Що таке тандир, як він влаштований, як готувати в ньому їжу?
Короткий зміст статті:
- Походження і особливості пристрою печі
- Що готують в тандирі?
- Як користуватися тандира?
- Ароматні дріжджові коржі: рецепт
- М’ясо: особливості приготування в жаровні
- Відео: приготування коржів в сучасному тандирі
Багато любителів готової їжі не раз зустрічали напис в закладах громадського харчування або невеликих кіосках: « Приготовлено в тандирі ». Зазвичай вона висить в місцях, де подають страви азіатської кухні: плов, лаваш, деякі види м’яса. Ми знаємо, що їжа, зроблена таким чином досить смачна: м’ясо добре пропечене, коржі з хрусткою скоринкою. Але що таке тандир, не всі мають повне уявлення, крім того, що це піч куполоподібної форми. Для тих, хто хоче розуміти, як вона влаштована і як в ній готувати — ми написали цю статтю.
Походження і особливості пристрою печі
Перші подібні печі з’явися в Месопотамії близько 5000 років тому, їх назва звучало тоді, як « тунуру ». Інші згадки відносяться до пізніших часів з 10 по 12 століття і зустрічаються вони вже в мовах різних народів: у узбеків, грузинів, турків і вірмен.
Дожив тандир і до наших днів. У сучасному розумінні — це піч кулястої форми в якій готують їжу азіати. Зустріти таку можна в багатьох регіонах. Жителі деяких з них використовують її до сих пір як домашнє вогнище і спосіб обігріти своє житло, так як пристрій відрізняється великою економічністю і теплоємністю.
Раніше жаровня була тільки стаціонарна, вона мала обсяг до 1 кубічного метра і вагу разом з фундаментом до 1000 кілограм. Встановлювалася виключно на вулиці, стінки же обкладали сирим цеглою для кращої теплоємності. Через спеціальне віконце подавався вугілля або дрова і коли внутрішні поверхні добре нагрівалися, до них приліплювали вироби для випічки.
Сучасна піч робиться менше і тонше, щоб її можна було встановити в невеликих приміщеннях закладів громадського харчування. Їх утеплюють зовні спеціальним матеріалом для економії тепла.
Випускають сьогодні навіть переносні апарати, що нагадують за формою вазу з кришкою. Кришка має пристосування для кріплення шампурів, внизу ж «вази» виконано піддавали для закладки палива. Цей винахід дуже зручно і вже користується великою популярністю через свою мобільності і практичності.
Що готують в тандирі?
Так як даний вид жаровні зустрічається у багатьох культурах, то і страви в ній готують дуже різні:
- Азербайджані і вірмени печуть в ній хліб «чурек», лаваш, сушать фрукти.
- Індуси частіше готують там м’ясні блюда.
- у Середній Азії — це самса і різного роду булочки, коржі.
Взагалі сьогодні відомо до 40 найменувань страв, які можна приготувати в тандирі:
- Це і рибні делікатеси.
- і баранина.
- і будь-які овочеві страви.
- Випічка (переважно з дріжджового тіста).
- Курка, гусятина.
М’ясо в такому випадку має соковиту консистенцію, і не пересмажується на розжареній олії, що шкідливо для здоров’я.
але у тандиру є мінуси — не кожен поставить його будинку. Однак ви можете купити переносний пристрій. Коштувати воно буде недешево, але це зручно для тих, хто цінує здорову їжу і не любить смажити на сковороді.
Як користуватися тандира?
Справитися з подібним переносним механізмом зможе практично будь-хто. Можливо, все вийде добре не з першого разу, але з досвідом ви навчитеся готувати швидше і смачніше.
Головне — дотримуйтесь наступну схему дій:
- Чи знімаєте велику кришку, закладаєте всередину дрова на 2/3 всього обсягу і розпалюєте їх через піддавали.
- Коли вони розгоряться, накриваєте назад кришкою і залишаєте хвилин на 40, за цей час там утворюється робоча температура. Визначити її можна візуально, на стінах перестане з’являтися кіптява.
- Перед тим, як закладати їжу, подивіться, все дрова повинні прогоріти, залишаються тільки вугілля. Їх необхідно розподілити рівномірним шаром по дну.
- Якщо ви смажите шашлик, насаджують м’ясо і ставте його в пристрій.
- Ступінь підсмажування регулюється подачею повітря через піддувало або малу кришку.
- Риба зазвичай готова через 7-10 хвилин, м’ясо через 10-15, овочі через 5 хвилин.
- Після готування піч треба залишити для охолодження.
приготування відбувається за рахунок того, що розжарити стінки рівномірно прогрівають продукти. Це забезпечує прожарювання, дозволяє зберегти соковитість і корисність страв.
Ароматні дріжджові коржі: рецепт
Це дуже простий і практичний рецепт. Якщо в будинку є тандирна жаровня, ви зможете забезпечити себе смачною свіжою випічкою на кожен день.
Робити коржі потрібно так:
- Замішують тісто: на 1 кг борошна беруть чайну ложку солі, 2 склянки води, 30-40 грам дріжджів.
- Потім масу накривають і прибирають в тепло для бродіння.
- Після тісто ділять на шматочки по 300 грам.
- з шматочків формують кульки і знову кладуть в тепло.
- Пізніше з кульок формують коржі качалкою, центральну частину роблять трохи тонше, ніж краю. У серединці необхідно виконати кілька проколів, щоб при готуванні коржик не деформовані.
- Тепер топіть жаровню, а коржі нехай ще «підійдуть».
- Перш, ніж кріпити коржі до стінок печі, змастіть їх водою з одного боку, їй же і зміцнюйте.
Все, готову страву буде вкрите легкої коричневою скоринкою. Щоб перевірити ступінь готовності, проткніть одне з виробів дерев’яною паличкою.
М’ясо: особливості приготування в жаровні
Будь-яке м’ясо можна засмажити в тандирі. Тут воно готується швидко, тому максимально зберігає смак і соковитість. Найпопулярніше м’ясне блюдо — шашлик зі свинини, робиться він просто:
- маринуєте, як і зазвичай, для цього у кожного є свій рецепт.
- Ставите його на 2-6 годин просочуватися маринадом.
- Потім нанизуєте на шампури і ставите їх в жаровню.
Для повної готовності зазвичай досить 12-15 хвилин. Також можна робити шашлик з яловичини або баранини. Тільки до яловичини в маринад не варто додавати оцет, краще взяти томатну пасту і лимонний сік. А також кладіть побільше цибулі, нарізавши його кільцями. Приблизний час запікання 20-25 хвилин.
Відео: приготування коржів в сучасному тандирі
в даному ролику Салават Марат покаже, як готуються дріжджові коржі в цій кам’яній печі: