Досвідчені мами знають, що введення прикорму — справа першої важливості, адже кожен вид їжі має вікові обмеження і правила. Сьогодні ми розповімо, як правильно приготувати пюре з чорносливу для грудничка, і як потрібно вводити сухофрукт в його раціон.
Позаду перші місяці життя вашого малюка, коли він тільки починав цікавитися незнайомим навколишнім світом і пізнавати його. Здавалося б, тільки недавно ви з особливим трепетом принесли крихітку з пологового будинку, а він уже так підріс! І ви напевно тепер замислюєтеся про перший прикорму малюка.
На допомогу всім мамам ми з’ясували, чи допустимо чорнослив для грудничка, і як з нього можна приготувати корисне пюре, адже, як відомо, більшість продуктів вводять в прикорм саме в пюреобразной консистенції. Доведено, що так немовляті набагато легше засвоїти незнайому їжу. Але для різних вікових груп підходять різні страви: тому ми приготували для вас рецепти настою, відвару і компоту з чорносливу. Беріть на озброєння наші поради, і якщо ваш малюк готовий до «дорослої» їжі, то розбавляйте його раціон солодким сухофруктом.
Чим чорнослив краще сливи?
Чорнослив — один з кращих продуктів , які можна ввести в прикорм дитини. Три середніх чорносливу є хорошим джерелом обох типів харчових волокон, розчинних і нерозчинних. Чорнослив містить багато клітковини, але він також належить до продуктів з високою концентрацією цукру, тому не варто вживати даний продукт дуже часто. Краще харчуватися чорносливом не частіше, ніж кілька разів на тиждень.
Читайте також: Режим харчування і приклади меню для дитини 9 місяців
Чорнослив містить значно більше корисних речовин і мінералів, ніж зливу. Він, найвідоміший продукт для підтримки роботи кишечника і полегшення запорів. Важливо відзначити, що даний продукт багатий залізом, хромом, магнієм, цинком, калієм, марганцем, фосфором, а також такими вітамінами як А, В, С, Е, тощо.
Причому слід зазначити, що чорнослив краще допомагає при запорах, ніж слива, так як у нього більш виражений проносний ефект. Сорбіт, природний цукор, присутній в чорносливі, функціонує як проносний засіб, воно втягує вологу в травний тракт і полегшує руху кишечника.
Чорнослив — відмінне джерело вітаміну А, який необхідний для здорового зору. Один чорнослив забезпечує 3% рекомендованого щоденного споживання вітаміну А. Чорнослив містить марганець, залізо і рослинні феноли, які діють як антиоксиданти і допомагають захистити клітинні мембрани від пошкодження вільними радикалами. Даний продукт містить багато калію, який забезпечує належну роботу серця.
Одна порція чорносливу (100 г) задовольняє щоденним вимогам до бору, а калій, присутній в чорносливі, допомагає підтримувати здоров’я кісток. Чорнослив також має протизапальні властивості і настійно рекомендується людям, що страждають на артрит. Залізодефіцит, який виникає у малюків після 6 місяців, може привести до анемії, а чорнослив — відмінні джерела заліза, який необхідно заповнювати дитячому організму з продуктів харчування. Важливо відзначити, що чорнослив містить вітамін С, що сприяє кращому засвоєнню заліза.
Витягуємо користь
Знаєте, як можна зробити маму щасливою? Якщо її малюк буде здоровий і добре себе почувати, то можна констатувати щастя його мами. А щоб гарантувати це, потрібно забезпечити дитині правильне харчування. До списку корисних продуктів можна сміливо віднести чорнослив, і на це є кілька причин:
- пектільние речовини в складі сухофрукти звільняють дитячий організм від шкідливих токсинів і шлаків.
- натрій, залізо , фосфор, калій і магній сприятливо впливають на функціонування всіх систем.
- продукт нормалізує артеріальний тиск.
- він має корисні бактерицидні властивості.
- рослинна клітковина в складі необхідна для профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту.
- цінні органічні цукру і кислоти активізують обмін речовин.
- чорнослив відмінно справляється з проблемами кишечника.
- завдяки щедрому вітамінним складом його застосовують для боротьби з авітамінозом.
- сухофрукт захищає від хвороб серцево-судинної системи.
- за підвищення імунітету відповідають такі вітаміни в його складі, як А, РР і с.
- даний плід по праву зараховують до числа сильних природних антиоксидантів.
Здоров е дитинство і гармонійний розвиток неможливий без збалансованого харчування, і це харчування має включати чорнослив, сприяє здоровому розвитку малюка.
Чорнослив прикорм
За схемою прикорму чорнослив вводитися приблизно в 7-8 місяців , раніше тільки за медичними показаннями. Наприклад, якщо у дитини запор і педіатр рекомендує ввести пюре з чорносливу, щоб не використовувати медикаментозні засоби. Але необхідно враховувати, що чорнослив все-таки фрукт, тому він не може бути першим продуктом прикорму, занадто сильне навантаження на травну систему малюка, особливо якщо йому недавно виповнилося 4-5 місяців. Тому чорнослив можна ввести в раціон харчування дитини з 4,5 5,5 місяців, не раніше, за рекомендацією лікаря, ідеальний вік після 6 місяців, але не в якості першого продукту, добре, якщо пюре з чорносливу третій або четвертий продукт. Це рекомендації, але як Ви розумієте все індивідуально, тому обов’язкова консультація педіатра перед введенням чорносливу в прикорм.
Також слід зазначити, що пюре з чорносливу солодкий продукт, спробувавши який малюк може відмовитися їсти більше прісні овочі і каші.
Якщо малюк занадто малий, у нього запор, і він на ГВ, то краще пюре з чорносливу їсти мамі, з одного 100 грамової баночки, ефект буде приголомшливий у обох.
В схемі прикорму чорнослив і зливу стоять разом, тут є нюанс. Якщо прикорм вводитися влітку, коли сезон злив, то спочатку вводимо в прикорм сливи. Вони мають менш виражений проносний ефект, ніж чорнослив. Після вводимо в прикорм пюре з чорносливу. Якщо 7-8 місяців довелося на зиму, то вводимо в прикорм чорнослив, як найдоступніший продукт. Вводимо акуратно протягом 5-7 днів, уважно стежимо за стільцем дитини, який може стати рідким. А влітку в більш старшому віці знайомимо малюка зі сливою, дивимося реакцію дитини на продукт протягом 3-4 дня.
Новий продукт починаємо давати з 1 чайної ложки під час другого годування, поступово збільшуючи дозування до покладеної норми, приблизно в 7 місяців близько 70 грам, в 8 місяців — 80 грам. Більше не варто давати дитині фруктове пюре. Але пюре з чорносливу краще до року давати не більше 50-60 грам, через його проносних властивостей. Також спостерігаємо малюка, якщо на пюре з чорносливу з’явилися такі реакції як здуття живота, пронос, болі в животі, то варто тимчасово скасувати дитяче пюре, а пізніше ввести знову. Але підбирати порцію чорносливу індивідуально, можливо без реакцій у малюка буде на 10-15 грам в тиждень або 2-3 рази на тиждень по 10 грам, все індивідуально.
В тиждень необхідно давати пюре з чорносливу 1-2 рази, дивимося за станом стільця дитини. Якщо він сильно рідкий, то чорнослив не даємо. А якщо у дитини запор, то можна давати чорнослив до поліпшення стану, але не більше встановленої норми в тиждень, яка дорівнює 100-120 грам до 1 року.
Ще важливо відзначити, у кожної дитини свій послаблюючий продукт, тому можливо пюре з чорносливу ніяк не вплине на стілець, повторюся, можливо, в рідкісних випадках. До року пюре з чорносливу необхідно приготувати, відварити. Після року потрібно відмочувати чорнослив і давати пюре з чорносливу в свіжому вигляді. До 3 років цілий чорнослив давати не варто. Шматочки чорносливу можна давати після 2 років, але вони повинні бути обдати окропом і добре відмочити у воді, щоб були м’якими, і їх легко можна було жувати. Однак вік щодо цілого чорносливу індивідуальний, так як якщо дитина погано вміє жувати, постійно давиться їжею, то цілий чорнослив краще не давати, особливо якщо сухофрукт клеїться до зубів. Після року норма 2-3 чорносливу на добу, в якості заміни солодких продуктів. Чорнослив дитині давати без кісточок.
Як законсервувати пюре
Не у всіх є морозильні камери, а місця в холодильнику на подібні заготовки про запас навряд чи вистачить. Тому багато мам, намагаючись зберегти для своїх дітей всю користь зростаючих на дачах фруктів, консервують їх. Навіть якщо рецепт приготування буде без додавання води, сливове пюре вийде досить рідкуватим і кислуватим. Тому часто батьки розбавляють його і дають малюкові у вигляді натурального соку або ж поєднують з іншими, солодкими плодами.
Для зберігання підійдуть скляні баночки з-під покупного дитячого харчування, головне, щоб на металевих кришках була різьблення — тоді вони надійно і тривалий час зберігатимуть ваші труди.
Процес консервації пюре на зиму нічим не відрізняється від стандартних «закруток». Для початку потрібно простерилізувати вимиті баночки — в каструлю налийте воду, помістіть в неї кришки, на стінках ємності закріпіть друшляк, і на нього викладайте баночки денцем вгору. Рідина закипить, пар наповнить скляні посудини і коли волога буде крапельками стікати по стінках, можна вважати, що банки стерильні. Як правило, для цього необхідно хвилин 5.
Зливи потримайте пару годин в сольовому розчині (2 ч.л. на літр води), щоб з них вилізли черв’ячки. Рецепт сливового пюре нескладний. Плоди обмийте, розріжте і вийміть кісточки. Зливи покладіть в каструлю, додайте склянку води і варіть хвилин 8 після закипання. Плоди від варіння пом’якшають, і, остудивши їх, ви можете перетерти м’якоть через сито або за допомогою блендера. Отриману сливову емульсію потрібно прокип’ятити і укласти в стерильні баночки.
Читайте також: Каша для дитини: варимо самі або купуємо готову?
Баночки з пюре потрібно поставити в каструлю так, щоб гаряча вода доходила їм до «плічок», і прикривши кришками, стерилізувати ще 10 хвилин. Після банки закручуються і остуджуються догори дном. З 1 кг стиглих слив вийде близько 800 грам натурального пюре.
Алергія на чорнослив
На чорнослив рідко буває алергічна реакція у дітей. Однак важливо відзначити, що сучасні сухофрукти обробляють деякими хімічними речовинами, ось на них може бути алергія. Також реакція можлива при індивідуальній непереносимості або при алергії на черешню, мигдаль, вишню, абрикос, персики.
З алергічних реакцій найчастіше проявляється шкірний висип або проблеми з травленням. Але можливо і інші симптоми властиві алергії, тому при введенні чорносливу в прикорм спостерігаємо за дитиною протягом доби дуже уважно. Набряк Квінке при вживанні чорносливу велика рідкість.
Протипоказання до вживання чорносливу
При всіх позитивних характеристиках продукту потрібно все-таки звернути увагу на деякі негативні моменти, які можуть виникнути в результаті надмірного вживання чорносливу.
Високий вміст в сухофруктах сорбитола і діфенілісатіна може викликати діарею.
Можливі випадки індивідуальної непереносимості даного продукту, тому необхідні запобіжні заходи при його використанні в їжу.
Чорнослив — висококалорійний продукт, тому його надмірне вживання при ожирінні протипоказано.
Даний сухофрукт не рекомендують годуючим мамам, так як він може викликати розлад в роботі кишечника у дітей.
Отже, ми розібралися в питаннях: «Яку користь несе чорнослив, проносить або зміцнює даний продукт, кому можна, а кому ні включати його в раціон?»
чорнослив від запорів рекомендується лікарями в кожному випадку функцио нального порушення регулярності дефекації. Неправильний раціон харчування, посилена нервове навантаження, наслідки перенесених інфекцій, вагітність позначаються на роботі кишечника. Застосування дієти, багатої овочами і фруктами, за рахунок клітковини дозволяє відновити перистальтику, очистити організм від накопичених токсичних речовин, шлаків.
Корисні властивості допомагають тільки при правильному вживанні продукту. Педіатри рекомендують батькам додавати відвар в питво годуючим мамам при схильності немовлят старше трьох місяців до запорів. Пропонуємо рецепти використання сухих слив в терапії затримки стільця.
Як вибрати і зберігати чорнослив
Чорнослив продається в будь-якому магазині цілий рік. Його можна придбати на вагу або в упаковці. Форма, яка вибирається, повинна залежати від особистих переваг і потреб.
Читайте також: Рецепти страв, оптимальні для раціону годуючої мами
В ідеалі краще всього купити чорнослив, який продається в прозорих контейнерах , щоб можна було оцінити їх за якістю. Сухофрукт повинен бути чорного рівномірного матового кольору, пухким, без блиску, відносно м’яким і без цвілі. Смак солодкий з невеликою кислинкою, без гіркоти. Блиск і яскравість набуває продукт при обробці його воском або гліцерином. Купувати краще всього чорнослив з кісточкою, він довше зберігатися. Хороший чорнослив при намоканні місцями біліє.
Якщо упаковка непрозора, то необхідно переконається, що вона щільно запечатана, щоб чорнослив не втратила вологу. Як і у випадках будь-яких інших сушених фруктів, необхідно спробувати придбати чорнослив, який не обробляється харчовими консервантами, такими як сульфіти.
Чорнослив слід зберігати в герметичному контейнері в прохолодному, сухому і темному місці, де він буде зберігатися в протягом декількох місяців. Зберігання його в холодильнику продовжить свіжість, дозволяючи зберігати чорнослив, таким чином, близько шести місяців. Незалежно від того, де зберігається сухофрукт, необхідно переконатися, що, при відкриванні контейнера, він щільно запечатується потім, щоб запобігти втраті вологи.
Кому заборонено їсти чорнослив?
Помірна кількість ягід не завдасть шкоди будь-якій людині. Єдина небезпека — алергія на фрукт. Отримати переконливі докази походження гіперчутливості на сливи або хімікати, якими вони оброблені, складно. Обов’язково до прийому добре промивати продукт. Про небажаної реакції говорить свербіж шкіри, висип на тілі, задишка, пронос.
Важливо! Негативний ефект здатний викликати акриламід. Речовина містять в малій кількості чорнослив і персики. Воно відоме токсичністю і канцерогенність. Дієтологи вважають, що воно з’являється при порушенні технології висушування, якщо сухофрукт обробляється температурою понад 100 градусів.
Незважаючи на корисні властивості, чорнослив має обмеження в застосуванні. Для повної впевненості в безпеці слід пройти обстеження, здати аналізи. Лікування закрепів здійснюється не тільки дієтою. Лікар призначить оптимальний комплекс процедур, повноцінну дієту, лікарські препарати, вправи відповідно до діагнозом.
Пропонований спосіб споживання чорносливу в дитячому харчуванні
Перший час, на початку прикорму, коли дитині 7 -8 місяців і старше, він їсть чорнослив як фруктове пюре, особливо, якщо немає проблем зі стільцем. Чим старшою стає дитина, тим складніше стають його страви прикорму. А чорнослив в помірній дозі прекрасне доповнення до плову, до м’ясних страв, до каш, в домашніх цукерках без цукру, до випічки, в компотах, киселях, в кисломолочних продуктах. Також не забуваємо про соуси і гарніри, наприклад, Рис з чорносливом.
Так, наприклад, можна приготувати індичку з чорносливом, або тушкований чорнослив з бараниною, прикрашений розмарином.
Властивості
Сушені сливові ягоди (або чорнослив) просто криниця корисних речовин. Жоден інший сухофрукт не володіє такою феноменальною комбінацією мінералів (фосфор, магній, калій, натрій), вітамінів (група В) і всіх необхідних мікроелементів (пектин, клітковина, глюкоза). Він також є додатковим джерелом кальцію, заліза і необхідних дубильних речовин. До його складу входять корисні для травлення кислоти натурального походження природні джерела вітаміну С (яблучна і лимонна). Щавлева і саліцилова кислоти — натуральні антиоксиданти, що перешкоджають розвитку пухлин і запалення внутрішніх органів.
- Регулярний прийом чорносливу в будь-якому вигляді, вирішує такі проблеми:
- Недостатньо активна робота кишечника (запори ).
- Детоксикація організму від шлаків і інших шкідливих виділень / Лікувальна дія при наявності кишкових бактерій і сальмонели.
- Позитивний вплив на імунну систему немовляти / захист організму від вірусних захворювань і ГРВІ.
- Стимулювання метаболізму.
- Попередження проблем з серцем.
- Попередження доброякісних і злоякісних новоутворень в організмі.
Чорнослив джерело великої кількості вітамінів і мінералів, необхідних для правильного фізичного розвитку і формуванні нервової системи маленької дитини. Цей сухофрукт також відмінний профілактичний засіб вірусних захворювань і сезонних застуд.
Напій з чорносливу
Можна приготувати з чорносливу компот, відвар, узвар, кисіль і багато всього гарного і корисного для дитини. Загалом, в інтернеті радять давати компот з чорносливу мало не з 4 місяців, мені здається це не правильно. Адже навіть даний продукт не повинен входити в число перший продуктів прикорму. Тому компот можна давати дитині після введення чорносливу в прикорм, приблизно близько 7-8 місяців. В принципі якщо продукт успішно введений, то компотік можна дати вже на наступний день, але не багато 10-20 грам, подивитися за стільцем дитини. Якщо все добре, то чергувати компот з чорносливу і пюре з чорносливу протягом тижня. Ну, наприклад, один день в тиждень давати пюре з чорносливу, один день — компот з чорносливу. Цього буде достатньо, щоб стілець дитини не засмутився, але при цьому фруктове пюре приносило користь. Але повторюся, дивимося за стільцем дитини і регулюємо порцію від стану стільця дитини.
Як застосовувати при констіпаціі
Сухофрукт можна вживати в різних видах для усунення порушень з боку шлунково-кишкового тракту:
- компот з чорносливу від запору — застосовується для новонародженого, при грудному годуванні, при виношуванні плоду.
- настій чорносливу від запору — дорослим.
- відвар чорносливу — для грудничка, жінок в положенні.
- чистий продукт — чорнослив і фініки від запору добре поєднуються в салаті.
Скільки чорносливу потрібно з’їдати від запору для різних груп людей:
- для новонародженого — кілька ложок відвару.
- для дорослих — до 10 плодів або 2 склянок відвару.
- при виношуванні плоду, грудному годуванні — до 5 штук, поступово збільшуючи дозу або до 2 станів відвару.
З’їдати його краще на голодний шлунок. Те, скільки потрібно плодів, залежить від способу приготування, адже є різні варіанти, як приймати сухофрукт.
Популярні способи приготування
Як заварити чорнослив від запору, простий рецепт для кожного:
- 100 г плодів заливаються 200 мл рідини.
- Засіб нудиться на малому вогні півгодини.
- Приймається в теплому вигляді по 100 мл.
Як ще можна заварювати сухофрукт:
- Ягоди в кількості 5 штук змішуються з 150 г вівса.
- Суміш заливається окропом, вариться півгодини.
- Готовий відвар проціджують, приймається по 100 мл.
Як правильно робити настій з чорносливу:
- кілька плодів сухофрукти залити 200 мл рідини.
- Настоювати 10 годин, обгорнувши рушником.
- Пити в день від ½ до 1 склянки.
кефір і сухофрукт — відмінне проносне:
- Кілька плодів і стакан кефіру перемішуються в блендері.
- Кашка приймається перед сном.
як робити проносну суміш з кураги, інжиру, чорносливу:
- За 100 г кожного продукту перекручуються в блендері.
- Додається 2 ложки меду, все добре перемішується.
- Суміш зберігається в холодильнику.
- Приймається по ложці перед сном.
Вагітним і годуючим
Чорнослив від запору при вагітності позитивно впливає н е тільки на органи шлунково-кишкового тракту, а й на весь організм. Рекомендується їсти його регулярно в різних видах. Багато препаратів від констіпаціі вагітним протипоказані, тому чорнослив при вагітності буде відмінним варіантом. Важливо дотримуватися дозування для попередження побічних реакцій.
Як готувати чорнослив при запорах у вагітних:
- Кілька плодів заливаються 2 склянками води.
- Додається 2 ложки сени.
- Відвар щільно закривається кришкою, залишається на кілька годин.
- Приймається натщесерце по півсклянки.
Чорнослив при грудному вигодовуванні також корисний. Готувати і приймати його слід по тій же схемі, що і вагітним. У сирому вигляді можна з’їдати 2-3 плоди. Попередньо вони запарюються. Чорнослив від запору при грудному вигодовуванні краще їсти натщесерце.
Грудничкам
Приготування чорносливу для грудничка при запорах в 2 місяці і старше буде відмінною альтернативою клізм і суппозиториям. Педіатри допускають таке лікування, але тільки після попередньої консультації.
Готове дитяче харчування з чорносливу
Майже всі виробники дитячого харчування роблять пюре з чорносливу. Стандартний склад чорнослив і вода, рідше просто чорнослив. Тому уважно читаємо складу дитячого продукту. Серед виробників пюре з чорносливу можна зустріти таких як Бабусин Козуб, Рости Великий, ФрутоНяня, Semper , Спеленок, Gerber , Marmaluzi , Heinz , Bebivita strong> , Fleur Alpina , Тема, Розумниця, Беллакт, Самі з вусами, Халеда, Ложка в долоньці і т.п. Поєднання яблуко і чорнослив нам можуть запропонувати такі бренди як Бабусин Козуб, Ложка в долоньці, Gerber , Fleur Alpina . все пюре пропонують давати з 4-5 місяців, чомусь всі виробники в цьому одностайні.
Читайте також: Що приготувати мамі, що годує в перший місяць . Мій особистий досвід
Сік в чистому вигляді з чорносливу не зустрічається, швидше за швидше знайти сік із сливи. Тому ФрутоНяня може запропонувати компотік з Яблука, чорносливу та родзинок.
З молочних продуктів:
Чорнослив з вершками: Рости Великий, ТопТишка,
чорнослив з сиром: Бабусине Козуб, Тема,
- чорнослив з козячим сиром Бибиколь,
- Пюре яблуко, чорнослив, сир Агу-Агу.
- Биолакт чорнослив і злаки ФрутоНяня,
- Биолакт чорнослив і яблуко Тема,
- Біойогурт питної чорнослив Тема,
- Біфілайф з чорносливом Ам-Ам.
Каші:
Гречана каша з чорносливом молочна: ФрутоНяня, Малютка, Heinz
Гречана каша з чорносливом безмолочна: Nestle
Ще список різних каш з чорносливом :
- Кашка мультизлакова з чорносливом ФрутоНяня,
- Каша молочна гречана яблуко і чорнослив Semper,
- Каша безмолочна овес-пшениця з чорносливом Nestle,
- Каша безмолочна овес з чорносливом Nestle,
- Каша вівсяна з чорносливом на Козь ем молоці Маміко,
- Каша молочна вівсяна яблуко і чорнослив Вінні,
- Каша молочна 5 злаків з чорносливом Hipp,
- Каша молочна рисова абрикос і чорнослив Heinz,
- Каша молочна кукурудзяна гарбуз, чорнослив, морква Heinz,
- Каша молочна рисова курага і чорнослив Heinz
- Вівсяний Веллінг з бананами і чорносливом Semper,
- Каша безмолочна рис, гречка, чорнослив Беллакт,
- І т.п.
Звичайно, вище перераховано приблизний список продуктів дитячого харчування промислового виробництва, які можна зустріти в магазинах або просторах інтернету, вибір завжди залишається за батьками.
Суперпітаніе для вашої дитини від 0 до 2 років. Рут Ярон
Кулінарія
З огляду на корисні властивості чорносливу (сушеного) і його унікальний смак, даний продукт використовують для приготування величезної кількості страв: салатів, закусок, напоїв, друге і перших страв. У приготуванні десертів чорнослив теж займає гідне місце. Разом з цим продуктом дуже часто використовують вершки, горіхи, кефір. Але особливо чорнослив подружився з м’ясом. Якщо в м’ясо додати екстракт чорносливу, то можна зберегти його свіжість, при цьому сухофрукт не змінить смак основного продукту.
Використовуючи ці сушені плоди, можна поліпшити смакові якості звичних страв, наприклад, каш, салатів.
Трави і спеції, які прекрасно доповнюють смак чорносливу:
- Розмарин
- Мускатний горіх
- Ваніль
- Кориця
- Кардамон
Чи не боїмося і додаємо мене в і Однокласники, Інстаграм!
Сподобалася стаття ? Підписуйтесь на оновлення сайту
«Енциклопедія Дитяче харчування»!
Не забувайте зберігати нас в закладках! (CTRL + SHiFT + D) Підписуйтесь на сайт, коментуйте, діліться в соц.сетях.
На нашому сайті Енциклопедія Дитяче харчування є корисна інформація по харчуванню ваших дітей, яка стане в нагоді для кожного, причому ми оновлюємо сайт « Енциклопедія Дитяче харчування »постійно і намагаємося шукати і писати тільки відмінну, перевірену і потрібну вам і вашим дітям інформацію.
Відмова від відповідальності № 1: Необхідно розуміти, що автор статей на сайті «Енциклопедія Дитяче харчування» не є медичним персоналом, «Я не лікар». Інформація, якою я ділюся, заснована на моєму власному досвіді. Моя мета — не вчити Вас, як є або годувати Вашої дитини, а розповідати про те, як ми зробили, що нового я дізналася або прочитала. Це дозволяє розширити картину знань про Дитяче харчування, дає побачити весь процес, щоб Ви могли вирішити, це Вам подобається, чи варто робити так само.
Відмова від відповідальності № 2 : Однак вищеописане не скасовує відвідування педіатра. Перш ніж починати прикорм, необхідно дізнатися його професійну думку про найкращий спосіб введення нових продуктів для Вашого малюка. Також звертаю увагу, що потрібно дивитися на первинну дату опублікованих статей, адже деякі «кращі практики» могли змінитися. Завжди консультуйтеся з педіатром Вашої дитини з приводу прикорму і його здоров’я.
Відмова від відповідальності № 3: Майте на увазі, що кожна сім’я унікальна, кожна ситуація також абсолютно унікальна. Немає універсальних рішень. Знайти те, що працює краще для Вас, зможете тільки Ви самі. Певні цілі вимагають певних жертв і пріоритетів — не кожен хоче робити такий вибір, і це ЧУДОВО! Просто знайте, чого Ви хочете досягти, і будьте готові приступити до роботи, прикладаючи максимум своїх сил!
Відмова від відповідальності № 4: На сайті Енциклопедія Дитяче харчування використовуються фото з книг по дитячого харчування із зазначенням авторства, для більш повного розуміння інформації (ст. 1274 п. 1 частини четвертої Цивільного кодексу РФ). Література з дитячого харчування знайдена у вільному доступі в інтернеті.
Абрикосова пюре з куркою Банано-яблучне пюре Бананове пюре Бульйон з горохом і рисом Варення з кабачків з полуницею Гречка з зеленим горошком Гречана каша Гречана каша з абрикосами Гречана каша з бананом Гречаний плов Дитячий вінегрет Дитячий кетчуп Дитяче пюре з полуниці, банана, жовтої черешні, мацоні і печива зі злаками Домашня піца Сніданок на вулиці Запікання цвітної капусти Запечена морква Запечена морква і черешня з просом Картопляне пюре Каша з кіноа і гарбуза Каша кіноа каші на сніданок Кіноа і яблуко Полуничне пюре Полуничне пюре з бананом Полуничний компот компот з диких яблук і малини компот із сухофруктів, запарених в термосі »для дитини старше 8 місяців Кукурудзяна каша Кукурудзяна каша з грушею Кукурудзяна каша з гарбузом Кукурудзяна каша з гарбузом і морквою Кукурудзяна каша з яблуком і морквою Курячі котлети з морквою Курка з морквою, солодким перцем і картоплею Макаронів и по-флотськи Морковно- картопляне пюре Морковно-рисова запіканка Морква з куркою Мухомори з яєць і помідорів Овочеве пюре з цвітної капусти та моркви Овочевий суп з кукурудзяної манкою Овочевий суп-пюре з болгарським перцем Вівсяна каша Оладки на гарячому кефірі Омлет в пакеті омлетного млинець персикове пюре Пиріг з кабачка і моркви Пиріг з кабачків Піца з білокачанної капусти Плов з кролика Плов з курки з зеленим горохом і кукурудзою пюре з банана і черешні Пюре з банана, сиру і каші 4 злаку Пюре з броколі (цвітної капусти) Пюре з лохини Пюре з груші Пюре з груші і банана Пюре з груші і гарбуза 7 місяців + Пюре з груші, гарбуза і персика Пюре з груші, яблука , слив і чорносливу Пюре з індички Пюре з кабачка Пюре з кабачка і брокколі Пюре з кабачка, моркви і картоплі Пюре з кіноа і банана Пюре з кіноа і моркви Пюре з кіноа, банана і моркви Пюре з кіноа, кабачка і моркви Пюре з кіноа, персика і малини Пюре з кіноа, цвітної капусти, яблука, гороху і м’яти Пюре з кіноа, яблук, груші та родзинок Пюре з кіноа, яблука, моркви Пюре з кролика, брокколі і цвітної капусти Пюре з курки, моркви, картоплі, яблука і гороху пюре з малини, черешні і банана пюре з моркви пюре з моркви і яблук пюре з моркви, картоплі, брокколі з сиром пюре з моркви, картоплі, яблука і киноа пюре з моркви, гарбуза, яблука і чорносливу пюре з моркви, яблука і картоплі пюре з ріпи та моркви Пюре з сливи Пюре з гарбуза Пюре з гарбуза і банана пюре з гарбуза і яблук Пюре з гарбуза, яблука і банана пюре з цвітної капусти та брокколі Пюре з цвітної капусти і картоплі пюре з цвітної капусти і рису Пюре з цвітної капусти і яблука Пюре з цвітної капусти, зеленого гороху і кабачка пюре з цвітної капусти, індички і картоплі пюре з цвітної капусти, картоплі і кабачка пюре з цвітної капусти, моркви і брокколі пюре з цвітної капусти, моркви, сиру і рису пюре з цвітної капусти, яблук і кабачка пюре з цукіні пюре з цукіні і картоплі пюре з цукіні, моркви і яблука пюре з черешні пюре з чорниці пюре з чорносливу пюре з яблук, гарбуза, моркви і трохи каррі пюре з яблука і груші пюре з яблука і полуниці пюре з яблука, полуниці і черешні пюре з яблука, персика і банана пюре морква з гарбузом Рагу з індички, картоплі та моркви Рагу з кабачків, моркви та броколі Рагу з риби, картоплі, моркви та броколі Рисова каша Рисова каша з цільного зерна Рисова каша з морквою Рисова каша з ти квой Рисова каша з яблуками Рисова каша з яблуком і грушею Рисова каша з яблуком і гарбузом Рибні напівфабрикати Рибні фрикадельки з кетчупом Рибний суп для дитини Рибний суп з лососем і селерою Смузі з вівсянкою Суп з гороху і бекону Суп з цвітної капусти Суп з фрикадельками для вибагливого їдця Гарбузово-яблучне пюре Гарбузово-яблучний сік Гарбузовий суп-пюре Фруктовий салат Хлібний лаваш Цвітна капуста з сиром Чай липа і чебрець яблучне пюре яблучний сік
Показання і протипоказання
Приймати чорнослив при запорах потрібно при наявності показань. До них можна віднести:
- незбалансоване харчування.
- монотонні дієти.
- явний недолік вітамінів в організмі.
- запальні процеси в ротовій порожнині.
- занепад сил і сонливість.
- відсутність дефекації протягом декількох діб.
- скрутне випорожнення і присутність хворобливого відчуття при дефекації.
Перед тим як вживати чорнослив при запорах потрібно переконатися у відсутності протипоказань. Сушена слива — відмінна заміна стандартних проносних у вигляді медикаментозних препаратів. Але від використання продукту потрібно утриматися при:
- наявності індивідуальної непереносимості чорносливу.
Сушеная зливу допоможе впоратися з підвищеною стомлюваністю
- наявності надмірної маси тіла.
- цукровому діабеті.
при вживанні натурального компонента при наявності протипоказань стан може погіршитися. Тому важливо дотримуватися всіх рекомендації по використанню.
Склад, властивості і калорійність сушених абрикосів
Щоб точніше з’ясувати властивість чорносливу проносити або кріпити кишечник, розглянемо його склад, вплив компонентів на оздоровлення та очищення організму людини. Продукт являє собою висушені на повітрі сливи. У харчовій промисловості метод сушіння називають «тунельним»: ягоди обробляють гарячим потоком з температурою 60-85 градусів і низькою вологістю (не більше 24%).
Зазвичай чорнослив вживають в їжу не тільки в якості добавки до страв, але і для усунення запору. Існує думка, що він має виражені проносними властивостями.
Проносна дія забезпечується входять до складу чорносливу компонентами.
Сорбіт — спиртове з’єднання (на 100 г продукту припадає від 6 до 14,7 г ) виробляє стимулюючий ефект на мускулатуру товстого кишечника. Ця речовина забезпечує схоронність ягід, запобігає надмірному висиханню і потемніння.
В таблиці наведені дані про частку вітамінів і мінералів в 100 г чорносливу.
Назва компонентаДоля в% до добової нормевітамін К49,6альфа-токоферол15, 1бета-каротін10,2нікотіновая кіслота9,6пантотеновая кіслота9,2тіамін9,1клетчатка28,4пектін24бор81,7кремній65кобальт40
За вмістом аскорбінової кислоти чорнослив поступається свіжим слив (від 13,6% при сушінні залишається 5%). З мінералів в порівнянні з курагою має в 5 разів менше калію, магнію, фосфору, заліза, тому для повноцінного балансу його рекомендують поєднувати в суміші фруктів. Завдяки значній кількості антиоксидантів сухофрукт використовується в онкології, включається в дієту після променевої терапії.
Основу очищає впливу забезпечує клітковина. Рослинні волокна вбирають воду, розбухають до гелеобразной консистенції, обволікають калові маси, розм’якшують щільні камені. Кишечник реагує на збільшення внутрішнього обсягу і виводить вміст разом з токсинами. У ягодах немає дратівливих речовин, тому їх включають в комплекс чистки при вимушених запорах, викликаних гемороєм, тріщинами прямої кишки.
Чорнослив успішно застосовується пацієнтами, хворими на рак. Він відновлює організм після променевої та хіміотерапії.
В народній медицині засіб застосовується для наступного:
- попередження онкологічних захворювань.
- позбавлення від вугрів у підлітковому віці .
- усунення стафілококової інфекції (ангіни, ревматизму).
- боротьба з паразитами (лямблії, гельмінти).
Має помірну вплив на лікування аритмій серця. Діяти в потрібному напрямку буде тільки правильно заготовлений продукт, тому надається увагу його якості.
Курага є плоди абрикосового дерева, які висушують протягом певного часу на сонці. Щоб отримати цей прекрасний сухофрукт відбирають тільки якісні і стиглі плоди. Потім їх ретельно миють і сушать. Залежно від сорту плоди перетворюють на сухофрукти, використовуючи різні технології. Дрібні абрикоси не поділяють на половинки, а сушать цілком, разом з кісточками. Так виходить урюк.
Більші плоди готують, попередньо видаливши кісточки. Кайса є цілісним нерозрізаний навпіл плід, висушений без кісточки, а курага — попередньо розрізаний навпіл. Щоб ці сухофрукти зберегли свій чудовий смак і користь, їх сушать під сонцем в спеціально відведених місцях протягом 6-8 днів. Для отримання одного кілограма кураги або кайси потрібно більше 3 кілограм свіжих плодів абрикоса.
У чому ж полягає цінність висушених плодів абрикоса? Корисні властивості кураги вивчені досить давно. У процесі сушіння вона в значній мірі втрачає вітамін С, проте зберігає необхідні людині біологічно активні речовини, мікроелементи, вітаміни, клітковину і пектин. Хімічний склад кураги включає воду (20 г), вуглеводи (51 г), білки (5,2 г), харчові волокна (18 г), крохмаль (3 г).
Цей сухофрукт — джерело цінних речовин , в тому числі бета-каротину, вітамінів A, B1, B2, E, PP. Багата курага і такими мінеральними елементами, як фосфор, натрій, магній, кальцій, калій. Вона містить цінні мікроелементи, в тому числі селен, залізо, цинк, марганець і мідь. Солодкість кураги обумовлена великим вмістом сахарози, глюкози і фруктози.
Сушеная зливу — джерело вітамінів, макро- і мікроелемен