Техніка і технології

Тандир: що це таке?

Що таке тандир, як він влаштований, як готувати в ньому їжу?


Короткий зміст статті:

  • Походження і особливості пристрою печі
  • Що готують в тандирі?
  • Як користуватися тандира?
  • Ароматні дріжджові коржі: рецепт
  • М’ясо: особливості приготування в жаровні
  • Відео: приготування коржів в сучасному тандирі

Багато любителів готової їжі не раз зустрічали напис в закладах громадського харчування або невеликих кіосках: « Приготовлено в тандирі ». Зазвичай вона висить в місцях, де подають страви азіатської кухні: плов, лаваш, деякі види м’яса. Ми знаємо, що їжа, зроблена таким чином досить смачна: м’ясо добре пропечене, коржі з хрусткою скоринкою. Але що таке тандир, не всі мають повне уявлення, крім того, що це піч куполоподібної форми. Для тих, хто хоче розуміти, як вона влаштована і як в ній готувати — ми написали цю статтю.

Тандир: що це таке?

Походження і особливості пристрою печі

Перші подібні печі з’явися в Месопотамії близько 5000 років тому, їх назва звучало тоді, як « тунуру ». Інші згадки відносяться до пізніших часів з 10 по 12 століття і зустрічаються вони вже в мовах різних народів: у узбеків, грузинів, турків і вірмен.

Дожив тандир і до наших днів. У сучасному розумінні — це піч кулястої форми в якій готують їжу азіати. Зустріти таку можна в багатьох регіонах. Жителі деяких з них використовують її до сих пір як домашнє вогнище і спосіб обігріти своє житло, так як пристрій відрізняється великою економічністю і теплоємністю.

Раніше жаровня була тільки стаціонарна, вона мала обсяг до 1 кубічного метра і вагу разом з фундаментом до 1000 кілограм. Встановлювалася виключно на вулиці, стінки же обкладали сирим цеглою для кращої теплоємності. Через спеціальне віконце подавався вугілля або дрова і коли внутрішні поверхні добре нагрівалися, до них приліплювали вироби для випічки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке "креатинін в крові"?

Сучасна піч робиться менше і тонше, щоб її можна було встановити в невеликих приміщеннях закладів громадського харчування. Їх утеплюють зовні спеціальним матеріалом для економії тепла.

Випускають сьогодні навіть переносні апарати, що нагадують за формою вазу з кришкою. Кришка має пристосування для кріплення шампурів, внизу ж «вази» виконано піддавали для закладки палива. Цей винахід дуже зручно і вже користується великою популярністю через свою мобільності і практичності.

Тандир: що це таке?

Що готують в тандирі?


Так як даний вид жаровні зустрічається у багатьох культурах, то і страви в ній готують дуже різні:

  • Азербайджані і вірмени печуть в ній хліб «чурек», лаваш, сушать фрукти.
  • Індуси частіше готують там м’ясні блюда.
  • у Середній Азії — це самса і різного роду булочки, коржі.

Взагалі сьогодні відомо до 40 найменувань страв, які можна приготувати в тандирі:

  • Це і рибні делікатеси.
  • і баранина.
  • і будь-які овочеві страви.
  • Випічка (переважно з дріжджового тіста).
  • Курка, гусятина.

М’ясо в такому випадку має соковиту консистенцію, і не пересмажується на розжареній олії, що шкідливо для здоров’я.

але у тандиру є мінуси — не кожен поставить його будинку. Однак ви можете купити переносний пристрій. Коштувати воно буде недешево, але це зручно для тих, хто цінує здорову їжу і не любить смажити на сковороді.

Тандир: що це таке?

Як користуватися тандира?


Справитися з подібним переносним механізмом зможе практично будь-хто. Можливо, все вийде добре не з першого разу, але з досвідом ви навчитеся готувати швидше і смачніше.

Головне — дотримуйтесь наступну схему дій:

  1. Чи знімаєте велику кришку, закладаєте всередину дрова на 2/3 всього обсягу і розпалюєте їх через піддавали.
  2. Коли вони розгоряться, накриваєте назад кришкою і залишаєте хвилин на 40, за цей час там утворюється робоча температура. Визначити її можна візуально, на стінах перестане з’являтися кіптява.
  3. Перед тим, як закладати їжу, подивіться, все дрова повинні прогоріти, залишаються тільки вугілля. Їх необхідно розподілити рівномірним шаром по дну.
  4. Якщо ви смажите шашлик, насаджують м’ясо і ставте його в пристрій.
  5. Ступінь підсмажування регулюється подачею повітря через піддувало або малу кришку.
  6. Риба зазвичай готова через 7-10 хвилин, м’ясо через 10-15, овочі через 5 хвилин.
  7. Після готування піч треба залишити для охолодження.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке гострий обструктивний бронхіт

приготування відбувається за рахунок того, що розжарити стінки рівномірно прогрівають продукти. Це забезпечує прожарювання, дозволяє зберегти соковитість і корисність страв.

Тандир: що це таке?

Ароматні дріжджові коржі: рецепт

Це дуже простий і практичний рецепт. Якщо в будинку є тандирна жаровня, ви зможете забезпечити себе смачною свіжою випічкою на кожен день.

Робити коржі потрібно так:

  • Замішують тісто: на 1 кг борошна беруть чайну ложку солі, 2 склянки води, 30-40 грам дріжджів.
  • Потім масу накривають і прибирають в тепло для бродіння.
  • Після тісто ділять на шматочки по 300 грам.
  • з шматочків формують кульки і знову кладуть в тепло.
  • Пізніше з кульок формують коржі качалкою, центральну частину роблять трохи тонше, ніж краю. У серединці необхідно виконати кілька проколів, щоб при готуванні коржик не деформовані.
  • Тепер топіть жаровню, а коржі нехай ще «підійдуть».
  • Перш, ніж кріпити коржі до стінок печі, змастіть їх водою з одного боку, їй же і зміцнюйте.

Все, готову страву буде вкрите легкої коричневою скоринкою. Щоб перевірити ступінь готовності, проткніть одне з виробів дерев’яною паличкою.

Тандир: що це таке?

М’ясо: особливості приготування в жаровні

Будь-яке м’ясо можна засмажити в тандирі. Тут воно готується швидко, тому максимально зберігає смак і соковитість. Найпопулярніше м’ясне блюдо — шашлик зі свинини, робиться він просто:

  • маринуєте, як і зазвичай, для цього у кожного є свій рецепт.
  • Ставите його на 2-6 годин просочуватися маринадом.
  • Потім нанизуєте на шампури і ставите їх в жаровню.

Для повної готовності зазвичай досить 12-15 хвилин. Також можна робити шашлик з яловичини або баранини. Тільки до яловичини в маринад не варто додавати оцет, краще взяти томатну пасту і лимонний сік. А також кладіть побільше цибулі, нарізавши його кільцями. Приблизний час запікання 20-25 хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке спа (spa)? Спа-салон і спа-готель простими словами

Тандир: що це таке?
Звичайно, якщо є можливість готувати їжу таким чином — це здорово. Страви виходять соковитими, з скоринкою, і немає необхідності застосовувати масло, пересмажувати на ньому. Переносну конструкцію сьогодні може придбати будь-який, навіть, якщо ви проживете в місті. Вона невелика і при виїзді на природу або на дачу, можна взяти її з собою. Якщо ви сумніваєтеся купувати чи, тепер можете не замислюватися, розуміючи, що таке тандир, як влаштована сучасна піч, ви легко впораєтеся з нею і отримаєте масу задоволення, а також здивуєте друзів.

Відео: приготування коржів в сучасному тандирі

в даному ролику Салават Марат покаже, як готуються дріжджові коржі в цій кам’яній печі:

Натисніть, щоб оцінити цей пост!
[Усього: Середнє: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

З чого виготовляють крабові палички?

elena elena

Як можна розрахувати витрати палива автомобіля?

elena elena

Бюджетні телевізори Ergo

elena elena

Що краще — антифриз або тосол?

elena elena

Чому не заряджається ваш телефон?

elena elena

З яких деталей складається машина?

elena elena

Які лампи вибрати: світлодіодні або енергозберігаючі?

elena elena

Що саме сталося в Чорнобилі?

elena elena

Що означає слово "праймер?"

elena elena

Залишити коментар