Педіатрія

Питний режим при грудному вигодовуванні: скільки рідини потрібно пити мамі, що годує

Сувора дієта або обмеження

Медициною проведено чимало досліджень, які доводять, що годує жінці не потрібно мучити себе голодом, якщо немає протипоказань, таких як цукровий діабет , проблеми з нирками, печінкою тощо. Лікар повинен вирішувати, чи потрібна дієта при грудному вигодовуванні, і яка саме. Не рекомендується вживати:

  • продукти, у складі яких є барвники та консерванти (бажано уникати їжі з ароматизаторами).
  • соєві, пальмові жири, маргарин.
  • екзотичні фрукти манго, авокадо, папайя та ін ..
  • копченості.
  • смажену їжу.
  • соуси, майонез, кетчуп і гострі приправи.
  • алкоголь і газовані напої.

В іншому ж, головне, знати міру.

Загальні правила харчування годуючої мами

Зрозумілий той факт, що організм новонародженого ще слабкий, щоб справлятися з усіма смаколиками, які будуть потрапляти з грудним молоком, тому харчування мами повинно бути різноманітним, але збалансованим.

Дослідження показали, що на вироблення грудного молока організм витрачає близько 500 ккал в день і їх потрібно надолужувати.

Калорійність денного раціону повинна бути приблизно на стільки ж більше, ніж зазвичай. Це не означає, що потрібно їсти «за двох». Харчування годуючої матері повинне формуватися з невеликих порцій. Раціон повинен бути різноманітним, щоб покрити потреби організму малюка в вітамінах та мікроелементах.

Читайте також: Дитячі кисломолочні суміші: назви, список, рейтинг кращих, виробники, склад, призначення, інструкція з прийому, дозування і рекомендації лікарів

Потрібно їсти:

  • рибні продукти, нежирне м’ясо.
  • хліб з житнього борошна.
  • молочні продукти (без добавок ).
  • крупи.
  • овочі, фрукти.
  • вершкове масло і рослинна (краще оливкова).

важливо, щоб мама, вводячи в свій раціон нові продукти, стежила, як малюк їх сприймає. Така їжа, як капуста, бобові, буряк, виноград — провокують розлади травлення, приводячи до кольок, надмерному газоутворення, запорів. Від таких продуктів з підвищеним вмістом клітковини варто відмовитися або скоротити вживання до мінімуму.

Варто спробувати змінити способи приготування одного і того ж інгредієнта. Навіть нешкідливі овочі, з’їдені в сирому вигляді, можуть викликати у мами діарею, а в звареному або пареному прекрасно засвоїться організмом.

Нові продукти краще пробувати вранці. Часто зустрічаються випадки, коли дитина негативно реагує не на продукт, а на барвники, консерванти, що містяться в ньому. Якщо мама з’їсть яблуко, куплене в супермаркеті, і у дитини виникне алергічна реакція, можливо, вона буде викликана не самим яблуком, а хімічним складом, яким воно оброблено. Той же фрукт зі свого саду подібної реакції може не викликати.

Поради по приготуванню смачних котлет

  • Готуйте фарш самостійно. Котлети вийдуть не тільки смачними і домашніми, а й безпечними. Для приготування беріть тільки свіже м’ясо, яке слід ретельно промити і підготувати.
  • Щоб фарш вийшов хорошим, продукт рекомендується відбити. Після того, як ви пропустили м’ясо через м’ясорубку і змішали з іншими компонентами, розділіть фарш на дві приблизно рівні частини. Кожну частину зав’яжіть в щільний поліетиленовий пакет, беріть в руки по черзі, піднімайте і кидайте в ємність. Повторіть процедуру по двадцять разів.
  • Для формування котлет сирими руками відщипувати шматочки фаршу і робіть заготовку. Розкладайте котлетки на невеликій відстані один від одного, щоб вони не злиплися.
  • Робіть невеликі котлети. Так, вони вийдуть ніжніше і смачніше. Крім того, чим менше котлети, тим швидше вони приготуються.
  • Додавайте в рецепт фаршу овочі. Ріпчасту цибулю рекомендується пропустити разом з м’ясом через м’ясорубку, моркву натерти окремо. Крім того, в готову масу можна покласти посічену свіжу зелень (петрушку або кріп).
  • Перед приготуванням заготовки з фаршу можна обваляти в борошні або панірувальних сухарях без домішок. Тоді котлети вийдуть хрусткими і апетитними.
  • У перші два-три місяці готуйте в духовці, мультиварці або на пару. Обсмажувати продукт краще після третього місяця лактації. Не додавайте в рецепт спеції і приправи. Допустима лише зелень, невелика кількість солі і перцю.
  • У перший раз спробуйте невеликий шматочок приготованого блюда і поспостерігайте за реакцією крихти. Якщо спостерігаються симптоми алергії, відкладіть введення і зверніться до лікаря.
  • Подавати котлети можна з овочевим пюре, рисом, макаронними виробами, кашею, салатом з овочів. Чи не заправляйте страву майонезом або соусами! Використовуйте зелень, натуральний йогурт або сметану.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Скільки зубів має бути у дитини - календар зростання і заміни зубів в різному віці

Дієта при грудному вигодовуванні: питво

Часто новоспечені мами вважають, що чим більше пити рідини, тим більше буде виділятися грудного молока. Це не зовсім так. За освіту молока «відповідає» в організмі гормон пролактин, а не кількість випитої рідини, хоча недолік її може привести до того, що молоко буде більш густим і в’язким (можливі його застої в грудях). Тут важливо дотримуватися «золоту середину». Велика кількість рідини дає велике навантаження на нирки і нерідко викликає в організмі мами набряки, а мале — може призвести до зневоднення.

Пити потрібно стільки, скільки хочеться, не обмежуючи себе і не переборщуючи. Можна пити компоти з сухофруктів, морси, чай.

Якщо ви захоплюєтеся трав’яними настоями, варто знати, які з них корисні при грудному вигодовуванні, а які можуть нашкодити. Наприклад, фенхель або мучниця значно підвищують лактацію, а шавлія або м’ята знижують. Не варто захоплюватися солодкими напоями — від них ще більше хочеться пити.

Поживний раціон матері на ГВ в перший місяць годування

Меню годуючої матері на початковому періоді грудного вигодовування характеризується більш грунтовної дієтою, ніж при вагітності. Хоча немовля і мати вже не взаємодіють через пуповину, колосальна зв’язок з харчування зберігається у вигляді материнського молока.

ВООЗ стверджує, що материнське молоко — природне, нешкідливе, найбільш корисне для новонародженого блюдо.

Найбільш важливими принципами при складанні меню годувальниці на цьому періоді є достатня поживність і повноцінність їжі. Кожен день молодої матері необхідно на 600 кілокалорій більше, ніж в будь-який інший життєвий період.

Приклад правильного харчування годуючої мами

Щоб малюк отримував всі необхідні мікроелементи і вітаміни, харчування мами, як ми вже говорили, має бути збалансованим, але різноманітним. Потрібно намагатися включати в денний раціон корисні складові, наприклад:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дитячі антірефлюксние суміші: види, правила вибору і застосування

Читайте також: Як зварити рисову кашу на молоці і воді для дитини

  • Сніданок: вівсяна каша, несолодкий зелений чай.
  • Другий сніданок: сир, яблучне пюре.
  • Обід: овочевий суп, гречана каша з відварною куркою, компот.
  • Полудень: галетное печиво, банан.
  • Вечеря: рисова каша з відвареної рибою.
  • На ніч: кефір.

Загальні правила

важливість дієти полягає не тільки в тому, щоб убезпечити дитину, але і в тому, щоб зробити молоко живильним, підтримувати лактацію на необхідному рівні. Для вироблення молока потрібно багато енергії, тому перший крок — це збільшення сумарної калорійності їжі, перші півроку в день мати повинна з’їдати близько 2700 ккал.

Також варто дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Довести кількість прийомів їжі до 5 — 6 разів за добу: сніданок, обід, вечеря і 2-3 перекусу. Бажано їсти за півгодини до прикладання малюка.
  2. Виключити смажену і жирну їжу, віддавайте перевагу паровим і відварним стравам.
  3. Дотримуйтесь питний режим, тут не можна пити мало чи багато. Нестача води призведе до зменшення кількості молока, а її надлишок до набряклості і можливого лактостазу.
  4. Насичуйте свій раціон корисними, але дозволеними продуктами. Ви повинні забезпечити і себе, і дитину вітамінами.
  5. Уникайте яскравих фарбувальних продуктів, вони часто викликають алергію.
  6. У раціоні не повинно бути напівфабрикатів, фаст — фуду та іншої їжі, що містить барвники , харчові добавки, ароматизатори.
  7. Будь-який новий продукт вживайте в невеликій кількості, дивіться на реакцію малюка.

Рада! Вводити в своє меню нові для крихти продукти краще в першій половині дня, так буде легше відстежити небажані явища.

Небезпека алергічних реакцій

Досить важливе питання, що заслуговує на увагу — алергія у дитини. Вона можлива в результаті прийому продуктів-алергенів або ж бути спадковою від батьків. Нерідко у дітей спостерігається алергічна реакція на ті ж продукти, що і у батьків, але не потрібно від них повністю відмовлятися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чай з мелісою при грудному вигодовуванні: можна пити мамі, що годує чи ні?

Навпаки, коли продукти маленькими дозами надходять в організм немовляти, у нього формується переносимість до такого роду їжі , і в подальшому проблем може не виникнути. Тому краще, якщо в раціоні малюка під забороною буде якомога менше їжі. Продукти з високим ступенем алергенність, то їх краще вводити в раціон з 3-х місячного віку, коли кишечник дитини досить «дозріє», зміцніє і зможе затримувати алергени.

До таких відносяться: шоколад, гриби, горіхи, цитрусові, мед, екзотичні фрукти, полуниця, коров’яче молоко, морепродукти.

Підсумовуючи, можна сказати, що, хоча харчування годуючої мами несе обмеження, все ж воно має бути повноцінним. Привчаючи малюка з перших місяців до різного роду їжі, ви можете убезпечити його від негативних алергічних реакцій в майбутньому, наповнити організм необхідними вітамінами і мікроелементами для нормальної життєдіяльності.

Рецепти перших страв

Супи — рідкі страви на основі овочевих відварів або м’ясних бульйонів. У супи додають крупи, макаронні вироби, шматочки м’яса, риби і овочі. Вживання супів в якості першого страви зумовлено їх здатністю впливати на травлення. Завдяки тому, що екстрактивні речовини м’яса і овочів, що містяться у відварі або бульйоні, активізують діяльність травних залоз, супи легко засвоюються. Крім того, вони корисні для шлунка, а годуючим мамам допомагають підтримувати необхідний баланс рідини в організмі .

Для приготування супу на основі м’яса, птиці або риби краще використовувати вторинний бульйон.

курячий бульйон з сухариками

найкорисніший курячий бульйон — світлий і прозорий
Цей рецепт дуже простий у приготуванні і зажадає від вас лише певної кількості часу. Для прикладу буде взято першу страву на основі курки, але таким же способом можна приготувати вторинний бульйон з будь-якого м’яса.

Вам знадобиться:

  • 1 куряча грудка.
  • 2 л води.
  • сіль.
  • зелень.

Як готувати:

Читайте також: білокачанна капуста дітям: як приготувати капусту дитині

  1. грудку промити, покласти в каструлю і залити холодною водою.
  2. Дати воді закипіти на сильному вогні і проварити курячу грудку 1 -2 хвилини.
  3. Злити воду разом з появою піною, грудку ще раз промити, знову залити 2 л води і поставити на вогонь.
  4. Після закипання зменшити вогонь і варити грудку 30-40 хвилин.
  5. За кілька хвилин до кінця варіння додати в бульйон сіль.
  6. Перед подачею на стіл в тарілку покласти дрібно посічену зелень петрушки і пшеничні сухарики.

При такому способі варіння бульйон вийде прозорим і чистим, його не потрібно проціджувати. Курячі грудки можна порізати і додати м’ясо в тарілку з бульйоном, а можна використовувати для приготування другої страви.

Натисніть, щоб оцінити цей пост!
[Усього: Середнє: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Як налагодити лактацію грудного молока: після пологів, після кс, якщо мало молока

Andrey

Розвиваючі ігри та заняття для дітей 1 рік 9 місяців — 2 роки (детальний план — конспект)

Andrey

Дитяча коляска для новонароджених: рейтинг кращих 2020 — 2020, відгуки, ціни, фото, як вибрати

Murcia

На які аналізи забирають кров у новонароджених в пологовому будинку?

Alfonso

Що значить наявність солей оксалатів в сечі у дитини, і в чому полягає спеціальна дієта при оксалатурии?

Maxim

Скільки часу спить новонароджений дитина протягом доби на першому місяці

Serega

Як відбувається забір крові з вени у грудничка, новонародженого і дітей раннього віку?

Alex

З якого віку дитині можна давати свіжі помідори і огірки, і чи буває алергія на овочі?

Serega

Яким може бути вага дитини при народженні і чому?

Alfonso

Залишити коментар