Педіатрія

З якого віку дитині можна давати горох: терміни введення горохового супу та каші в раціон малюка з рецептами

Горох — популярний дієтичний продукт, який входить в рецепти багатьох страв. Він багатий білками і вуглеводами, вітамінами і мінералами, різними корисними речовинами. Горошок благотворно впливає на стан нервових клітин і стимулює роботу мозку. Він тонізує організм і робить благотворний вплив на внутрішні органи. Корисний для дитячого розвитку в цілому.
Але кожному відомо, що бобові культури підвищують газоутворення і можуть негативно відбитися на кишечник. Особливо якщо це стосується дитячого травлення, яке ще не розвинене до кінця. В результаті з’являються зайві гази, болі і дискомфорт в животі, погіршується стілець. Тому експерти не рекомендують вводити в прикорм грудничку бобові культури занадто рано. Давайте розберемося, з якого віку можна давати дитині горох.

Склад і калорійність

Хімічний склад зеленого горошку багатий. Він містить багато корисних для дитячого організму речовин, які забезпечують нормальну функцію внутрішніх органів.

Енергетична цінність його невисока: в 100 г свіжого овоча міститься близько 80 ккал (в консервованому зеленому горошку всього 55 ккал / 100 г, а в зрілому сухому горосі близько 300 ккал).

нутрієнтів зеленого горошку є (в розрахунку на 100 г):

Читайте також: Як безпечно і ефективно схуднути дитині в 10-11 років в домашніх умовах?

  • рослинні білки — 5,2 г.
  • вуглеводи — 13,6 г (в тому числі клітковина 4,5 г).
  • жири — 4 г.
  • вода — близько 80 г.
  • зола — 0,7 г.

До складу білків входять:

  1. Десять незамінних амінокислот:
  • валін.
  • лейцин.
  • аргінін .
  • гистидин.
  • метіонін.
  • лізин.
  • триптофан.
  • тріонін.
  • фенілаланін.
  • изолейцин.
  1. Вісім замінних амінокислот:
  • глютамінова кислота.
  • аланин.
  • аспарагінова кислота.
  • пролин.
  • гліцин.
  • цистеїн.
  • тирозин.
  • серин.

Вуглеводи представлені, крім харчових волокон і крохмалю, простими цукрами:

  • фруктозою.
  • сахарозою.
  • мальтозою.
  • глюкозою.

У складі жирів є насичені та ненасичені жирні кислоти.

В зеленому горошку містяться вітаміни:

  • жиророзчинні (, К,, альфа- і бета-каротин).
  • водорозчинні (В1, В2, В4, В5, В6, В9, РР,).

Макроелементи горошку — кальцій, фосфор, калій, натрій, магній.

Мікроелементи: марганець, цинк, залізо, селен, мідь.

Користь зеленого горошку

Горох надзвичайно багатий білком і іншими необхідними організму речовинами

Корисні властивості зеленого горошку пов’язані з його складом:

  1. Як і інші бобові, горох містить значну кількість білка — на його утримання горох можна зіставити з яловичиною. Але рослинний білок засвоюється краще і легше, ніж тваринний. Білки необхідні для утворення тканин в організмі дитини, для збільшення маси тіла.
  2. За вмістом вітамінів зелений (молодий) горох перевершує дозрілий, що вживається у вигляді крупи.
  3. У горошку багато флавоноїдів (природних антиоксидантів), які нейтралізують радіонукліди, сприяють очищенню організму від недоокислених продуктів обміну в тканинах і інших токсичних речовин. Антиоксиданти перешкоджають утворенню злоякісних клітин, тому вживання зеленого горошку є профілактикою раку. Антиоксиданти допоможуть впоратися і з різними шкірними захворюваннями.
  4. Кальцій і фосфор, що містяться в горошинах, сприяють гармонійному розвитку скелета і забезпечення міцності кісток і зубної емалі.
  5. Калій і магній, а також вітамін РР забезпечують нормальну роботу серцевого м’яза, правильний ритм скорочень серця.
  6. Цинк і селен поліпшують стан сітківки і кришталика очей.
  7. Клітковина, яка міститься в овочі, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, допомагає впоратися з хронічними запорами. Правда, зловживання продуктом призведе до підвищеного утворення газів в кишечнику і здуття живота, збільшиться також навантаження на нирки.
  8. Горошини містять пектин (природний або натуральний пробиотик), який сприяє нормалізації мікрофлори кишечника.
  9. За рахунок міститься у великій кількості нуклеїнової кислоти зелений горошок сприяє підвищенню регенеративних процесів в тканинах. Тому горох є продуктом, який пришвидшує загоєння ран і опіків: в народній медицині використовується засіб у вигляді суміші свіжого сирого курячого яйця і подрібненого горошку. Нуклеотиди добре поєднуються з магнієм, який покращує їх засвоєння.
  10. Аскорбінова кислота не тільки сприяє підвищенню імунних сил організму, але і зміцнює стінку судин.
  11. Вживання зеленого горошку надає загальнотонізуючий ефект, що допомагає впоратися з емоційним навантаженням, розумової втомою.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Післяпологова контрацепція - як убезпечити себе після пологів

Важливим є той факт, що зелений горох — це нізкоаллергенних продукт, тобто виникнення алергії після його вживання малоймовірно. Його давати можна і діткам, схильним до алергії.

Які корисні речовини містять бобові?


Бобові так само корисні, як м’ясо та овочі. Вони багаті на клітковину і білком і дають довгострокове відчуття ситості. Розглянемо найбільш поширені види бобових більш докладно.

  • Квасоля .
    Містить безліч мікроелементів, серед яких мідь, фосфор, залізо, цинк . Дуже важливо, що після теплової обробки зберігається до 2/3 всіх корисних речовин. Помічені сечогінні і антимікробні властивості при вживанні квасолі дітьми. З якого віку давати цей продукт, розглянемо трохи пізніше.
  • Горох .
    Багатий вітамінами С і В, залізом, фолієвою кислотою, магнієм . Дуже значущі компоненти — крохмаль, рослинний жир, клітковина, ферменти. У цих бобових майже стільки ж амінокислот, скільки і в м’ясі.
  • Соя.
    Допомагає правильно формуватися зубах і кістковій системі дитини. До її складу входять корисні для кишечника вуглеводи. Ці бобові виступають джерелом вітамінів D, В, Е, В, фосфору, кальцію. У них містяться специфічні жирні кислоти, які підтримують нормальну роботу кровоносної системи.
  • Сочевиця .
    Забезпечує організм дитини залізом і магнієм. Як і всі інші бобові, сочевиця містить вітаміни групи В, а також полінасичені жирні кислоти омега 3 і омега 6.

Однак незважаючи на таку велику кількість корисних речовин в складі, вводити бобові дітям в раціон слід з обережністю, так як вони можуть викликати підвищене газоутворення. Особливо це висловлювання справедливо для зрілих плодів.

Можлива шкода

Малюкам до 2 років краще подрібнювати зелені горошини, щоб дитя не вдавився. Протягом перших 2 років рекомендується давати зелений горох після термічної обробки (варити або тушкувати його) для полегшення засвоєння рослинних білків.

  • При наявності у дитини проявів коліту (запалення кишечника), схильності до проносів і здуття живота (метеоризму) давати зелене овоч слід з обережністю, він може викликати загострення процесу.
  • Здуття живота і коліки у малюка можуть виникати при надмірному вживанні зеленого гороху.
  • зелений горошок протипоказаний дітям з захворюваннями нирок через високий вміст в ньому пуринів — особливих речовин, які перетворюються при розщепленні в сечову кислоту. З солей цієї кислоти (уратів) можуть утворюватися камені.

Коли і як давати дитині

Дитині до року можна запропонувати зелений горошок у вигляді монокомпонентного або в поєднанні з іншими овочами пюре
У дитяче меню зелений горошок можна включати з 8 місяців після того, як малюк вже вживає овочі, сир, м’ясо. До 8-місячного віку ще не виробляються підшлунковою залозою ферменти для перетравлення цього овоча.

Якщо в цьому віці не почати вводити в раціон малюка зелений горошок, то його травна система не навчиться виробляти потрібні ферменти, і в майбутньому у дитини будуть проблеми з травленням при вживанні бобових.

В сезон можна використовувати свіжий зелений молодий горошок. В інший час можна купувати баночки з готовим пюре з зеленого горошку в відділі дитячого харчування. Є також страви з додаванням зеленого горошку.

Для першої проби рекомендується дати маляті 0,5-1 ч. Л. (5 г) горохового пюре. Його ніжна консистенція сприяє легкому переварюванню. При гарній переносимості продукту дозу можна збільшувати кожні 3 дні на 5 г, і так добова порція овоча поступово збільшується до 30-50 г.

Читайте також: Пронос і блювота у дитини без температури — що може бути? Педіатр про 13 можливих хворобах

Краще давати малюкові зелений горошок не у вигляді окремого страви, а в комбінації з іншими овочами, і не частіше 1-3 разів за тиждень. Зелені боби повинні становити не більше 1/3 інших овочів.

  • На другому році життя порцію можна поступово довести до 80 г.
  • Зелений горошок без термічної обробки можна давати малюкові після 2 років.
  • А ось страви, приготовані з зрілого гороху, краще давати дитині вже після 3 років.
  • Максимальна добова порція горохового пюре для дитини з 3 до 5 років дорівнює 100 г, давати її рекомендується не частіше 1-3 разів протягом тижня.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Збільшено шлуночки головного мозку у немовляти: діагностика, лікування, наслідки

Проблеми з харчуванням при прикорму гороховим супом

Під час складання меню для малюка в перший і наступні роки його життя потрібно бути уважним до реакції його організму на будь-який продукт. Це особливо відноситься до бобових. Незважаючи на їх неоціненну користь, існують можливі протипоказання до застосування.

Горох можна вживати дітям, у яких є захворювання шлунково-кишкового тракту, виразка, гастрит, або спостерігається часте підвищене газоутворення. Якщо існують порушення функцій нирок, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Метеоризм — причина відмови малюка від горохового супу

Підводячи підсумок, можна виділити кілька пунктів про вживання горохового супу в дитячому віці:

  1. Бажано вживання з 1,5-2-х років.
  2. Рекомендується приготування на основі овочевого бульйону (особливо в рік-півтора).
  3. М’ясо для страви вибирати нежирне.
  4. Готувати суп з гороху з м’ясом на другому бульйоні.
  5. Чи не використовувати спеції, сіль — в мінімальній кількості.
  6. Перед годуванням збивати до утворення пюре.
  7. Включати не більше 2 разів на тижневий раціон.
  8. Не використовувати для варіння супу копчені продукти і сухі приправи.

При дотриманні загальних вимог гороховий суп стане улюбленими корисним стравою для дитини.

консервований зелений горошок

З 2-річного віку дозволяється використовувати в харчуванні дитини і консервований зелений горошок . Рідина з консервної баночки вживати не слід через наявність в ній добавок.

Перш ніж запропонувати дитині консервований овоч, слід уважно вивчити склад, термін придатності продукту і спробувати його на смак. У складі не повинно бути нічого, крім:

  • зеленого горошку.
  • цукру.
  • солі.
  • води.

Банки, що містять підсолоджувачі, поліпшувачі смаку, брати не слід.

в дешевих консервах може бути вказаний в складі не горошок, а горох — несмачний і жорсткий. Це великі, круглі горошини гладкозернового сорти. А мозкової сорт має дрібні зерна овальної форми з солодким смаком.

В скляних банках легко оцінити вміст консерви. Всі зерна повинні знаходитися в розсолі. Жерстяна банка не повинна мати пошкоджень, вм’ятин і здуття.

В закритій банці продукт може зберігатися протягом терміну придатності, зазначеного в етикетці. Після відкриття упаковки вжити зелений горошок потрібно протягом 2 діб.

Читайте також: Чи можна капусту при грудному вигодовуванні новонародженого

Консервацію зеленого горошку можна зробити вдома самостійно. Це дозволить зберігати його в прохолодному місці близько року.

Етапи приготування домашніх консервів:

  1. Горошок слід вилущити з стручків, добре промити і хвилин на 5 замочити в підсоленій воді.
  2. Потім горох повторно промивається і розкладається в простерилізовані півлітрові банки.
  3. у банки потрібно залити киплячий розсіл, приготований з розрахунку по 1 ст. л. солі і цукру на 1 л води.
  4. Після цього банки герметично закривають кришками.

Заготівля горошку на зиму

Найкраще зберігати свіжий зелений горошок в замороженому вигляді.

  • для цього зерна витягуються з стручків, промиваються проточною водою.
  • Потім для попередження появи гіркоти в продукті його слід пробланшировать в киплячій воді протягом 1 1,5 хвилини, після чого швидко витягти горошок і опустити в крижану воду, щоб він не став розвареним.
  • Повторно промивши горошок проточною водою, слід добре просушити його на паперових або тканинних рушниках.
  • Сухий горох фасується в порційні пакетики і поміщається в морозильну камеру.

Не рекомендується допускати повторного розморожування-заморожування продукту, тому і потрібна порційна розфасовка овоча.

Рецепти страв для малят

з зеленого горошку малюкам можна приготувати різні страви:

пюре

можна готувати пюре з зелено го молодого горошку свіжого або замороженого (але не консервованого).

  1. Для цього слід 200 мл води довести до кипіння, додати в неї 100 г гороху (можна його не розморожувати) і варити, не накриваючи каструльку кришкою, на слабкому вогні хвилин 15-20 (до м’якості горошку).
  2. Воду потрібно злити в чашку, а горох подрібнити блендером. Потрібна консистенція пюре досягається за допомогою додавання відвару.
  3. Потім пюре слід повторно довести до кипіння і додати 1 ч. Л. рослинного масла.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Правильна гіпоалергенна дієта для дітей від 1 року до 5 років, що можна і не можна їсти алергікам?

Коли пюре охолоне, можна годувати дитину.

Суфле

В пароварці з зеленого горошку легко приготувати суфле.

  1. Для цього слід взяти 100 г бобів, промити проточною водою, і в маленькій каструльці залити їх холодною водою.
  2. Після закипання потрібно зняти пінку і на малому вогні варити приблизно півгодини. В кінці варіння посолити за смаком.
  3. Потім додати невелику кількість вершкового масла, кілька остудити, ввести 1 яйце і пару столових ложок сметани. За допомогою блендера збити до однорідної маси.
  4. вершковим маслом змастити ємність пароварки і внести в неї отриману суміш. Через півгодини приготування на пару страва готова.

Його можна подати у вигляді гарніру або самостійного блюда.

Суп

Щоб урізноманітнити раціон дитини, можна приготувати йому гороховий суп на овочевому або м’ясному бульйоні
гороховий суп для діток старше року можна готувати на овочевому бульйоні і на м’ясному. Для приготування м’ясного бульйону підійде нежирне м’ясо (курка зі знятою шкірою, індичка) без кісток, прожилок і зайвого жиру. М’ясо потрібно порізати на шматочки невеликого розміру.

  1. Дітям до 3 років суп слід готувати на другому м’ясному бульйоні: тобто довести до кипіння, вийняти м’ясо і промити холодною водою. Перший бульйон вилити. Потім м’ясні шматочки потрібно залити 0,5 л окропу і варити півгодини.
  2. Овочі закладати в суп слід з урахуванням часу варіння їх до готовності, тобто спочатку порізану соломкою 1 невелику моркву, через 10 хвилин порізані кубиками картоплю ( 1 шт. середнього розміру), і через 10 хвилин — 2-3 ст. л. зеленого горошку, дрібно порізану цибулину. Горох можна використовувати свіжий або заморожений.
  3. У суп додається невелика кількість солі і вершкового масла.

Дітям до 2 років краще подрібнювати все компоненти блендером, щоб вийшов суп пюре. Починати теж з 1 ложки і при гарній переносимості збільшувати порцію.

В суп можна додавати:

  • спеції.
  • бульйонні кубики.
  • використовувати для приготування бульйону жирні сорти м’яса.
  • захоплюватися сіллю теж не слід.

Пюре з зрілого гороху для дітей

Вам знадобиться:

150 г жовтого гороху

600-700 мл води 2 г вершкового масла.

Спосіб приготування:

горох замочується в холодній воді на 4-6 годин, вода зливається, потім горох відварюють до готовності. Воду зливають і роблять пюре з гороху за допомогою блендера або протирають через сито. Потім пюре кладуть в каструлю з розтопленим вершковим маслом, підігрівають, помішуючи. У горохове пюре можна додати трошки солі за смаком, а також обсмажені на олії цибулю.

Резюме для батьків

Зелений горошок є корисним овочем, який забезпечить дитину не тільки рослинними білками, але і вітамінами, мінералами. За вмістом білків горошок можна прирівняти до яловичини.

Використовувати овоч можна вже з 8 місяців для прикорму. Продукт практично не викликає алергії, покращує травлення (позбавляє від запору).

Давати дитині зелений горошок можна протягом усього року, використовуючи заморожений овоч або готовий продукт промислового виробництва для дитячого харчування.

лікар-дієтолог С. Г. Макарова розповідає, коли можна вводити бобові в раціон дитини:

Корисні властивості продукту

Квасоля є важливим джерелом білка для дітей, які з певних причин не вживають м’ясо і молоко. Це прекрасний дієтичний продукт, що має збалансований склад. Користь квасолі для організму полягає в наступному:

  • прискорення обміну речовин.
  • зниження ризику ожиріння і розвитку цукрового діабету.
  • виведення надлишку рідини з організму.
  • зменшення набряклості.
  • виведення токсичних і шкідливих сполук з дитячого організму.
  • усунення стресу і втоми.
  • зміцнення імунітету.
  • попередження розвитку анемії.
  • насичення організму енергією, вітамінами, мінералами та іншими корисними речовинами.
Натисніть, щоб оцінити цей пост!
[Усього: Середнє: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Суміші для збільшення лактації: склад, ефективність, правила застосування

Murcia

Мірамістин для немовлят: показання та правила застосування

Axel

Секрети і тонкощі становлення лактації після кесаревого розтину

Megusta

Як розпізнати судоми у дитини — ознаки прояву

Megusta

Крем для дітей від опіків: яку мазь застосовувати, якщо дитина травмував обличчя або обпікся окропом?

Maxim

Що подарувати дитині на 6 місяців: які розвиваючі іграшки підійдуть

Scooby

Як навчити грудничка засипати без заколисування на руках?

Marina

Як зібрати сечу у грудничка: прості способи і правильна підготовка

Marina

Пам’ятка батькам про те, що повинен вміти і знати дитина в 4 роки

Maria

Залишити коментар