Під час годування крихти грудним молоком мами при виборі продуктів доводиться бути дуже вибірковою. Лактація — це час заборони улюблених ласощів і заміни їх продуктами з найбільшою користю, що не шкодять малюкові. Заборона поширюється на більшу частину солодких страв. Чи входить в їх число вівсяне печиво при грудному вигодовуванні, і належить розібратися.
Склад, користь при лактації
Вівсяна мука є джерелу корисних речовин, тому натуральне печиво, виготовлене на її основі справжня знахідка для годуючих жінок. У вівсянці багато клітковини, що сприятливо впливає на травлення, допомагає позбутися від запорів. В печиво багато вітамінів групи В і вітаміну А. Крім того, в них міститься велика кількість мінералів, наприклад, фосфору, заліза, цинку, селену, марганцю і т. Д. Такий склад наділяє вівсяне печиво безліччю корисних властивостей, серед яких:
- активізація роботи головного мозку.
- поліпшення настрою.
- нормалізація роботи нервової системи.
- поліпшення функціонування серцево-судинної системи.
- поповнення запасів вітамінів і мінералів.
- уповільнення процесів старіння.
- поліпшення складу крові.
- виведення токсинів з організму.
- зміцнення кісток і зубів.
- відновлення м’язових волокон.
- поліпшення роботи імунної системи.
- поліпшення зору і т. д.
вівсяне печиво з родзинками мамі, що годує можна їсти через 3 місяці після пологів якщо у дитини немає алергії на складові такого печива.
чи відноситься вівсяне печиво до правильного харчування (ПП) ?
Вівсяне печиво д омашнего приготування, безумовно, відноситься до правильного харчування, так як в його приготуванні використовується борошно з вівса і натуральні добавки. Магазинне вівсяне печиво нічого спільного з правильним харчуванням не має. До його складу входять хімічні добавки, крім того, в приготуванні промислового продукту застосовується велика кількість цукру і інших підсолоджувачів, що шкодить здоров’ю. Якщо ви дотримуєтеся ПП, готуйте печиво вдома з мінімальною кількістю цукру.
Якщо ви дотримуєтеся принципів правильного харчування для схуднення, слід відмовитися від такого десерту, так як одна штучка ласощі має близько 100 калорій. А якщо в приготуванні використовувався мед або шоколад — ще більше.
Читайте також: Симптоми дискінезії кишечника у дітей, причини розвитку, методи лікування
Печиво з вівса — більше користі чи шкоди?
Тільки за допомогою тверезої оцінки потенційної шкоди і користі можливе складання думки про доцільність поповнення меню вівсяної випічкою.
Корисність печива з вівсяних пластівців
В захист даної випічки говорить те, що вона не є сильним алергеном, в зв’язку з чим допустимо її щоденне вживання. Печиво, що виготовляється з пластівців, містить в собі клітковину, яка запускає і налагоджувати діяльність кишечника. Харчування клітковиною — відмінний спосіб боротьби з запорами — неприємністю, знайомої мамам грудничка.
Вівсянка також багата на вміст вітамінів A, B, залізом, марганцем, селеном та іншими корисними речовинами. Наявність всіх цих компонентів благотворно впливає на організм матусі, відновлюючи його після завершення вагітності. Вони сприяють налагодженню обмінних процесів, надають підтримку імунній системі, стимулюють процеси життєдіяльності мозку.
Все корисні речовини з їжею надходять в кров, а потім, що буря її потоком, досягають грудних залоз. Під час грудного вигодовування ці елементи потрапляють в молоко, що живить новонародженого.
Таким чином, користь від харчування вівсяним ласощами виявляється і мамі, і дитині.
Часто, паралельно з вівсяними пластівцями, випічка наповнена комплексом цільних злаків, насінням або іншими інгредієнтами. Цим корисність продукту ще більше збільшується, адже щоденне вживання рослинних жирів при годуванні груддю необхідно. Воно спрямоване на відновлення і збереження волосся і нігтьових пластин, стимулює омолодження шкірного покриву і підвищення його еластичності.
Шкідливість вівсяного печива
Небезпека для новонародженого може принести вживання мамою магазинних печенек. Протипоказано харчування цим продуктом через його насиченості E-добавками, трансжирами, підсилювачами смаку і ароматизаторами.
Крім того, для приготування печива, що потрапляє на прилавки, використовують в основному пшеничне борошно. Вона багата глютеном, вживання якого годують матусям протипоказано. Випадки непереносимості глютену немовлям досить рідкісні, проте виключати їх не варто.
До всього іншого, білу муку не рекомендується застосовувати через її здатності підвищувати кількість глюкози в крові.
Велике кількість міститься цукру збільшує калорійність магазинного печива, що небажано для новоспеченої матусі. Захоплення солодким обернеться зайвою вагою у мами, а новонародженого забезпечить коліками, здуттям живота і проявами діатезу.
Харчування вівсяним печивом мамі, що годує корисно, тільки якщо випічка домашнього приготування. Придбання готового магазинного продукту — ідея не найкраща.
Можлива шкода для матері та новонародженого
Вівсяне печиво — одна з небагатьох солодощів, яку можна їсти при грудному вигодовуванні. Незважаючи на всю користь продукту, слід пам’ятати що, вівсянка може бути шкідлива для організму жінки, що годує. В першу чергу вживання вівсяного печива може супроводжуватися розвитком алергічної реакції у матері і малюка. До складу ласощів входить багато компонентів, тому рекомендується їсти його тільки після того, як будуть вичерпані усі складові. Одним з найбільших алергенів є курячі яйця.
Значна частина вівсянки — клітковина, яка в великих кількостях здатна спровокувати негативні реакції з боку шлунково-кишкового тракту. У малюків можуть виникнути коліки, підвищене газоутворення і здуття живота, рідкий стілець і т. Д.
Читайте також: Як зварити смачний і корисний суп для мами, що годує
Так як до складу печива входить багато грубих рослинних харчових волокон, його не рекомендується їсти жінкам при грудному вигодовуванні, які мають проблеми з шлунково-кишковим трактом, особливо запальні процеси в кишечнику в гострому перебігу.
рекомендується обмежити вживання ласощів жінкам, схильним до повноти , або тих, що худнуть, через велику калорійність продукту. Це може спровокувати швидкий набір ваги. Крім того, категорично заборонено вживання вівсяного печива людям з непереносимістю глютену, так як у вівсянці висока концентрація цієї речовини.
Смачні рецепти
Для того щоб не ставити питання чи можна вівсяне печиво при грудному вигодовуванні, то краще готуйте вдома. Домашнє вівсяне печиво буде якісніше і смачніше, ніж придбане на прилавках. В цьому випадку можна годуючим жінкам пофантазувати і перетворити блюдо в витвір мистецтва або згадати сімейні рецепти.
Для того щоб страви були якісними і некалорійним, дотримуйтеся декількох рекомендацій:
- Купуйте інгредієнти тільки високої якості.
- Для більшої користі перебивайте пластівці в муку будинку або використовуйте цільні злаки.
- Додавайте в виріб горіхи, сушені ягоди, різноманітні насіння.
- Додавання цукру знизити до мінімуму або, взагалі, прибрати, або замінити сухофруктами.
- Виключіть додавання великої кількості жирів або зовсім приберіть і готуйте протеїнову випічку.
- Замініть яйця бананами.
протеїнові
Даний рецепт не містить в собі маргарину і вершкового масла, що йде на користь вам і карапузові. Такий виріб буде дієтичним оскільки в ньому міститься мало вуглеводів.
Інгредієнти:
- Стакан злаків.
- Ізюм 100 грам.
- горіхи 50 грам.
- Льняні насіння 100 грам.
- 2 яєчних білка або один банан.
Подрібніть сухофрукти і горіхи в блендері або на м’ясорубці. Далі, додайте банан або яйця, лляні насіння і цільні злаки. Перешкодьте всю суміш.
Застелите пергаментним папером деко викладіть суміш розподіліть її по всій площині, товщиною близько 5 міліметрів. Випікайте при 100 градусів протягом однієї години. Поки випічка гаряча розріжте на порції і дайте охолонути.
Орехово-бананове
Ідеальне борошняне, яке містить мінімум інгредієнтів, також дозволено при грудному вигодовуванні.
Складові :
- 300 грам геркулесу.
- Жменя подрібнених волоських горіхів.
- Два стиглих банана.
перебити банани в пюре додати пластівці і горіхи, добре вимішуємо. Застеляємо деко пергаментом, змащуємо оливковою олією. Викладаємо масу на пергамент розподіляємо. Ставимо в розігріту духовку до 180 градусів на 20 хвилин. Дістаємо, розрізаємо даємо охолонути. З маси виходить до 10 порцій.
Прочитайте також можна і які їсти горіхи мамі, що годує під час лактації молока
Стандартне
Таке борошняне виходять дуже м’яким і ідеально підходить до чаювання.
Складові:
Читайте також: Як вибрати якісне дитяче харчування без пальмового масла і ГМО
- Злаки близько склянки .
- Третину склянки цукру.
- Стакан пшеничного борошна.
- Одне куряче яйце.
- Вершкове масло 40 гр.
- Щіпка солі.
- Вода 50 гр.
Масло разом з яйцем збити до однорідного стану, вмішати цукор. Додати воду і щіпку солі. Злаки перебити і вмішати в суміш. В кінці додають борошно. Отриману масу потрібно поділити на маленькі порції. Викладіть на деко, випікайте 15 хвилин при 180 градусах. Далі, дайте охолонути, можна посипати цукровою пудрою або какао.
Чи можна їсти вівсяне печиво при ГВ?
Жінок в період ГВ завжди цікавить, яке печиво можна мамі, що годує. Натуральне вівсяне ласощі не відноситься до алергенів, тому його дозволяється їсти при грудному вигодовуванні з народження . Крім того, воно не викликає сліз і спазмів шлунка у малюків. Єдиною умовою його введення в раціон годуючої жінки є попереднє введення в раціон всіх компонентів печива окремо.
Якщо ми говоримо про продукт, придбаному в магазині, його небажано вживати при ГВ взагалі з- за стабілізаторів, маргаринів, консервантів та інших хімічних добавок, які негативно позначаються на організмі людини.
в перший і другий місяць після пологів
Магазинне вівсяне печиво не рекомендується вживати в перші місяці після пологів. Якщо хочеться побалувати себе солодким ласощами, приготуйте його будинку з натуральних продуктів. Найкраще вибирати рецепти без курячих яєць, так як вони є сильними алергенами. Замініть їх на перепелині.
Яке краще: покупне або домашнє
Домашнє печиво може бути корисніше, ніж куплене в магазині, тому що ви контролюєте перелік і кількість інгредієнтів, які використовуєте при приготуванні. У домашні не буде консервантів, а залишаться тільки масло, ваніль і вівсяне борошно.
Зазвичай в магазинному печиво міститься жир. Він робить смак більш насиченим. Але не позбавлена жиру і домашня випічка. Просто вдома ви контролюєте якість використовуваних масел.
Чи знаєте ви? Вівсяне печиво стало настільки популярним в США, що в цій країні є окремий день, присвячений йому, який святкують щорічно 30 квітня.
Яке, скільки можна їсти і як правильно ввести вівсяне печиво в раціон годуючої мами?
Натуральне домашнє печиво з вівсянки можна їсти відразу після введення в раціон всіх його компонентів. Найкраще починати з невеликої кількості. Але якщо організм вашої дитини вже знайомий з грудним молоком, в яке потрапляли всі складові, можна їсти відразу будь-яку кількість печива.
Продукт же промислового виробництва дозволено вводити в раціон, як інші алергенні продукти, через 5 -6 місяців після пологів . Таке ласощі потрібно їсти дуже обережно починаючи з ½ штучки в день. Уважно стежте за реакцією малюка. Найчастіше алергія або проблеми з животиком проявляються протягом першої доби після попадання речовини в організм. Але бувають випадки негативних проявів пізніше, тому рекомендується стежити близько тижня. Якщо все пройшло добре, можете їсти продукт кілька разів на тиждень не більше 3 штучок в день.
Покупне
Як вже було сказано, покупне печиво не слід їсти при ГВ. Якщо ви вирішили ввести його в раціон, уважно поставтеся до вибору. Вивчіть упаковку, вона не повинна бути пошкоджена. Краще не брати вагові печиво, так як у відкритий ящик можуть потрапити бактерії. Віддайте перевагу упакованого фасованих продуктів. Зверніть увагу на термін придатності і склад. Основою продукту повинна бути вівсяне борошно або пластівці. Крім цього в печиво повинно бути мінімальна кількість компонентів, особливо хімічного походження. Однією з найбільш популярних марок серед годуючих мам є «Посіделкіно».
Початкове
Якщо ви цікавитеся питанням, що з солодкого можна при грудному вигодовуванні, ми вам рекомендуємо спробувати вівсяне печиво домашнього приготування . У кожної господині напевно знайдуться всі необхідні інгредієнти.
На сайті для вас підготовлений рецепт домашнього вівсяного печива без добавок. Робиться таке печиво швидко і просто, спробуйте.
Початкове вівсяне печиво — відмінна альтернатива магазинному для мами при ГВ. Адже невідомо що виробники поклали в свій продукт і забули згадати в складі)
З родзинками
Якщо ви хочете різноманітності і пробували звичайне вівсяне печиво, можете змінити склад. Наприклад, ви можете приготувати ласощі з родзинками. Пам’ятайте, чим більше інгредієнтів, тим вище ризик розвитку алергії.
Рецепт вівсяного печива з родзинками.
Вівсяне печиво з родзинками мамі, що годує можна їсти через 3 місяці після пологів якщо у дитини немає алергії на складові такого печива.
А також ви можете скористатися рецептом з відео:
з додаванням кориці
Домашнє печиво набагато корисніше покупного, так як не містить хімічних добавок. Урізноманітнити свій раціон можна також солодкістю з корицею. Слід враховувати, що такий компонент підійде не всім жінкам, що годують, так як кориця входить в список алергенів. Це екзотична приправа, яку дозволено включати в раціон годуючої мами не раніше, ніж грудничку виповниться 3 місяці.
Рецепт вівсяного печива з корицею дивіться за посиланням.
Вівсяне печиво з додаванням кориці мамі, що годує можна їсти після того, як дитині виповниться 3 місяці.
Будьте обережні і після випічки з’їжте тільки одне печиво. Краще якщо це буде перша половина дня. Так ви зможете спостерігати за немовлям весь день. Якщо малюк буде проявляти занепокоєння, то до ночі все пройде і ви зможете спокійно поспати. А введення страв з корицею відкладіть мінімум на 1 місяць.
На фруктозі
Відмінною альтернативою для тих, хто не хоче, або не може вживати цукор, є вівсяне печиво на фруктозі.
Пропоную вашій увазі рецепт вівсяного печива на фруктозі, яке краще вводити через 4 місяці після пологів так як воно має багато компонентів в складі.
Вівсяне печиво на фруктозі принесе мамі, що годує користь і радість якщо є його в помірних кількостях.
Читайте також: Що приготувати дитині на вечерю: топ 5 смачних рецептів (просто і корисно)
Як вибрати якісний продукт в магазині
годує мамі краще самостійно випікати вівсяне печиво. У домашньої випічки можна контролювати кількість цукру і інших компонентів здоби. Але якщо жінка воліє покупної продукт, то варто грамотно вибирати його в магазині. При цьому важливо звернути увагу на наступні моменти:
- Зовнішній вигляд. Якісне печиво повинно мати світло-коричневий колір, рівну, без надлому, поверхня і м’яку текстуру.
- Упаковка. Вона повинна бути прозорою, щоб ви могли візуально оцінити продукт. Не повинно бути в пакеті уламків печива і великої кількості крихт. Допускається 1 зламане виріб на чверть кілограма печива.
- Термін придатності. Тривалий термін придатності продукту свідчить про наявність в десерті консервантів. Краще брати печиво з невеликим терміном.
- Склад. У число інгредієнтів вівсяного печива по ГОСТу повинні входити борошно пшеничне вищого сорту, борошно вівсяне, ванілін, кориця, родзинки, маргарин, цукор, сода, сіль. Прекрасно, якщо в продукті використовується вершкове або рослинне масло. Не дуже бажано, але допустимо присутність маргарину. А ось якщо до складу печива входить пальмова олія, рослинні жири, такий продукт краще залишити на полиці магазину — користі від нього мало. Коли в печиво міститься яєчний порошок замість яєць, велика кількість консервантів і підсилювачів смаку, такий продукт також не варто вживати.
При покупці вівсяного печива перевагу слід віддати солодощів в прозорій упаковці
Відгуки
Валерія, 30 років
Я їла печиво вівсяне покупне з пологового будинку. На щастя все було добре. Я просто не думала, що не можна.
Катя, 21 рік
Магазинне печиво не їла поки годувала. Сама робила, і то тільки те, що без нічого. Вівсянка, яйця і борошно. Все було добре. З корицею рецепт вже ближче до року спробувала. У чоловіка в родині просто все алергіки, лікар говорила, що не варто відходити від дієти ГВ, так як алергія часто спадкова.