирно-кефірну основу.
- З’єднайте дві маси, додайте розпушувач.
- Форму з тістом відправте випікатися (температура — 180 ° C) приблизно на півгодини.
Калорійність страви з цієї рецептурою становить 110 кКал (розрахунок на 100 г). Якщо додати сухофрукти / родзинки, то кількість кілокалорій збільшиться.
Інші рецепти приготування
Запіканка для самих маленьких без манки
- Сир — 500 гр.
- Ізюм — 60 гр.
- Яйце — 2 шт ..
- Цукор — 3 стіл. ложки.
Читайте також: Чим краще годувати дитину в 10 місяців: раціон харчування і зразкове меню з рецептами на тиждень
Розітріть яйця з цукром, влийте в сир і перемішайте. Ізюм перед приготуванням вимочують 15-20 хвилин в окропі, потім засипають в підготовлену масу. Запіканку викладають в ємність для запікання і готують сорок хвилин при 180 градусах. Замість родзинок можна використовувати курагу або чорнослив. Сухофрукти обов’язково попередньо вимочують і дрібно нарізають.
З гречкою без манної крупи
- Сир — 100 гр.
- Гречка (крупа або борошно) — 4 стіл. ложки.
- Яйця — 2 шт ..
- Сметана — 100 гр.
- Цукор — 2 чайн. ложки.
Якщо ви готуєте з гречаної крупи, гречку відварюють окремо на воді без солі, цукру і молока. До речі, гречка — найбезпечніша і корисна каша для немовляти. Готову гречану кашу кладуть в сир і змішують. Якщо ви використовуєте гречане борошно, продукт засипають без попередньої варіння. До речі, гречана мука — відмінний варіант для дітей алергіків. Таку борошно можна використовувати для випічки замість пшеничного. Гречану муку можна купити або приготувати самостійно, перемолу гречану крупу в кавомолці.
Яйця з’єднайте зі сметаною і цукром, влийте 2/3 отриманої суміші в сир з гречкою і перемішайте. Сирно-гречану масу покладіть в ємність для запікання, зверху полийте яєчно-сметанною сумішшю. Запікайте в духовці хвилин двадцять при 190 градусах.
Морквяно-сирна запіканка для дитини 1-1,5 року
- Сир — 250 гр.
- манна крупа — 3 стіл. ложки.
- Морква — 0,5 кг.
- Яйце — 2 шт ..
- Вершкове масло — 50 гр.
- Молоко — 200 мл.
- Сметана — 100 мл.
- Цукор — 3 стіл. ложки.
Моркву почистити і потерти на тертці або порізати дрібною соломкою. Покласти в каструлю, влити гаряче молоко, засипати цукор і покласти шматочок вершкового масла. Тушкувати під кришкою до готовності. Готову моркву пропустити через блендер. Отримане пюре перекласти назад в каструлю і засипати манку. Проварити п’ять хвилин і додати яєчні жовтки, перемішати.
Сир змішати зі сметаною, білки збити в окремому посуді і додати до сиру, перемішати. Покласти все до моркви і отриману суміш викласти на форму або деко. Запікати півгодини при 180-200 градусах. В рецепт можна додати волоські горіхи або сухофрукти, попередньо вимочені і подрібнені. Або покласти нарізані і очищені яблука. Вибирайте зелений сорт, так як він менш аллергичен.
Сирна запіканка корисна не тільки для дитини 1 року. Вона стане придатним стравою для годуючої мами вже в перший місяць лактації. Сир наповнить організм жінки потрібними вітамінами і мінералами, допоможе швидше відновитися після пологів і налагодити вироблення молока. Детальніше про приготування і вживання сирної запіканки при годуванні груддю дивіться за посиланням https://vskormi.ru/mama/tvorozhnaya-zapekanka-dlya-kormyashhej-mamy/.
Шановні читачі, в даній статті вам випала нагода прочитати рецепти запіканок для дітей. Також ми поговоримо про цінності цієї страви. Вам стануть відомі рекомендації по процесу приготування.
Детсадовский маннік
Сирний пиріг нагадує про дитинство. Однак не тільки він навіває такі асоціації. Частий гість детсадовской їдальнею — маннік. Запіканка з манки як в дитячому саду без сиру легко готується, виходить ситної. Маннік — можливість схитрувати і нагодувати малюка корисною крупою. У вигляді каші її багато дітей є відмовляються.
- манка — 100 г.
- нежирне молоко — 100 мл.
- вершкове масло — половина чайної ложки (розтопленого).
- свіжа сметана «з кислинкою» — повна столова ложка.
- цукровий пісок — на смак.
- сода, сіль — по щіпці.
- ванільний цукор, сухофрукти / родзинки — за бажанням.
- Змішайте молоко з крупою. Залиште на дві години для набухання.
- Додайте в молочно-манну суміш цукор, соду, сіль. За бажанням — ванілін, родзинки.
- Викладіть на змащену форму рівним шаром суміш.
- Запікайте в 180 ° C режимі приблизно півгодини. Не витягуйте ще десять хвилин після виключення.
Переваги
- Варіації рецептів. Щоразу це може бути абсолютно нове блюдо.
- Сирна запіканка для дітей — цінне блюдо в раціоні малюка, багато в чому завдяки сиру.
- Зберігаються корисні якості сиру, так як приготування відбувається в мультиварці , на пару, в духовці.
- Легкість приготування: швидкість і мінімальне використання інгредієнтів.
- Можливість дати малюкові замаскований сир у випадках, якщо дитина його не вживає в чистому вигляді.
Детсадовский варіант пишною запіканки з родзинками і підливою
Я пам’ятаю в дитинстві дуже любила, та що там казати і зараз просто обожнюю це солодкі ласощі, особливо коли йду забирати своїх дітей, а по коридору тягне цей настільки спокусливий запах, аж просто слинки починають бігти. Напевно неспроста)). У цій статті я вам показала найпопулярніші і улюблені рецепти, які я випробувала, пропоную ще до перегляду ось це відео з каналу ютуб:
Саме в дитячому саду запіканку роблять зі сметаною підливою, хто не пробував ви багато втратили , це просто супер смачно.
Рекомендації
Щоб запіканка для дитини 1 рік вийшла смачною, необхідно дотримуватися ряду правил.
Читайте також: Каша для дитини: варимо самі або купуємо готову?
- Бажано використовувати домашній сир, і тільки свіжі інгредієнти.
- Яйця потрібно ретельно збивати до стійкої піни. Це додасть страві легкість.
- Якщо в рецепті використовується манка, то необхідно виділяти час на процес її набрякання. Тому після додавання даного інгредієнта, необхідно залишити її набухати не менш, ніж на 15 хвилин.
- Якщо готуєте дане блюдо вперше для свого карапуза, то потрібно використовувати саморобний сир або хоча б сільський.
- В запіканці повинні бути присутніми продукти, з якими дитина була раніше ознайомлений.
- Курячі яйця краще замінювати перепелиними або зовсім виключити їх з процесу приготування.
- Не рекомендується вживати таке блюдо частіше, ніж двічі в тиждень.
- Запіканка для дітей від року до трьох не повинна включати в себе шоколад або горіхи.
- Сир краще подрібнювати, перетираючи за допомогою сита.
- Деякі рецепти включають в себе манку, а це неприпустимо, якщо у вашого карапуза целіакія.
Своєму синові я готувала запіканку з використанням всього трьох інгредієнтів: сиру, яєць і цукру. Блюдо запікала в духовці. Дитина із задоволенням поглинав ласощі, і до цього дня уплітає його за обидві щоки.
Повітряна запіканка
Щоб отримати повітряну сирну запіканку — саме таку, яку ми колись їли в садку — слід використовувати цей рецепт. При бажанні можна додати в таку запіканку наповнювачі — вибрати їх можна на свій смак.
Підготувати потрібно наступні інгредієнти:
- 0,5 кг сиру.
- 3 яйця.
- сметану — 2 ст. л ..
- 3 ст.л. цукру.
- 5 ч.л. крохмалю (без гірки).
- ванілін.
Білки і жовтки треба використовувати окремо. Перші на час потрібно прибрати в холод. Спочатку слід розтерти жовтки з цукром, потім ввести сметану і промісити. В отриману масу треба додати сир, ванілін і крохмаль, знову все перемішати.
Білки треба збивати, поки вони не перетворяться на повітряну піну — після охолодження цей процес значно легше. Збиту масу треба з’єднати з іншими продуктами — білки треба вводити порційно, не поспішаючи.
Якщо хочеться зробити запіканку з будь-яким наповнювачем, то додавати його потрібно саме на цьому етапі. Можна зробити й по-іншому — красиво викласти фрукти або ягоди, щоб страва була не тільки смачним, але і привабливим.
Готове тісто треба викласти в форму. Попередньо її треба обов’язково змастити. Під час підготовчих робіт потрібно розігріти духовку. Оптимальна температура для запіканки — 180 ° C.
Для приготування запіканки досить півгодини. Перед тим, як її розрізати, потрібно дати їй трохи охолонути.
Класика
- манка — дві столові ложки.
- 260 г нежирного сиру.
- два яйця.
- сто мл молока.
- цукор — столова ложка.
- ванілін.
- Молоко підігрівають і заливають їм манку.
- Окремо збивають яєчні білки, а жовтки розтирають з цукром і сиром.
- Сирну масу змішують з манкою, потім вливають білки.
- Все перемішують до утворення гомогенної маси.
- Форми для випікання змащують маслом, але краще використовувати пергаментний папір.
- Викладають майбутню запіканку в форму, накривають фольгою.
- При температурі 200 градусів блюдо випікається приблизно 35 хвилин.
Запіканка як в дитячому саду — рецепт по ГОСТу
Багатьом господаркам подобається готувати різноманітні запіканки, оскільки на це йде трохи часу. Ще рецепти таких страв неймовірно прості. Приготувати «вкусняшки» під силу навіть початківцю кулінарові. Кожен з нас пам’ятає неймовірний смак сирної запіканки, яку подають до столу в садку. Щоб відтворити частування в домашніх умовах, досить рецепта по ГОСТу.
- Сир — 500 г.
- Цукор — 100 г.
- Манка — 50 г .
- Молоко — 50 мл.
- Розм’якшене вершкове масло — 50 г.
- Ванілін, сметана.
- Пропустіть сир через сито. Цей простий прийом зробить готову страву більш повітряним. З’єднайте кисломолочний продукт з цукром, молоком і маслом, збийте. У сирну масу цівкою введіть манку, перемішайте. Залиште основу хвилин на 15, щоб набухла манна крупа.
- Форму для запікання змастіть маслом і присипте борошном. Сирну суміш вилийте в форму, розподіліть лопаткою і покрийте шаром сметани. В результаті при випіканні запіканка покриється золотистою скоринкою.
- Поставте десерт в розігріту до 200 градусів духовку хвилин на 30. Після закінчення часу перевірте готовність зубочисткою. Якщо після проколювання вона суха, виймайте.
дитсадівського запіканка по ГОСТу хороша в злегка охолодженому вигляді в поєднанні з варенням або згущеним молоком. Я іноді додаю родзинки перед запіканням. Перш ніж відправити його в тісто, видаляю сміття і заливаю окропом на 30 хвилин. Так смачніше.
Сирно-морквяний
Для приготування нам знадобиться:
- три маленьких морквини.
- стакан сиру.
- півсклянки сметани.
- 2 яйця.
- 70 г манки.
- три столові ложки цукру.
- 45 г родзинок.
- Морква очищають, миють, труть на середній тертці, заливають водою, відправляють на 10 хвилин на парову баню.
- Ізюм ретельно миють, обливають окропом, залишають настоюватися хвилин 10.
- Яйця з цукром збивають до утворення піни, додають манку.
- Сир розтирають із сметаною, до нього додають яйця, родзинки, морква. Все добре перемішують до отримання гомогенної маси.
- Сирна маса поміщається в чашу, попередньо змащену маслом. Готується в мультиварці на режимі «випічка». На приготування піде хвилин 80.
Рецепт без манки
В разі, якщо у вашого малюка є непереносимість манної крупи, то можна приготувати запіканку і без неї. Для цього вам знадобиться:
- грам 500 сиру.
- 50 грам родзинок.
- 2 курячих яйця.
- 3 столових ложки цукру.
- Яйця розтирають з цукром, вливають в сир і гарненько розмішують.
- Ізюм попередньо вимочують в окропі протягом 20 хвилин, після чого додають в підготовлену масу.
- Все викладається в формочку і запікається в духовці при 180 градусах протягом 40 хвилин.
Читайте також: Як запікати яблука для дитини: рецепти десертів в духовці
Прості хитрощі
Щоб отримати смачна страва, важливо знати деякі кулінарні хитрощі. У приготуванні сирної запіканки для дитини допоможуть наступні поради:
- Найсмачніше блюдо отримати, якщо взяти сир жирністю 7-9%. Знежирені продукти смак дитинства точно не нагадають. Ідеальний варіант — домашній сир.
- Слід враховувати консистенцію сиру. Якщо він досить вологий, то і запіканка вийде відповідна.
- Обов’язково треба позбутися грудочок в сирі. Якщо немає міксера, то можна протерти продукт через сито або прокрутити в м’ясорубці.
- Форму для запікання треба змащувати. Зазвичай використовують вершкове масло, але можна замінити його звичайним рослинним продуктом.
- Щоб запіканка не прилипли до країв форми і легше з неї виймалася, після змазування маслом потрібно злегка присипати її боковини і дно манною крупою. Замість неї можна взяти панірувальні сухарі.
- Зручніше користуватися пергаментним папером — тоді не знадобиться змащувати форму, а запіканку легко можна буде вийняти.
- Щоб блюдо придбало красиву і смачну скоринку, необхідно перед відправленням в духовку змастити його сметаною — досить пари столових ложок.
- Для повної ідентичністю з запіканкою як в дитячому садку слід вибрати прямокутну або квадратну форму для запікання. У садку запіканку подають, нарізавши прямокутними брусочками.
- Незалежно від обраного рецепта готовність запіканки перевіряється однаково. Для цього можна використовувати зубочистку або дерев’яну шпажку.
- Самий ніжний смак виходить, якщо попередньо манку запарити. Можна використовувати готову кашу.
- Якщо хочеться додати в запіканку наповнювач, то слід знати, що деякі з них вимагають особливої підготовки. Наприклад, сухофрукти потрібно промивати і обдавати окропом, а будь-які фрукти слід очищати від шкірки.
Готуємо на пару
Ця страва буде корисним, ніжним і смачним. Вам знадобиться:
- близько 500 грам нежирного сиру.
- приблизно 100 мл молока з низьким відсотком жирності.
- дві столові ложки манки.
- два курячих яйця.
- 2 столові ложки цукру.
- щіпка солі.
- Молоко підігрівають, заливають манку і залишають набухати протягом 15 хвилин.
- Яйця гарненько збивають з цукром.
- У ємності змішують набряклу манку, яйця і сир.
- Формочку змащують, перекладають готову суміш.
- Страва готується в пароварці близько 30 хвилин.
Корисні поради з приготування запіканки
І ще добавка для вас у вигляді корисних порад по створенню запеченого твори мистецтва. Від них блюдо стане ще смачніше.
1. Головним продуктом в блюді є сир. Чим він натуральніше і свіже, тим краще. Ні в якому разі не купуйте із молокопродуктів з різними добавками. Вони можуть зіпсувати страву під час готування в печі.
2. У ласощі кладіть поменше борошна. Так воно не осяде під час приготування в печі і збереже гарний зовнішній вигляд.
3. Чим міцніше піна збитого яйця для тіста, тим легше у вас вийде запіканка.
4. Спробуйте покласти в тісто варену манку. За рахунок цього способу, блюдо буде тільки ніжніше і легше.
5. Ізюм для страви тримайте в воді не більше 3 хвилин. Інакше ягоди втратять свою форму і будуть водянистими.
6. Найкращий сир для нашого блюда — це кислий сорт.
7. Ідеальний температурний режим для дозрівання продукту в печі — 180-200 градусів. Не більше. Так блюдо рівномірно пропечеться з усіх боків.
Калорійність класичної запіканки — 160 ккал, а з різними добавками складе приблизно 230 ккал на 100 грам.
8. Чим менше жирність основного продукту, тим нижче калорійність запеченого страви.
9. Експериментуйте з формами для випікання. Страві підійде силіконова посуд різних і красивих форм. Особливо цю ідею оцінять діти.
10. Тісто для страви можна приготувати з вечора. І залишити його в холодильнику до завтрашнього дня.
11. Повернемося до фантазії. Готову страву можна прикрасити не тільки соусами. Але і зобразити на ній різні «мордочки» з фруктів, глазурі і вершків. Дітки будуть в захваті.
12. Так само можна змінювати і внутрішній склад компонентів. Пісок можна замінити згущеним молочком. Сметану і молоко на смачненький йогурт. А саму манну крупу на мелені кукурудзяні палички. Вийде дуже смачно!
13. Ще грайте з кольором страви. Внесіть в нього різноманітність за допомогою какао-порошку. І не бійтеся експериментувати, додаючи різні фрукти до складу компонентів. Від екзотичних до найрідніших.
Як же може бути різноманітна сирна запіканка і залишитися дуже смачною. Обов’язково спробуйте один з рад і готову страву завжди буде мати успіх у вашому домі!
Дитинство. Як далеко позаду воно залишилося. Лише небагато збереглося нам від нього. Дитсадкові листівки, плаття на 5 років. І страви, спробувавши які, ми знову поринаємо в той час.
І нехай ці страви залишаться у вашому теперішньому, перекочувавши в майбутнє. Збережіть рецепти цих страв з дитячого садка. І радуйте ними своїх дітей і дорослих. Нехай сьогоднішнє блюдо стане вашою реліквією, що передається з покоління в покоління.
Приємних вам і смачних спогадів!
Автор публікації
не в мережі 2 тижні
Блюдо в мікрохвильовці
- щіпка соди.
- 50 грам дитячого сиру.
- столова ложка манної крупи.
- одне перепелине яйце.
- чайна ложка вершкового масла.
Тепер вам відомо кілька рецептів приготування запіканки. Не забувайте про те, що малюк повинен бути ознайомлений з усіма інгредієнтами і мати хорошу переносимість. При наявності будь-якої алергії, якщо з’являється можливість, виключити провокуючий інгредієнт, приготуйте блюдо без нього.
Сир — кисломолочний продукт, який повинен обов’язково бути присутнім в раціоні малюка . Він потрібен маленькому організму для своєчасного повноцінного розвитку, зростання і зміцнення кісток, формування імунітету, поліпшення пам’яті і уваги. Для діток, яким ще немає року, він необхідний для стабільної роботи кишечника і нормалізації його мікрофлори, а також для поліпшення роботи травної системи і печінки.
Можливі проблеми з харчуванням
При введенні в прикорм запіканки із сиру у дитини може з’явитися запор або пронос, метеоризм. Зрідка можлива алергія.
Поява запору пояснюється тим, що складні білки ще не повністю перетравлюються в організмі. Щоб уникнути розладу травлення, слід додавати кисломолочний продукт в раціон в обмежених кількостях, поступово збільшуючи порцію.
Увага! Якщо при введенні запіканки з’являються кольки, це говорить про непереносимості лактози.
Пронос може також з’являтися через неготовність травної системи перетравлювати кисломолочні продукти.
Ознаки алергії
Найчастіше вона проявляється у вигляді дрібних висипань на шкірі. Іноді можливі набрякання порожнини рота, губ, розвиток екземи.
Алергія на сир
Через вживання сирної запіканки у грудничка з’являються:
- болю в кишечнику.
- нудота.
- блювота.
- запаморочення.
- пронос.
Запіканка з сиру для дитини — корисне і поживне блюдо. Воно збагачує організм немовляти корисними речовинами, сприяє гармонійному розвитку малюка. При введенні прикорму потрібно дотримуватися обережності, щоб не розвинулася алергія.
Читайте також: Дитячі каші — кращі рецепти. Як варити каші для дітей.
Корисні властивості сиру
Виготовляють сир з кислого молока, тому йому притаманні такі відмінні поживні властивості. Склад сиру такої: кальцій, фосфор, калій, аскорбінова кислота, вітаміни групи В, вітамін А, а також інші мінеральні речовини. Через свого складу цей кисломолочний продукт має такі властивості:
- білок, що входить до його складу, благотворно впливає на зміцнення і зростання м’язів.
- молочнокислі бактерії нормалізують мікрофлору кишечника і покращують обмін речовин.
- завдяки кальцію міцніє кісткова тканина, розвивається скелет, а також краще стають нігті і волосся.
- калій покращує роботу мозку, що добре впливає на пам’ять і на нервову систему.
- безпроблемна засвоюваність продукту відбувається завдяки малому вмісту молочного цукру в складі.
- проводиться профілактика рахіту, атеросклерозу.
- відбувається зміцнення ясен і зубів.
- зміцнюється імунітет.
- добре засвоюється.
- збагачує організм вітамінами, корисними речовинами і енергією.
Відповідний вік для введення сиру в раціон дитини і особливості приготування страв з нього .
Діткам починають вводити в раціон кисл омолочние продукти і сир в восьмимісячному віці. Спочатку дають пробувати домашній сир з додаванням грудного молока, молочної суміші, йогурту або сметани нежирної.
Сир, схильний до термічній обробці, не радять давати крихтах до 10 місяців, а вже діткам постарше можна готувати різну смакоту, такі як сирники, галушки, вареники, запіканки. Сирна запіканка, а також страви, приготовані в мультиварці або духовці, рекомендуються діткам після 1 року.
Малюки, які не люблять молочні продукти, будуть дуже раді смачною і ароматною запіканці, але при її приготуванні варто врахувати деякі особливості:
- Готувати сирну запіканку потрібно зі свіжого і ніжного сиру домашнього приготування, так як покупної сир більш кислий і не призначений для дітей до року.
- Використовувати для запіканки вже знайомі малюкові продукти , курячі яйця можна замінити перепелиними, адже вони менш алергени.
- Маленьким діткам не радять давати термічно оброблений сир більше двох разів в тиждень.
- Добова доза сиру або продуктів з нього для малюка віком 1 рік становить 50 грам.
- Перед приготуванням сир потрібно подрібнити блендером або протерти через сито.
- Як і всі інші продукти вводити в прикорм малюка термічно оброб отанний кисломолочний продукт необхідно поступово, з кожним разом збільшуючи порцію. А також потрібно стежити за станом малюка, за шкірних покривів і за стільцем.
- Потрібно відмовитися від рецептів з використанням шоколаду, горішків, меду. А також краще уникати додавання соди і великої кількості цукру. Для приготування підливи краще використовувати вже знайомі дитині яблуко і банан. Жирна сметана дітям заборонена.
- Переважно в сирну запіканку додають манну крупу , а в ній міститься глютен. На це варто звернути увагу мамам, у яких діти мають алергічну реакцію на цю речовину.
- Велике значення має спосіб термічної обробки. Для однорічних діток кращий спосіб — це приготування запіканки на пару в мультиварці, а ще краще в пароварці.
- З приводу приготування страв для дітей в мікрохвильовці існує багато думок. Одна частина вчених і лікарів переконані, що приготовані в мікрохвильовій печі страви зберігають всі корисні властивості, а інша частина заперечує це. Проведені дослідження підтвердили тільки те, що мікрохвилі змінюють структуру білка, тому готувати в мікрохвильовці для дітей чи ні, вирішують тільки батьки.
- Через деякий час рецепт запіканки можна урізноманітнити корисними добавками, такими як гарбуз, ягоди, морква, яблуко.
користь сирних запіканок для дитини
запіканки з кисломолочних продуктів надають неоціненну користь для організму, що росте. Вони сприяють повноцінному розвитку дитини, зміцнюють нігтьову і кісткову тканини. Блюдо підвищує активність головного мозку, нормалізує кишкову мікрофлору.
Склад і поживна цінність
Сир складається з поквашених молока, з якого видалена молочна сироватка. Цей продукт не містить ферментів. Завдяки цьому він набагато довше зберігає смакові якості, ніж інші продукти з кислого молока.
Сир містить такі корисні речовини:
- білки, жири і вуглеводи в оптимальних співвідношеннях.
- вітаміни: А, РР, С і в.
- фолієву кислоту.
- мінерали: кальцій, фосфор, залізо та ін ..
- амінокислоти.
До складу сиру також входять молочнокислі бактерії. Вони оздоровлюють кишкову мікрофлору. Швидка засвоюваність цього молокопродуктів пояснюється тим, що в ньому практично немає лактози.
Важливо! Для однорічних дітей сир особливо корисний, тому що в ньому міститься велика кількість необхідного для росту білка.
Калорійність знежиреного сиру — 145 кКал на 100 грамів, а жирного — 345 кКал.
Рецепти запіканок з сиру
для того щоб правильно приготувати запіканку для маленької дитини , необхідно спочатку підготувати всі інгредієнти. Свіжими повинні бути всі продукти, фрукти і ягоди добре вимити, яйця теж помити, а потім вже розбивати. Далі все робити по рецепту.
запіканки бувають:
- прості (класичний склад інгредієнтів).
- з наповнювачами ( ягоди, фрукти).
Класичний рецепт сирної запіканки для дітей в духовці
- Сир — 250 грам.
- Яйце — 2 шт .
- Цукор — 1 столова ложка.
- Молоко — 100 міліграм.
- Манка — 2 столові ложки.
- Ванілін.
Приготування .
Теплим молоком залити манну крупу і дати трохи настоятися, жовтки відокремити від білків і розтерти з сиром і цукром в окремій ємності. Потім змішати отриману яєчну масу з масою з молока і манки, далі додати збиті білки і все перемішати. Форму для випічки промазати маслом і помістити в неї тісто. Випікати 35-40 хвилин при 200-градусної температури.
Класичний рецепт запіканки в мультиварці
- Сир — півкілограма.
- Масло вершкове — 50 грам.
- Цукровий пісок — 150 грам.
- Молоко — 70 міліграм.
- Крупа манна — 100 грам.
- Яйце — 2 шт.
Приготування .
В протертий через сито сир додати по черзі яйця, масло, цукор і молоко. Все перемішати, додати манку і знову перемішати. Дати настоятися хвилин 20-30, в цей час підготувати чашу, змастити її маслом, потім акуратно перекласти в неї тісто і готувати при 180-градусної температури в режимі «Випічка».
Сирна запіканка з макаронами
- Сир — 250 г.
- Яйце — 3 штуки.
- Макарони — 350 грам.
- Сметана — 100 грам.
- Цукровий пісок — 80 грам.
Приготування .
Цукор з яйцями збити міксером кілька хвилин, додати до отриманої масі сметану і перемішати. Сир подрібнити, протерши через сито і додати до яєчної маси. Вилити сирну суміш в заздалегідь зварені макарони. Форму для випікання промаслити, притрусити сухарями або манкою і перекласти в неї приготовану масу. Верхній шар розрівняти і промазати сметаною з додаванням цукру. Запікати приблизно півгодини при 200-градусної температури.
Запіканка з бананом
Відмінний варіант для запікання в формочках для кексів.
- Сир — 200 грам .
- Яйце — 1 штука.
- Вершкове масло — 30 грам.
- Банан — 1 штука.
- Цукровий пісок — 2 столові ложки.
- Борошно — 2 столові ложки.
Приготування .
Протерти сир і перекласти його в миску , до нього додати банан, яйце, цукор і масло. Перемішати пару хвилин, всипати борошно. Підготувати формочки, викласти в них масу. Випікати не більш двадцяти хвилин при 200-градусної температури.
Сирно-морквяний запіканка для однорічних дітей
Морква дуже корисна дитячому організму, так як в її складі є каротин. При попаданні в дитячий організм поліпшується імунна система і добре впливає на зростання дитини, його розвиток.
- Сир — 1 стакан.
- Морква — 3 штуки середнього розміру.
- Яйце — 2 штуки.
- Сметана — півсклянки.
- Цукровий пісок — 3 столові ложки.
- Манна крупа — 80 грам.
- Ізюм або курага — 70 грам.
Приготування .
Морква очистити, вимити і натерти на тертці. Перекласти в ємність з-під мультиварки, залити водою, виставити режим «варіння на пару» і варити 10 хвилин. Ізюм залити окропом і дати настоятися чверть години. В окремий посуд покласти цукор, яйця і збивати кілька хвилин, потім всипати манку. Сир подрібнити, додати сметану, перемішати, в цю масу покласти збиті яйця, родзинки і морква. Все ретельно перемішати.
Форму намазати маслом, перекласти в неї тісто, включити режим «Випічка» і готувати 1 годину 15 хвилин.
Запіканка без крупи
- Сир — півкілограма.
- Цукровий пісок — 180 грам.
- Яйце — 4 штуки.
- Сметана — 2 столові ложки.
- Крохмаль — 2 столові ложки.
- Ванілін — за смаком.
Приготування .
Білки відокремити від жовтків. В окремому посуді старанно перемішати жовтки, сир, сметану, цукор, крохмаль і ванілін. Білки збити 2 хвилини і акуратно ввести в масу. Підготувати форму, викласти все в неї і запікати близько сорока хвилин, при температурі не нижче 180 градусів. Ця запіканка виходить дуже пишною, а ще краще, якщо тісто не замішувати, а збивати міксером, тоді вона вийде ще легше.
Наостанок важливі поради:
- Для приготування дітям краще брати сир з жирністю не більше 5%. З великою жирністю можна з обережністю давати діткам з якої бракує масою тіла.
- Щоб запіканка не опадають, необхідно використовувати не менше двох яєць.
- Манну крупу небажано замінювати содою і борошном, так як випічка все одно не утримає форму, а смак буде гірше.
Необхідно вносити різноманітність в дитячий раціон, адже магазинне дитяче пі