Харчування жінок при лактації, особливо в перші місяці, піддається серйозним змінам. З’являються всілякі заборони і обмеження у вживанні багатьох продуктів, в тому числі і яблук. Цим фруктам приписують алергічні властивості і стверджують, що вони можуть спровокувати порушення в роботі травної системи організму мами, хоча саме з яблучного пюре рекомендовано починати введення фруктів в харчування малюка.
ЦІКАВО: чи можна мамі, що годує їсти зефір?
чи можна їсти яблука при годуванні груддю
Після народження малюка, жінці доводиться переглянути своє харчування. Адже всі продукти, які вона з’їсть, відіб’ються на самопочутті новонародженого. Для різноманітності харчування при грудному вигодовуванні, можна їсти яблука.
Склад яблук багатий на вітамінні групи A, B, C, E, PP. Вони містять у собі багато заліза, калію, кальцію, магнію та інших корисних речовин. Багаті яблука амінокислотами і пектином (рослинною клітковиною). Незважаючи на такий різноманітний склад, цей фрукт безпечний і не викликає алергію у немовляти.
Читайте також: Що значить синусова тахікардія у дитини і як її лікувати?
Можливі проблеми
Все ж вживати яблука слід з обережністю. У рідкісних випадках вони провокують у малюка роздратування на шкірі. Якщо мама поїла цих фруктів, а потім у крихти почервоніли щічки, то від ласощів на час потрібно відмовитися. Через два тижні рекомендується спробувати ще раз. Також іноді плоди викликають у немовляти підвищене газоутворення і здуття. Неприємності з животиком особливо ймовірні, якщо жінка теж подібним чином реагує на сирі яблука.
Корисно: Яке печиво підійде годуючим мамам?
Якщо є можливість, то краще вибирати домашні яблука. Магазинні часто обробляють хімічними препаратами, консервантами і воском. Робиться це для довгого збереження товарного вигляду. Але користь ні мамі, ні дитині такі речовини не принесуть.
Кислоти, що містяться в яблуках, мають руйнівний вплив на зубну емаль. Тому дуже багато є їх не варто, і тим більше не можна забувати про гігієну. Крім того, фрукти здатні посилювати апетит. Так що жінкам, які хочуть прибрати зайві кілограми після пологів, потрібно бути уважними.
Користь яблук
Завдяки своїм складом яблука володіють такими корисними властивостями:
- насичують організм необхідними речовинами і мікроелементами.
- нормалізують обмін речовин.
- зміцнюють імунітет, допомагаючи організму боротися з вірусами.
- завдяки клітковині, покращують роботу кишечника, допомагають при запорах після пологів.
- виводять зайву воду, токсини.
- благотворно впливають на процеси кровотворення.
В яблучному соку міститься кверцетин. Завдяки цій речовині поліпшується пам’ять і уважність.
Жінка може їсти яблука при грудному вигодовуванні вже в перший місяць після пологів. Головне — поступово додавати їх в раціон і дивитися на реакцію дитини.
Перші місяці
Розібравшись, можна їсти яблука мамі, що годує чи ні, хочеться також розповісти про режим харчування жінки взагалі. Так, на самому початку треба зазначити, що в перші пару місяців життя немовляти мама повинна дотримуватися певної дієти. Це важливо не тільки для того, щоб налагодити лактацію.
- Правильне харчування допоможе мамі швидше пройти адаптаційний післяпологовий період без будь-яких ускладнень (наприклад, запорів).
- Потрібно пам’ятати: те, що їсть мама, отримує і її малюк разом з молоком. Тому необхідно знати, які продукти можна споживати без побоювання, а від яких все ж краще хоча б на початку відмовитися.
- Добре б молодій мамі вести щоденник харчування, де вона буде відзначати кожен введений в раціон продукт і реакцію на нього малюка.
- Голодувати в період грудного вигодовування мамі категорично забороняється. Це призведе до припинення лактації, що негативно позначиться на новонародженого.
Які яблука вибрати
Лікарями доведено, що яскравий колір шкірки може спровокувати алергічну реакцію, висип . Тому під час грудного вигодовування червоні яблука краще очищати від шкірки. Або віддати перевагу зеленим сортам.
Іноді алергія при грудному вигодовуванні з’являється не відразу. Наприклад, жінка може їсти продукт тривалий час, не спостерігаючи реакції з боку дитини. Але через деякий час з’являється висип. Необхідно повністю прибрати алерген з раціону на деякий час.
Фрукти в сирому вигляді можуть спровокувати здуття живота, кольки. Особливо, якщо організм жінку мучать подібні симптоми. Відмінною заміною стануть печені яблука або компот. Це допоможе урізноманітнити раціон матері-годувальниці і не викличе проблем з травною системою малюка.
Прекрасним варіантом будуть домашні яблука, так як вони не оброблені воском і хімічними препаратами для поліпшення зовнішнього вигляду. Якщо своїх фруктів немає, ретельно вибирайте магазинні. Перевагу віддавайте місцевим виробникам. Фрукти, привезені здалеку можуть бути оброблені хімікатами, які допомагають продовжити термін зберігання. Шкірку необхідно видалити, так як миття не завжди допомагає видалити нітрати.
Сушені яблука стануть відмінним помічником в період авітамінозу і простуд. Перед вживанням в їжу, їх замочують в окропі, тим самим вбиваючи мікробів.
Шкода від вживання яблук при ГВ
Яблука можуть принести не тільки. Якщо жінка переборщить з їх вживанням, то це обов’язково позначиться на здоров’ї дитини. У нього можуть з’явитися гази.
На початку потрібно їсти печені яблука в мікрохвильовці для годуючих мам, через кілька місяців їсти свіжі, переважно зелені, а через 4 місяці — інших кольорів.
Читайте також: варусна положення стоп у дорослих: види, причини і методи лікування
Вплив яблук на лактацію
Яблука можна їсти, не боячись, що вони викличуть алергію.
Вироблення молока допомагає вживання напоїв з яблук. Яблука допомагають організму жінки відновитися, а дитині — правильно розвиватися. Ці фрукти відмінно очищають мікрофлору кишечника, покращують самопочуття і апетит мами і дитини.
Чи викликають яблука алергію
Плоди яблуні проводять до алергічної реакції нечасто. Виняток становлять фрукти червоного кольору. Самі нешкідливі для алергіків — зелені яблука Гренні.
Алергічні симптоми можуть викликати і пестициди, якими їх обробляють.
Найкраще їсти печені яблука, компот або випічку. Вони повністю безпечні.
Популярні помилки про вживання яблук
Назвемо декілька популярних помилок про яблука.
- Є яблука з насінням шкідливо.
Є насіння яблук не шкідливо. У них міститься йод. Тому вони рекомендуються навіть дітям.
- Якщо їсти яблука з серцевиною, то може виникнути апендицит.
Це також неправильне твердження. Плівки, з яких складається серцевина, не накопичуються в апендиксі, тому безпечні для шлунка.
- Шкірку яблук слід видаляти.
Ця теза вірний тільки частково. Небезпечні речовини можна видалити, ретельно помивши яблуко. Але користі можна себе позбавити, адже в шкірці містяться корисні речовини.
- Яблучний сік безумовно корисний.
Занадто багато яблучного соку може викликати діабет.
- Щоб схуднути, потрібно їсти багато яблук.
Якщо є дуже багато яблук, то це, навпаки, може призвести до набору ваги.
Читайте також: Чому відбувається кисневе голодування плода при вагітності та що робити?
Відгуки годуючих мам про вживання яблук
Анна: У нас від яблук коліки. І я їх більше не їм, після безсонної ночі.
Світлана: Я ввела в меню печені яблука. Це відмінне ласощі! Від них не було погіршень.
Ксенія: В пологовому будинку їла фрукти зеленого кольору з шкіркою і не морочитися. У дочки все ок!
Алена: Яблука дуже часто викликають кольки. Рекомендую спробувати зелені, запечені без шкірки.
Віра: Мені здається коліки від харчування мами не залежать. Особисто у нас так було.
Як правильно ввести в раціон
Замислюючись, як правильно ввести в раціон яблука при грудному вигодовуванні новонародженої дитини, важливо пам’ятати про почуття міри. Починайте з половинки фрукта і відстежуйте, як малюк реагує. Але навіть якщо все в порядку і алергії немає, не варто різко збільшувати кількість, одного яблука в день достатньо.
Якщо з’явився висип або коліки, слід на час прибрати фрукти з раціону. Через пару тижнів знову введіть невелику кількість яблука і поспостерігайте за реакцією.
Свіжі фрукти потрібно вводити через 2-3 місяці, починаючи з 1 яблука в день. А печені можна їсти починаючи з перших днів дитини.
Чи можна мамі, що годує яблучний сік
Крім компоту, що годує мама може без побоювання пити яблучний сік. Єдине протипоказання — гастрит і деякі інші захворювання шлунково-кишкового тракту у мами.
Його можна вводити в раціон через кілька тижнів після пологів. При вживанні слід проявляти обережність у дозуванні, як напій і його концентрації.
Уникайте покупних пакетованих соків. Найкраще для мами, що годує підійде дитячий яблучний сік бажано в скляній тарі, тому що він, як правило, не сильно концентрований і містить невелику кількість цукру.
Все це позбавить маму і малюка від непотрібних проблем з кишечником. Буде абсолютно чудово, якщо вдома є соковижималка. За пару хвилин можна приготувати свіжий і корисний напій без додаткового цукру і консервантів, який не тільки освіжає, але і вітамінізує організм. А щоб сік був не надто концентрованим, його завжди можна трохи розбавити водою.
Рецепт запечених яблук
Печені яблука — простий і смачний спосіб урізноманітнити харчування при гв. Ця страва готується дуже швидко, корисні речовини практично не втрачаються. Крім того, якщо після сирих фруктів мучить здуття, можна їх запекти. У печеному вигляді яблука простіше засвоюються. А клітковина допомагає прискорити обмін речовин і бореться з запорами.
Печені яблука при грудному вигодовуванні — просто знахідка, адже готуються вони не більше 5-10 хвилин. Для приготування фрукти можна нарізати часточками або вирізати з них середину, зробивши схожими на чашку. За бажанням додають трохи цукру. Згодом урізноманітнити блюдо можна, додавши трохи сиру або трохи вершкового масла. Мед додавати не можна, так як він вважається сильним алергеном, і може спровокувати реакцію у дитини.
Запікати можна як в духовці, так і в мікрохвильовій печі. Час підбирають виходячи із сорту і бажаної м’якості страви.
Склад і калорійність яблук
Яблука — це фрукти, які ростуть на території Росії повсюдно. Відповідно, при вживанні вітчизняних плодів, вирощених в саду, ризик алергії або харчової непереносимості мінімальний. Інша справа, коли фрукти привезені із зарубіжних країн. Для збільшення термінів зберігання і зовнішнього презентабельного вигляду товару виробники можуть використовувати хімікати, обробляти шкірку воском. Такі добавки в раціоні годуючої мами небажані.
Яблука відрізняються низькою калорійністю, при цьому багаті на пектин — рослинною клітковиною, необхідної для повноцінної роботи кишечника. Фрукт містить калій, корисний для серцево-судинної системи, залізо, що допомагає підтримувати рівень гемоглобіну в крові.
Жовті і червоні яблука містять більше каротину, при цьому в зелених плодах менше цукру і більше фруктових кислот
Таблиця: хімічний склад і харчова цінність
Нутрієнт Кількість в 100 г % від норми в 100 г * Калорійность47 кКал2, 8% Белкі0,4 г0,5% Жіри0,4 г0,7% Углеводи9,8 г4,6% Харчові волокна1,8 г9% Вітаміни Вітамін А, РЕ5 мкг0,6% бета Каротін0,03 мг0 , 6% Вітамін В1, тіамін0,03 мг2% Вітамін В2, рібофлавін0,02 мг1,1% Вітамін В5, пантотеновая0,07 мг1,4% Вітамін В6, пірідоксін0,08 МГ4% Вітамін В9, фолати2 мкг0,5% Вітамін C, аскорбіновая10 мг11,1% Вітамін Е, альфа токоферол, ТЕ0,2 мг1,3% Вітамін Н, біотін0,3 мкг0,6% Вітамін К, філлохінон2,2 мкг1,8% Вітамін РР, НЕ0,4 мг2% Макроелементи Калій, K278 мг11,1% Кальцій, Ca16 мг1,6% Магній, Mg9 мг2,3% Натрій, Na26 мг2% Сірка, S5 мг0,5% Фосфор, Ph 11 мг1,4% Хлор, Cl2 мг0,1% Мікроелементи Залізо, Fe2,2 мг12,2% Йод, I2 мкг1,3% Кобальт, Co1 мкг10% Марганець, Mn0,05 мг2,5% мідь, Cu110 мкг11% Молібден, Mo6 мкг8,6% Селен, Se0,3 мкг0,5% Фтор, F8 мкг0,2% Хром, Cr4 мкг8% Цинк, Zn0,15 мг1,3% *% від норми в 100 г — приблизні значення для годуючої жінки 25 років, вага — 65 кг, зріст — 165 см
Яблучний компот
компот з яблук при грудному вигодовуванні можна готувати як зі свіжих фруктів, так і з сушених. Особливо корисні будуть сухофрукти, приготовані власноруч.
Компот з яблук забезпечить організм необхідним запасом вітамінів і поліпшить лактацію, адже багато пити підсилює приплив молока. Цукор краще не додавати або додати зовсім небагато.
Як вибрати фрукт
В першу чергу необхідно звернути увагу на «історію» плодів. У пріоритеті — місцеві фрукти, вирощені без застосування біодобавок. Оптимальний варіант — яблука з дачі. Однак взимку і навесні знайти вітчизняні плоди в магазинах і на ринках важко. При покупці зверніть увагу на певні нюанси:
- місце вирощування. Якщо російських яблук на прилавку не виявилося, перевагу варто віддати плодам з найближчих країн — Польщі, Молдавії.
- шкірка. Глянцевий, занадто блискуча поверхня, гладка або слизька на дотик свідчить про обробку хімічним складом для продовження терміну придатності і презентабельного зовнішнього вигляду. Віддайте перевагу плодам з матовою шкіркою.
- розмір. Оптимальний варіант — середнє яблуко, не надто велике, але й не дрібне.
- щільність. Якісне яблуко тверде і соковите, але для кожного сорту ці показники індивідуальні. Головне, щоб фрукт не був зморщеним, а виглядав налитим, пружним, досить важким для свого розміру.
- запах. Свіжі плоди виділяють апетитний, яскраво виражений яблучний аромат. Якщо фрукт нічим не пахне, швидше за все, він був зібраний вже давно і видихався.
- м’якоть. Розрізане яблуко має швидко потемніти — покритися коричневим нальотом. Чим швидше це відбудеться, тим більше в ньому заліза, а значить, воно корисніше.
- кісточки. Насіння зрілого плода рівномірно коричневого або майже чорного кольору, без білих розлучень. Білясті кісточки — ознака незрілості.
Перевагу варто віддати плодам, вирощеним в регіоні проживання
Для приготування соку рекомендується брати тверді солодкі плоди. У них багато рідини, а отриманий напій буде приємним на смак. Якщо ви вирішили купити готовий яблучний сік, вибирайте дорогі варіанти. Якісний продукт не може коштувати дешево. Вивчіть інформацію на етикетці: термін виробництва повинен випадати на сезон дозрівання яблук — літо-осінь. У складі не вітаються зайві добавки, в тому числі і цукор, тільки яблучний сік, допустимо вміст яблучного пюре.
Читайте також: Що не можна робити батькам, коли дитина поводиться нестерпно?
яблука, приготовані в духовці
чи можна їсти яблука, приготовані в духовці? Після термічної обробки шкідливі компоненти будуть усунені. Для виконання даного процесу можна також використовувати мікрохвильову піч або мультиварку. За допомогою високої температури можна зробити м’якшою клітковину, яка у великій кількості знаходиться у фрукті. Дієтологи рекомендують використовувати тільки жовті й зелені яблука. З червоного плода в обов’язковому порядку необхідно зняти шкірку.
Необхідно ретельно мити всі фрукти
Які варіанти приготування можна використовувати?
Процес приготування ділиться на кілька етапів:
- Видалення верхній частині з плоду.
- з використанням ножа повинна бути також вирізана серцевина.
- Всередину яблука може поміщена одна ложка цукру або меду.
- При бажанні отвір може бути закрито будь залишилася частиною плода.
- Надіслати приготовані плоди в духовку можна тільки після того, як вона була розігріта до 180 градусів.
- Запікання проводиться протягом двадцяти хвилин.
Можливий варіант приготування передбачає додаткове використання мікрохвильовки. Для цього яблука викладаються на тарілку і зверху прикриваються ще однієї. Далі необхідно вибрати режим запікання на п’ять хвилин. При використанні мультиварки слід вибрати функцію випічки і встановити час на двадцять хвилин.
Для отримання більш оригінального десерту можна в якості додаткового інгредієнта використовувати сир, сухофрукти, мед. Чудовим доповненням буде підлива з цукру. Її можна приготувати також з варення.
З яблук можна також приготувати компот, шарлотку або незвичайний мармелад.
Бездоганна шарлотка
Цей рецепт доводиться використовувати кожної господині досить часто. До його складу входять прості і дешеві інгредієнти. Під час приготування слід використовувати такі інгредієнти:
- один кілограм яблук за смаком.
- один стакан цукру.
- один стакан муки.
- три свіжих курячих яйця.
- вершкове масло.
- кориця.
- панірувальні сухарі.
Шарлотка — смачний і корисний десерт
Поетапний рецепт приготування можна починати здійснювати, коли всі інгредієнти вже є в наявності:
- Яблука ретельно миються і очищаються від шкірки. Далі проводиться їх нарізування на великі скибочки. Після цього слід ретельно намазати форму маслом. Для того, щоб тісто добре відстало, необхідно додатково використовувати панірувальні сухарі для присипки. Скибочки акуратно викладаються на дно.
- Яйця за допомогою міксера збиваються в піну. При бажанні в борошно додається невелика кількість кориці. Далі отримана маса змішується з яблуками.
- Закінчити приготування можна за допомогою мікрохвильової печі або духовки. При температурі 180 градусів для приготування потрібно 45 хвилин. В якості додаткового прикраси може використовуватися цукрова пудра.
Яблука можна завжди замінити на банани або груші. Пікантні на смак також суміші з декількох фруктів і ягід.
Печені яблука і рецепти інших страв
Незважаючи на збіднення вітамінного складу під час термічної обробки, запечені і пройшли термічну обробку яблука (в духовці, мікрохвильовці або мультиварці) відрізняються кращою засвоюваністю за рахунок того, що висока температура розм’якшує клітковину фруктів. Підійдуть як червоні або жовті, так і зелені плоди.
Рецепт запечених яблук
Процес приготування:
- Зрізати з яблук верхівки (вони ще знадобляться ).
- Ножем або ложкою видалити серцевину плодів.
- Додати всередину кожного фрукта чайну ложку цукру або меду.
- Прикрити отвір залишилися верхівками.
- Розкласти яблука на деку і поставити їх в заздалегідь розігріту до 180 ° C духовку на 20 хвилин.
Аналогічний, але більш швидкий і сучасний спосіб приготування — в мікрохвильовці.
Тарілку, на якій розкладені плоди, слід накрити ще однією тарілкою. Час запікання становить всього 5 хвилин. Той же рецепт можна використовувати і для мультиварки — на режимі «Випічка» це займе 20 хвилин.
Якщо мамі захочеться перетворити звичайні запечені яблука в вишуканий десерт, можна поекспериментувати, додавши в них сир з сухофруктами, медом або цукром або полив плоди перед вживанням варенням.
Розглянемо кілька більш складних рецептів: смажені яблука, шарлотку, компот і мармелад.
смажені яблука
Незважаючи на свою дешевизну , простоту і швидкість приготування, цей десерт відрізняється чудовим смаком. До того ж він не вимагає цукру — плоди карамелізуются за рахунок власних фруктози і глюкози.
Інгредієнти:
- яблука будь-якого з твердих сортів (наприклад, зелені Гренні Сміт або Симиренка) — 300-400 г.
- пряжене або звичайне вершкове масло — 2 столові ложки.
- кориця — чверть чайної ложки.
- сіль — маленька щіпка.
Для приготування необхідно:
- Ретельно вимити, очистити і нарізати часточками яблука.
- На середньому вогні розігріти олію у великій сковороді.
- Акуратно розкласти часточки так, щоб між скибочками залишалося щонайменше 1,5 см. оскільки всі часточки не вмістяться відразу, смажити доведеться порціями.
- трохи посипати сіллю (зовсім крихітним кількістю солі: переборщити тут — значить зіпсувати страву).
- Смажити до тих пір, поки нижня сторона не стане золотистою. Потім їх слід перевернути і залишити ще на кілька хвилин. Часточки повинні залишатися м’якими.
- Готову страву за бажанням можна посипати корицею. Їсти теплим.
Шарлотка
Один з найпопулярніших і найпростіших рецептів яблучного пирога.
Інгредієнти:
- власне яблука (відмінно підійдуть зелені сорти) — 1 кг.
- цукор — 1 повний гранований стакан.
- борошно — стільки ж.
- яйця — 3 штуки великих.
- вершкове масло — 50 г.
- кориця — чверть чайної ложки.
- панірувальні сухарі.
для приготування необхідно:
- Вимити і очистити яблука, вирізати у них серединки. Нарізати великими скибочками. Форму для випічки змастити вершковим маслом, покрити панірувальними сухарями. Викласти в неї скибочки.
- Суміш яєць з цукром збивати до її перетворення в пінисту масу. Додати корицю і потроху досипати муку. Ретельно перемішати і вилити на яблука.
- Поставити форму в заздалегідь розігріту духовку або мікрохвильовку. Піч 45 хвилин при 180-градусної температури (в мікрохвильовці — близько 15 хвилин). За бажанням перед подачею можна додатково обсипати шарлотку цукровою пудрою.
Можна зробити випічку більш ніжною, додавши в неї банани. Не менш смачна шарлотка з грушами і все її варіації: грушево-яблучна, грушево-бананова і т.д.
Яблучний компот
Рецепт простого, смачного і корисного компоту, який, будучи поданий холодним, миттєво вгамує спрагу в спекотні літні місяці, а теплим — зігріє восени.
Інгредієнти:
- яблука — 0,5 кг.
- цукор — три чверті граненого склянки.
- вода — від 1,5 до 2 літрів (в залежності від бажаної солодкості).
Для приготування компоту необхідно:
- Вимити плоди, видалити серцевину, розрізати кожне на 6-8 часточок. Якщо хочеться зберегти естетичний білий колір яблук, кожну очищену часточку слід покласти на кілька хвилин в миску з розчином лимонної кислоти.
- Воду в каструлі довести до кипіння. Висипати в неї яблука і цукор. Підтримувати середній вогонь. Якщо в хід йдуть свіжі фрукти, їх можна кинути в киплячу воду і відразу ж зняти каструлю з вогню, дозволивши компоту настоюватися під кришкою.
- Якщо ж плоди жорсткі, слід залишити їх варитися на середньому вогні 20 хвилин. Після закінчення варіння необхідно закрити каструлю і дати компоту настоятися.
При бажанні можна вдосконалити рецепт, додавши в компот крім яблук будь-які інші фрукти або ягоди.
Не менш смачний компот можна приготувати і в зимові місяці, а основним інгредієнтом для нього послужать сушені яблука. Рецепт в цілому аналогічний, але на 2 літри води необхідно використовувати 350 г сухих плодів і 200 г цукру. Компот вариться на слабкому вогні 35 хвилин, а під кінець додається 1 грам лимонної кислоти.
Мармелад в мультиварці
На виготовлення солодощі за цим рецептом піде всього кілька годин.
Інгредієнти:
- яблука — 6-7 великих плодів.
- цукор — 200 г.
- кориця — 1 щіпка.
Для приготування необхідно:
- Вимити, висушити, очистити від шкірки яблука. Вийняти їх серцевини.
- Нарізати плоди маленькими кубиками або скибочками.
- Засипати в чашу мультиварки і тримати в режимі «Випічка» від 50 хвилин до години.
- Вийняти готові яблука, дати трохи охолонути, після чого збити блендером або протерти через сито.
- Додати цукор (орієнтуватися краще не на зазначені 200 г, а на солодкість яблук).
- Знову закласти в мультиварку і сушити в режимі «Випічка» 40-45 хвилин. Рекомендується кілька разів перемішувати масу.
- Перекласти отримані пюре в форму і залишити на кілька годин застигати.
Готову страву можна нарізати ножем або фігурними формочками.