Харчування
Дієта мами, яка віддала перевагу грудному вигодовуванню, дійсно потребує серйозного підходу. Адже всі поживні речовини з молоком потрапляють в організм дитини. Звичайно, раціон жінки повинен бути різноманітним. І це незважаючи на те, що є продукти, заборонені при грудному вигодовуванні. Але вводити нову їжу потрібно поступово і з побоюванням.
В першу чергу необхідно пам’ятати про те, що травна система малюка ще не сформувалася. Тому його реакція на певні продукти може виявитися справжньою проблемою для молодих батьків. Наприклад, у новонародженого може з’явитися алергічний висип або почне боліти животик.
Читайте також: Як вберегти малюка від поствакцинальних ускладнень викликаних щепленням АКДС?
Важливість правильного харчування
Все, що їсть годує жінка, потрапляє через грудне молоко в організм малюка. Безсонні ночі як наслідок болів в животику, запорів, надмірної збудливості в основному виникають через похибки в харчуванні мами. Кількість і якість материнського молока також безпосередньо залежить від того, як харчується жінка. Багато продуктів, що володіють сильно вираженим запахом, можуть змінити смак і аромат молока. А це часто призводить до того, що дитина відмовляється від грудей, так як йому не подобається таке молочко.
Самопочуття молодої матусі також залежить від того, наскільки їй вдається добре висипатися і заповнювати витрачену енергію їжею. Багато жінок, намагаючись якомога швидше повернути свою фігуру після пологів, починають харчуватися бідно. Це може привести до авітамінозу, погіршення стану волосся і нігтів, зниження лактації. Дотримуючись раціону правильного харчування, прибрати зайві кілограми не складе великих труднощів і позбавить від багатьох проблем, пов’язаних зі здоров’ям малюка.
Під час грудного вигодовування організму мами необхідно споживати на 300-500 ккал більше, ніж звичайно. Саме стільки енергії витрачається на вироблення грудного молока.
Дотримання правил раціонального харчування здатне позбавити від багатьох проблем, пов’язаних з травленням крихти
Чого не можна?
Щоб не створювати проблеми ні собі, ні малюкові, кожна мама повинна знати список, в який входять продукти, заборонені при грудному вигодовуванні. Найважчий час для будь-якої жінки — це перші чотири тижні після того, як на світ з’явився її малюк. Звикла їсти за двох, вона відчуває постійне відчуття голоду. Жирні, смажені й солодкі ласощі — це продукти, заборонені в перший місяць грудного вигодовування. Часто у жінки часу на підготовку не вистачає. Крім того, сам догляд за малюком — дуже складна процедура, незважаючи на те що перший час дитина в основному тільки спить і їсть.
Втомлена і голодна мама готова з’їсти перше, що попалося їй під руку. Головне, щоб продукт не вимагав тривалої готування. Найчастіше за такий необдуманий вчинок вона може заплатити нічним сном. Для того щоб травна система малюка формувалася правильно, слід вводити заборонені продукти при грудному вигодовуванні по місяцях, т. Е. Поступово. До того моменту, поки дитині не виповниться півроку, жінці рекомендовано вживати дозволену їжу в тушкованому або запеченому вигляді, а також страви, приготовані на пару.
Харчування матері в особливих випадках
Заборони у вживанні деяких категорій продуктів в період грудного вигодовування обгрунтовані турботою про здоров’я малюка. Але в деяких випадках раціон, якого дотримувалася матуся, доводиться переглядати. Ця необхідність виникає при наявності алергії у дитини, частих кольок, проявах застуди та ГРВІ.
Якщо у малюка застуда
Особливих заборон в їжі годуючої мами при простудних захворюваннях у дитини немає. Необхідно дотримуватися всіх правил, які сприяють успішному грудному вигодовуванню. Їжа повинні бути легкою і не включати заборонених продуктів. Також не можна ні в якому разі вводити ніякої нової їжі, щоб не збільшувати навантаження на травну систему крихти.
При діатезі і дерматиті
Діатез — це схильність організму реагувати на алергенні продукти, як правило, різними висипаннями на тілі, почервонінням і лущенням шкіри. Така схильність найчастіше передається у спадок і не вважається в медичних колах захворюванням. Щоб запобігти появі діатезу годує мамі слід дотримуватися правильного харчування і не вживати тих продуктів, які заборонені в період грудного вигодовування або вже викликали алергічну реакцію у дитини. Також важливо не поспішаючи, потроху вводити щось нове в раціон мами. При появі реакції у дитини, його необхідно на деякий час виключити з меню і спробувати ввести знову.
При наявності діатезу у малюка слід вивести всі високоалергенні продукти: полуницю, цитрусові, шоколад, мед та інші. При реакції дитини на коров’яче молоко, замінити його на козяче або соєве. Кисломолочні продукти вживати з особливою обережністю. Картопля перед приготуванням слід відмочувати у воді.
Годує мамі необхідно відмовитися від міцних м’ясних бульйонів, яєць. Під заборону також потрапляє цукор.
Дерматит — це запалення покривів шкіри, яке найчастіше провокується алергічною реакцією на зовнішній подразник: харчування, одяг, препарат і ін. При появі дерматиту у дітей в раціоні мами не повинні бути присутніми такі продукти:
- мед і вся їжа з його присутністю.
- варення.
- молоко коров’яче (особливо незбиране).
- цитрусові і фрукти червоного кольору, екзотичні фрукти.
- морепродукти.
- кави, чай, какао, шоколад.
- газовані напої.
- магазинні солодощі і здоба.
- різні сосиски і ковбаси промислового виробництва.
- їжа, в якій містяться хімічні добавки, барвники та інші ненатуральні речовини.
- в деяких випадках алергенами можуть виступати лікарські засоби і навіть оболонки вітамінів.
З особливою обережністю слід їсти такі продукти:
- кавун.
- брусниця .
- смородина (червона і чорна).
- морква, гарбуз.
- зелений перець.
- щавель.
- зелений горошок.
- бульйони м’ясні.
- куряче м’ясо, в деяких випадках — яловичина.
- вироби з пшеничного борошна.
Якщо у малюка коліки
Кольки з’являються у 70% дітей у віці приблизно 3 тижнів і проходять в середньому до 3 місяця. Це явище в даний час не рахується захворюванням і розглядається як норма. Знизити ймовірність появи кольок і полегшити самопочуття дитини допомагає правильно харчування мами при грудному вигодовуванні. Важливо виключити з раціону годуючої жінки всю заборонену їжу: жирне, газовану воду та інші. А також деякі інші продукти: сирі овочі і фрукти (рекомендується теплова обробка у вигляді гасіння, запікання і приготування на пару), молоко і молочні продукти (виняток — кефір), боби, капуста в сирому вигляді, здобні хлібобулочні вироби, виноград, томати, родзинки.
Читайте також: Щеплення Превенар 13. Відгуки доктора Комаровського про вакцину. Інструкція і свідчення
Кольки у дітей з’являються зразкову у віці 3 тижнів і продовжуються до 3 місячного віку
При лактазной недостатності
Лактазная недостатність являє собою неможливість перетравлювати лактозу (молочний цукор) через нестачу особливого ферменту. При наявності такого стану у грудничка, що годує мама повинна відмовитися від вживання коров’ячого і козиного молока, а також продуктів з них. Заборона стосується масла, кісломолочку, сиру. Яловичину також потрібно прибрати з раціону.
На додаток до цього, необхідно виключити всі продукти, які провокують підвищене газоутворення у дитини: виноград, боби, здобу і дріжджовий хліб, томати, цукор. Ну і, звичайно ж, всю їжу, яка заборонена протягом грудного вигодовування.
Якщо у дитини діарея або запор
При виникненні такого неприємного явища, як запор, мамі, що годує в першу чергу необхідно проаналізувати, які нові продукти вона вводила в останні 2 тижні і тимчасово припинити їх вживання. Також слід виключити з раціону такі продукти, як рис, гранат, редьку, редис і ріпу, так як вони мають кріплять властивостями.
Діарея у дитини — дуже небезпечне явище. Вона здатна в найкоротші терміни привести до обезводнення організму крихти. Слабящім дією на травлення дитини, що живиться грудним молоком, мають чорнослив, абрикоси, сливи, персики. злаки, що містять глютен (вівсянка, пшениця). велика кількість кисломолочних продуктів. гарбуз, боби, зелений кабачок. А також такі заборонені при грудному вигодовуванні продукти, як кава, жирна смажена їжа, рослинні масла, алкоголь, гриби здатні викликати діарею і завдати шкоди загальному стану малюка.
Від чого потрібно відмовитися в перший місяць грудного вигодовування?
Смажене — це дуже важка їжа навіть для організму дорослої людини, не кажучи вже про малюка. Травна система його ще не здатна перетравити шкідливі речовини, що надходять з молоком. Тому якщо мама вирішить побалувати себе смаженими пиріжками, у новонародженого будуть коліки. Солодке і цукор також входять в список заборонених продуктів при грудному вигодовуванні. Споживання даної їжі навіть в невеликій кількості може викликати у дитини алергію. Вона може проявитися у вигляді червоної висипки на обличчі і тілі. Як виняток з правила, для поліпшення лактації жінка може пити солодкий чай.
Молоко — це ще один з продуктів, що відноситься до групи ризику. Вживання коров’ячого продукту в чистому вигляді може викликати у малюка коліки. Дана реакція на молоко проявляється не у всіх дітей. Але щоб перестрахуватися в перший місяць, краще не вживати його в сирому вигляді. Рідина краще кип’ятити і додавати її в чай, каші. Не рекомендується також пити каву і напої, що містять кофеїн. Їх вживання чинить негативний вплив на формування нервової системи. Дитина стає тривожним, часто перевозбуждается і плаче.
Спеції, безпечні при годуванні груддю
Деякі спеції годуючим мамам можна вживати з їжею, не турбуючись про здоров’я малюка:
- аніс — бореться з запорами, позитивно впливає на лактацію.
- куркума — містить потужну протизапальну речовину куркумін, яке в 50 разів ефективніше вітамінів с і Е.
- кардамон — застосовується при розладах шлунка.
- кунжут — багатий насиченими і ненасиченими жирами, харчовими волокнами, вітамінами Е і РР, групи В, кальцієм, калієм, фосфором і залізом.
- ваніль — володіє прекрасним ароматом і здатністю полегшувати біль при подагрі, артриті і подібних недугах, знижує рівень холестерину в крові.
- шафран — підвищує лібідо, покращує травлення, зміцнює імунітет, в розумних кількостях безпечний при лактації.
- орегано — містить вітамін К, необхідний для здорових кісток, і багато антиоксидантів.
- перець г орошком — різні види перцю горошком мають протиракові властивості.
- кмин — багатий залізом, яке забезпечує високий рівень енергії і підтримує нормальну роботу імунної системи, покращує вироблення молока.
- лавровий лист — виводить з організму токсини, має антибактеріальну і ранозагоювальну дію, покращує травлення.
- фенхель — має протизапальні та антибактеріальні властивості, покращує пам’ять, а також сприяє свіжому подиху, позитивно впливає на лактацію.
- меліса — має заспокійливу і розслаблюючу дію, нормалізує гормональний фон і зміцнює імунітет, позитивно впливає на лактацію.
- мускатний горіх — бореться з мікробами, що викликають карієс.
- розмарин — знімає головний біль, нормалізує гормональний фон, в невеликих кількостях позитивно впливає на вироблення молока.
- чебрець — завдяки своїм антибактеріальним властивостям сприяє загоєнню ран і прискорює одужання при простудних х захворюваннях.
Фотогалерея: безпечні спеції при годуванні груддю
Аніс знижує напругу і рівень стресу Одна зі складових суміші прянощів — карі Кардамон застосовується при розладах шлунка Кунжут можна включати в раціон при вагітності Ваніль знижує рівень холестерину в крові Шафран в розумних кількостях безпечний при лактації Останні дослідження показали, що орегано здатне запобігати розмноженню бактерій, що викликають деякі кишкові інфекції Різні види перцю горошком мають протиракові властивості Кмин покращує вироблення молока Лавровий лист покращує травлення Фенхель позитивно впливає на лактацію Мелісса має заспокійливу і розслаблюючу дію Мускатний горіх бореться з мікробами, що викликають карієс Розмарин знімає головний біль і нормалізує гормональний фон Чебрець сприяє загоєнню ран і прискорює одужання при простудних захворюваннях
Гриби і червоні продукти
Які ще є заборонені продукції кти при грудному вигодовуванні? По-перше, це гриби. Вживання їх в будь-якому вигляді може стати причиною серйозного розладу травлення у малюка. Медики радять ці дари лісу взагалі давати тільки дітям, які досягли 12-річного віку.
По-друге, під заборону потрапили всі ласощі, які мають яскраво-червоний колір: томати, червона риба, полуниця, малина і т. Д. ні для кого не секрет, що дані продукти здатні викликати алергічне висипання. Навіть яблука червоного кольору входять в список заборонених продуктів при грудному вигодовуванні.
Незважаючи на свій зелений колір, огірки теж увійшли до цього переліку. Алергічної реакції вони, звичайно, не викличуть, але ось здуття живота малюкові забезпечать. Також огірки можуть стати причиною кольок і частого відрижки. Поки дитині не виповнилося чотири місяці, є їх можна не частіше одного або двох разів на тиждень в невеликій кількості.
Якщо в процесі пологів жінка втратила велику кількість крові, то їй можуть прописати гематоген. Його вживання може викликати у дитини алергію, особливо якщо в його складі є добавки у вигляді горіхів або меду. Тому вводити його в раціон потрібно поступово.
Читайте також: Манту і Діаскінтест: чи вплине потрапляння води на результат проб?
Чи можна при ГВ є продукт домашнього виготовлення і коли?
Домашній соус не завдасть такої шкоди здоров’ю, як промисловий . Але мамі, що годує їсти його слід в обмеженій кількості в перший час, і тільки коли дитині виповниться мінімум 3 місяці.
До цього часу раціон мами значно розширюється, та й шлунково-кишкового тракту малюка легше адаптується до нових продуктів.
в майонезі домашнього приготування використовуються якісні продукти, в яких є вітаміни і мінерали. Рослинна олія містить вітаміни А, Е, групи В і РР. А жовток є джерелом холіну і маси корисних речовин:
- калію.
- магнію.
- фосфору.
У курячому білку міститься альбумін, а лимонний сік — джерело вітаміну С.
Якщо у малюка алергія на курячі яйця, їх можна замінити перепелиними . До речі, в останніх не буває сальмонели, тому їх можна без побоювання додавати в блюдо.
Довідка : вводити домашній соус в меню слід маленькими порціями. Для початку можна з’їсти половину чайної ложки, після чого відстежити реакцію дитини. Якщо його нічого не турбує — поступово збільшуйте кількість.
Заборонені продукти при грудному вигодовуванні при кольках
Вважається, що до трьох місяців коліки у дитини — це цілком природне явище. Однак найчастіше причиною їх появи є неправильне харчування мами. Тому їй просто необхідно в перший тиждень життя дитини виключити вживання молочних продуктів. Чужорідні білки, що утворюються в грудному молоці, не несуть ніякої користі для організму малюка. Вони викликають в його шлунку і кишечнику відчуття дискомфорту. Оскільки в молочних продуктах міститься велика кількість корисних речовин і кальцій, повністю виключати їх не потрібно. Тому можна потроху вводити їх в раціон, спостерігаючи за реакцією малюка.
Спровокувати коліки може і білокачанна капуста, особливо якщо вживати її в сирому вигляді. З цієї причини їсти овоч потрібно з обережністю. Горох, квасоля, болгарський перець також можуть викликати коліки. Те ж саме стосується копченостей, особливо ковбас і консервів. Такі заборонені продукти при грудному вигодовуванні Комаровський, відомий лікар-педіатр, рекомендує взагалі виключити з раціону хоча б до того часу, поки дитині не виповниться два роки. Хоча вживання копченостей шкідливо і для мами, адже подібні смаколики сильно підвищують холестерин.
Соєвий соус в раціоні годуючої мами
Соя містить багато рослинних білків, тому вегетаріанці замінюють нею м’ясо і рибу. Корисний продукт тим, що містить вітаміни Е, В і А, а також мікроелементи — залізо, кальцій і магній. Здавалося б, соєвий соус повинен бути корисний і мамі, її дитині, але через витрат виробництва продукт стає небезпечним.
Соєвий соус готується або внаслідок природного бродіння, яке може тривати від 0,5 року до 2, 5 років, або за допомогою експрес-методу, при якому виробництво продукту відбувається внаслідок взаємодії соєвого білка з сірчаної або соляної кислотою — хімічними речовинами.
Щоб продукт не втратив смакових якостей, в нього додають харчові добавки, барвники і ароматизатори. Від їх впливу страждає слизова шлунка і кишечника, а корисних речовин такий соус практично не містить.
Найбільшу небезпеку таїть утворювати речовина хлорпропанол, що містить канцерогенні речовини, що викликають рак.
Однак такий спосіб виготовлення соєвого соусу досить популярний через дешевизну, тому використовується більшістю виробників.
Соус, приготовлений подібним методом, мамам вживати не можна. Іноді можна додавати в страви натуральний соєвий соус, однак дотримуючись таких правил:
- Вводити в харчування не раніше, ніж дитині виповниться 3 місяці.
- Вживати тільки в першій половині дня.
- Доза соусу на перших порах повинна становити не більше чайної ложки, якщо у дитини відсутній харчова алергія, можна збільшити до однієї столової ложки.
Категорично заборонено!
Давайте розглянемо категорично заборонені продукти при грудному вигодовуванні новонародженого. До них відносяться:
- Цитрусові. Вони є сильним алергеном навіть для дорослої людини. Їх не слід вживати під час вагітності, а також протягом усього періоду грудного вигодовування.
- Шоколад. Даний продукт викликає алергію навіть у тих дітей, які не є алергікам. Всього лише одна шоколадна цукерка, з’їдена годує мамою, є гарантією появи висипання на обличчі дитини.
- Гострий перець, цибулю і часник. Все це змінює смак молока. Малюк може відмовитися брати груди.
- Алкоголь. Якщо все ж дівчина дозволила собі трохи випити, то годувати дитину не можна в Протягом 3-4 годин.
Відмінність від свіжих фруктів
Свіжий стиглий ананас — справжня скарбниця необхідних мамі, що годує і малюкові вітамінів, корисних речовин і мікроелементів. Наприклад, за вмістом вітаміну C цей екзотичний фрукт перевершує цитрусові. Крім того, в свіжому ананасі містяться:
- вітаміни групи В.
- провітамін А.
- вітамін РР.
- калій, необхідний молодій мамі і дитині для гарного функціонування серцево-судинної та нервової систем.
- магній, що дозволяє зняти постійну втому.
- марганець, необхідний малюкові для зростання кісток.
- цинк, що піднімає настрій і допомагає травленню.
При цьому в свіжому ананасі всього близько 50 ккал. При консервації — уварюванні в сиропі, тобто термічній обробці — у фрукті:
- збільшується вміст цукру.
- калорійність піднімається до 70 ккал.
- знижується вміст вітаміну С.
Дуже велика цінність свіжого ананаса полягає в утриманні в плодах особливого ферменту — бромелайна. Фермент:
- допомагає перетравлювати білки і полегшує їх засвоєння організмом як мами, так і малюка.
- знижує запальні процеси в тканинах.
- знімає спазми, в тому числі в кишечнику.
- полегшує біль в суглобах і м’язах.
Увага. При термічній обробці, якій піддаються ананаси під час консервування, бромелайн повністю руйнується.
як мамі, що годує харчуватися правильно?
Після того як перший місяць життя немовляти підійшов до кінця, жінка може потроху починати урізноманітнити свій раціон. Вводити нові продукти потрібно поступово, в невеликій кількості. Вживати їх краще всього до обіду, щоб можна було поспостерігати за реакцією новонародженого. Якщо раптом введення нового продукту доставить йому дискомфорт, наприклад у вигляді кольок або здуття живота, то цю їжу варто виключити зі свого меню ще на деякий проміжок часу.
Незважаючи на безліч заборон, харчування мами, яка вирішила годувати дитину грудьми , має бути висококалорійним. Адже лактація — процес досить енергоємний. Є найкраще за сорок хвилин до годування. Кількість прийомів їжі в день має бути не менше чотирьох. Але якщо молода мама боїться сильно поправитися, то всю денну їжу краще розділити на шість невеликих порцій. Частий прийом їжі в невеликих обсягах сприяє поліпшенню обміну речовин в організмі. Молода мама не повинна лінуватися, тому їй необхідно готувати супи, каші, тушковані овочі. Адже їжа повинна бути різноманітною. Оскільки білий хліб викликає здуття живота у дитини, то його варто замінити на сірий батон, багатий злаками. Зовсім відмовлятися від даного мучного продукту не можна.
Читайте також: Ентерол для немовлят: відгуки, як давати, протипоказання
Які продукти бажано виключити з раціону годуючої матері
У медицині існує безліч рекомендацій, що сприяють формуванню раціону годуючої мами. Познайомимося з актуальних переліком продуктів, до яких слід ставитися з обережністю.
В період вигодовування грудьми слід виключити:
- Алкоголь. Вміщені в ньому токсини здатні негативним чином відбитися на роботі мозку і печінки дитини.
- Міцний чай, кава і какао. Ці напої діють на дитину збудливо. Бажано розбавляти їх молоком або зовсім відмовитися на користь зеленого чаю.
- Газовані напої. Від солодкої газованої води краще зовсім відмовитися. Консерванти, барвники та ароматизатори — це сильні алергени. Мінеральну воду дозволено вживати в невеликих кількостях, якщо дитина реагує на неї нормально. Гази здатні викликати дискомфорт у кишечнику, що може привести до кольок у малюка.
- Капуста, виноград і бобові. Ці продукти також можуть викликати утворення газів. Тому їх вживання небажано протягом чотирьох перших місяців після пологів: в цей час травна система малюка ще не готова до нових випробувань. Після закінчення чотирьох перших місяців капусту, виноград і бобові можна вводити в раціон.
- Продукти, які викликають алергію.
- Прянощі і спеції. Всі приправи рослинного походження здатні впливати на смакові характеристики молока. Дитині такі незвичайні інгредієнти можуть не припасти до смаку. Виключіть часник, цибулю, гірчицю і хрін. Решта приправи додавайте в невеликих кількостях, щоб уникнути виникнення дискомфорту.
- Соління. Солоні продукти також здатні змінити смак молока, причому не в кращу сторону.
- Жирні м’ясо і сало. Дитячий шлунок не здатний перетравлювати насичені кислоти, якими рясніє «важка» їжа. Щоб зробити це, організм повинен докласти всіх зусиль. Особливою навантаженні схильні підшлункова залоза і печінка. Вживання жирної їжі може привести до колік і дискомфорту в шлунково-кишковому тракті.
- Консервовані продукти. Вони складно перетравлюються і погано виводяться з організму через вміст солі і спецій у великій кількості. У покупні консерванти іноді додається нітрат натрію, який може стати причиною харчового отруєння. У дитини при цьому спостерігається висока збудливість. Надлишок в раціоні консервованих продуктів може привести навіть до онкології. Експерти рекомендують віддавати перевагу консервантам власного виробництва: в цьому випадку можна не турбуватися за їх зміст і дотримання всіх норм в процесі приготування. Однак зловживати консервантами не варто в будь-якому випадку.
- Продукти з високим вмістом харчових добавок, які можуть стати причиною алергічної реакції. Наявність харчових добавок повинно бути вказано в складі продуктів. Ці інгредієнти бувають наступними:
- ароматизатори,
- барвники,
- стабілізатори,
- підсилювачі смаку,
- консерванти .
Тільки правильне харчування годуючої жінки може стати запорукою здоров’я малюка і його нормального розвитку.
Фотогалерея: продукти, що роблять негативний вплив на організм малюка
Алкогольні напої здатні чинити негативний вплив на роботу головного мозку дитини
Міцні чай, кава і какао здатні надавати збудливу дію на грудничка
Свіжа і рідше тушкована білокачанна капуста може спровокувати утворення газів в оранізме немовляти
Представники бобових культур можуть викликати утворення газів в шлунку малюка
Приправи рослинного походження можуть чинити негативний вплив на смак молока
Соління здатні негативним чином відбитися на смакових характеристиках молока
Жирні продукти рясніють насиченими кислотами, які з тр УДОМ переробляє дитячий організм
Список продуктів-алергенів при грудному вигодовуванні
На даний момент відомо більше сотні харчових алергенів, які можуть стати причиною негативної реакції у дітей. В першу чергу це стосується білкових продуктів (яєць, молока, риби і так далі). Вуглеводи або жири, які містяться в їжі, самі по собі алергенами не є, але в тандемі з білком можуть мати негативний вплив на організм малюка.
Алергенні продукти можуть стати причиною негативної реакції в організмі дитини, який знаходиться на грудному вигодовуванні
Умовно продукти діляться на три основні групи: високі, середні і низькі алергени:
- до високоалергенним продуктам варто віднести:
- коров’яче молоко,
- курячі яйця,
- ікру і морепродукти,
- копчену, солону або свіжу рибу,
- манну крупу, пшеницю і жито,
- червоні томати, морква, перець і інші овочі насичених кольорів,
- цитруси, манго, банани та інші екзотичні фрукти,
- малину , полуницю та інші ягоди з яскравим забарвленням,
- мед,
- гриби,
- горіхи,
- насичений шоколад,
- кави і какао.
- До середніх алергенів відносяться:
- сметана,
- курка і яловичина,
- соя , Боби і горох,
- макаронні вироби,
- ріпа, буряк і картопля,
- овес, гречка і рис,
- персики і абрикоси,
- журавлина, брусниця, чорна смородина і чорниця,
- сливи, шипшина і вишня,
- хліб та інша випічка.
- низькі алергени — це:
- кисломолочні продукти (йогурт, сир, сир та інші),
- м’ясо індички і кролика,
- масло вершкового і рослинного походження,
- нежирні сорти риби,
- кукурудзяна крупа, пшоно і перловка,
- кабачки, цвітна капуста і брокколі,
- груші і яблука,
- кріп і петрушка,
- черешня і біла смородина.
Уникнути негативної реакції організму малюка допоможуть ключові принципи харчування годуючої мами і поступове включення в її раціон нових продуктів.
Чому матері-годувальниці не можна розбавляти меню смаженими і копченими стравами
Смажена їжа — табу для годуючих матерів, так як вона містить велику кількість канцерогенів і інших шкідливих речовин. Якщо в продуктах присутня крохмаль, то теплова обробка може спровокувати зростання його змісту. Цей інгредієнт розчиняється погано, дуже часто він просто осідає на стінках кишечника, сприяючи утворенню запорів. Обсмажені продукти втрачають свої корисні властивості і вже не містять в потрібній кількості клітинний матеріал (амінокислоти, корисні ферменти, мінерали і вітаміни), який так необхідний годувальниці. Після прийому смажених продуктів можуть початися печія і здуття живота. Концентрати і канцерогени з високою швидкістю проникають в грудне молоко. Печінці та підшлунковій залозі малюка буде вкрай складно впоратися з таким навантаженням.
Компоненти смаженої їжі накопичуються в кишечнику малюка і сприяють утворенню запору, здуття живота і печії
Копчене м’ясо також небажано вживати годуючим мамам . Воно є популярним алергеном і може стати причиною неоднозначної реакції дитячого організму.
Організм дитини не здатний самостійно захиститися від агресивного впливу. Харчові експерименти неприпустимі в перші шість місяців його життя.
Чому мамі, що годує не можна часник, майонез і яйця
Часник — продукт, який має насичений стійкий аромат. Навряд чи його тандем з грудним молоком стане вдалим: дитина буде відчувати специфічний присмак. Багато мам спеціально їдять часник, щоб спровокувати відмова малюка від грудей, але не всі малюки в цьому випадку перестають брати материнські груди. Якщо мама постійно вживала часник в їжу під час вагітності, то малюк може бути знайомий з цим присмаком і ніяк не відреагувати на його появу.
Майонез і яйця небажано вживати в їжу годуючим матерям
майонез також не рекомендується використовувати в їжу під час годування грудьми. Якщо мова йде про натуральний продукт, то в його складі присутні яйця, які є алергеном. Майонез — це жирний продукт, що провокує кольки і утруднює роботу нирок немовляти.
Детальніше про майонезі при грудному вигодовуванні читайте в статті — Продукт на межі фолу: чи можна майонез мамі, що годує.
Промисловий майонез ще гірше домашнього: крім звичних інгредієнтів з рецепта в ньому містяться барвники, консерванти і ароматизатори, а також масло низької якості. Харчові добавки здатні негативним чином впливати на лактацію, вони схильні затримувати активну вироблення молока.
Матерям з вираженими проблемами шлунково-кишкового тракту необхідно повністю виключити майонез з раціону. Це стосується і тих жінок, які під час вагітності страждали від гестозу.
З приводу вживання яєць годує мамою існує безліч думок. Деякі фахівці вважають, що їх прийом допустимо в невеликій кількості, а інші категорично проти їх вживання. Цей продукт потрібно вводити в раціон послідовно. З іншого боку, багато фахівців вважають, що вітамінний і мінеральний склад яєць перепелів дуже корисний для лактації. Вони сприяють швидкому відновленню після пологів, а також необхідні для правильного розвитку малюка.
Список продуктів, заборонених мамі, що годує при лактазной недостатності у дитини
Лактазная недостатність у дитини — це проблема, знайома багатьом годуючим мамам. Вона проявляється у формі негативної реакції дитячого організму на молочний цукор (лактозу), який міститься в коров’ячому молоці. При цій проблемі краще виключити з раціону продукти, що включають цей компонент. При обмеженні прийому незбираного молока можна знизити ризики виникнення порушень діяльності і без того незрілого кишечника малюка.
Лактазная недостатність — привід переглянути раціон матері і виключити з нього молочний цукор
При лактазной недостатності бажано виключити з меню наступні продукти:
- яловичину,
- сир і сир,
- страви з великим вмістом вершкового масла,
- страви з великою кількістю приправ,
- кофеїн і напої з вмістом алкоголю,
- їжу з великою кількістю барвників, стабілізаторів та консервантів,
- будь-які алергени.
Лактазная недостатність — привід відмовитися від всіх продуктів, що сприяють утворенню газів (випічки, винограду, цукру і чорного хліба).
Продукти, заборонені при кольках у дитини
Кольки — це цілком нормальне явище. Травна система дитини перебудовується. Такі зміни тягнуть за собою деякий дискомфорт. Погано, коли виною тому не природа, а неправильне харчування мами, що годує.
Неправильне харчування матері може стати причиною кольок у грудничка
Для позбавлення від коліків необхідно відмовитися від вживання:
- Молочних продуктів, які не варто плутати з кисломолочними. До таких належить сметана, сир і сир (негострий). чужорідні білки, що містяться в молочних продуктах, найчастіше сприяють поганого самопочуття малюка.
- Чорного хліба. Його краще виключити з меню при годуванні грудьми, так як продукт виробляють шляхом бродіння. Він провокує сильне газоутворення, що може привести до виникнення кольок у грудничка. Чорний хліб легко замінять хлібці з цільного зерна або домашній бездріжджовий хліб.
- бобових культур. Їх не рекомендується включати в раціон раніше трьох місяців, оскільки вони здатні викликати метеоризм. До таких культур належать:
- сочевиця,
- боби,
- горох,
- квасоля,
- кукурудза.
- Овочів і фруктів в сирому вигляді. Вони довго перетравлюються, а це може викликати розлад шлунка. У гіршому випадку ці продукти здатні стати причиною отруєння або розвитку інфекційного процесу.
- Солодкого. Годувальниці краще відмовитися від вживання борошняних виробів (жирних і масляних), вершків і кремів. До переліку ризикованих продуктів відносяться молочний і білий шоколад, продукція з додаванням кофеїну, барвників і ароматизаторів. А ось східні солодощі (лукум, халва, козинаки) вважаються найбільш безпечними для жінки в період лактації.
Необов’язково надовго відмовлятися від улюблених продуктів: потрібно деякий час потерпіти, поки ситуація зі здоров’ям малюка не стабілізується.
Скільки рідини пити і який?
Крім того, що жінці не слід вживати продукти, заборонені при грудному вигодовуванні, мамі, що годує в обов’язковому порядку потрібно випивати в день не менше двох з половиною літрів рідини. Причому чай, суп та інші рідкі страви в цей обсяг не входять. Йдеться тільки про чисту воду. Це потрібно для того, щоб не було зневоднення організму годуючої.
Не секрет, що для перебування молока потрібна велика кількість рідини. Тому чим більше води вип’є мама, тим більше його буде. Особливо важливо дотримуватися цю рекомендацію в той момент, коли дитині виповнюється 2,5 місяця. Зазвичай саме в такий час у годуючої жінки настає лактаційний криз в зв’язку з тим, що дитина починає рости швидше. Відповідно, і молока йому вже потрібно більше.
Читайте також: Чи шкідливо Манту для здоров’я дитини і в чому може бути небезпека
Рецепти корисних страв з продукту
Довідка. Якщо малюкові вже виповнилося 6 місяців, він здоровий, не схильний до алергії і розладів кишечника — можна додати в раціон мами консерви з екзотичного фрукта.
Почати приймати продукт краще з четвертинки одного колечка. Скибочку перед першим застосуванням можна обполоснути водою, щоб знизити кислотність і прибрати надлишки цукру.
Якщо дитина відреагував на нову страву в раціоні мами добре — поступово можна додавати до звичного харчування салати та десерти з ананасом з баночки.
Легкий салат з куркою
для приготування легкої закуски не буде потрібно багато часу, що дуже важливо для постійно втомленою мами, що годує. Потрібно взяти:
- зелений салат в горщику або китайську капусту — 100 г.
- відварну курячу грудку — 1 невелику.
- товчені горіхи (мигдаль, кеш’ю) — 2 столові ложки.
- консервований ананас — 3 скибочки.
- грецький йогурт без добавок — 2 ст. ложки.
Всі продукти дрібно порізати, посипати товченими горіхами, заправити йогуртом. Салатик відмінно підійде до рису або відвареної картоплі.
Салат з сиром
Важливо. Сир для закуски необхідно вибирати той, який у