В перші два місяці життя малюка його травна система тільки адаптується до нових умов життя. У цей період мамі, що годує рекомендується дотримуватися суворої дієти, щоб не доставляти дитині зайвих незручностей, пов’язаних з розладом травлення або алергією.
В подальшому, розширюючи список дозволених продуктів, багато молодих мам обходять стороною страви з бобових, до яких відноситься і горох . Вважається, що вживання гороху викликає підвищене газоутворення, і тому у немовляти буде боліти животик. Але чи так це?
Горох містить велику кількість рослинних білків, які в організмі людини розщеплюються до амінокислот. Основна частина амінокислот витрачається на потреби організму, беручи участь в процесах життєдіяльності, а частина утворює специфічний білок, який не всмоктується організмом. Цей білок, проходячи по кишечнику, частково розпадається, що і викликає підвищене газоутворення і пов’язаний з ним дискомфорт.
Оскільки цей специфічний білок ніяк не може потрапити або сформуватися в материнському молоці, малюку не загрожують проблеми з травленням, викликані вживанням гороху мамою. Він отримає тільки корисні речовини. Алергічні прояви можливі, як і на будь-який інший продукт.
Чи можна мамі, що годує гороховий суп
Під час грудного вигодовування жінці потрібно з особливою відповідальністю підходити до складання свого раціону. В першу чергу виключають потенційні алергени і продукти, здатні вплинути на газоутворення. Горох відносять до бобів, які можуть провокувати метеоризм. Саме тому багато жінок виключають його з раціону під час лактації.
Читайте також: Що повинен уміти дитина в 4 місяці, скільки повинен важити, спати і з’їдати
Незважаючи на спірні властивості, горохову юшку не забороняють при грудному вигодовуванні. У ній міститься рослинний білок, який при потраплянні в шлунково-кишковий тракт розщеплюється на амінокислоти. За своїми корисними властивостями він схожий з білком в м’ясних продуктах. Його залишилася після розпаду частина викликає газоутворення, але в грудне молоко вона не виділяється. Саме тому він не несе небезпеки для здоров’я дитини. Алергічну реакцію продукт провокує вкрай рідко.
Густоту горохового супу можна міняти ступенем розваристої основного інгредієнта
В бобах міститься маса речовин, корисних при грудному вигодовуванні. Селен, присутній в складі, має здатність стимулювати обмінні процеси. Піридоксин позбавляє від судом. Лізин, що міститься в горохової юшки, покращує засвоюваність кальцію. Цистин бере участь в окислювальних процесах організму. До корисних властивостей горохового супу при грудному вигодовуванні також відносять такі:
- стабілізація водного балансу.
- відновлення оптимального рівня еритроцитів в крові.
- зміцнення зубів і кісток.
- нормалізація мозкового кровообігу.
- регуляція роботи ендокринної системи.
- поліпшення роботи нирок.
Супи обов’язково повинні бути присутніми в раціоні при грудному вигодовуванні. Вони відмінно насичують і втамовують голод, але не сприяють набору ваги. Головне — вживати їх в обмеженій кількості і правильно підбирати інгредієнти.
Зауваження! При тепловій обробці горох не втрачає свої корисні властивості.
Корисні властивості гороху
Не випадково бобові входять в раціон людей, хто поститься і дотримуються принципів вегетаріанського харчування, а також всіх тих, хто потребує білкової їжі.
до складу гороху входять білки, що містять цілий ряд незамінних амінокислот:
- Лізин. Амінокислота з противірусними властивостями допомагає організму боротися з респіраторними захворюваннями і герпесом. Завдяки лізину поліпшується засвоєння кальцію і його транспортування в кісткові тканини. Це особливо актуально для жінок після вагітності, під час якої кальцій вимивався з кісток і надходив на будівництво скелета малюка.
- Цистеин. Лактація багато в чому залежить від вироблення окситоцину жіночим організмом. Синтез цього гормону неможливий без участі дисульфідних цистинових містків, тому страви з гороху сприяють стимуляції вироблення молока. Про інших продуктах, що підвищують жирність молока, читайте тут.
- Триптофан. Бере активну участь у виробленні головним мозком гормонів радості. Брак триптофану обертається занепадом сил, поганим настроєм, головними болями. Триптофан необхідний для регулювання ендокринної системи, бере участь в синтезі білків для м’язів і імунної системи.
- Метіонін. Допомагає знизити рівень шкідливого холестерину в крові, виводити токсини і вільні радикали, нормалізувати роботу центральної нервової системи, печінки та інших внутрішніх органів. Бере участь в синтезі важливих для організму сполук.
В горосі міститься високий вміст клітковини, крохмалю, насичених жирних кислот, цукрів, а також цілий комплекс вітамінів (бета-каротин, Е, РР, Н, В) і мікроелементів , в число яких входять:
- калій і натрій — електроліти, які регулюють водний баланс на клітинному рівні.
- кальцій, необхідний для кісткової тканини і зубів.
- залізо для формування червоних кров’яних тілець.
- фосфор для роботи мозку.
- йод, важливий для ендокринної системи і сприяє виведенню важких металів.
- селен, що володіє антиканцерогенними властивостями.
Цей продукт є постачальником магнію, олова, стронцію, цинку, марганцю, молібдену, хрому, стронцію, кремнію, нікелю та інших важливих мікроелементів.
завдяки наявності лимонної і щавлевої кислоти, молодий горошок виводить пісок з нирок. Свіжий горох має антисептичні властивості, а страви з цього продукту допоможуть:
- очистити кишечник від токсинів і накопичених відкладень.
- знизити рівень поганого холестерину.
- нормалізувати роботу нервової системи і мозку.
- поліпшити стан шкіри.
Протипоказанням до вживання гороху є подагра, гострий нефрит, холецистит.
Правила вживання горохового супу при грудному вигодовуванні
Гороховий суп при грудному вигодовуванні новонародженого потрібно вживати з обережністю. Головне правило має на увазі консультацію з педіатром. Він визначить можливість впровадження страви в раціон, враховуючи індивідуальні особливості дитячого організму. Також потрібно дотримуватися таких правил:
Читайте також: Дитячі кисломолочні суміші: назви, список, рейтинг кращих, виробники, склад, призначення, інструкція з прийому, дозування і рекомендації лікарів
- щоб знизити ризик розвитку газоутворення, при варінні супу додають кріп.
- не можна додавати в страви копченості.
- перед варінням горох промивають проточною водою і замочують на кілька годин.
- гороховий суп при грудному годуванні небажано їсти перед сном.
- щоб прискорити процес варіння, в каструлю слід доливати холодну воду або додати дрібку харчової соди.
- цибулю і морква бажано не зажарювати, а відварювати.
- не можна пити холодну воду після вживання горохової юшки.
З чого складається горох?
Зернові культури вводяться в багато раціони поста, дієти або вегетаріанства. Горох є джерелом необхідного рослинного білка і життєво важливих амінокислот. Існує горох в сушеному, консервованому, свіжому вигляді (стручковий), Айдахо (жовтий), орегон (зелений), нут.
Склад гороху:
- Амінокислота лізин
- Цистеин
- Триптофан
- Вітамін B6
- Метіонін
- Калій
- Натрій
- Вітамін А, Е, С
- Залізо
- Селен
- Кальцій
- Йод
- Фосфор
Найкориснішим є цукровий, стручковий горошок, який росте на грядці. Лізин і цистеїн є важливими амінокислотами, які перебувають у складі гороху.
Зелений горошок при ГВ благотворно впливають на сечовидільну систему, насичений кислотами, а також вітаміном В6. Властивості гороху, великий вміст вітамінів допомагають правильному розвитку немовляти під час грудного годування.
Рецепти горохового супу при грудному вигодовуванні
При грудному вигодовуванні дозволений гороховий суп, приготований за певними рецептами. Якщо страва вийшла занадто жирним, від нього краще відмовитися. Замість м’яса і копчених реберець бажано використовувати курячу грудку. Всі інгредієнти повинні бути свіжими. Колоті боби готуються довше цільних, тому їм віддають перевагу частіше. Швидкість варіння становить 30-40 хвилин. Рецепт підбирають не тільки виходячи зі своїх переваг, але і з урахуванням рекомендацій фахівців. Вважається, що юшка без м’яса і картоплі засвоюється краще.
Гороховий суп без м’яса
Інгредієнти:
- 1 цибулина.
- 200 г колотого гороху.
- 1 морква.
- 1 ст. л. вершкового масла.
- 2 лаврові листки.
- 3 л води.
- пучок кропу.
- сіль, перець — за смаком.
Блюдо необхідно вживати в гарячому вигляді
Рецепт:
- Горох промивають проточною водою і замочують на півгодини.
- Овочі очищають. Лук ріжуть дрібними кубиками, а моркву труть на тертці.
- Горох відварюють до повної готовності. Овочі в цей час пасерують на вершковому маслі.
- До гороху додають засмажку і лавровий лист. Спеції кладуть за смаком.
- Перед подачею на стіл блюдо прикрашають кропом.
Звернемося до минулого
Гороховий суп винайшли дуже давно. Де це сталося, не з’ясували до цих пір. Горох широко поширився по всій земній кулі, а суп з нього став національним надбанням багатьох країн світу.
- Відомо, що в Афінах на вулицях продавали горохову юшку з м’ясом ще в III столітті до нашої ери.
- У Великобританії продукт відомий ще з часів Римської імперії, особливу популярність він знайшов у моряків на флоті.
- У Німеччині такий суп — коронна страва, туди зазвичай додають копченості та м’ясо.
- Нідерланди славляться густий юшкою з зеленого гороху з додаванням селери і зеленої цибулі.
- У Швеції та Фінляндії їдять пісний гороховий суп.
- Слов’янські народи — українці, росіяни, білоруси — люблять додавати в бульйон картоплю і м’ясо.
у Древній Русі ходило повір’я, що горохова юшка лікує від безпліддя. Цим відваром часто поїли зневірених жінок лікарі і лікарі. Деяким це засіб (або віра в нього) дійсно допомагало, і в родині з’являвся здоровий і міцний малюк.
Треба сказати, що і в сучасному світі супчик не втратив своєї актуальності, він як і раніше є улюбленими ласощами багатьох сімей. За м’який смак і приємний аромат його люблять діти, та й дорослі. Але чи можна їсти блюдо годуючим мамам, чи не зашкодять дитині ферменти, що містяться в горосі? Адже вони потрапляють в кров при лактації.
Як законсервувати горошок будинку?
Спробуйте приготувати смачний, корисний і безпечний консервований зелений горошок в домашніх умовах. Необхідно купити його молодий, м’який, але досить великий. Далі він очищається і промивається. Інгредієнти для приготування маринаду:
Читайте також: Як вибрати якісне дитяче харчування без пальмового масла і ГМО
- вода — 1 л
- сіль — 3 ч. л.
- цукор-пісок — 3 ст. л.
- лимонна кислота — 1 ч. л.
Закип’ятити воду, розчинити сіль і цукор, засипати підготовлений продукт. Проварити 15 хв, а потім додати лимонну кислоту. Перекласти його в стерильні банки, залити маринадом, герметично закупорена. Зберігати в прохолодному місці. Такий горошок смачний і ніжний. Його можна їсти як гарнір або додавати в салати, супи (див. Гороховий суп при ГВ).
Можна консервувати горошок і без додавання консерванту лимонної кислоти за тим самим рецептом. Але тоді його потрібно більш тривалий стерілізованіе в банку.
Особливості приготування гороху для мами в період грудного годування
Блюдо готується дуже просто і складається з декількох інгредієнтів — гороху, води і вершкового масла .
- горох ставлять на плиту варитися в тій же воді, в якій він вимочують.
- Варити бобові необхідно до того ступеня, поки вони повністю не розваряться, і горох не можна буде потовкти за допомогою толкушки для картоплі.
- Солити блюдо потрібно за смаком.
- Зазвичай, за традиційним рецептом, в кашу додають вершкове масло. Замість нього можна додати і смажену цибулю, тушковані гриби, смажене або відварне м’ясо, але тільки якщо каша призначена для інших членів сім’ї, оскільки в період лактації жінці краще відмовитися від будь-яких добавок до основного інгредієнта.
А консервований горошок можна
Була реакція сильна на огірок, всю ніч не спали через живота))
Вам тут багато, що напишуть. Але. Поки не спробуєте не зрозуміє, пробуйте потихеньку і по чуть чуть.
Їжте те що їли в вагітність найчастіше коліки на те що мама різко переходить на дієту і що ви з’їли не як не пов’язано
Так це тільки у вас гази будуть … малюка це нк касаетс у них взагалі само по собі в животику все воює … ви тільки алерген передати можете
Так само … п’ю літр в день … у дочі все ок … а ось з’їм одну сливу і ой як обсипає (((їм все, навіть шоколад … пробую трохи, чи не обсипало після годування то можна.
У мене на консерви дитина кричав, на свіжий огірок немає
Я тут нут їла взагалі ор хоч греблю гати стояв прибрала знову все з раціону вже як п’ять днів на вареному і один *** її здуває ?? ♀️
Ваш шлунок з гв не має зв’язку.
Зв’язок є. Грудне молоко утворюється з крові і лімфи, дитині потрапляє все те, що було в крові у мами. Коли ми їмо, то їжа розщеплюється на мікроелементи, які частково всмоктуються в кров. Якщо у мами газоутворення, то і у дитини на ГВ е то може бути присутнім. Однак ШКТ малюків ще не зрілі, тому варто це враховувати і є все, але обережно. Під обережністю розуміється перевірка. З’їли, поспостерігали за реакцією у себе і малюка, якщо реакції немає, то з’їли іншим разом трохи більше.
Варто їсти горох чи ні?
Потрапити в молоко горох, як втім , і інші овочі та фрукти просто не може. Рекомендуємо переглянути курс «Безпечне харчування годуючої мами» і розвіяти свої сумніви з приводу харчування.
При цьому варто враховувати, що кожен немовля реагує на продукти по-своєму. Багато в чому реакція залежить від свіжості і якості продуктів, що вживаються годуючої мамою, а також від кількості містяться в їжі нітратів та консервантів. Також на реакцію може вплинути якість води і повітря, то, наскільки розвинена у дитини ферментативна система.
Якщо ви боїтеся за стан дитини, то вводите горох, як будь-який інший продукт, поступово. Це допоможе уникнути неприємних моментів. Їжте новий продукт на початку дня. Якщо малюк нормально відреагував на горох і його стан не змінився, то можете спокійно їсти горох.