Техніка і технології

Процес приготування декофеїнізованої кави

Як і з чого виготовляють каву без кофеїну?


Короткий зміст статті:

  • Чому люди п’ють таку каву?
  • Як роблять каву без кофеїну?
  • Цікаві факти про каву без кофеїну
  • Відео: повний процес виготовлення на заводі

«Кава без кофеїну» — коли чуєш це словосполучення, в голові мимоволі народжуються такі аналогії як футбол без м’яча, Шерлок Холмс без доктора Ватсона або Михайло Боярський без капелюха. Ніби чиїмось збоченій свідомості заманулося вилучити з цього напою саму його суть і сутність. Але все це лише на перший погляд.

Процес приготування декофеїнізованої кави

Чому люди п’ють таку каву?


Пізнаючи щось нове, завжди потрібно починати не з питання «Як? », а з питання« Навіщо? ». Навіщо людям знадобилося молоко без лактози, вибори без вибору або кави без кофеїну? Чому ми готові платити за те, в чому немає основного елемента?

У випадку з кофеїном відповідь криється в побічних впливах :

  1. На центральну нервову систему — безсоння, збудження, тахіпное (прискорене поверхневе дихання), занепокоєння;
  2. На серцево-судинну систему — тахікардія (збільшення частоти серцевих скорочень), аритмія (порушення частоти, послідовності і ритмічності серцебиття);
  3. На шлунково-кишковий тракт — загострення виразкової хвороби, нудота, блювота.

Є і ряд протипоказання до вживання:

  1. При глаукомі;
  2. При підвищеній збудливості і безсонні;
  3. При порушеннях кровообігу в організмі;
  4. При стійкому підвищеному артеріальному тиску і атеросклерозі.

Як бачимо, існує багато причин, через які кави без кофеїну став таким популярним.

Процес приготування декофеїнізованої кави

Як роблять каву без кофеїну?

Цей процес називається декофеіні зирования . Відповідно, одержуваний напій називають декофеїнізованої або некофеінізірованним .

Існує кілька методів вироблення такого продукту:

  • Процес Розеліус . Для екстракції (вилучення речовини з суміші за допомогою відповідного розчинника) зерна кави піддають обробці концентрованим сольовим розчином, а потім бензолом. З тих пір як було доведено, що бензол є канцерогеном, цей метод більше не застосовується;
  • Метод «Швейцарська вода» . Зелені зерна кави замочують у підігрітої до високої температури воді, внаслідок чого в ній розчиняється не тільки кофеїн, але і інші складові зерен. Далі воду зливають і проганяють через деревно-вугільні очисники, які адсорбують кофеїн, не затримуючи при цьому інші елементи. У цій відфільтрованої воді знову замочують ті ж зерна. Процедуру повторюють кілька разів, поки вміст кофеїну не знизиться до 0,1%;
  • Прямий метод . Спочатку відбувається термообробка протягом півгодини, далі на 12 годин зерна занурюють в метіленхлорід або етиловий ефір оцтової кислоти. На останньому етапі ще 10 годин потрібно для видалення екстрагента;
  • Непрямий метод . На першому етапі зерна протягом кількох годин замочують в гарячій воді. Далі зерна прибирають і витягають кофеїн метіленхлорідом або етиловим ефіром оцтової кислоти, в результаті чого вода стає придатною для використання з новою партією зерен;
  • CO 2 -екстракція . Зерна попередньо обробляються парою, потім закладають в ємність з діоксидом вуглецю, де декофеинизации відбувається під великим тиском (250-350 атмосфер) протягом 10 годин. В результаті вуглець переходить в рідкий стан (в ньому розчиняється кофеїн) і цю воду піддають фільтрування.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Коржик з гірчицею від кашлю: приготування і застосування компресу

Такі основні способи декофеінізірованія.

Процес приготування декофеїнізованої кави

Цікаві факти про каву без кофеїну

Ось що ще потрібно знати про цей напій:

  1. зернах кави містять в собі близько 400 компонентів, завдяки з’єднанню яких і з’являються знайомі нам смак і аромат. Саме тому процес видалення кофеїну настільки складний, адже видалити потрібно всього один компонент;
  2. Сорт кави робуста містить вдвічі більше кофеїну, ніж арабіка;
  3. Найбезпечніші способи декофеінізірованія одночасно є найдорожчими;
  4. У більшості декофеїнізованої напоїв залишається 1-2% кофеїну;
  5. Найбільш екологічно чистими способами декофеинизации є «Швейцарська вода» і CO 2 -екстракція.

як роблять каву без кофеїну ви тепер знаєте, а також розумієте, що така назва не зовсім вірно, адже в цьому напої завжди присутній як мінімум 0,1% кофеїну .

Процес приготування декофеїнізованої кави

Відео: повний процес виготовлення на заводі

В даному ролику технолог Денис щебеню покаже весь процес приготування кави, як із зерен на заводі видаляють кофеїн:

Натисніть, щоб оцінити цей пост!
[Усього: Середнє: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Як вибрати ноутбук

admin

Тандир: що це таке?

elena elena

Як зареєструвати сайт в Яндексі?

elena elena

Причини несправності автомобільного двигуна

elena elena

Що робити якщо закінчилося паливо в машині?

elena elena

Як можна дізнатися власника телефону за номером МТС?

elena elena

У чому різниця між сігвеях і гіроскутером?

elena elena

Геотекстиль — що це таке і як він використовується?

elena elena

Чому не заряджається ваш телефон?

elena elena

Залишити коментар