Головна Харчування
Малина — красива, ароматна, дуже приємна на смак ягода. Вона містить дивовижний набір з вітамінів і мікроелементів, але головним її достоїнством є наявність кислот: саліцилової і фолієвої. Це робить її ефективним лікувальним засобом при застуді і кашлі.
Молоді мами, бажаючи побалувати малюка «вкусняшки», часто задаються питанням, чи може їсти малину дитина до року, чи не шкідливо це.
- 1 Корисні властивості ягоди
- 2 Коли краще вводити в раціон
- 3 Заготівля і способи зберігання малини
- 4 Висновок
Історія малини
Перша згадка про малині датується лише IV століттям. У періоди Середньовіччя в Західній Європі широкого поширення вона не отримала.
З’явилася дана ягода в Греції, на горі Іді. Спочатку використовувалася тільки як ліки: з неї робили настоянки проти укусів змій і комах.
Читайте також: Секрети і тонкощі становлення лактації після кесаревого розтину
В Росії ж вперше почули про малині тільки в XI столітті. Вирощували її в багатьох містах нашої країни, наприклад, в Москві, Володимирі, Суздалі. Але широко про ягоді дізналися тільки в XVII столітті, коли йшов величезний підйом садівництва.
Користь малини в дитячому харчуванні
Не дивно, що малина з її багатим кольором, солодким соковитим смаком і антиоксидантної силою залишається однією з найбільш споживаних ягід в світі.
Колір малини може варіюватися від червоних і чорних сортів до фіолетового, жовтого або золотистого. Кожна кольорова ягода має унікальний склад вітамінів, мінералів і антиоксидантів.
Малина містить значну кількість антиоксидантів. Також в ній найвищі показники клітковини серед всіх фруктів, а ще вона багате джерело вітаміну С, марганцю, калію, кальцію, вітамінів групи В, фолієвої кислоти, магнію, міді та заліза. Насправді малина містить близько 50% рекомендованої добової норми вітаміну С. Крім того, вона дуже низькокалорійна!
Малина має природна речовина, відоме як елагова кислота. Ця кислота вважається відомим з’єднанням для запобігання раку. Малина також знижує рівень холестерину. Вона навіть відома тим, що виділяє вуглеводи в кровотік діабетика.
Вживання однієї чашки сирої малини забезпечить 54% потреб у вітаміні C, 12% вітаміну K, 6% фолату, 5% вітаміну E, заліза і калію і 41% потреб в марганці на день, а також в меншій кількості тіаміну, рибофлавіну, ніацину, пантотенової кислоти, вітаміну В6, кальцію, магнію, фосфору, цинку і міді.
Малина містить антиоксиданти альфа і бета- каротин, лютеїн, зеаксантин і холін.
Малина також є хорошим джерелом поліфенолів, таких як антоціани, флавоноли і еллагітаніни, які зменшують окисне пошкодження від вільних радикалів і продемонстрували потенціал в дослідженнях на тваринах і людях для запобігання або зниження ризику хронічних захворювань, включаючи рак і хвороби серця.
Зміст клітковини і води в малині допомагає запобігти запор і підтримувати здоровий травний тракт. Також пам’ятаємо про жарознижуючі, антибактеріальні, противірусні та потогінні властивості малини, яку рекомендують вживати під час застуди або грипу з гарячим чаєм, тим самим полегшуючи симптоми застуди. Звичайно, малина не замінить антибіотик, але є смачним і яскравим продуктом, яке допомагає легше протікати захворювання, а також яскравий смак, аромат і природна солодкість піднімає настрій і загальне самопочуття.
Високий рівень споживання рослинної їжі, такої як малина, знижує ризик ожиріння, діабету, хвороб серця і загальної смертності. Вона також може сприяти здоровому кольору обличчя, збільшення енергії і загального зниження ваги.
Внутрішній зміст
Свіжий малиновий сік багатий органічними кислотами, вітамінами С, К, РР, каротином . У ньому багато заліза, цинку, сірки, калію, марганцю та інших мінералів. М’якоть містить м’які харчові волокна, що стимулюють роботу кишечника.
Вживання ягід в їжу допомагає зміцнити імунітет, уникнути анемії, гіповітамінозу, підтримує обмінні процеси, регулює склад крові і теплообмін.
Кілька зрілих малинок в день рятують від тяжкості в животі, попереджають запори, прискорюють просування жовчі по притоках, допомагають перетравлювати жирну їжу. Магній і калій в складі ягід поліпшують роботу серця, позбавляють від зайвої збудливості, нормалізують нічний сон.
Читайте також: Проносні клізми для дітей в домашніх умовах: правила проведення та склади
Велика кількість малини дітям може нашкодити. Інформація, що міститься в ній саліцилова кислота підсилює потовиділення і сечовиділення. Це небезпечно порушенням водно-сольового балансу, особливо в спекотну погоду.
Малюкам з порушеннями функцій нирок або високою згортанням крові їсти ці ягоди можна. З обережністю треба до них ставитися і при високій кислотності соку шлунка. Не можна також забувати про високий ризик алергії.
Як багато продуктів з яскравим пігментом малина часто викликає дерматит або інші симптоми непереносимості.
Як вводити в прикорм малину дітям
чи можна малину дітям? В якому віці її давати? Постараємося відповісти на дані питання.
Малина дітям вводитися в прикорм після року, якщо дитина схильний до алергічних реакцій, то після 2 років. Так як фрукт відноситься до алергенним продуктам, то давати її варто з обережністю. Вводимо в раціон харчування дитини акуратно, починаючи з 1 штуки, в ранкові години, до кінця дня спостерігаємо реакцію з боку дитячого організму. Поступово збільшуємо порцію протягом 3-5 днів. Перший тиждень даємо не більше 30 грам, щоб не перевищити перетравлювану норму. Потім малину дітям варто давати до 3 років близько 30-50 грамів на добу. В принципі малину можна давати щодня, якщо дотримуватися невеликої порції. Так як у дітей від переїдання малини буває дивна реакція організму у вигляді блювоти або індивідуальної нестерпності. При нехорошою реакції на малину, від неї доведеться відмовитися до наступного літа. Тому варто ретельно стежити за порцією, щоб малина приносила користь, а не шкоду.
Якщо дитина схильна до алергії, то перший раз можна давати малину трохи проварену, всього пару хвилин, а реакція повинна бути слабшим.
Обмеження щодо вживання малини протягом тижня немає, якщо дотримується щоденна порція, то малюкові можна їсти свіжу малину в її сезон, або в замороженому вигляді в не сезон. Вводити в прикорм малину дітям варто тільки в сезон продукту. Свіжа малина володіє більш яскравим смаком і ароматом, ніж заморожений аналог.
При введенні малини в прикорм дотримуємося умови сезонності продукту і віку малюка після 12 місяців, якщо все збіглося, то малину можна почати давати.
Звичайно, батьки можуть вирішити давати своїй дитині малину значно раніше 12 місяців, це питання найкраще вирішувати з педіатром. Однак варто зазначити, що давати малину дітям раніше 6 місяців не рекомендується в будь-якому випадку. Також важливо, щоб малюк був знайомий з іншими фруктами перед знайомством з малиною. І якщо знайомство з малиною відбувається раніше 12 місяців, то порція повинна бути дорівнює 1-2 ягодам, не більше на добу.
З малиною найкраще знайомити дитину влітку, щоб взимку під час простудних захворювань лікуватися смачним і натуральним засобом — малиновим варенням.
Опис і властивості
Малина відноситься до чагарників, невибаглива, росте практично на будь-яких грунтах за умови достатньої кількості вологи. Особливістю вважається її здатність швидко завойовувати нове простір за рахунок повзучого кореневища. Тому її садять переважно по периметру дачного чи присадибної ділянки, захищаючи територію виростання укопаними листами заліза або шиферу. Плодоносять молоді пагони, на другий рік старі вигонки вирізаються, а нові йдуть від прикореневих нирок. Розрізняють сезонні і ремонтантні види.
Селекціонери вивели безліч сортів, вже стали звичними золотисті ягоди або такий вдалий гібрид, як ежімаліна, отриманий від схрещування з ожиною.
Важливо:
незалежно від кольору і розміру ягід, їх склад майже ідентичний. У кожній ягідці містяться:
Читайте також: Амоксицилін дітям: в яких випадках прийом антибіотика виправданий?
- вітаміни.
- мікро і макроелементи .
- пектин.
- ефірні масла.
- клітковина.
- дубильні речовини.
- органічні кислоти.
- вода.
Калорійність маленька, всього 50 гр на 100 ккалл. Ягоди, сік, компоти, відвари і настої рекомендуються при низькому рівні імунітету, частих простудних захворюваннях, в період епідемії грипу. Це засіб чудово підтримає здоров’я малюків і вагітних жінок, їм краще використовувати саме народні засоби, щоб уникнути ряду побічних ефектів від аптечних ліків.
Добре відомі властивості малини, як природного антибіотика, її протизапальний і жарознижуючий ефект, який проявляється завдяки великій кількості вітаміну С і саліцилової кислоти в складі всіх частин рослини.
Також малина здатна:
- підсилити апетит.
- зняти набряки.
- очистити кишечник і запобігти застійні процеси.
- вивести токсини і солі важких металів.
- попередити авітаміноз.
- підвищити тонус організму.
- зняти стресовий стан.
- стабілізувати емоційний фон.
- зменшити гостроту клімактеричного синдрому.
- знизити температуру.
- полегшити самопочуття при гарячковому стані.
листя малини — лікувальні властивості і протипоказання
Алергія на малину у дітей
Дивовижний фрукт малина може викликати алергію. Причиною алергії може бути:
- індивідуальна непереносимість білків.
- реакція на саліцилати.
- реакція на інші компоненти в продукті крім малини.
- реакція на листя і гілки малини.
Малина містить високомолекулярні білки, які, мабуть, є алергенними.
Були охарактеризовані наступні алергени :
- Rub i 1, гомолог Bet v 1.
- Rub i 3, білок переносу ліпідів (він не руйнується при нагріванні, термостабільний).
хітинази і циклофіліном також були виділені.
Багата вітамінами малина також містить саліцилати, на які у деяких людей проявляється алергія. Саліцилати — це кислі хімічні речовини, що виділяються природним шляхом рослинами, які зазвичай концентруються в шкірці плоду. Також саліцилати є основним компонентом аспірину та інших знеболюючих ліків. Вони ще присутні у фруктах і овочах, а також у багатьох поширених продуктах для здоров’я і краси, наприклад, парфуми, шампуні, зубна паста, сонцезахисні засоби і т.п.
Коли люди доторкаються до фруктів або їдять їх , саліцилова кислота проникає через шкіру або потрапляє через органи дихання у вигляді пари і змушує аутоіммунну систему організму ненавмисно розпізнавати хімічна речовина як загрозу. В результаті організм виділяє гістамін, які потім викликають запалення шкіри, проблеми з диханням, головний біль, лихоманку, нежить і подразнення очей.
Якщо дитина страждає від таких симптомів, коли він їсть малину, перше, що потрібно зробити , це припинити вживати фрукт і використовувати антигістамінні препарати. Обов’язкова консультація лікаря.
Як правило, діти до року не повинні харчуватися малиною і фруктами, що містять лимонну кислоту. Причина в тому, що у дітей дуже чутлива і незріла травна система, яка не справляється з переварюванням кислої їжі. Крім того, алергічні реакції у дітей можуть бути небезпечними для життя. Тому багато матусь і лікарі постійно просять дотримуватися правила очікування в 4-7 днів при введенні нового продукту в прикорм дитини. І якщо у малюка з’являється набряк мови або губ, висип по тілу і т.п. Якщо який-небудь з цих симптомів виникає протягом декількох хвилин або протягом години після вживання малини, це може бути алергічна реакція.
Інтенсивність алергічної реакції відрізняється у різних дітей. З легких симптомів, описаних вище, але може навіть виявитися смертельні симптоми при раптовому зниженні артеріального тиску і поліорганної недостатності. Тому, якщо будь-які симптоми з’являються при вживанні малини, фрукт необхідно перестати давати, а також звернутися за першою допомогою. Як тільки було встановлено, що дитина страждає алергією на малину, то йому не варто їсти такі продукти як, яблука, ківі, полуниця, соєвий соус, кедрові горіхи, мигдаль і деякі трави і спеції, які містять саліцилати.
також можлива реакція на малиновий продукт промислового виробництва, якщо в ньому є якісь добавки і консерванти. При реакції на продукт, його перестають давати дитині, а через 2-4 тижні, після того як симптоми пройшли, можна дати дитині трохи малини, щоб перевірити на що було алергія. Не можна давати малину, якщо реакція була небезпечною для життя дитини, подібні експерименти проводяться в присутність лікаря або під його наглядом.
Якщо у дитини сталася реакція на малину, то можна спробувати її дати через 2-4 тижні або на наступного літа, коли дитина зміцніє і зможе перетравлювати даний продукт.
Якщо у батьків є алергія на малину, обов’язкова консультація лікаря. Також звертаємо увагу, що якщо у дитини є будь-які алергічні реакції, то малину найкраще вводити в прикорм після 2-3 років.
Ягоди для дітей — як давати, скільки і коли
ягоди в дитячому меню
на початку літа, коли достигають перші ягоди, мами, природно, поспішають почастувати малюків свіжими вітамінами. Але щоб ці дари природи дійсно віддали дитині максимум своєї користі, годувати ними крихітку потрібно грамотно.
Користь справжня і уявна
За що ж так цінують ягоди? Вважається, що в них містяться практично всі вітаміни. Однак це не зовсім вірно. В основному, ягоди є джерелами вітаміну С, b-каротину і фолієвої кислоти. Решта вітаміни (а всього їх налічується 13) представлені в цих дрібних м’якушевих плодах в обмеженій кількості. виняток становить обліпиха, дійсно містить майже всі відомі вітаміни. За даними досліджень, що стосуються забезпеченості вітамінами, діти в Москві та інших регіонах відчувають найбільший дефіцит у вітаміні С і b-каротин. Взимку цей недолік повинен поповнюватися вітамінно — мінеральними комплексами.
З іншого боку, ягоди багаті цукрами, біофлавоноїдами [1] (вітаміном Р), харчовими волокнами (пектином), органічними кислотами, мінеральними солями. Всі ці речовини також незамінні в харчуванні малюків, як і вітаміни. Найбільша кількість вітаміну Р серед ягід міститься в чорній смородині, суниці, малині, обліписі, винограді. Вітамін С, b — каротин і біофлованоіди надають профілактичну дію відносно серцево — судинних, онкологічних та інших захворювань. Органічні кислоти підвищують секрецію шлункового соку і, тим самим, — апетит, а так само сприяють кращому засвоєнню їжі. Харчові волокна мають велике значення для нормальної функції шлунково — кишкового тракту, в тому числі для попередження запорів. Крім того, ягоди мають цілу низку інших цілющих властивостей і успішно застосовуються в народній медицині.
Як правильно давати ягоди
Існує помилкова думка, що, чим більше годувати дитину ягодами та іншими джерелами свіжих вітамінів, тим краще. Нібито корисні речовини відкладуться «про запас», і їх вистачить на всю зиму. На жаль, це не так. Більше ніж потрібно, організм дитини не засвоює, а надлишки вітамінів просто виводяться через нирки, з сечею.
До того ж, надмірна кількість ягід може викликати процеси бродіння в кишечнику і пронос. Велика кількість вітаміну С, що міститься в ягодах, може бути шкідливим при такому захворюванні нирок як дисметаболічна нефропатія, що супроводжується підвищеним виділенням з сечею солей — оксалатів, провокують надалі утворення каменів в нирках.
При цьому захворюванні не рекомендують ягоди з великим вмістом вітаміну с (чорна смородина, ківі, відвари шипшини, обліпихи). При деяких захворюваннях органів травлення ягоди дають тільки після механічної і теплової обробки — у вигляді киселів, компотів, желе, мусів. При гастритах (запаленні слизової оболонки шлунка) слід бути обережними з кислими ягодами (брусницею, кизилом, журавлиною і т.п.). Що стосується малюків з харчовою алергією, в їх харчуванні виключаються: суниця, полуниця, малина.
Обмежуються: чорниця, брусниця, журавлина, чорна смородина, ожина. Дозволяються: агрус, біла і червона смородина. З усього вищесказаного випливає: по — перше, необхідно знати міру в усьому, в тому числі і в бажанні збагатити дитини вітамінами. По — друге, якщо у малюка є які-небудь захворювання, особливо — шлунково — кишкового тракту, нирок або алергічні, то з приводу річного меню краще проконсультуватися з лікарем. Ягоди можуть стати причиною кишкових інфекцій і у абсолютно здорової дитини, якщо вживати їх недостатньо промитими. Для профілактики подібних наслідків ці дари літа слід мити під проточною водою, а потім обдавати окропом.
Читайте також: Амоксиклав — ефективний і відносно безпечний антибіотик для лікування мами, що годує
З чого почати
з деякими ягодами малюки знайомляться вже з началомпрікорма. Згідно з рекомендаціями інституту Харчування і вітчизняних педіатрів, почати знайомство з ягодами можна з усіх видів смородини, чорниці, малини а суницю (садову і лісову) запропонувати на місяць пізніше, звичайно, при відсутності алергії на них. У будь-якому випадку перша зустріч з ягодами повинна відбутися не раніше 5-6 місяців.
Пропонуючи малюку нову ягоду, починають з малих доз — за таким же принципом, як будь-який прикорм. Дитині до року ягідний прикорм (дають на кінчику чайної ложки. Для дитини старше року перша порція тієї чи іншої ягоди може бути збільшена до повної чайної ложки. Поступово, за 3-5 днів, цей обсяг збільшується до фізіологічної норми.
у 5-6 місяців малюк може отримати 40-50 м ягідного прикорму, при цьому в цей день вже не потрібно давати фруктове пюре. до того моменту, коли малюкові виповниться 1 рік, ця кількість поступово зростає до 100 г ягід або фруктів , до 3 років — 150 г. з 3 до 6 років — 150 — 200г. Не слід вводити в раціон дитини відразу кілька видів ягід. Це пов’язано з тим, що при появ ліні алергічної реакції, буде незрозуміло, на яку саме ягоду вона виникла . Також потрібно стежити, щоб дитина не поперхнувся ягідкою, а цілісні плоди давати лише після того, як він навчився жувати. Свіжі ягоди відмінно поєднуються з будь-якими молочними продуктами. Їх можна додавати в сир, йогурт, а свіжим ягідним соком урізноманітнити смак кефіру і молока . Можна приготує ь ягідні або ягідно — фруктові салати, з заправкою з йогурту або невеликої кількості 10% вершків для дитячого харчування. Але, Пропонуючи дитині ягоди, не слід захоплюватися цукром, краще привчати його до натурального смаку. Не варто готувати десерти зі свіжих ягід заздалегідь, потрібно робити це тільки безпосередньо перед вживанням. Звичайно ніхто не зможе точно сказати, через скільки хвилин в ягодах загубиться вітамін С, але достеменно відомо, що під впливом кисню він окислюється, і його кількість в приготованому блюді зменшується. Те ж стосується і зберігання ягід. Тому потрібно пам’ятати і про те, що чим менше часу пройшло з моменту збору врожаю, тим вище їх вітамінна цінність.
Корисні поради
В раціоні дитини можна використовувати не тільки свіжі ягоди і свіжовичавлені соки. Малюкові, швидше за все, дуже сподобаються різноманітні смачні десерти: киселі, компоти, муси, джеми та ін … Звичайно, в процесі навіть самого дбайливого приготування неминуче втрачається значна частина вітамінів, особливо аскорбінової кислоти (вітамін С), зате зберігаються мінеральні солі, органічні кислоти і b — каротин. А зменшення кількості харчових волокон після кулінарної обробки навіть корисно дітям з нестійким стільцем і деякими захворюваннями шлунка і кишечника. Загальні принципи збереження вітамінів при кулінарній обробці:
- Закладати будь-які плоди в киплячу воду.
- Під час варіння обов’язково закривати посуд кришкою.
- Використовувати посуд, покриту емаллю або іншим захисним складом (алюмінієву і мідну застосовувати не можна).
- Дотримуватися рекомендований за рецептурою час приготування, не переварювати.
- З’їсти приготовану страву протягом дня.
Щоб зберегти максимальну кількість вітамінів в компоті, потрібно додавати ягоди в киплячий сироп і вимкнути через 5 хвилин. А м’які, ніжні ягоди — малину, суницю, чорну смородину, чорницю, по можливості, не варити, а розкласти в стакани, залити теплим сиропом і охолодити.
Киселі готують із застосуванням желирующего продукту — картопляного крохмалю. До речі, кисіль для дитини не повинен бути дуже густим, тому частку крохмалю, краще знизити вдвічі від рекомендованої на упаковці дози. Для максимального збереження вітамінів з ягід віджимають сік, вичавки (мезгу) відварюють, на процеженном відварі готують сироп, а коли він скипить, при безперервному помішуванні вводять крохмаль, знімають з вогню. Потім, не припиняючи заважати, вливають туди раніше віджатий сік. Желе готують з фруктово — ягідних відварів, соків, сиропів із застосуванням харчового желатину. Мус — це ще не застигле желе, збите в пишну масу міксером.
Як заготовити вітаміни на зиму
Найкращий спосіб зберегти більшість вітамінів в ягодах — це швидке заморожування з наступним правильним зберіганням, не допускає танення продукту. Можна купувати заморожені ягоди в магазинах — зараз великий вибір. Але цілком доступно і приготування запасів у домашніх умовах. Для цього потрібно зібрати ягоди, відібрати стиглі, але не перезрілі плоди, видалити плодоніжки.
Після цього необхідно ретельно промити їх під проточною водою, великі плоди слід при цьому потерти спеціальною щіточкою. Потім їх сушать на рушник або на бавовняної тканини, складають у поліетиленовий пакет і прибирають в морозильну камеру. Взимку ці ягоди можна вживати як свіжі, після швидкого розморожування в мікрохвильовій печі. Різні десерти, компоти, начинки для борошняних виробів готуються з них так само, як і зі свіжих ягід.
УВАГА! Не допускайте танення ягід при зберіганні і повільного розморожування, вони втратять значну частина вітаміну С. Ягоди в цукрі. Непоганий спосіб зберегти корисні властивості ягід довше — перетирання їх з цукром і подальше зберігання в прохолодному темному місці. Для цього потрібно відібрати зрілі, не зіпсовані ягоди. На 1 кг ягід використовується 1кг цукрового піску. Якщо ягода кисла, то необхідно 2 кг цукру. Потім маса збивається в кухонному комбайні (або розтирається дерев’яним товкачем в емальованому посуді). Залишається тільки розкласти десерт по скляних банках і поставити в холодильник або в інше прохолодне темне місце.
Дуже корисні малюкам в зимовий період і різні фруктово — ягідні компоти, консервовані соки. Консервовані ягоди зберігають до 30% вітаміну С. А найкращим його джерелом послужать будь-які заготовки з чорної смородини. Компоти готуються з одного або декількох видів ягід. Їх промивають, складають у стерилізовані банки і заливають заздалегідь приготовленим цукровим сиропом, після чого закривають герметичною кришкою.
Пропорції цукру і ягід можна прочитати в кулінарній книзі. Приготування соків в домашніх умовах — справа клопітна. Це робиться за допомогою соковарки або соковижималки. Причому, свіжовичавлений сік для тривалого зберігання необхідно простерилізувати. В результаті теплової обробки, що в першому, що в другому випадку, весь вітамін С, швидше за все, буде втрачено. Так що, набагато простіше і краще купити готовий сік. Вона виготовлена за всіма правилами і збагачений вітамінами. На упаковках з соком для малюків, є відповідний напис: «Рекомендовано інститутом харчування РАМН для дітей … віку». На це обов’язково слід звертати увагу.
Ягідні «особливості»
Багатий і різноманітний світ ягід. Перерахувати їх всі неможливо. Про загальні властивості цих дарів природи ми вже згадували. Але є особливості, характерні для окремих видів. Наприклад …
Малина.
Її плоди містять органічні кислоти, в тому числі, саліцилову, яка володіє цілющою силою. Саме тому малина використовується як протизастудний, потогінний, жарознижуючий засіб. У цій ягоді багато і інших цінних компонентів — таких як калій, кальцій, залізо, каротин, вітамін С. Клітковини в малині більше, ніж у всіх інших ягодах, тому при захворюваннях шлунка і кишечника її не застосовують під натуральному вигляді. Заборонено ця ягода при харчової алергії. У домашній кулінарії малину вживають в свіжому і сушеному вигляді, з неї готують варення, джеми, желе, пастилу, мармелад. Малину можна провернути або стовкти з цукром (таке «холодне варення» зберігається тільки в холодильнику або льосі), приготувати на зиму компоти, зробити сік. Чорна смородина є одним з найпоширеніших рослин. За вмістом вітаміну C ця ягода не має собі рівних в північних широтах. Крім того, в її плодах містяться фолієва кислота, вітаміни групи B, провітамін A, багато пектинових речовин.
Смородина — хороший джерело солей калію, заліза. У домашній кулінарії з неї готують прекрасні соки, морси, киселі, компоти, варення, джеми, желе, мармелад. Ягоди смородини можна сушити. У будь-яких заготовках з чорної смородини добре зберігається вітамін С.
Чорна смородина заборонена дітям з підвищеним виділенням солей оксалатів з сечею. Обмежують її і у малюків з харчовою алергією.
Червона смородина. За вмістом вітамінів вона близька до чорної, але вітаміну С в ній дещо менше. Кращою заготівлею з червоної смородини є желе, приготоване холодним способом — шляхом змішування соку з цукром. У домашній кулінарії з цієї ягоди готують всілякі напої, морси, киселі. З червоної і білої смородини готують пастеризовані компоти. Сік червоної смородини через своїх прекрасних желирующих властивостей облагороджує заготовки з інших ягід. Дуже схожа на червону біла смородина, що відрізняється більш солодким смаком. Протипоказань у використанні цієї ягоди немає.
Полуниця. У побуті так часто називають садову суницю.
Полуниця містить органічні кислоти, вітаміни С, В1, В2, В6, РР, каротин. Вживається як в свіжому вигляді, так і для приготування варення, компотів, желе, мусів. Не можна давати полуницю дітям з харчовою алергією.
Агрус містить пектини, клітковину, органічні кислоти, мінеральні елементи і вітаміни: C, P, E, а також вітаміни групи B і каротин. У домашній кулінарії ягоди агрусу вживають в свіжому і переробленому вигляді. Сік з цих ягід можна пити свіжим і консервувати на зиму, що є хорошим засобом для боротьби з сезонним дефіцитом вітамінів. З агрусу виходить хороший джем, желе, компоти, варення. Можна провернути його з цукром. Обмежень у вживанні цієї ягоди немає.
Журавлина , в порівнянні з іншими ягодами, особливо багата органічними кислотами і вітаміном С. У ній є калій і інші мікроелементи. Органічні кислоти надають згубну дію на ряд хвороботворних бактерій (стафілокок, кишкова паличка, гнильні бактерії), що викликають розлад шлунку, і пригнічують життєдіяльність мікробів в самих ягодах, тому журавлина прекрасно зберігається до самої весни — на кущах, в замороженому вигляді або просто в холодній кип’яченій воді. У домашній кулінарії ця ягода використовується в основному для приготування на її основі різних освіжаючих і цілющих напоїв: морсів, соків, киселів, квасів. Дуже смачна і корисна суміш журавлинного соку з медом. Вміщені в журавлині пектини легко перетворюють її сік в желе і мармелад. Додають цю ягоду в квашену капусту, а в квашене вигляді це відмінна добавка до страв з м’яса. Журавлина дуже корисна при інфекційних захворюваннях, загальному ослабленні організму. Приготований з неї морс широко рекомендують при запальних захворюваннях нирок, сечового міхура. Він сприяє виведенню з організму надлишків солей оксалатів. Тому, якщо у дитини є цей симптом, журавлинний морс корисний. Журавлина не рекомендується дітям з виразковими ураженнями шлунково — кишкового тракту. Обмежують її і в раціоні дітей з харчовою алергією.
Брусниця , як і журавлина, відрізняється високим вмістом органічних кислот. І її теж можна зберігати, просто затоку кип’яченою водою. Ягоди і особливо листя брусниці володіють сильним сечогінним і антисептичну (протимікробну) дією, що використовується в комплексі лікування інфекцій сечовивідних шляхів. Обмежують її при харчової алергії і гастриті. У домашній кулінарії брусниця використовується і в свіжому вигляді, і для приготування варення, киселів, компотів, морсів, начинок для пирогів.
Чорниця — одна з найцінніших ягід наших північних лісів. За рахунок вмісту великої кількості дубильних речовин ці ягоди з успіхом застосовуються в якості протизапального і закріплює кошти при проносах. З цією метою використовують киселі, відвари, як зі свіжої, так і з сухою ягоди. Крім того, чорниця багата залізом — 7 мг в 100 г (для порівняння: в яловичині — близько 3 мг на 100 г). З рослинних продуктів харчування щодо вмісту цього мінералу вона поступається лише шипшині, сочевиці і сої. Причому, залізо в чорниці знаходиться в таких з’єднаннях, які добре засвоюються організмом. Ця ягода корисна при порушеннях гостроти зору, так як в ній міститься попередник одного з компонентів родопсину — основного зорового пігменту. При харчової алергії її вживання обмежується.
Суниця вважається найсмачнішою і ароматною з дикорослих ягід. Вона багата залізом, марганцем, міддю, цинком, що дуже корисно при анемії. У ягодах суниці міститься багато калію, а також пектинові речовини і органічні кислоти. Основні вітаміни — С і фолієва кислота. Спектр інших вітамінів теж дуже широкий, це В1, В2, РР, Е, пантотенова кислота. Суниця відрізняється вмістом значної кількості біофлавоноїдів (вітаміну Р). У домашній кулінарії з суниці готують варення, джеми, соки і сиропи. Свіжу ягоду використовують як самостійне десертне блюдо. Суниця втамовує спрагу, посилює апетит, покращує травлення. Настої з її листя і ягід мають сечогінну дію. Але дітям з харчовою алергією її їсти не можна.
Обліпиха — джерело вітамінів. У ній знаходяться майже всі відомі вітаміни, багато вітаміну Е, А, К. Вітамін C в плодах обліпихи стійкий до кулінарній обробці. З неї варять з цукром киселі, компоти, отримують сік, масло. Плоди обліпихи дуже добре зберігаються при заморожуванні. Цінна властивість обліпихи — відновлювати сили після хвороби. Але сік цієї ягоди не рекомендується пити дітям з підвищеною кислотністю шлункового соку. Часто нестерпна вона для малюків, які страждають хворобами печінки і жовчного міхура. Дітям з підвищеним виділенням солей оксалатів з сечею обліпиху вживати не можна.
Шипшина є найбагатшим носієм вітаміну С, заліза, b-каротину. Ці ягоди використовують для приготування вітамінних відварів. А настій шипшини — відмінний засіб боротьби з весняним гіповітамінозом. Однак шипшина не рекомендують дітям з підвищеним виділенням оксалатів з сечею.
Екзотичні ягоди
Коли закінчується багатий вітамінами сезон, і настають холоди, малюкам допомагають заповнити нестачу вітамінів малюкові допоможуть субтропічні ягоди. Правда, побалувати чудовими плодами південної природи можна дітей старше 1 року .
На початку листопада в продажу з’являються плоди фейхоа . М’якоть у них кисло — солодка, за смаком і запахом нагадує ананас і суницю. Серед овочів, фруктів і ягід їй немає рівних за вмістом йоду. Плоди фейхоа також багаті на пектин. Використовується ця ягода як в свіжому, так і в переробленому вигляді (варення, компоти, плоди перетерті з цукром). Обмежень по використанню фейхоа немає.
Інжир . Його ще називають фіговим деревом звичайної, винної ягодою, дулею. Плоди у цього «екзота» дуже солодкі, в їх складі міститься до 75% цукру, тому він дуже калорійний, і в раціоні дітей з надмірною масою тіла його слід обмежувати. А ось малюкам, страждаючим запорами, інжир корисний, оскільки володіє хорошим послаблюючийефект.
Кизил містить велику кількість вітаміну С, каротину, органічних кислот, пектину. Недолік — кислий смак. Вживають його як в свіжому, так і в переробленому вигляді. Але давати кизил дітям, які страждають гастритами слід обережно. Не рекомендується його вживання і при оксалурии (виділення оксалатів із сечею).
Гранат — насправді теж ягода. У його соковитих плодах містяться цукри, дубильні речовини, органічні кислоти, незначна кількість вітаміну С. Гранат вживають не тільки у свіжому вигляді. Дуже поширений гранатовий сік. Ця ягода збуджує апетит, добре втамовує спрагу, має легкий закрепляюшім ефектом. Однак дітям з харчовою алергією потрібно ставитися до його вживання обережно.
Ківі. У числі переваг цієї ягоди — велика кількість вітаміну С (більше ніж в апельсинах), який доступний взимку в свіжому вигляді, і хороші смакові якості. Не рекомендується при оксалурии. Одним словом, підтримувати організм дитини необхідними вітамінами можна практично круглий рік. Залишається лише побажати, щоб смачні дари, які підносить людині природа, принесли якомога більше користі дітям і дорослим.
Читайте також: Способи діагностики та лікування мікоплазми пневмонії у дітей
[1] біофлавоноїди — група біологічно активних речовин, що містяться в листі, квітах, плодах, коріннях, деревині багатьох растеній.Оні мають протизапальну, вітамінізірующее дію, зміцнюють стінки кровоносних судин, нормалізують жировий і білковий обмін в клітинах.
Тетяна Максімичева, Педіатр, дієтолог, співробітник кафедри харчування дітей і підлітків РМАПО
Як вибрати і зберігати малину для дитячого харчування
Треба запам’ятати одне — малиною запасаються взапас. Якість зберігання буде залежати від того, які були обрані ягоди.
При покупці малини звернути увагу варто на сухість ягід: якщо з них випливає сік, значить, ягода була неправильно транспортована. Розміри ягід теж важливі. Треба переконатися, що вся малина однакова за своїми розмірами.
Колір. Він повинен бути однорідним, насиченим. Ягода на перший погляд повинна виглядати «здорової».
Зберігання малини можливо тільки в холодильнику. Термін визначається щільністю м’якоті і сортом ягід. Для того, щоб зберегти малину якомога довше, треба зменшити термін збору до охолодження на мінімум. При охолодженні до 3 градусів швидкість старіння різко зменшується. Якщо малина будуть спожито протягом 2 — 5 днів, то охолодження можна провести до 9 градусів. Основні вимоги, при яких термін зберігання, можливо, збільшити до максимуму:
- якість зібраних плодів.
- проведення охолодження в найкоротші терміни.
- зберігання в холодильнику в спеціально відведеному пакеті.
При заморожуванні 20 градусів малина може зберігатися 12 місяців. Щоб не отримати грудку з ягід, слід спочатку викласти плоди на тарілку.
Для зберігання продукту в погребі чи на повітрі, можна зробити варення з малини. Ягоди в звичайному вигляді довше одного дня без заморозки не протягнуть.
Пестициди і малина
Краще купувати малину в великих торгових точках, адже сюди ягоди потрапляють чистими від пестицидів, на відміну від ринків , де є ризик купити забруднену ягоду. Не слід купувати ягоди, що втратили товарний вигляд. У таких ягодах пестицидів накопичується більше.
Неписьменне і безот