Педіатрія

Курячі яйця в раціоні малюка: коли, скільки і які яйця давати дитині

Курячі яйця — ☝️ дивовижний продукт, в його складі є всі необхідні дитячому організму амінокислоти, докозагексаеновая і полінесищенная жирна кислота, яка сприятливо позначається на роботі мозку, а також кілька факторів росту. Сьогодні батьки побоюються давати яйця дітям, вважаючи їх алергенними продуктами , проте багато зарубіжні та вітчизняні дослідники вважають зовсім інакше. У цій статті ми розповімо про те, в якому віці слід годувати дитину яйцями, які яйця вибирати і визначимося з розмірами самих порцій. Також не пропустіть в кінці статті результати недавнього дослідження яєць популярних брендів від Росконтроля.

Як ми написали раніше, яйця — справжнє джерело корисних амінокислот, вітамінів і мінеральних речовин.

Цей продукт є важливим джерелом вітамінів A, E, B2, B6, B12, які відіграють істотну роль у формуванні здорового організму дитини.

Курячі яйця відрізняються високою енергетичною цінністю і кількістю білків, які набагато краще засвоюються організмом.

білок для дітей: корисні властивості

Яєчний білок є надзвичайно корисним продуктом для дитячого організму, з унікальним складом і відмінними поживними якостями.

Читайте також: чи можна кавун при грудному вигодовуванні: шкода і користь для мами, що годує і малюка

Він містить:

  • вітаміни групи А, В, D , Н, РР, які важливі для зростання і активного розвитку крихти.
  • мікро- і макроелементи — фосфор, йод, мідь, залізо, натрій.
  • овотрансферрін і лізоцим — особливі елементи з антибактеріальними властивостями.
  • невелика кількість жирів дозволяє вводити яйце в раціон малюка, що має проблеми з вагою.
  • в білку містяться незамінні амінокислоти і ферменти, необхідні для маленької дитини і його травної системи.

до складу продукту входять тваринні білки. Ці компоненти грають роль «будівельних» матеріалів для всіх внутрішніх органів і систем. Про користь білка свідчить також і той факт, що він практично на 99% засвоюється дитячої травною системою.

Як вибрати курячі яйця для дитячого харчування?


Класифікація курячих яєць і відповідних маркувань досить обширна, так що розберемося з цим детальніше.

Кожне яйце, вироблене на птахофабриці, підлягає нанесенню маркування. Залежно від кожного окремого виробника, маркування може трохи відрізнятися, але ми завжди повинні знати точно дві найбільш важливих інформації: термін придатності і дату виготовлення . Також майже завжди на магазинних яйцях вказується категорія, тобто розмір яйця.

Однак може бути і таке, що на самих яйцях маркування не опиниться, якщо вони упаковані в тару з етикеткою, де якраз і буде міститися необхідна нам інформація .

☝️ Тепер щодо того, які яйця слід вибрати для дитини. За розміром ми рекомендуємо вибирати яйця 1 категорії, так як по вазі вони найбільш оптимальні для дитячого організму: вони не маленькі, але і не великі . Уважно стежте за терміном придатності куплених яєць, в їжу дитині використовуйте тільки найбільш свіжі. Хорошим вибором будуть дієтичні яйця, чий термін реалізації становить 7 діб з моменту його появи на світло.

Варто згадати відомого збудника важкого інфекційного захворювання — бактерію сальмонели . Щоб такий гість не потрапив в організм дитини, слід дотримуватися кількох нескладних правил:

  • не вживайте в їжу яйця з пошкодженою шкаралупою.
  • перед приготуванням ретельно мийте яйця під проточною водою, можна з милом.
  • зберігайте яйця при температурі від 0 до 5 ° с далеко від сирого м’яса і мають сильний продуктів.

Шкода курячого білка

Мамам необхідно знати, з якого віку можна давати дитині білок яйця, адже на цей продукт часто розвивається алергічна реакція. У таких випадках педіатри рекомендують замінити курячі яйця перепелиними, так як вони викликають алергію значно рідше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  З якого віку можна давати дитині хліб: вік для прикорму, плюси і мінуси додавання хліба в раціон харчування малюка

При вживанні сирого яєчного виду значно підвищується ризик захворіти на сальмонельоз. Сирий продукт надає підвищене навантаження на травну систему і викликає здуття живота, підвищене газоутворення, розлад шлунку.

Саме тому перед тим як вживати продукт поверхню шкаралупи потрібно добре вимити. Додаючи яйця в прикорм, пам’ятайте, що вони обов’язково повинні пройти термічну обробку і тільки після цього білок можна давати дітям.

Користь інгредієнта

  • яйця забезпечують організм дітей необхідним білком тваринного походження з повним складом амінокислот. Вони грають важливу роль в утворенні тканин в юному організмі карапуза.
  • жовток яйця — не замінний джерело жиророзчинних вітамінів. Без нього настає порушення росту тіла малюка, відбувається збій в роботі різних систем крихти.
  • також жовтки містять різноманітні мінерали, за допомогою яких, шкіра малюка залишається здоровою, його імунна і нервова системи функціонує нормально.
  • яйця включають в дієтичні продукти, з низькою калорійністю, тому їх включають в дієту дітей з різною вагою, і їх можна вживати в будь-який час.

Білок яйця для дитини — зі скількох місяців можна давати

Білок від яйця можна давати дитині після року. Від більш раннього введення в прикорм, на відміну від жовтка, краще відмовитися, так як ця страва може стати причиною серйозної алергії. При схильності до частих алергічних реакцій білок малюкам не дають до 1,5-2 років і тільки після попередньої консультації з педіатром.

Правила приготування

Читайте також: Щеплення від дифтерії, правця та поліомієліту: назви вакцин і нюанси їх використання

Багатьох батьків цікавить, як варити яйця для карапуза. На приготування йде дуже мало часу, досить трьох хвилин максимум. Однак, варто враховувати деякі особливості.

  1. Перед тим, як ставити на вогонь необхідно акуратно промити яйця, не пошкодивши найтоншу шкаралупу.
  2. Занурювати потрібно в холодну воду, в гарячій — шкаралупа може лопнути.
  3. Важливо, щоб вода повністю покривала яйця.
  4. З метою зниження ризику утворення тріщин на поверхні шкаралупи, можна додавати в воду щіпку солі.
  5. як тільки вода закипить, засікаємо три хвилини. По закінченню часу, виймаємо яйце, заливаємо його холодною водою.

Тепер ви знаєте, в чому цінність перепелиних яєць, який вік є оптимальним для першого знайомства. Пам’ятайте про те, скільки варити перепелине яйце для того, щоб воно не втратило свої корисні якості. Не забувайте, якщо виникла алергія, то варто припинити знайомство, відкласти його на час.

Правила введення в раціон

При харчування дитини потрібно пам’ятати важливі правила, які допоможуть правильно «познайомити» малюка з новим блюдом.

  1. Перший прикорм дається в мінімальній кількості — порція повинна бути не більше половини чайної ложки.
  2. Дитину найкраще годувати в першій половині дня, під час ранкового прийому їжі. Це дає можливість простежити, чи не викликав новий вид їжі алергію.
  3. Білок можна давати дитині в тому випадку, якщо він в цей день вперше спробував інший прикорм, погано себе почуває або вередує.

При гарній переносимості на наступний день дитині готують трохи більше яєчного прикорму. Малюк до року може вживати курячі 2-3 рази в тиждень, перепелині — по 1 штуці кожен день або через день.

Як годувати жовтком?


Як правильно вводити прикорм яєчного жовтка? Скільки його потрібно? Продукт дають грудничку в кілька етапів. Для першого знайомства варто запропонувати малюкові невеликий шматочок курячого або перепелиного яйця. Далі потрібно подивитися, чи не виникне негативної алергічної реакції. Якщо на наступну добу немає симптомів алергії, то порцію можна збільшувати, поступово доводячи її до вікової норми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  7 ігор для дитини 7 років, в які можна зіграти вдома

Як часто можна годувати дитину? Не варто забувати, що жовток — важкий продукт. З цієї причини ведеться багато суперечок, є два різних думки. Перший варіант — чергувати продукт через добу. Друга думка — жовток повинен бути в меню щодня. Якщо є сумніви, то краще за все зупиниться на першому варіанті.

Вводити жовток дитині в 7-9 місяців можна разом з сумішшю (рекомендуємо прочитати: як правильно годувати дитину в 7 місяців?). Не забороняється заважати його з грудним молоком, якщо у мами ще не закінчилася лактація і вона годує дитину. Таким способом малюкові буде легше сприйняти нове блюдо і звикнути до смаку. Якщо немовля вже їсть картопляне або будь-яке інше пюре, то можна давати жовткові шматочки разом зі звичними стравами.

Коли організм і харчова система крихти вже адаптувалися, яєчні компоненти варто давати без змішування. Зазвичай це відбувається через 5-8 тижнів після початку. Підсолювати продукт немає потреби.

Можна давати яйце разом з молочною сумішшю, тоді дитина швидше звикне до нового смаку

Як приготувати яєчні білки для прикорму

В якості прикорму дітям до року можна давати тільки блюдо, зварене круто. Категорично забороняється пригощати малюка яйцями, звареними всмятку, а також сирими. Це дозволяється робити тільки після досягнення 7-8-річного віку.

Куряче потрібно приготувати — щоб зварити його круто буде потрібно 8-10 хвилин. Якщо для дитячого меню використовують перепелині яйця, їх необхідно проварити не менше 3 хвилин і тільки після цього пропонувати крихті білок.

Також для дитини дозволяється вживання різних білкових страв — суфле, запіканки або паровий омлет. Готується він дуже просто — основу потрібно збити з кількома столовими ложками молока. Після цього перелити суміш в формочку, змащену вершковим маслом і відправити в пароварку.

Порівняння перепелиних і курячих яєць

Якщо порівнювати перепелині і курячі яйця, то у перших буде ряд переваг. Переваги невеликих в «цяточку» яєць:

  1. Вітамін А. Один грам продукту містить в кілька разів більше вітаміну А, ніж його курячий «конкурент». Вітамін А вважається помічником для імунітету і сильним антиоксидантом.
  2. Вітамін В1. Цього вітаміну в яйцях з плямами також більше. В1 необхідний для роботи серця, зміцнення імунної системи, хорошої роботи шлунково-кишкового тракту.
  3. Вітамін В2. Порівняння йде на користь маленьких «побратимів». Вітамін необхідний для підвищення стійкості до стресу, він розщеплює речовини і перетворює їх в енергію.
  4. Високий вміст калію, фосфору і заліза. За кількістю цих речовин перепелині яйця випереджають курячі.

Починати прикорм перепелиним яйцем — оптимально (див. Також: чи не шкідливі перепелині яйця при грудному вигодовуванні?). Воно часто набагато корисніше і безпечніше для малюка.

Читайте також: Щеплення проти кору дітям: терміни і правила вакцинації

Перепелині яйця — більш легкі для засвоєння і корисні, тому прикорм краще починати з них

в якому вигляді яйця подавати дитині?

Незважаючи на те що більше користі в сирих яйцях, дитина повинна їх є тільки після термічної обробки. Для маленьких краще яйце відварити і подати з зеленню, зробити омлет або суфле. Поширеним є подача смаженої яєчні з сиром і помідором. Яйця повинні бути в складі борошняних виробів (вареники, пельмені, млинці, випічка), холодних супів, бутербродів, салатів.

Часто можна зустріти корисні рецепти з використанням яєчної шкаралупи, яка дійсно багата кальцієм. Чи не рекомендуємо використовувати її для дітей. Шкаралупа — основний власник інфекції, та й кальцій дитина повинна отримувати з сиром і молоком, а не з харчовими відходами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як впливають трави на припинення лактації і рецепти застосування

Через що з’являється алергія на яйця у дітей?


Алергічна реакція на яйця у дітей — нерідке явище. Причиною її є містяться в них тваринні білки. А вони — сильні алергени. Багато хто вважає при цьому, що яйця перепілок не викликають алергії на відміну від курячих, і можна давати їх дітям нічого не побоюючись. Але це не зовсім так. І на перепелині яйця теж цілком може виникнути алергія, хоча це відбувається значно рідше. Тому якщо організм дитини схильний до алергії, то і перепелині яйця використовувати також небажано.

Молоді матері часто задають питання: що сильніше викликає алергію: жовток або білок? Можна сказати цілком виразно — білок значно більше аллергичен. Причина цього в тому, що в білку містяться в значній кількості такі речовини, як овальбумин, овотрансферрін, овомукоід, овомуцін. Ці протеїни є досить агресивними алергенами. І навіть порівняно невелика їх кількість може стати причиною такої реакції в разі потрапляння їх в організм.

Виявляється алергічна реакція організму по-різному. Може відзначатися невеликий висип на шкірних покривах, може з’явитися кропив’янка. Також можливі симптоми, схожі з симптомами кишкової інфекції або харчовим отруєнням — блювота, підвищення температури тіла, пронос і блювота, що викликають зневоднення, кашель і порушення дихання. Іноді навіть виникає набряк Квінке. У подібних випадках неодмінно буде потрібно медикаментозне лікування.

Що стосується жовтка, то в його міститься лише один алерген — вителлин. Він теж може стати причиною алергії, але це відбувається набагато рідше. Однак все ж не варто давати його дитині, якщо алергічні реакції спостерігалися у нього раніше.

Можна припустити виникнення алергії у дитини, якщо у кого-то з батьків також в дитячому віці відзначалася така реакція. Якщо ж це мало місце, то краще відкласти введення яйця в раціон з початком прикорму.

Дітям до року не рекомендують давати яйця

Яйця, невідповідні для вживання в дитячому меню:

  1. індиче. За складом не менш корисні, ніж курячі, але мають високий вміст холестерину.
  2. Гусячі і качині. Часто викликають алергію, ризик заразиться на сальмонельоз вище, ніж при вживанні курячих яєць. До того ж качині яйця містять багато жиру. Їх краще додавати в тісто.

Цікаво знати! Часто на форумах зустрічаються питання про те, які яйця корисніше — великі чи маленькі, білі або бурі, з яскраво-жовтим жовтком або блідим. Виявляється, колір і розмір яйця не пов’язаний зі смаковими і корисними властивостями, ці параметри залежать від віку курей, забарвлення їх оперення і одержуваного корми. Головне, щоб яйця були свіжі.

Чи корисні дітям перепелині яйця, розповідає доктор Комаровський:

Ще про курячі яйця в програмі «Жити здорово!»:

яйця дітям: скільки готувати?

При менш тривалій термічній обробці існує ймовірність розвитку сальмонельозу. При занадто довгою готуванні псується смак, зменшується поживна цінність. Згідно з дослідженнями, варіння більше 15-20 хвилин призводить до скорочення кількості вітамінів і амінокислот.

Щоб знизити ризик зараження інфекцією, сирі яйця перед приготуванням важливо ретельно промити в теплій воді.

Педіатри дозволяють вводити в меню яєчню дитині старше 7 років. При цьому важливо звертати увагу на ступінь свіжості. Блюдо зі старих яєць може завдати шкоди дитячому організму.

Натисніть, щоб оцінити цей пост!
[Усього: Середнє: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Чим зняти свербіж при вітрянці і що робити, якщо висип свербить?

Megusta

УЗД серця дитині показання норма і патології розшифровка

Bobby

Пюре з цвітної і білокачанної капусти для прикорму грудничка: рецепти, способи приготування і заморозки овочів

Murcia

Болять очі від яскравого світла: причини, лікування, профілактика

Marina

Фенхель для дітей: корисні властивості, рецепти і правила використання

Marina

Розвиток дитини в 4 місяці: що повинен вміти і які навички повинні бути

Bobby

Причини клишоногості у дітей, ознаки з фото, вправи та інші методи лікування в домашніх умовах

Alex

У скільки місяців дитина повинна вміти тримати іграшки

Dmitry

Нежить у немовляти і новонародженого: чим і як лікувати нежить у дітей до року?

Scooby

Залишити коментар