Як і з чого виготовляють каву без кофеїну?
Короткий зміст статті:
- Чому люди п’ють таку каву?
- Як роблять каву без кофеїну?
- Цікаві факти про каву без кофеїну
- Відео: повний процес виготовлення на заводі
«Кава без кофеїну» — коли чуєш це словосполучення, в голові мимоволі народжуються такі аналогії як футбол без м’яча, Шерлок Холмс без доктора Ватсона або Михайло Боярський без капелюха. Ніби чиїмось збоченій свідомості заманулося вилучити з цього напою саму його суть і сутність. Але все це лише на перший погляд.
Чому люди п’ють таку каву?
Пізнаючи щось нове, завжди потрібно починати не з питання «Як? », а з питання« Навіщо? ». Навіщо людям знадобилося молоко без лактози, вибори без вибору або кави без кофеїну? Чому ми готові платити за те, в чому немає основного елемента?
У випадку з кофеїном відповідь криється в побічних впливах :
- На центральну нервову систему — безсоння, збудження, тахіпное (прискорене поверхневе дихання), занепокоєння;
- На серцево-судинну систему — тахікардія (збільшення частоти серцевих скорочень), аритмія (порушення частоти, послідовності і ритмічності серцебиття);
- На шлунково-кишковий тракт — загострення виразкової хвороби, нудота, блювота.
Є і ряд протипоказання до вживання:
- При глаукомі;
- При підвищеній збудливості і безсонні;
- При порушеннях кровообігу в організмі;
- При стійкому підвищеному артеріальному тиску і атеросклерозі.
Як бачимо, існує багато причин, через які кави без кофеїну став таким популярним.
Як роблять каву без кофеїну?
Цей процес називається декофеіні зирования . Відповідно, одержуваний напій називають декофеїнізованої або некофеінізірованним .
Існує кілька методів вироблення такого продукту:
- Процес Розеліус . Для екстракції (вилучення речовини з суміші за допомогою відповідного розчинника) зерна кави піддають обробці концентрованим сольовим розчином, а потім бензолом. З тих пір як було доведено, що бензол є канцерогеном, цей метод більше не застосовується;
- Метод «Швейцарська вода» . Зелені зерна кави замочують у підігрітої до високої температури воді, внаслідок чого в ній розчиняється не тільки кофеїн, але і інші складові зерен. Далі воду зливають і проганяють через деревно-вугільні очисники, які адсорбують кофеїн, не затримуючи при цьому інші елементи. У цій відфільтрованої воді знову замочують ті ж зерна. Процедуру повторюють кілька разів, поки вміст кофеїну не знизиться до 0,1%;
- Прямий метод . Спочатку відбувається термообробка протягом півгодини, далі на 12 годин зерна занурюють в метіленхлорід або етиловий ефір оцтової кислоти. На останньому етапі ще 10 годин потрібно для видалення екстрагента;
- Непрямий метод . На першому етапі зерна протягом кількох годин замочують в гарячій воді. Далі зерна прибирають і витягають кофеїн метіленхлорідом або етиловим ефіром оцтової кислоти, в результаті чого вода стає придатною для використання з новою партією зерен;
- CO 2 -екстракція . Зерна попередньо обробляються парою, потім закладають в ємність з діоксидом вуглецю, де декофеинизации відбувається під великим тиском (250-350 атмосфер) протягом 10 годин. В результаті вуглець переходить в рідкий стан (в ньому розчиняється кофеїн) і цю воду піддають фільтрування.
Такі основні способи декофеінізірованія.
Цікаві факти про каву без кофеїну
Ось що ще потрібно знати про цей напій:
- зернах кави містять в собі близько 400 компонентів, завдяки з’єднанню яких і з’являються знайомі нам смак і аромат. Саме тому процес видалення кофеїну настільки складний, адже видалити потрібно всього один компонент;
- Сорт кави робуста містить вдвічі більше кофеїну, ніж арабіка;
- Найбезпечніші способи декофеінізірованія одночасно є найдорожчими;
- У більшості декофеїнізованої напоїв залишається 1-2% кофеїну;
- Найбільш екологічно чистими способами декофеинизации є «Швейцарська вода» і CO 2 -екстракція.
як роблять каву без кофеїну ви тепер знаєте, а також розумієте, що така назва не зовсім вірно, адже в цьому напої завжди присутній як мінімум 0,1% кофеїну .
Відео: повний процес виготовлення на заводі
В даному ролику технолог Денис щебеню покаже весь процес приготування кави, як із зерен на заводі видаляють кофеїн: