Коли вводити в раціон малюка бульйони?
В пошуках питання — «навіщо необхідні малюкам бульйони? " — згадаймо хоча б той факт, що з давніх-давен при нездужанні або хвороби насамперед людині давали бульйон як еліксир здоров’я. Особливо це стосувалося курячого ріденького бульйону.
Однак педіатри все частіше схиляються до думки про те, що дітям можна давати бульйон тільки з 1,5 років, а то і по виконанню дитині 3-х рочків. З чим же це пов’язано і дійсно таким вже небезпечним продуктом є суп?
Насправді негативні фактори ховаються в наступному: в кістки при варінні виділяють досить багато жиру, який засвоюється дуже важко, а тим більше в маленькому організмі . До того ж курячі бульйони при хворобі малюкам категорично забороняють: при ретельному всмоктуванні організмом бульйону мало енергії залишається на боротьбу з інфекцією. Більш того, лікарями було встановлено, що курячий бульйон швидко всмоктується в печінку, яка не встигаючи здійснювати свої функції починає давати збої.
Також велика увага повинна приділятися якості м’яса птиці, так як в ньому можуть бути нітрати, антибіотики , гормони, що передаються через корм. Токсини шкідливих речовин досить швидко потрапляють в кров дитини, що може позначитися на його загальному самопочутті і здоров’я всього організму. Якщо ви зважилися годувати малюка м’ясом — обов’язково знайте історію його походження.
Так невже все бульйони шкідливі? І малюкам не варто їх робити? Зовсім ні! Думка зводиться до того, щоб ретельно підходити до вибору складу супу і бульйону, який ви готуєте дитині. Не варто готувати дитині супи з використанням бульйонних кубиків і швидкорозчинних супів. Вони дуже шкідливі за своїм хімічним складом.
Також категорично не можна давати малюкові грибні бульйони і супи. Вони дуже важко засвоюються зростаючим організмом, а також високий ризик отруєння небезпечними грибами. Не варто давати дитині до 1,5 років супи з кролятини, пісної свинини і яловичини. До 7 років не рекомендують вживати в приготування дитині супів плавлений сир і рибні консерви. Також категорично заборонено давати малюкові солянку. Обережно слід відноситься до телятини: вона зовсім не жирна, проте легко може спровокувати алергічну реакцію. При приготуванні курячого бульйону слід варити нежирні частини курки в достатній кількості води, знявши з неї шкіру, а при закипанні піну, потім зливають бульйон і знову заливають курку водою. Доводять до повної готовності. Бульйон можна підігрівати і ставити в холодильник до наступного разу. При підігріві в м’ясному бульйоні утворюються шкідливі елементи, які відображаються на шлунково-кишковому тракті. Солити м’ясні бульйони слід після закипання.
Читайте також: Індичка — один з кращих варіантів м’ясного прикорму для немовляти. Розбираємося в способах приготування
Рибні бульйони вводять дітям з 3-х років, починаючи з нежирних сортів: судака, крижаний, тріски або окуня. Риба повинна бути свіжою, а не замороженою. Солити бульйони слід до закипання. При варінні використовують Целікова випотрошену рибу або тільки хвіст та голову. Рибу додають також при приготуванні овочевого супу, при цьому кладуть лавровий лист для аромату.
Найкращим супчиком для малюка навіть до 1 рочки є овочевий бульйон. Його малюки їдять із задоволенням, тому що він містить і картопельку, і морквину, і капусту, кабачок або кольорову капусту. Овочі закладають в суп тільки при закипанні води і злегка підсолюють. Борщ готується при додаванні також помідора і буряка. Для смаку в супчики додають зелень, сухарики домашнього приготування, сметану.
Користь розсольнику з рисом для дитини
Основну користь в розсольнику складають овочі, що входять до його складу. Вони багаті мікроелементами і вітамінами, і не втрачають своїх властивостей в супі. Правильно приготовлений розсольник збагатить організм вашого малюка вітамінами Е, РР, В1, В2, В6, С, а також йодом, калієм, магнієм і іншими «корисними».
Чи знаєте ви? Якщо замість солоних огірків для приготування розсольнику ви візьмете квашені або кислі — користь буде ще більше.
Крім мінералів і вітамінів, розсольник також багатий клітковиною, яка допомагає шлунково-кишковому тракту в його роботі. А ще він буде корисний для тих, хто має зайву вагу, адже калорійність цієї страви зовсім невелика.
Коли можна давати м’ясний бульйон дитині і супи на ньому?
За часів наших бабусь м’ясний бульйон вважали виключно корисним стравою, з якого починали введення в раціон немовлят м’ясних продуктів. Його давали дітям старше 6 місяців, а через місяць починали вводити пюре з м’яса. Такому раннього введення м’ясного бульйону в раціон малят сприяла думка про те, що даний продукт легко перетравлюється і дуже добре засвоюється в дитячому організмі.
В наші дні підхід до знайомства немовлят з м’ясними стравами змінився.
Все педіатри рекомендують спочатку ввести в прикорм пюре з м’яса з 8-місячного віку і лише після хорошої переносимості і звикання готувати дітям м’ясний бульйон.
Це пов’язано з виявленням в бульйоні значної кількості екстрактивних з’єднань, що впливають на обмінні процеси в дитячому організмі. До таких сполук відносять креатинін, таурин, глюкозу, холестерин, молочну кислоту, сечовину, таурин і деякі інші речовини з високою хіміко-біологічну активність. Вони переходять в воду з м’яса під час варіння і обумовлюють смак і багато властивостей м’ясного бульйону.
Норми вживання
Щоб не нашкодити здоров’ю, потрібно знати правила і норми споживання даної рослини. У сирому вигляді листя щавлю давати дитині трирічного віку не варто. Важливо щоб щавель перед їжею піддавався гасіння або відварювання.
Термічна обробка знижує рівень агресивних речовин в листках рослини. Крім цього не можна і зловживати щавлем. Треба враховувати, що є норми вживання, які залежать від віку малюка. Так, дітям трьох-п’яти років, за раз можна дати не більше 2-3 маленьких молодих листочків.
Найкраще поєднується щавель з овочевими продуктами, м’ясними бульйонами, крахмалсодержащего культурами. Наприклад , буде корисним блюдо з щавлю зі шпинатом, картоплею, морквою, кабачками, капустою. Перші страви краще подавати в помірно охолодженому вигляді.
Дітям старше 8 років можна запропонувати окрошку зі свіжими молодими листям щавлю або салат. Одна порція повинна включати близько 4-5 молодого листя середнього розміру (це близько 30 грам). Починати вводити в раціон рослина педіатри рекомендують з зеленого борщу. Для дитячого страви варто брати тільки молоде листя.
Щавлевий суп
Такі переваги обумовлені підвищеною харчовою цінністю і вмістом щавлевої кислоти в меншій кількості. Листя зрілого рослини трохи відрізняються складом і можуть провокувати у дитини підвищення концентрації солей в сечі. Щавлевої кислоти притаманні якості, змінювати хімічний склад сечі, що може негативно відбиватися на роботі системи сечовиділення.
Користь м’ясного бульйону
- У такий продукт потрапляють білки, жири, вітаміни і багато інші корисні сполуки, що містяться в м’ясі.
- завдяки присутності екстрактивних речовин це блюдо буде підвищувати апетит.
- Вживання бульйону посилює виділення шлункового і підшлункового соку, завдяки чому їжа перетравлюється швидше.
- Пурини і інші азотисті сполуки з бульйону важливі для будівництва ДНК і інших структур в клітинах.
- Корисні речовини з бульйону беруть участь в розвитку нервової системи.
- На м’ясний бульйон у деяких дітей виникає алергія.
- Споживання пуринів в великих кількостях здатне приводити до порушення нервової системи.
- у результаті розщеплення пуринів, що потрапили в організм дитини з бульйоном, може утворюватися надлишок сечової кислоти, що призводить до про тложенію її кристалів в нирках, а також в суглобах.
- Велика кількість сечової кислоти порушує проникність мембран клітин, що посилює алергічні реакції.
- М’ясо, з якого готують бульйон, може бути оброблено гормонами , антибіотиками та містити інші небезпечні речовини. Всі вони потрапляють в бульйон при варінні.
Правила приготування для малюка
Будь-які супи заповнюють запаси живильної рідини, стимулюють апетит, а також виділення травного соку, придатного для засвоєння інших страв. Вони і називаються «першими» стравами, так як відкривають обід. Різні юшки «постачають» малюкам різні поживні речовини:
Читайте також: Як зварити рисову кашу на молоці і воді для дитини
- овочеві — мінеральні солі, рослинні волокна (клітковина), органічні кислоти.
- круп’яні, макаронні, молочні — рослинний білок, вітаміни, крохмаль.
- бобові — рослинний білок, вітаміни, мікроелементи.
Ось кілька простих принципів, дотримання яких допоможе вам створити смачне і корисне перша страва для своєї дитини.
- Якість води. Вода з-під крана або навіть кип’ячена не підходять. Готуйте на бутильовану питну воду.
-
Свіжість. Овочі необхідно підготувати (тобто вимити, очистити, нарізати) безпосередньо перед тим, як вони опиняться в каструлі або пароварці. Перед кожним годуванням потрібно варити свіжий суп, виходячи з цього розраховується і кількість інгредієнтів.
- Користь. Щоб краще зберегти поживні речовини, не слід занадто довго тримати каструлю на сильному вогні. Досить довести рідину до кипіння, потім готувати з мінімальною підігрівом.
- Без бульйону і спецій. Поки дитині не виповниться три роки, педіатри радять уникати будь-яких, особливо міцних, бульйонів на основі м’яса, риби, птиці. І, зрозуміло, ніяких бульйонних кубиків. Використовуйте дві і більше різновидів овочів. Якщо ті чи інші продукти ще не були введені в прикорм, додавати їх не потрібно. Солити також не слід: при варінні виділиться досить солей з овочів.
- Суп-пюре для дітей до року готують тому, що у них ще немає достатньої кількості зубів, щоб жувати. Крім того, кремова консистенція хороша для слизової шлунка, на таку їжу легко впливають ферменти. Як зробити крем-суп, розглянемо далі.
Варити смачні поживні страви для малюка нескладно, а рецептів їх безліч. Ми розповімо про популярних варіантах, що підходять для різного віку, і розкриємо цікаві «кухонні» секрети.
Коли вводити в прикорм
Знайомство з м’ясним бульйоном рекомендують провести після того, як в меню дитини включено м’ясне пюре. Запропонувати дитині бульйон можна, коли малюк звик до м’яса і нормально його переносить. Орієнтовно це відбувається в 9-10 місяців , тобто через місяць після початку годування м’ясом. Введення нового продукту проводять поступово, додаючи його в малій кількості в страви з овочів.
Якщо дитині вводять прикорм згідно рекомендацій Комаровського, то знайомство з м’ясним бульйоном в якості компонента супів відбувається у віці з 9-15 місяців в залежності від розвитку малюка, наявності зубів, індивідуальних харчових переваг і інших факторів. Цей продукт вводять, коли малюк вже спробував кисломолочні продукти, каші і овочі. Наступним кроком Комаровський радить готувати овочеві пюре з додаванням м’ясного бульйону, після чого вводити м’ясо.
Як приготувати суп для малюка?
Перші страви з щавлю досить прості в приготуванні. Крім основного інгредієнта для класичного зеленого борщу будуть потрібні морква, цибуля, яловичий або курячий бульйон, кілька картоплин, варені яйця, сметана. За бажанням, в таке блюдо можна додати солодкий перець, цвітну капусту, зелень.
Рецепт приготування супу з щавлевої листя:
- зварити не жирний бульйон. Дістати м’ясо.
- до м’якості відварити в бульйоні цибулю, моркву і після цього додати картоплю.
- за пару хвилин до готовності супу опустити порізане м’ясо і подрібнене листя щавлю.
- безпосередньо при подачі порізати в тарілку чверть або половинку відвареного яйця і заправити сметаною.
Якщо дитина любить суп-пюре, перед вживанням компоненти страви можна подрібнити блендером. Це підвищить переварювання і засвоєння. Є безліч рецептів перших страв, запіканок та салатів зі щавлем. Але при виборі варіанту приготування важливо враховувати смакові уподобання дитини і харчову цінність страви.
При виборі рослини для приготування дитячих страв треба віддавати перевагу яскраво-зеленим молодим листям без ознак псування. Щавель не підлягає довгому зберіганню — він втрачає тоді свої корисні якості.
Чому не можна вводити рано
У бульйон з м’яса переходить більше 50% екстрактивних речовин, тому починати прикорм дитини м’ясними продуктами рекомендують саме з відвареного м’яса. Такий продукт кілька годин затримується в шлунку крихти, де під впливом шлункового соку повільно перетравлюється. Завдяки цьому залишилися в м’ясі екстрактивні сполуки надходять в кровотік поступово і частково виводяться з каловими масами. Вони беруть участь в обмінних процесах і розщеплюються, не надаючи негативного впливу на нирки.
На відміну від м’яса бульйон нездатний затриматися в шлунку. Він майже відразу надходить в кишечник, де починає активно всмоктуватися. У результаті все речовини з бульйону швидко потрапляють в кровотік. Для їх знешкодження печінка функціонує з підвищеним навантаженням. При цьому в крові концентрація сечової кислоти сильно підвищується, що стає причиною підвищеної збудливості, болями в суглобах і інших симптомів нервово-артритического діатезу.
Саме тому дітям до 7-8 місяців, у яких травний тракт ще не зовсім зрілий, стінки шлунка і кишечника більш проникні, а печінка працює ще недостатньо активно, м’ясний бульйон шкідливий. Початок введення бульйону з додавання такого продукту в овочеві пюре і супи зі злаками дозволяє сповільнити всмоктування його екстрактивних речовин і звикнути до нового продукту.
Як ввести в прикорм
При приготуванні для дитини овочевого пюре або супу з овочів в перший раз, додайте лише кілька ложок м’ясного бульйону. Якщо малюк відреагував на блюдо нормально, поступово збільшуйте додається обсяг бульйону до 30 мл. До року дитині радять давати не більше 50 мл м’ясного бульйону в день.
Читайте також: Що приготувати мамі, що годує в перший місяць. Мій особистий досвід
Так як дітям старше року починають пропонувати не тільки варене м’ясо, а й приготоване на пару, в духовці і іншими способами, то екстрактивних речовин починає надходити більше. І тому обмеження м’ясного бульйону вже неактуально.
У віці 1-2 років дитина може щодня їсти суп на м’ясному бульйоні порцією 200-250 мл.
Як готувати бульйон для дитини
- для м’ясного бульйону на кожні 30-50 грам м’яса використовуйте 200 мл води.
- Якщо потрібно зварити бульйон для дітей, беріть нежирне м’ясо, видаливши з нього прожилки і ретельно його промивши.
- Щоб в бульйон перейшло менше екстрактивних речовин, залийте нарізане м’ясо прохолодною водою. Коли рідина закипить, дайте м’ясу поваритися 5-10 хвилин, а потім вилийте вийшов бульйон.
- Залив м’ясо новою порцією води, варіть до готовності.
- Якщо дитині ще немає року (кількість бульйону обмежена), варіть м’ясо окремо, а потім додавайте його і бульйон в потрібній кількості в овочеве блюдо.
- Дітям старше року можна відразу готувати суп на м’ясному бульйоні.
рецепт супу з фрикадельками для дитини ви можете подивитися в наступному відео.
Рецепти
Важливо перед приготуванням простежити за тим, щоб використовувалися тільки якісні продукти, щоб овочі не містили жодних вм’ятин, слідів цвілі, були свіжими. Приготовану страву також рекомендується давати дитині свіжим, відразу після того, як воно було зварено.
Далі ви ознайомитеся з трьома рецептами щей для дітей.
Зі свіжою капустою і брокколі
Для приготування нам знадобиться:
- сто п’ятдесят грам білокачанної капусти.
- одна гілочка брокколі.
- одна морква.
- один картопля.
- літр бульйону.
- щіпка солі.
- Беремо брокколі, нарізаємо його на шматочки.
- Ретельно моєму морква, очищаємо її від шкірки, трьом на тертку або шаткуємо маленькими шматочками.
- Беремо картоплю, ретельно його відмиванням, очищаємо від шкірки, і також нарізаємо маленькими кубиками.
- Капусту нашінковиваем ножем.
- Каструлю з бульйоном (може використовуватися, як овочевий, так і курячий (якщо берете м’ясної, то потрібен другий або третій)) ставимо на вогонь. Коли бульйон закипить, додаємо невелику кількість солі, якщо його до цього не солили.
- Всипаємо всі овочі.
- Накриваємо каструлю кришкою і залишаємо варитися хвилин десять — п’ятнадцять.
- Помішуємо. Перевіряємо м’якість овочів. Вона буде вказувати на готовність страви.
- Насипаємо в тарілку готовий суп. Після охолодження даємо дитині. Якщо малюк занадто малий, можна подрібнити суп за допомогою толкушкой, зробивши суп-пюре.
З куркою
Такі щі однозначно сподобаються всім членам сім’ї, так що сміливо можна варити цілу каструлю.
Нам знадобиться:
- картопля — 2 шт ..
- капуста білокачанна — 200 грам.
- цибуля — 1 шт ..
- морква — 1 шт ..
- куряче філе — 300 грам.
- бульйон.
- сіль за смаком.
- М’ясо гарненько промиваємо. Ставимо на вогонь, відварюємо. Не забуваємо міняти бульйон. Зливаємо після першого закипання утворився бульйон, заливаємо м’ясо нової водою. Для дуже маленької дитини дану процедуру можна повторити ще раз, щоб використовувати третій бульйон.
- Цибулину очищаємо від лушпиння, дрібно подрібнюємо.
- Моркву миємо, очищаємо від шкірки і натираємо на тертку.
- Беремо качан капусти, розрізаємо його на половину і шаткуємо потрібний обсяг.
- Відварене м’ясо подрібнюємо на шматочки.
- Каструлю з бульйоном ставимо на вогонь. Після закипання всипаємо всі овочі, крім капусти. Варимо до напівготовності.
- Додаємо капусту. Все добре перемішуємо.
- Додаємо м’ясо. Варимо до тих пір, поки овочі не стануть м’якими.
- Насипаємо щі в тарілку. Можна додати сметану і трохи зелені, якщо дитина вже вживає дані продукти.
З квашеною капустою
Нам знадобиться:
Читайте також: Як безпечно і ефективно схуднути дитині в 10-11 років в домашніх умовах?
- квашена капуста — близько 150 грам.
- два картоплі.
- одна морква.
- один помідор невеликого розміру.
- щіпка солі.
- зелень за смаком.
- Гарненько промиваємо картопля, очищаємо його від шкірки. Нарізаємо кубиками.
- Моєму морква, чистимо її. Натираємо на тертці.
- Беремо помідор. Моєму овоч, знімаємо шкурочку, дрібно кришимо.
- Беремо квашену капусту. Розміщуємо її в друшляк, ретельно промиваємо для того, щоб мінімізувати вміст солі і кислоти.
- Ставимо на вогонь каструлю з водою (літр — півтора).
- Коли вода закипить, злегка підсолюємо, пересипаємо всі овочі, крім капусти. Варимо близько п’ятнадцяти хвилин.
- Важливо, щоб картопля був зварений в момент додавання квашеної капусти в каструлю. В іншому випадку, він вбере в себе кислоту з капусти і придбає поганий присмак. Після того, як капуста буде додана, варити потрібно не більше п’яти хвилин.
- Коли щі будуть зварені, залишаємо їх настоюватися хвилини дві. Страва готова.
Тепер ви знаєте, як приготувати борщ з капусти для дітей. Як бачите, можна експериментувати з інгредієнтами, комбінуючи не тільки овочі, але і додаючи відварне м’ясо. Будьте впевнені, що будь-який гурман гідно оцінить такий супчик.
Курячий бульйон з якого віку?
Список повідомлень топіка «Курячий бульйон з якого віку?» форуму Батьківські збори Годування
Планую після 3 років давати СУПИ на бульйоні (а не живий бульйон).
Так і пояснити: бульйон є КОНЦЕНТРАТ білків, жирів і екстрактивних речовин (в т.ч. гормонів, антибіотиків та ін., чим годували нещасну курку). Бульйони не рекомендують навіть дорослим (в разі слабкого ШКТ), чого вже говорити про дитину 7 місяців з незрілістю шлунково-кишкового тракту.
https://www.medmoskva.ru/news/Out.aspx?Item=17575 Традиційно бульйон вважається мало не ліками для хворих і ослаблених. І це незважаючи на те, що лікарі вже давно попереджають, що нічого корисного в бульйоні немає. Під час варіння в нього потрапляють всі найбільш шкідливі речовини, що містяться в курячому м’ясі, такі як креатин, креатинін та інші.
Але це лише в тому випадку, якщо мова йде про якісь майже ідеальних курицах вирощених на екологічно чистих кормах без застосування хімії. Але той птах, який продається в наших магазинах, зросла, на жаль, зовсім в інших умовах. Як правило, для збільшення ваги і для захисту від захворювань на великих птахофабриках в корм курей додають різні шкідливі для людини хімічні речовини, в тому числі, і антибіотики. При варінні всі вони і потрапляють в бульйон (в курячому м’ясі їх при цьому майже не залишається). Крім того, застосування антибіотиків сприяє виникненню патогенних штамів (вірусів), які також загрожують нашому здоров’ю. Тому бульйон, яким ви годуєте, наприклад, свого хворого на грип дитини, може не тільки не поліпшити його здоров’я, але і, навпаки, погіршити.
Корисні властивості для дітей
З якого віку можна давати квашену капусту дітям — це залежить від стану шлунково-кишкової системи і загального самопочуття. Корисні властивості даного продукту відомі з давніх-давен:
- Насичує організм дитини корисними вітамінами, мікро- і макроелементами і амінокислотами, запобігаючи авітаміноз.
- Містить пробіотичні компоненти, які нормалізують кишкову мікрофлору, борються з дисбактеріозом і гальмують розмноження хвороботворних мікроорганізмів.
- Кисле блюдо слід їсти при проблемах зі стільцем, так як воно містить велику кількість рослинних волокон.
- Підвищує апетит, прискорює перетравлювання їжі, виводить з організму шкідливі шлаки і токсини.
- Допомагає при частих запорах, надаючи м’яку проносну дію.
- Зміцнює імунні сили організму, допомагаючи йому боротися з вірусами і простудними захворюваннями.
- Прискорює обмін речовин, запобігаючи появі зайвих кілограмів, особливо при вживанні у вигляді щей
- Підвищує гемоглобін в крові, покращує її склад.
Квашена капуста для дітей різного віку покращує раб ОТУ центральної нервової системи, зміцнює пам’ять і позбавляє від порушень сну. Малюки, які часто їдять кислу їжу, менше схильні до стресів, депресивних станів, перепадів настрою і апатії.
Користь курячого бульйону
- Бульйон є виварювання жирів, білків , вуглеводів та інших корисних речовин з м’яса, кісток і хрящів.
- Велика кількість амінокислот і ненасичених жирних кислот роблять курячий бульйон неймовірно корисним продуктом. У складі курячого бульйону цистеїн: розріджує мокротиння, полегшує кашель і нежить, тому бульйон так корисний людям із захворюваннями дихальних шляхів. З кісток і хрящів виварюються корисні речовини, які благотворно впливають на загоєння переломів.
- Крім того, якщо додати в бульйон з курки картоплю, моркву, цибулю або часник, блюдо насититься корисними речовинами і стане корисним подвійно.
- Гастроентерологи рекомендують вживати бульйон людям з гастритом.
- Японські вчені знайшли взаємозв’язок між курячим бульйоном і корисністю його для гіпертоніків. А справа в коллагене, що входить в м’ясо, з якого готують це блюдо.
Як правильно вводити курячий бульйон в раціон
Бульйон — вельми суперечливе блюдо. Справа в тому, що крім всіх позитивних речовин, одержуваних при варінні, бульйон вбирає накопичені птахом антибіотики, важкі метали, гормони, що особливо актуально в наш час.
Важливо! Бульйон вважається вельми алергенним продуктом!
- Не варто давати його дитині раніше 9-місячного віку.
- Починайте знайомство малюка з блюдом поетапно. Спочатку невеликими порціями, при цьому уважно спостерігайте за малюком. У разі алергічної реакції виключіть курячий бульйон і порадьтеся з педіатром.
- Перші страви для однорічних дітей варять на першому бульйоні, а дітям старшого віку на другому.
- Дитині віком 1 рік давайте не більше 100 -150 мл, а дитині старше можна збільшити порцію до 200-250 мл.
- Супи рекомендують давати в якості перших страв, однак одну порцію можна розділити на два прийоми. Це допустимо.
Щи з квашеної капусти дітям: рецепт
Інгредієнти на щі:
- Свинячі реберця без жиру або куряча грудинка.
- Картопля.
- Квашена капуста.
- Сіль, лавровий лист, зелень за смаком.
- Вода.
Моєму м’ясо і ставимо його варити в невеликій кількості води. Після закипання варимо протягом 15 хвилин і зливаємо воду. Грудинку заливаємо тією водою, з якої вже будемо варити щі. Якщо реберця зливаємо ще раз. При повторній варінні бульйон повинен кипіти, а тліти, щоб був прозорим.
Щи з квашеної капусти дітям: варимо бульйон
Підсолюємо воду, ложем спеції, нарізану картоплю і варимо 15 хвилин.
щи з квашеної капусти дітям: нарізаємо картоплю
щи з квашеної капусти дітям: відправляємо картоплю в щі
Дістаємо квашену капусту, скидаємо на друшляк і промиваємо (щоб прибрати частину солі і кислоти для дитячого страви).
Щи з квашеної капусти дітям: промиваємо капусту
Пробуємо картопля, він повинен бути повністю звареним, інакше взявши кислоту з капусти, картопля не розваритися і придбає неприємний смак. Ложем капусту і проварюємо ще 5 хвилин. За бажанням заправляємо зеленню.
Щи з квашеної капусти дітям: відправляємо капусту в щи
В нашому випадку ми брали капусту з морквою, в разі, якщо квашена капуста йде без моркви, покладіть свіжу разом з капустою.
Щи з квашеної капусти дітям
Дайте настоятися щам кілька хвилин і можна подавати на стіл!
Особливості варіння бульйону
- Не варто варити суп «до третьої води»: чим довше вариться бульйон, тим більше він вбирає в себе негативних речовин.
- бульйон повинен готуватися зі свіжого м’яса, зі свіжими овочами.
- у жодному разі не користуйтеся кубиками для бульйону!
- Купуйте курку в перевірених місцях.
- Поступово додавайте овочі, але тільки ті, які ваш малюк вже їв.
- Для супу м’ясо кидають в киплячу воду, а крупу — в холодну.
- З обережністю додавайте спеції. Краще — менше, а то і зовсім не додавати.
- Не варто подавати малюку супи з засмажкою: блюдо вийде занадто важким для малюка.
Щи зі свіжої капусти для дитини 1 року: рецепт
Для мам, які хочуть боліти однорічного малюка щами, є спрощений рецепт, який напевно припаде дитині до смаку і при цьому не зашкодить травному тракту.
Щи зі свіжої капусти для дитини 1 року
Ставимо варити картоплю і моркву. Промиваємо квашену капусту і заливаємо окропом. Даємо настоятися поки протягом 15 хвилин варитися картоплю. Коли картопля повністю готова зливаємо з капусти воду і ложем її до картоплі. Заправляємо кропом і проварюємо протягом 5 хвилин.
Подаємо свіжозварене блюдо малюкові! Приємних дегустацій!