Кожна матуся повинна знати, як утворюється алергія на білок коров’ячого молока у грудничка. Якщо негативний прояв було виявлено на першому етапі, то в подальшому вдасться уникнути серйозних хронічних хвороб. Правильно підібраний курс лікування зведе до мінімуму ймовірність виникнення бронхіальної астми або серйозної алергічної реакції, які можуть призвести до анафілактичного шоку.
Алергени негативно впливають на організм людини при попаданні в кровоносну систему. Ознаки даного процесу багато в чому залежать від індивідуальних особливостей організму дитини. Ситуація може бути посилена на тлі сильного емоційного стресу, грипу або інших негативних зовнішніх чинників. Батьки повинні забезпечити малюка комфортними умовами проживання. Завдяки цьому симптоми у власників стають не так яскраво виражені.
Коров’яче молоко для немовляти може стати серйозним алергеном. При його попаданні в організм імунна системи починає виробляти велику кількість антитіл, які негативно впливають на функціонування організму в цілому. Він намагається позбутися від білків за допомогою вироблення у великій кількості гормонів і ферментів. Якщо в крові немовлят залишаються молочні компоненти, то вони починають страждати від утрудненого дихання, рясних висипань на шкірі, надмірної набряклості гортані і неправильної роботи шлунково-кишкового тракту.
Коров’яче молоко часто викликає алергію
Чому з’являється алергія до антигенів коров’ячого молока?
Дані процеси пов’язані зі зниженням захисних функцій імунної системи до харчових алергенів.
Читайте також: Як правильно заварювати чай з фенхелем для поліпшення лактації
Ще у внутрішньоутробному періоді закладається тип відповіді імунної системи. При наявності спадкових передумов формується Th 2 тип імунної реакції.
Алергени можуть проникати через плаценту, а також вступати в організм плоду з навколоплідними водами.
У дітей внаслідок фізіологічних особливостей присутній незрілість травного тракту . Підвищена антигенне навантаження на стінку кишечника може запустити формування алергічної реакції.
Специфічні імуноглобуліни Е матері, починаючи з 20-го тижня вагітності, здатні проникати через плаценту.
Правила проведення діагностики
Важливо засвоїти для себе відразу ж той факт, що вірна діагностика може бути проведена виключно комплексний методом. Для складання клінічної картини захворювання найкраще звернутися до лікаря. Необхідно звернути особливу увагу на наявність в анамнезі мами з татом такого роду алергії.
Після того як буде отримана оцінка алергічної реакції, лікар в будь-якому випадку призначить дитині здати кілька аналізів для того, щоб виключити схожі захворювання.
Особливу увагу варто приділити аналізу крові, який дає можливість виявити імуноглобулін Е до білка молока.
Діетопрофілактіка
Малюкам з групи ризику по формуванню алергічних реакцій на білок коров’ячого молока рекомендують гіпоалергенні профілактичні суміші. Напрмер, «НАН Гіпоалергенний», «Нутрилон ГА», «Хіпп ГА». Суміші створені на основі частково гідролізованих пептидів.
Грудне вигодовування є основним фактором профілактики розвитку харчової алергії, забезпечуючи імунітет від антигенів. Природне вигодовування доцільно продовжувати хоча б до півроку з метою зниження ризику алергічних процесів.
З харчування матері-годувальниці виключаються горіхи, арахіс, курячі яйця, молоко, морепродукти. Коров’яче молоко вводять після року, курячі яйця по досягненні 24 місяців, горіхи і морепродукти не рекомендують до 3-річного віку.
Чим же замінити коров’яче молоко?
З віком дитини, його імунна система буде розвиватися і алергія, на коров’яче молоко буде зникати, але поки симптоми проявляються, то продукт краще видалити з харчування. Якщо бажання пити молоко залишається, то його замінюють, а використовується для цього рослинні продукти:
- Молоко з сої, яке робиться з бобів. У його складі багато білка і корисних мінералів, крім того, його можна зробити вдома самостійно. Для цього боби замочують, а потім варяться. Далі, потрібно подрібнити всі однорідну кашку, зцідити і продукт можна пити.
- Вівсяне молоко також дуже цінно на вітаміни та інші корисні елементи. Для приготування використовується овес в лушпинні, який промивається і вариться на малому вогні більше години, далі, рідина зціджується і напій готовий.
- Молоко з рису готується з варених зерен, які потрібно покласти в блендер і подрібнити, після чого процідити, використовуючи марлю.
Подібні замінники дозволять позбутися від алергії, а також урізноманітнюють звичний раціон. багато вважають, що описувана проблема у дітей пропадає у віці 3 років, як правило, таке відбувається в більшості випадків, але деякі живуть з цим все життя, в такому випадку коров’ячі молочні продукти повністю виключаються і змінюються на козяче або овече молоко.
Читайте також: 5 способів підвищити імунітет немовляті дитині: каже дитячий лікар
Ще дітям можна замінювати продукт готовими сумішами, які є у продажу, в основі яких знаходиться гідролізат казеїну. Такі кошти лікувальні і приписуються докторами для дітей від півроку до року. Після використання засобу потрібно починати переводити дитину на звичайний раціон годування. Спочатку дається кисле коров’яче молоко, оскільки частинки, що викликають алергію, набагато легше сприймаються і засвоюються.
Вводити молоко в звичайний раціон необхідно повільно, даючи спочатку трохи прикормки в кінці годування, з кожним разом збільшуючи обсяг. Якщо переносимість буде нормальної, симптоми не проявляються, то обсяги можна збільшувати, але не заміняти добовим раціоном.
Як характеризується алергія на коров’ячий білок у грудничка?
Для дітей самого раннього віку характерні симптоми у вигляді шкірного висипу — атопічного дерматиту. Найчастіше у віці 2 — 3 місяців мами можуть помітити почервоніння щічок малюка. Почервоніння може то зникати, то посилюватися.
В подальшому на місці висипань з’являються бульбашки, які лопаються, і утворюється мокнуча поверхню, покривається корками. Грудничка сильно турбує свербіж. При запущеній формі алергії висип може покривати все тіло дитини.
В деяких особливих випадках алергічні імунні реакції на молоко у дитини можуть проявлятися кропив’янкою — появою сверблячих пухирів на тілі. На тлі кропив’янки можуть з’явитися алергічні набряки обличчя, повік, губ.
Не варто забувати, що у малюків алергічні процеси можуть імітувати патології шлунково-кишкової системи. Такі прояви доповнюють шкірні симптоми. До шлунково-кишковим проявам відносять блювоту, кишкові кольки, розрідження стільця, підвищене газоутворення.
У дітей першого місяця життя процес алергічного запалення в тканинах стравоходу може супроводжуватися сильним болем і відмовою від грудного молока, нагадуючи картину пилороспазма.
Буває, що молода мама в силу ряду факторів не може годувати дитину грудьми. Доводиться заміняти грудне молоко адаптованою сумішшю. Такі малюки частіше за інших схильні до появи алергії. Організм крихітки може не приймати молочний протеїн, розвиваються відповідні реакції.
Причини
алергією називають підвищену чутливість організму до тих чи інших речовин. При цьому вони сприймаються імунними клітинами в якості чужорідних агентів. У свою чергу, це веде до порушення функціонування дихальної і травної системи, що провокує шкірні висипання.
Алергія на «молочку», тобто молочну продукцію — це досить поширений вид захворювання, який часто виникає у немовлят з самого народження. Справжня форма хвороби характеризується повною непереносимістю грудного та інших видів молока. Навіть при незначному вживанні молочних продуктів у малюка розвиваються негативні симптоми. Інша форма порушення — це псевдоаллергия. Висипання на шкірі у дитини можуть з’являтися тільки при вживанні великої кількості продуктів, що містять лактозу.
Відомо, що білки являють собою своєрідний набір амінокислот. Після впливу на них ферментів травного тракту вони розпадаються на окремі речовини. Так вони засвоюються організмом повністю. Молоко включає в себе майже тридцять антигенів. Найбільш агресивними серед них вважаються білки α-лактоальбумін, козеін, β-лактоглобулин. Саме остання речовина найчастіше і викликає алергічну реакцію.
Думка експерта Ксенія Дунаєва Експерт по роботі з користувачами і модератор коментарів. Вища медична освіта і наявність більше 5 років реальної практики.
У зв’язку з тим, що імунний захист малюка ще повністю не сформована, в травній системі присутні не всі ферменти. Тобто ланцюжок білків може руйнуватися в повному обсязі, а частково. При цьому клітини імунітету розпізнають ці складні елементи як чужорідних агентів.
Народні способи лікування алергії на молоко
Основним методом терапії харчової гіперчутливості є дієтотерапія.
Якщо маленький пацієнт отримує природне вигодовування, матерям призначається особлива дієта з виключенням молочних продуктів. Мамам також радять уникати продукти з високою аллергизирующей здатністю — шоколад, кава, прянощі, гриби, горіхи, полуницю, ковбаси, консерви. Обмежуються макарони, глютенсодержащие крупи і цукор.
Дітям, які отримують молочні суміші, призначаються лікувальні суміші-гідролізати.
Читайте також: МРТ головного мозку дитині: як роблять дослідження, що показує томографія?
Існує величезна кількість народних способів в боротьбі з проявами алергії на молоко. Розглянемо найефективніші з них.
Терапія у разі алергії на білок молока полягає у виключенні з раціону коров’яче молоко і його похідних. Так як молоко входить до складу багатьох продуктів, необхідно виключати не тільки саме молоко, але весь ряд продуктів, які можуть містити молочний білок або бути їм забруднені.
Причини і симптоми
Алергія на соєве молоко і продукти, що містять сою, фіксується дуже часто. Головна причина — широка поширеність цього компонента. Нікого вже не здивуєш соєю в складі м’ясних і молочних продуктів, консервів, випічки і т.д.
Для виробників продуктів соя — недорогий і поживний замінник багатьох інших компонентів. З цього сорту бобів готують «м’ясо», солодощі, навіть рослинне молоко. З нього готують популярний сир тофу, соєвий сир, додають до складу різних десертів. І хоча за властивостями продукт гіпоалергенний, індивідуальна непереносимість провокує недугу.
Алергія на соєве молоко зустрічається у дітей і дорослих. Викликає хвороба специфічний білок, який не так просто переварити людському організму. Заковика може полягати в умовах, в яких вирощували сою. Якщо боби «напихали» шкідливими добривами, рослина, вжите в їжу, поділиться накопиченими речовинами.
Визначити алергію на соєве молоко можна по ряду симптомів, зовні дуже яскравих і говорять. Захворювання може торкнутися певну систему органів або зробити вразливою відразу кілька.
Ступінь серйозності симптоматики і тривалість прояву залежить від індивідуальної опірності організму і кількості надійшов алергену. Симптоми алергії на соєве молоко:
- Травна система відповідає на антиген метеоризмом, рідким стільцем, нудотою. Якщо хвороба протікає в гострій формі, з’являється рясна блювота, шлункові різі, запалення кишечника.
- Немовлятам при алергії властиві часті відрижки, погане засвоєння їжі, сильні коліки.
- Шкірні роздратування здатні доставити людині серйозний дискомфорт. При вживанні алергії виникає екзема, дерматит, кропив’янка (дрібні пухирі у великій кількості).
- «Друк» алергії найкраще помітна на ділянках з тонкою шкірою — на обличчі, волосистій частині голови, руках і ногах, в паху . У дітей червоні плями виникають також у фізіологічних складок. Якщо дитина проявляє сильну чутливість до алергії на соєве молоко, дерматит може поширитися практично на все тіло.
- Запалення органів дихання при алергії потребує найбільшої уваги. Найчастіше зустрічаються чхання, першіння в горлі, біль при ковтанні, риніт. На тлі цього стану розвивається кон’юнктивіт і набряк слизової оболонки ока, так як назальні і очні проходи перетинаються один з одним. Трапляється, що під час вступу алергену набрякають нижні дихальні шляхи. Це загрожує задухою, непритомністю, анафілактичним шоком аж до летального результату без надання допомоги.
- Емоційна нестабільність, швидка стомлюваність також свідчать про нездорові зміни.
Актуальність проблеми
В останнє десятиліття цей вид гіперчутливості у дітей до 12-місячного віку придбав нові особливості:
- дуже рання поява.
- високий ступінь поширеності.
- поєднані прояви алергії з симптомами з боку травного тракту.
Антигени білків коров’ячого молока вважаються найсильнішими алергенами. У складі молока перебуває понад 40 алергенів.
Найнебезпечнішими вважаються:
- казеїни.
- бичачий сироватковий альбумін.
- бета-лактоглобулин.
- альфа-лактальбумин.
Фактори ризику появи харчової гіперчутливості до білків коров’ячого молока:
- спадкова схильність.
- штучне вигодовування.
- вживання матір’ю, яка годує великої кількості молочних продуктів.
- захворювання шлунково-кишкової системи у новонароджених.
- ранній введення прикорму з включенням молочних продуктів.