З чого роблять крабові палички: склад продукту, процес виготовлення
Короткий зміст статті:
- Бюджетні варіанти заміни
- крабові палички і сурімі
- Що може подарувати нам океан?
- з чого роблять крабові палички: склад
- «палички» з Японії
- Відео про склад крабових паличок
Навіть дитина може сказати, з чого роблять крабові палички, але чи буде він має рацію в своєму припущенні? Адже перед нами тільки торгова назва, ніщо не завадить назвати запечені курячі ніжки «біфштексами з слоніни». Хоча ні слоніни, ні біфштексів і близько не буде.
Бюджетні варіанти заміни
Дешеві замінники сьогодні на кожному розі:
- На оригінальний товар є по 2-3 підробки.
- дешевші версії не завжди сильно поступаються за якістю оригіналу.
- «Синтетичний» варіант часом буває непоганою альтернативою, при обмежених фінансових можливостях .
- Прикро натрапити на дешеву заміну, коли розраховував на щось оригінальне.
насправді, якщо мова йде про продукти — краще вибирати тільки якісні товари . Може, від якихось витребеньок періодично доведеться відмовлятися, але ви будете впевнені в тому, що саме ви їсте.
Правильний раціон — це важлива складова життя людини і заощадити краще на чомусь іншому, але харчуватися потрібно тільки якісними продуктами і в належній кількості.
в плані техніки і одягу важливий індивідуальний підхід. Часом «копії» по співвідношенню ціни до якості навіть краще, ніж оригінальні бренди. Ось тільки якщо у вашому середовищі прийнято підтримувати певний «статус», така покупка може виявитися не найкращою ідеєю.
Крабові палички і сурімі
Японські острови завжди були обмежені в ресурсах:
- Мінімум територій, через географічних особливостей.
- Мала площа родючих земель, придатних для обробки.
- Недостатньо копалин, навіть найпоширеніших руд.
- Постійно зростаюча популяція і зростаючі запити.
В цих умовах доводилося або цілими поколіннями використовувати зброю, знаряддя праці і навіть одягу. Або шукати якісь виходи із ситуації. Рибалки, наприклад, виявили цікавий момент — якщо філе будь-яких видів білої риби добре перекрутити і висушити, воно практично втрачає смакові якості, але зберігає поживні властивості.
А ще з цього можна ліпити що завгодно, аж надто пластичний матеріал. Так і з’явилося сурімі , рецепт якого розробили майже тисячу років тому.
Але от невдача:
- Протягом довгих століть Японія залишалася ізольованою державою.
- Щодо «жваво» торгівля пішла в XIX-XX столітті.
- у позбавлених смаку, нехай і поживних, фігурках ніхто не був зацікавлений.
Здавалося б, експорт товару помер, так і не встигнувши як слід народитися. Але лише на деякий час, винахідливість японців допомогла зробити сурімі популярним бюджетним інгредієнтом для багатьох салатів.
що може подарувати нам океан?
Серед вчених популярна думка, що Земля не здатна забезпечити людство всім необхідних:
- Наша популяція зростає з кожним днем, мало не катастрофічними темпами.
- Збільшується потреба в ресурсах і розвинутій інфраструктурі.
- Будь-яка локальна катастрофа або масштабний катаклізм може знищити складну і дуже тендітну інфраструктуру , залишивши десятки мільйонів жителів в тяжких умовах.
- Орні землі не нескінченні.
- Родючість грунту може почати поступово знижуватися.
але кожен раз під терміном «Земля» насправді мається на увазі тільки суша. Заглянути в океанські глибини ніхто не готовий, але ж саме водні простори можуть забезпечити людство всім необхідних .
І мова навіть не йде про розведення риб в промислових масштабах, цим вже давно займаються, зі змінним успіхом. Вся справа в водоростях, які можуть не тільки виробляти левову частку кисню, яка споживається усіма живими істотами на планеті.
З огляду на наявні обсяги водоростей на планеті, можна без особливих проблем нагодувати всіх голодуючих, дати їм необхідну кількість поживних речовин. Ось тільки, кому це треба?
З чого роблять крабові палички: склад
Основні компоненти , що входять до складу крабових паличок :
- Сурімі.
- Соя.
- Яєчні білки.
- Сіль.
- Цукор.
- Крохмаль.
- Рослинна олія.
А що з цього — краб? Мимоволі виникає саме таке питання, адже всі пункти, за винятком першого, зрозумілі і звичні.
Ось що таке сурімі:
- Фарш з різних сортів білих риб.
- Виготовляється з уловів з північних регіонів Тихого океану.
- Філе риб перекручують і подрібнюють.
- Промивають водою, прибираючи «все зайве».
- При допомоги центрифуги видаляють і вологу.
За великим рахунком, залишається тільки концентрований білок, нерозчинний у воді. А тепер уважно почитавши склад можна зрозуміти, що крабові палички це і є сурімі, тільки з різними добавками для смаку.
На жаль, більша частина вироблених у нас «паличок» не має в своєму складі навіть фаршу риб — тільки сою, крохмаль і білки. До океану далеко, в більшості регіонів, так що доводиться обмежуватися тим, що є під рукою. Смак, при цьому, особливо не змінюється, адже його забезпечує не сама перетерта і висушена риба, а добавки, склад яких не змінюється.
Японці придумали непоганий маркетинговий хід:
- використовувати ароматизатори і підсилювачі смаку.
- Покрити червоною смугою і надати форму лапи краба.
- Зробити тонкий натяк на дороге м’ясо.
Так, тільки натяк, тому що повне оригінальна назва: «імітація крабового м’яса». І на це повелися у всьому світі — палички популярні не тільки у нас, але і в США, і в Європі. І жодного прямого зв’язку з рівнем життя при цьому не спостерігається.
«Палички» з Японії
В імітації крабового м’яса абсолютно немає самого крабового м’яса , але про це можна здогадатися з назви. Ось тільки на упаковках пишуть не це, якщо вірити етикеток, купуємо ми справжні крабові палички. Але все так же без крабів.
Іноді навіть без будь-якого присутності морепродуктів, що ще сумніше.
В оригінальний склад, розроблений в Японії, входять:
- Перетертий фарш сурімі (суміш морських риб).
- Соя.
- Крохмаль.
- Сіль.
- Цукор.
- Яєчний білок.
- Рослинна олія.
все дешево і сердито, перший компонент забезпечує основу, все решта — смак, колір, запах. Додають і глутамат натрію, так що читайте склад на етикетках.
Вироблені у нас «палички» частіше містять сою і крохмаль, ніж сурімі. Океан занадто далеко, а ось соєві білки дешевше і доступніше.
Різницю помітити складно, тому що після подрібнення, багаторазових промивок і видалення води за допомогою центрифуги отриманий білок стає практично позбавленим смаку. Все те, що збуджувало рецептори, було вимито потоком рідини.
Не варто занадто самовпевнено відповідати на питання — з чого роблять крабові палички, помилитися куди простіше, ніж може здатися. Що найцікавіше — зі складу не роблять ніякого секрету і виробники визнають, що ніякого крабового м’яса в продукті немає.
Відео про склад крабових паличок
В цьому ролику технолог Зінаїда Матросова покаже, що входить до складу сучасних крабових паличок, як проходить процес виготовлення: