Сувора дієта або обмеження
Медициною проведено чимало досліджень, які доводять, що годує жінці не потрібно мучити себе голодом, якщо немає протипоказань, таких як цукровий діабет , проблеми з нирками, печінкою тощо. Лікар повинен вирішувати, чи потрібна дієта при грудному вигодовуванні, і яка саме. Не рекомендується вживати:
- продукти, у складі яких є барвники та консерванти (бажано уникати їжі з ароматизаторами).
- соєві, пальмові жири, маргарин.
- екзотичні фрукти манго, авокадо, папайя та ін ..
- копченості.
- смажену їжу.
- соуси, майонез, кетчуп і гострі приправи.
- алкоголь і газовані напої.
В іншому ж, головне, знати міру.
Загальні правила харчування годуючої мами
Зрозумілий той факт, що організм новонародженого ще слабкий, щоб справлятися з усіма смаколиками, які будуть потрапляти з грудним молоком, тому харчування мами повинно бути різноманітним, але збалансованим.
Дослідження показали, що на вироблення грудного молока організм витрачає близько 500 ккал в день і їх потрібно надолужувати.
Калорійність денного раціону повинна бути приблизно на стільки ж більше, ніж зазвичай. Це не означає, що потрібно їсти «за двох». Харчування годуючої матері повинне формуватися з невеликих порцій. Раціон повинен бути різноманітним, щоб покрити потреби організму малюка в вітамінах та мікроелементах.
Читайте також: Дитячі кисломолочні суміші: назви, список, рейтинг кращих, виробники, склад, призначення, інструкція з прийому, дозування і рекомендації лікарів
Потрібно їсти:
- рибні продукти, нежирне м’ясо.
- хліб з житнього борошна.
- молочні продукти (без добавок ).
- крупи.
- овочі, фрукти.
- вершкове масло і рослинна (краще оливкова).
важливо, щоб мама, вводячи в свій раціон нові продукти, стежила, як малюк їх сприймає. Така їжа, як капуста, бобові, буряк, виноград — провокують розлади травлення, приводячи до кольок, надмерному газоутворення, запорів. Від таких продуктів з підвищеним вмістом клітковини варто відмовитися або скоротити вживання до мінімуму.
Варто спробувати змінити способи приготування одного і того ж інгредієнта. Навіть нешкідливі овочі, з’їдені в сирому вигляді, можуть викликати у мами діарею, а в звареному або пареному прекрасно засвоїться організмом.
Нові продукти краще пробувати вранці. Часто зустрічаються випадки, коли дитина негативно реагує не на продукт, а на барвники, консерванти, що містяться в ньому. Якщо мама з’їсть яблуко, куплене в супермаркеті, і у дитини виникне алергічна реакція, можливо, вона буде викликана не самим яблуком, а хімічним складом, яким воно оброблено. Той же фрукт зі свого саду подібної реакції може не викликати.
Поради по приготуванню смачних котлет
- Готуйте фарш самостійно. Котлети вийдуть не тільки смачними і домашніми, а й безпечними. Для приготування беріть тільки свіже м’ясо, яке слід ретельно промити і підготувати.
- Щоб фарш вийшов хорошим, продукт рекомендується відбити. Після того, як ви пропустили м’ясо через м’ясорубку і змішали з іншими компонентами, розділіть фарш на дві приблизно рівні частини. Кожну частину зав’яжіть в щільний поліетиленовий пакет, беріть в руки по черзі, піднімайте і кидайте в ємність. Повторіть процедуру по двадцять разів.
- Для формування котлет сирими руками відщипувати шматочки фаршу і робіть заготовку. Розкладайте котлетки на невеликій відстані один від одного, щоб вони не злиплися.
- Робіть невеликі котлети. Так, вони вийдуть ніжніше і смачніше. Крім того, чим менше котлети, тим швидше вони приготуються.
- Додавайте в рецепт фаршу овочі. Ріпчасту цибулю рекомендується пропустити разом з м’ясом через м’ясорубку, моркву натерти окремо. Крім того, в готову масу можна покласти посічену свіжу зелень (петрушку або кріп).
- Перед приготуванням заготовки з фаршу можна обваляти в борошні або панірувальних сухарях без домішок. Тоді котлети вийдуть хрусткими і апетитними.
- У перші два-три місяці готуйте в духовці, мультиварці або на пару. Обсмажувати продукт краще після третього місяця лактації. Не додавайте в рецепт спеції і приправи. Допустима лише зелень, невелика кількість солі і перцю.
- У перший раз спробуйте невеликий шматочок приготованого блюда і поспостерігайте за реакцією крихти. Якщо спостерігаються симптоми алергії, відкладіть введення і зверніться до лікаря.
- Подавати котлети можна з овочевим пюре, рисом, макаронними виробами, кашею, салатом з овочів. Чи не заправляйте страву майонезом або соусами! Використовуйте зелень, натуральний йогурт або сметану.
Дієта при грудному вигодовуванні: питво
Часто новоспечені мами вважають, що чим більше пити рідини, тим більше буде виділятися грудного молока. Це не зовсім так. За освіту молока «відповідає» в організмі гормон пролактин, а не кількість випитої рідини, хоча недолік її може привести до того, що молоко буде більш густим і в’язким (можливі його застої в грудях). Тут важливо дотримуватися «золоту середину». Велика кількість рідини дає велике навантаження на нирки і нерідко викликає в організмі мами набряки, а мале — може призвести до зневоднення.
Пити потрібно стільки, скільки хочеться, не обмежуючи себе і не переборщуючи. Можна пити компоти з сухофруктів, морси, чай.
Якщо ви захоплюєтеся трав’яними настоями, варто знати, які з них корисні при грудному вигодовуванні, а які можуть нашкодити. Наприклад, фенхель або мучниця значно підвищують лактацію, а шавлія або м’ята знижують. Не варто захоплюватися солодкими напоями — від них ще більше хочеться пити.
Поживний раціон матері на ГВ в перший місяць годування
Меню годуючої матері на початковому періоді грудного вигодовування характеризується більш грунтовної дієтою, ніж при вагітності. Хоча немовля і мати вже не взаємодіють через пуповину, колосальна зв’язок з харчування зберігається у вигляді материнського молока.
ВООЗ стверджує, що материнське молоко — природне, нешкідливе, найбільш корисне для новонародженого блюдо.
Найбільш важливими принципами при складанні меню годувальниці на цьому періоді є достатня поживність і повноцінність їжі. Кожен день молодої матері необхідно на 600 кілокалорій більше, ніж в будь-який інший життєвий період.
Приклад правильного харчування годуючої мами
Щоб малюк отримував всі необхідні мікроелементи і вітаміни, харчування мами, як ми вже говорили, має бути збалансованим, але різноманітним. Потрібно намагатися включати в денний раціон корисні складові, наприклад:
Читайте також: Як зварити рисову кашу на молоці і воді для дитини
- Сніданок: вівсяна каша, несолодкий зелений чай.
- Другий сніданок: сир, яблучне пюре.
- Обід: овочевий суп, гречана каша з відварною куркою, компот.
- Полудень: галетное печиво, банан.
- Вечеря: рисова каша з відвареної рибою.
- На ніч: кефір.
Загальні правила
важливість дієти полягає не тільки в тому, щоб убезпечити дитину, але і в тому, щоб зробити молоко живильним, підтримувати лактацію на необхідному рівні. Для вироблення молока потрібно багато енергії, тому перший крок — це збільшення сумарної калорійності їжі, перші півроку в день мати повинна з’їдати близько 2700 ккал.
Також варто дотримуватися наступних рекомендацій:
- Довести кількість прийомів їжі до 5 — 6 разів за добу: сніданок, обід, вечеря і 2-3 перекусу. Бажано їсти за півгодини до прикладання малюка.
- Виключити смажену і жирну їжу, віддавайте перевагу паровим і відварним стравам.
- Дотримуйтесь питний режим, тут не можна пити мало чи багато. Нестача води призведе до зменшення кількості молока, а її надлишок до набряклості і можливого лактостазу.
- Насичуйте свій раціон корисними, але дозволеними продуктами. Ви повинні забезпечити і себе, і дитину вітамінами.
- Уникайте яскравих фарбувальних продуктів, вони часто викликають алергію.
- У раціоні не повинно бути напівфабрикатів, фаст — фуду та іншої їжі, що містить барвники , харчові добавки, ароматизатори.
- Будь-який новий продукт вживайте в невеликій кількості, дивіться на реакцію малюка.
Рада! Вводити в своє меню нові для крихти продукти краще в першій половині дня, так буде легше відстежити небажані явища.
Небезпека алергічних реакцій
Досить важливе питання, що заслуговує на увагу — алергія у дитини. Вона можлива в результаті прийому продуктів-алергенів або ж бути спадковою від батьків. Нерідко у дітей спостерігається алергічна реакція на ті ж продукти, що і у батьків, але не потрібно від них повністю відмовлятися.
Навпаки, коли продукти маленькими дозами надходять в організм немовляти, у нього формується переносимість до такого роду їжі , і в подальшому проблем може не виникнути. Тому краще, якщо в раціоні малюка під забороною буде якомога менше їжі. Продукти з високим ступенем алергенність, то їх краще вводити в раціон з 3-х місячного віку, коли кишечник дитини досить «дозріє», зміцніє і зможе затримувати алергени.
До таких відносяться: шоколад, гриби, горіхи, цитрусові, мед, екзотичні фрукти, полуниця, коров’яче молоко, морепродукти.
Підсумовуючи, можна сказати, що, хоча харчування годуючої мами несе обмеження, все ж воно має бути повноцінним. Привчаючи малюка з перших місяців до різного роду їжі, ви можете убезпечити його від негативних алергічних реакцій в майбутньому, наповнити організм необхідними вітамінами і мікроелементами для нормальної життєдіяльності.
Рецепти перших страв
Супи — рідкі страви на основі овочевих відварів або м’ясних бульйонів. У супи додають крупи, макаронні вироби, шматочки м’яса, риби і овочі. Вживання супів в якості першого страви зумовлено їх здатністю впливати на травлення. Завдяки тому, що екстрактивні речовини м’яса і овочів, що містяться у відварі або бульйоні, активізують діяльність травних залоз, супи легко засвоюються. Крім того, вони корисні для шлунка, а годуючим мамам допомагають підтримувати необхідний баланс рідини в організмі .
Для приготування супу на основі м’яса, птиці або риби краще використовувати вторинний бульйон.
курячий бульйон з сухариками
найкорисніший курячий бульйон — світлий і прозорий
Цей рецепт дуже простий у приготуванні і зажадає від вас лише певної кількості часу. Для прикладу буде взято першу страву на основі курки, але таким же способом можна приготувати вторинний бульйон з будь-якого м’яса.
Вам знадобиться:
- 1 куряча грудка.
- 2 л води.
- сіль.
- зелень.
Як готувати:
Читайте також: білокачанна капуста дітям: як приготувати капусту дитині
- грудку промити, покласти в каструлю і залити холодною водою.
- Дати воді закипіти на сильному вогні і проварити курячу грудку 1 -2 хвилини.
- Злити воду разом з появою піною, грудку ще раз промити, знову залити 2 л води і поставити на вогонь.
- Після закипання зменшити вогонь і варити грудку 30-40 хвилин.
- За кілька хвилин до кінця варіння додати в бульйон сіль.
- Перед подачею на стіл в тарілку покласти дрібно посічену зелень петрушки і пшеничні сухарики.
При такому способі варіння бульйон вийде прозорим і чистим, його не потрібно проціджувати. Курячі грудки можна порізати і додати м’ясо в тарілку з бульйоном, а можна використовувати для приготування другої страви.