Багатьом жінкам важливо знати, які трав’яні чаї можна пити вагітним для того, щоб не надати шкідливого впливу на організм плоду. Це пояснюється тим, що велика кількість рослин протипоказано на різних термінах.
Зміст
- 1 Корисні властивості чаю і трав при вагітності
- 2 Найбільш корисні рослини для приготування трав’яного чаю при вагітності
- 3 Що вживати від болів в горлі?
- 4 від головного болю
- 5 Корисні напої
- 6 малиновий чай
- 7 Напій з листя смородини
- 8 Відвар шипшини
- 9 Зелений або чорний чай при вагітності
- 10 Імбирний чай
- 11 Кропива
- 12 Кульбаба
- 13 Липовий цвіт
- 14 Подорожник, ромашка
- 15 Іван-чай
Корисні властивості чаю і трав при вагітності
Крім вживання чаю з метою усунення спраги, вони здатні наситити організм корисними речовинами і мінералами. Більшість рослинних компонентів застосовується з метою зниження вираженості токсикозу, печії, а також набряків, спровокованих вагітністю.
Серед найбільш корисних властивостей виділяють:
- Надходження в організм різних вітамінів і мікроелементів. Вони сприяють повноцінному розвитку дитини, зміцнюють імунітет матері. Найбільша кількість вітамінів жінка отримує при вживанні малинового чаю, відвару шипшини або листя чорної смородини.
- Надання сечогінну дію. Усунення набряків і нормалізація роботи нирок найбільш необхідна жінкам в третьому триместрі вагітності. Застосовувати їх слід з обережністю, контролюючи стан сечі, рівень тиску і білка в організмі. Перевагу слід віддавати таким рослинам як іван-чай, мучниця або шипшина.
- Протизапальна, імуностимулюючу і болезаспокійливу дії. Дані властивості необхідні для пацієнток переважно в ранні терміни вагітності, що особливо важливо через наявність протипоказань до прийому лікарських засобів. Найбільш ефективними і безпечними є чаї та відвари на основі ромашки, липового цвіту і шипшини.
- Нормалізацію травної функції. Розвиток запорів, метеоризму, болю в животі відносять до поширених симптомів з якими стикаються жінки в різні терміни, переважно на перших тижнях. Для того, щоб полегшити самопочуття не обов’язково означатиме шкоди для здоров’я дитини рекомендується приймати фенхель, ромашку, каркаде.
Найбільш корисні рослини для приготування трав’яного чаю при вагітності
Незважаючи на різноманіття рослинних засобів виділяють найбільш корисні рослини, які застосовують в період вагітності. До них відносять:
- М’яту і мелісу. Дані рослини мають виражену заспокійливу дію на організм, вони здатні поліпшити якість сну і знизити рівень тривоги. Крім того, прийняти їх можна при появі симптомів токсикозу, так як на тлі вживання розвивається протівораотное дію і зменшується вираженість нудоти.
- Ройбуш. Африканське рослина широко використовується в період вагітності, так як крім розвитку антиоксидантного ефекту, сприяє полегшенню рефлексу і печії. Крім того, при вживанні в організм надходить велика кількість кальцію і магнію, а також поліпшується процес травлення.
- Ромашку. Одне з найбільш поширених рослин виступає в якості джерела кальцію і магнію, надає заспокійливу дію на організм, а також сприяє зняттю запальної реакції.
- Фенхель. Незважаючи на велику кількість протипоказань, його застосування в складі зборів допомагає нормалізувати процес травлення. В результаті знижується газоутворення і усувається спазм, що полегшує переварювання їжі і знижує ризик розвитку запорів.
- Шипшина. Незважаючи на свої смакові якості, які дозволяють використовувати його в чистому вигляді при заварюванні чаю, він насичує організм вітамінами і мікроелементами, а також підвищує імунні сили.
Можлива шкода від надмірного вживання парацетамолу
Що вживати від болів в горлі?
Болі в горлі можуть стати не тільки джерелом поширення інфекції, але і причиною розвитку сильного кашлю. Останній в свою чергу підвищує тонус м’язових волокон в матці, що стає причиною кровотечі, спричиненої відшаруванням плаценти, надриву плодового міхура або передчасних пологів.
Тому, при невираженому запальному процесі може бути досить лише вживання рослинних засобів. При вираженому погіршенні самопочуття їх необхідно поєднувати з лікарськими препаратами.
До найбільш поширених напоїв від болів в горлі відносять:
- Ромашковий чай. Вона сприяє зниженню вираженості запальної реакції, а також обволікає роздратовану слизову, зменшуючи вираженість кашлю.
- Липовий цвіт. Відвар, приготовлений з квітів липи, не тільки знімає роздратування зі слизової горла, а й надає потужну протизапальну дію. На тлі його вживання відбувається зниження температури тіла.
- Чорний чай з медом. Дані компоненти надають розігріває дію на слизову, знімаючи роздратування і усуваючи вираженість кашлю. Крім того, мед сприяє підняттю імунітету. Вживати його не рекомендується при вираженому набряку слизової.
Необхідно враховувати, що чай з шавлією, який рекомендують пити багатьом пацієнтам при болях в горлі, для вагітних протипоказаний. Це пов’язано з можливим підвищенням тонусу матки і розвитком загрози переривання вагітності.
Від головного болю
Головний біль під час вагітності може стати для жінки серйозною проблемою. Це пояснюється вираженим погіршенням самопочуття, а також протипоказанням до прийому більшості лікарських засобів.
Тому, жінці важливо знати, як швидко усунути дані симптоми за допомогою немедикаментозних методів, в тому числі і народних засобів.
Серед найбільш ефективних і при цьому безпечних напоїв, які допомагають впоратися з головним болем відносять:
- Відвар із суміші трав. У рівних пропорціях, в обсязі 1 столової ложки попередньо готують м’яту, звіробій, валеріану, календулу і суницю. Дані інгредієнти змішують і заливають в половині літра окропу. Для настоювання достатньо 10 хвилин, після чого проціджений розчин приймають всередину до 1 склянки на добу.
- Відвар з чебрецю, шавлії і розмарину. Змішані в рівних пропорціях по 1 столовій ложці вищеописані інгредієнти заливають 200 мл окропу і настоюють протягом 10 хвилин, після чого вживають в процеженном вигляді.
- Чай з м’ятою. Даний рецепт є один з найбільш простих у приготуванні і при цьому доступних. Для приготування потрібно в чорний або зелений чай додати дрібку свіжої або висушеної м’яти. Засіб здатне зняти м’язовий спазм і надати заспокійливу дію.
- Чай з лимоном. Для приготування до зеленого або чорного чаю додають часточку свіжого лимона. Застосовує його слід при зниженні артеріального тиску з метою підняття тонусу в судинному руслі.
Рекомендуємо відео:
Корисні напої
Виділяють велику кількість різноманітних рослинних засобів, які дозволені до прийому під час вагітності.
Малиновий чай
Користь малинового чаю визначається складом. У разі, якщо жінка вживає чай з малиновим варенням, кількість вітамінів, які надходять в організм виявиться мінімальним. При цьому найбільш корисним буде прийом напоїв з листям малини.
Як правильно застосовувати Биопарокс дітям: призначення, дозування і протипоказання
Позитивний ефект досягається за рахунок змісту:
- Фолієвої кислоти.
- Дубильних речовин.
- Каротину.
- Глюкози.
- фітонциди.
- Аскорбінової кислоти.
В результаті розвивається протиблювотний, послаблюючий і імуностимулюючий ефекти. Для того, щоб виключити алергічні реакції, необхідно почати прийом малинового чаю з невеликої кількості.
Напій з листя смородини
Листя смородини містять в своєму складі:
- Вітамін с, що допомагає впоратися з інфекційними захворюваннями, а також підняти імунні сили.
- Матеріали дубильні речовини, які нормалізують процес травлення.
- Антаціанідіни, що сприяють розвитку дезинфікуючого і протизапального дії.
- Вітамін Р, які покращує стан венозної стінки.
- Мінеральні речовини, що поліпшують процес кровотворення.
Для приготування напою свіже листя смородини заливають окропом і настоюють протягом декількох хвилин. До них можна також додати малину або інші фрукти.
Для вагітних жінок вживання напою з смородинового листя рекомендовано з метою профілактики анемії і поліпшення обміну речовин. Крім того, він допомагає впоратися з простудними захворюваннями, підвищуючи імунітет, а також виводить зайву рідину, усуваючи набряки і нормалізуючи роботу нирок.
Відвар шипшини
Користь шипшини багато в чому пов’язана з високим вмістом вітаміну С. На тлі його вживання відбувається:
- Нормалізація артеріального тиску.
- Поліпшення стану шкірних покривів.
- Поліпшення зору.
- Підвищення рівня гемоглобіну.
Для вагітних жінок прийом шипшини безпечний при заварюванні в чаї або наполяганні в термосі. Необхідно враховувати, що вживання шипшини в великих кількостях або протягом тривалого часу може стати причиною алергічних реакцій або згущення крові.
Зелений або чорний чай при вагітності
Вживання чорного або зеленого чаю при вагітності не протипоказане на будь-якому з термінів. Обов’язковою умовою при виборі є підбір якісної сировини. Зелений чай несе в собі більше користі за рахунок вмісту антиоксидантів.
Також на тлі прийому будь-якого чаю відзначається зниження артеріального і внутрішньоочного тиску. Але, необхідно враховувати, що чай у великій кількості виводить магній, приводячи до підвищення нервової збудливості і порушення сну.
Сечогінний ефект на пізніх термінах змушує жінку частіше відвідувати туалет. Міцний чай, який п’ють у великих кількостях може стати причиною розвитку запорів у пацієнток.
Оптимальним, є прийом до 2-3 чашок неміцного чаю. Переважно додавати в нього молоко.
Імбирний чай
Імбир в невеликих кількостях відносять до продуктів, рекомендованих для вживання вагітними жінками. Переважно використовувати чай з додаванням імбиру. Додавати його необхідно в теплу воду, так як в гарячій відбудеться розпад вітамінів.
Після регулярного прийому нормалізується обмін речовин, знижується ризик розвитку депресивних розладів, а також усувається блювота і нудота, що особливо важливо на ранніх термінах вагітності.
Обережність слід дотримувати жінкам із захворюваннями шлунка, так як надмірне додавання в їжу імбиру може спровокувати розвиток загострень запальних процесів в шлунково-кишковому тракті.
Кропива
чай з додаванням кропиви або відвар з її листя допомагає впоратися з анемією легкого ступеня тяжкості. Але, її вживання на початкових термінах може бути небезпечно, що пов’язано з підвищенням тонусу гладкої мускулатури і розвитком спазму судин.
В результаті жінка може зіткнутися з самовільним викиднем. На пізніх термінах кропива призводить до згущення крові, що небезпечно розвитком тромбозів.
Чи можна вагітним Антигриппин на різному терміні
Тому, безпечним є разовий або нетривалий прийом кропиви, переважно з метою підняття гемоглобіну . Обов’язковою умовою є відсутність ускладнень перебігу вагітності.
Кульбаба
До найбільш корисним властивостям кульбаби відносять можливість розвитку сечогінного, жовчогінного, протизапального, проносного, спазмолітичний і заспокійливий ефектів.
Його прийом в період вагітності в невеликих кількостях не протипоказаний. Переважно готувати чай зі свіжої рослини. Можна також використовувати заморожені або висушені стебла, коріння і листя.
Найбільш виражений ефект при вагітності проявляється з боку травного тракту, так як жінка відзначає усунення запорів, зменшення вираженості газоутворення і спазми кишечника, що характерно на початкових термінах з -за зміни гормонального фону.
Крім того, дезінтоксикаційна функція даної рослини спрямована на виведення токсинів з організму, що необхідно при появі ознак токсикозу.
Липовий цвіт
Правильно приготовані квіти липи мають безліч корисних властивостей. Їх допускається застосовувати у вигляді чаю, відвару або настою. При вагітності липу дозволяється вживати з ранніх строків, так як вона є безпечною для матері і плоду.
На ранніх термінах чаї з липовим цвітом застосовують з метою підняття імунітету, профілактики інфекційних захворювань, а також усунення ознак застуди. Крім того, в незначній мірі рослина знімає тонус з м’язових волокон.
Це важливо при надсадного кашлю у жінки, який може стати причиною відшарування або самовільного викидня.
На пізніх термінах липовий чай використовують як засіб, що усуває набряки і поліпшує стан венозної стінки.
Подорожник, ромашка
При застосуванні подорожника всередину розвивається заспокійливий, снодійний, сечогінний, протизапальний ефекти. Крім того, рослина здатна нормалізувати артеріальний тиск.
В період вагітності вживати його можна з обережністю, тільки після попередньої консультації лікаря і виключення протипоказань. До основних показань відносять зниження імунних сил, усунення запорів, розвиток інфекційних захворювань. У незначній мірі подорожник здатний знизити вираженість токсикозу.
Іван-чай
Ця рослина широко застосовується в якості корисного напою в період вагітності. Це пояснюється високим вмістом в його складі різних вітамінів і мікроелементів.
Завдяки відсутності кофеїну при вагітності слід віддавати більшу перевагу даному продукту, в порівнянні з сірчаним або ідеально підходять для спекотного літнього часу. Їх основою може бути квас, кефір, сироватка. Самі ці продукти вже говорять про неможливість теплової обробки. Для такого супу можуть бути використані як сирі складові (огірки, редиска, цибуля), так і відварені (буряк, картопля).
Картопляні
Такі супчики готуються на будь-якому з бульончик і просто на воді, подають їх з відповідними продуктами. Головним інгредієнтом є картопля, а решта додаткові (різні види капусти, борошняні вироби, крупи тощо.).
Загальна схема готування:
- в вируючу рідина кладуть картоплю,
- потім пасеровані коріння і цибулю,
- прянощі і варять протягом ще 20 хв.
Свіжі овочі нарізаються в аналогії з додатковими інгредієнтами.
Читайте також: «Генацвале, пізно пити« Боржомі ». Як живе Грузія без російських туристів
Для прикладу:
- з крупами і манної засипанням кубиками,
- з макаронами брусочками,
- з локшиною або вермішеллю соломкою.
Бобові перебирають і заливають водою (холодної 1,5 л. 0,5 кг.), поступово доводять до бурління і варять близько години.
Крупи крім перлової (розпарюють), кладуть сирими до картоплі і пасеровані овочі, крім манної.
Макарони кладуть у бульйон за кілька хвилин до картоплі, локшину разом, а вермішель після картоплі через кілька хвилин.
Друга, третя і четверта групи супів
Друга група супів готується тільки на молоці, а тому подається в гарячому вигляді. Що стосується третьої групи, то її страви вживаються тільки холодними.
Четверта ж підрозділяється на дві частини: протерті і непротерті. Такі страви в весняний або літній період подають холодними, а восени і взимку — гарячими.
Класифікація супів (схема наводиться в статті) досить проста. Однак вона не є єдиною. Є й інші варіанти поділу таких страв на групи.
Супи на молоці
Супи входять в цю групу варять, як просто з молочком, так і молочко розбавити водою, так само використовують сухе молочко або вершки, розбавлене окропом. Все супчики на молочку, без винятку, подають з вершковим маслом.
З крупами
Крупи готують в солоній вируючої воді близько 5 хв., Потім зливають і закладають в вируюче молочко, готують не більше півгодини. Манну або ячну всипають тоненькою цівкою в вируюче молочко, постійно заважаючи, готують не більше 25 хв., Підсолюють і приправляють цукровим піском.
З виробами з борошна
Окремо на воді з сіллю відварюють вироби з борошна, відкидають і закладають в вируюче молочко, приправляють цукровим піском і підсолюють.
Супи-пюре
Види суп-пюре:
- овочеві,
- круп’яні,
- з м’яса,
- ракоподібних,
- рідше рибних інгредієнтів.
Основа супів буває різна:
- бульйони,
- молочко,
- відвари (круп’яні, овочеві).
Ці супчики є те, що в них все або майже все в протертому вигляді. Інгредієнти спочатку проходять кулінарну обробку (варяться, гасяться і т.д.), а потім перетіраются. Для протирання використовують протиральні машини, сита, ручні м’ялки, ступки.
В супчики крім круп’яних додають борошняне страхування, розведену бульйоном або відваром. При готуванні супчиків на молочку з кислими інгредієнтами (помідори), борошняне страхування розбавляють киплячим молочком і доводять до бурління, а потім закладають решту складових.
У випадках з пюре образними супчиками борошняне страхування краще робити без масла. Якщо їх потрібно зберегти деякий час в теплому вигляді або розігріти, то це краще робити на водяній бані.
Складні варіанти
В основному всі ті супи, які ми звикли бачити на своєму столі, — спочатку складні страви. Однак в даний час їх приготування спрощено, оскільки втрачені деякі традиції. А тому навряд чи їх можна величати складними.
Треба сказати, що складні супи в своїй основі повинні мати кілька сортів риби або м’яса. На жаль, подібні страви зараз готуються вкрай рідко, так би мовити, в особливих випадках. Найчастіше можна зустріти складні супи в меню дорогих ресторанів.