Час від часу, вважаю, кожен з нас відчував якийсь специфічний присмак у роті. Це міг бути металевий присмак або присмак крові, кислий присмак або солоний, солодкий або гіркий, присмак йоду або ацетону, причому, він міг з’явитися як би сам по собі, а не як післясмак після з’їденої їжі.
Якщо у вас все частіше став з’являтися будь-якої нав’язливий присмак у роті, це може служити симптомом внутрішнього неблагополуччя, з яким варто звернутися до лікаря. Причому, для досвідченого фахівця неприємний смак у роті у пацієнта може надати значну допомогу в постановці діагнозу.
Зі статті ви дізнаєтесь:
- Про що говорить присмак заліза в роті і як від нього позбутися?
- Причини солодкого присмаку в роті і як від нього позбутися?
- Причини кислого присмаку в роті, як його позбутися?
- Причини гіркого присмаку в роті, як його позбутися?
- Причини солоного присмаку в роті
- Присмак йоду в роті
- Присмак ацетону в роті
Здавалося б, навіщо бігти до лікаря, якщо в роті стало несмачно? Однак не варто чекати, що це відчуття зникне само собою, часто це ознака серйозного захворювання. Посудіть самі:
Причини
Якщо неприємний присмак у роті турбує дуже рідко, це привід переглянути раціон і режим харчування. Може бути, це результат рясних вечерь в пізній час. Їжа просто не встигає за ніч перетравитися і починає бродити, викликаючи таке відчуття. Якщо ж присмак — постійне явище і з проблемами харчування він не пов’язаний, це говорить про наявність патологій в організмі.
Читайте також: Солодкуватий запах з рота: причини, супутні симптоми
Важливо! У багатьох випадках це є першою ознакою початку захворювання.
Якщо неприємний присмак у роті присутня постійно, ймовірно, це ознака що розвивається в організмі хвороби
Наприклад, однією з причин, що викликають гіркоту, є дисфункція печінки і проток, що виводять жовч, холецистит, утворення каменів. При природному функціонуванні організму жовч просувається в дванадцятипалу кишку. При захворюванні цей процес порушується, жовч доходить до проток, накопичується і надходить в шлунок, після — просувається в стравохід і закінчує свій шлях у ротовій порожнині. Як наслідок, з’являється гіркота. Усунути цей симптом можна, прибравши все, що сприяє підвищеному виробленню жовчі, тобто все гостре, солоне, мариноване, смажене і жирне.
Гіркота в роті відчувається при холециститі
Потрібно розуміти, що перехід на здорове харчування може прибрати симптом захворювання. Розібратися з причиною виникнення, пройти обстеження і отримати лікування можна, відвідавши гастроентеролога.
Позбутися від такої проблеми можна, скорегувавши раціон
Смакові рецептори
порушенням смакових відчуттів називають стан, коли людині складно, а в деяких випадках — неможливо за допомогою рецепторних клітин визначити смак речовини. Захворювання може виникнути при пошкодженні смакових рецепторів або нервів, які відповідають за передачу імпульсів в мозок, при наявності проблем в корі головного мозку, нерідко смакові відчуття зникають через відсутність нюху.
Смаком називають відчуття, що з’являється при впливі на розташовані в ротовій порожнині смакові рецептори різних речовин, які за допомогою лицьового, язикоглоткового або блукаючого нервів передають інформацію в кору головного мозку, де той, проаналізувавши відомості і з’єднавши з даними, отриманими від органу нюху і з іншими відчуттями, видає результат.
Смакові рецептори здатні розрізнити лише чотири (за іншою класифікацією — п’ять) смаку: кислий, солоний, гіркий, солодкий, а також умами. Відтінок смак набуває при поєднанні базових відчуттів з щільністю, температурою, кислотністю, гостротою їжі, які сприймає ротова порожнина, перш за все, мова, а також орган нюху.
Вони являють собою зібрані в сосочки нейроепітеліальние клітини (від декількох штук в маленьких цибулинах, до п’ятисот — у великих). Найбільше цибулин сконцентровано на кінчику язика, у міру наближення до кореня мови їх кількість зменшується.
В центрі цибулини утворюється отвір, через яке кожен, хто знаходиться в ній рецептор виводить назовні найтонші ворсинки, які при зіткненні з хімічною речовиною, відповідають за ідентифікацію смаку. Окремо взятий рецептор здатний розпізнати лише один смак (солодкий, солоний, гіркий, кислий), тому збираються вони в одну цибулину лише з тими рецепторами, які здатні сприйняти однакові з ними відчуття.
Тривалість життя рецептора невелика: живе він не довше чотирнадцяти днів, а після того, як відмирає, йому на зміну приходить інший, що є причиною того, що з віком у людини нерідко змінюються смакові переваги (в даному випадку важливе значення відіграє і нюх).
Кожна смакова цибулина з’єднана з центральною нервовою системою за допомогою нервових волокон, за якими відправляються дані про ідентифікованому смаку . Спочатку імпульси потрапляють в стовбур головного мозку, після чого йдуть до таламуса, в частину мозку, де відбувається остаточна обробка інформації і визначається смак і його відтінок.
Визначаємо захворювання по присмаку
Характер неприємного присмаку в роті може вказувати на патологію, що розвивається в організмі:
- гіркоту — погана робота кишечника, холецистит, жовчнокам’яна хвороба.
- віддає сірководнем — гастрит.
- солодкий смак — цукровий діабет.
- присмак солі — недолік рідини в організмі, поява каменів у слинних протоках.
- відчувається кислота — підвищена кислотність в поєднанні з гастритом.
- металевий смак буває при отруєнні ртуттю або пародонтозі.
Іноді така проблема — ознака «засмічення» печінки
Читайте також: Чим лікувати стоматит після хіміотерапії. Причини захворювання
Іноді поганий присмак у роті провокується не тільки важким захворюванням, але і «засміченням» печінки. Найчастіше це зустрічається у алкоголіків. Але не варто думати, що такий ефект дає тільки постійне вживання спиртного. Той, хто періодично вживає алкоголь, може увійти в групу ризику. Порадувати в цій ситуації може те, що лікарського втручання не потрібно. Очистити печінку можна за допомогою розвантажувальних дієт і гепатопротекторів, натуральних засобів, що захищають печінку від отруйних речовин і підсилюють її функцію.
Гепатопротектори
Якщо людина схильна до переїдання, цілком можливо, що його органи травлення вже не в змозі переробити звичний обсяг їжі. Замість вільного проходження харчових грудок по кишечнику відбувається застій. Через це в роті з’являється неприємний присмак гіркоти або сірководню. Допомогти з цією проблемою можуть лікарські речовини, які посилюють перистальтику кишечника. Вони досить добре справляються зі своїми «обов’язками».
Важливо! Такими препаратами не варто зловживати. Кишечник звикне до сторонньої допомоги і перестане повноцінно функціонувати без ліків. Привести його знову в тонус буде складним завданням.
Для поліпшення перистальтики кишечника рекомендується приймати спеціальні препарати
Порушення почуття смаку
Людина не в змозі ідентифікувати смак до тих пір, поки розташований в корі головного мозку аналізатор не з’ясує його. Тому зміна смакових відчуттів може сигналізувати про досить серйозні проблеми. Це можуть бути неврологічні розлади, пухлина мозку, захворювання черепно-мозкових нервів, травма голови, порушення мозкового кровообігу. Іноді смак втрачається частково і через якийсь час відновлюється, іноді — повністю і незворотно.
Коли говорять про проблеми в сприйнятті смакових відчуттів, мають на увазі наступні види захворювань:
- агевзія — смак відсутній повністю.
- Гіпогевзія — смак відчувається, але слабкіше, ніж зазвичай.
- диссоциированного гіпогевзія — рецептори визначають смакові відчуття, але не всі.
- дисгевзія — зміна смакових відчуттів, часто проявляється як металевий або кислий присмак у роті, іноді відчувається печіння.
- Парагевзія — коли одне відчуття підміняється іншим (кислий плутають з гірким).
- Фантагевзія — відчувається неіснуючий смак.
Солодкий присмак
Відчуття солодощі у роті можна пов’язати тільки з однією причиною — розвитком цукрового діабету. Багато хто до цих пір продовжують вважати, що подібне порушення буває тільки вродженим і виявляють його ще в ранньому дитинстві. Але це не зовсім так: така патологія може мати набутий характер і розвиватися в будь-якому віці.
Поява солодкого присмаку в роті говорить про підвищений рівень цукру в крові. Найчастіше захворювання проявляється у родичів діабетиків і у людей, коли-небудь які перенесли панкреатит (при запаленні підшлункової залози порушується процес розкладання надлишків глюкози).
Солодкий присмак у роті — ознака цукрового діабету
якщо людина, що знаходиться в групі ризику, став відчувати солодкуватий присмак у роті, йому потрібно терміново звернутися до ендокринолога. При підтвердженні підозри на діабет потрібно пройти відповідне лікування медикаментами.
Важливо! Не потрібно боятися, що тепер все життя доведеться «сидіти» на інсуліні. При придбаному діабеті рівень глюкози в крові можна регулювати прийомом таблеток або переходом на дієту.
При придбаному діабеті можна регулювати рівень глюкози в крові за допомогою таблеток і збалансованого харчування
Види порушення смакового сприйняття
Людина відчуває смак тільки тоді, коли аналізують тканини, розташовані в мозковій корі, отримують від смакових рецепторів сигнали і розшифровують їх. Тому зміна або зникнення смакового сприйняття в більшості випадків є ознакою серйозних патологій головного мозку: пухлинних утворень, травм, погіршення кровообігу, хвороб черепних нервів.
Читайте також: Причини і лікування підвищеного слиновиділення (гіперсалівації)
Порушення смаку буває несильним і короткочасним, а буває вираженим і постійним.
Неправильне смакове сприйняття називається дисгевзія. Виділяються наступні види патології:
- агевзія — абсолютна відсутність смаку.
- гіпогевзія — слабке відчуття смаку.
- дисгевзія — перекручене смакове сприйняття, зазвичай виявляється відчуттям смаку кислоти або металу в ротовій порожнині.
- виборча гіпогевзія — знижене сприйняття певних типів смаків.
- парагевзія — заміна одного типу смаку іншим.
- фантагевзія — відчуття нереальних смаків.
солоний присмак
Сухість в роті і солоний присмак — результат малої вироблення слини. Періодично такі відчуття з’являються у кожного. Вони бувають викликані нервовим розладом, поганим самопочуттям, стресом. Але якщо таке відчуття переслідує постійно, значить, у людини є проблеми зі здоров’ям. Сухість у роті і солоний присмак можуть сигналізувати про небезпечне захворювання.
Солоний присмак супроводжується сухістю в роті
У слини багато важливих функцій:
- перетравлення їжі .
- запобігання появи карієсу.
- купірування інфекцій.
- допомогу в пережовуванні і ковтанні їжі.
Функції слини
Залози, що відповідають за вироблення слини, виробляють недостатнє її кількість за низкою причин.
ФакторОпісаніеРезультат впливу лікарських препаратовВиделяют близько 400 медикаментозних препаратів, що пригнічують функцію слинних залоз. Серед них можна зустріти кошти з самим різним дією: знеболюючі, антигістамінні, сечогінні, антидепресанти, протинабрякові, препарати, що знижують артеріальний давленіе.ЗаболеваніяСлюнние залози бувають вражені наступними патологіями: хвороба шірена, діабет, лімфогранулематоз, хвороба Паркінсона, ВІЧ.Лучевая терапіяВиработка слини при опроміненні голови або шиї в ході лікування онкологічних захворювань нарушается.ХіміотерапіяМедіцінскіе ліки, що застосовуються для лікування раку, згущують слину, що призводить до сухості і солоного присмаку в рту.МенопаузаІзмененія гормонального фону пригнічують роботу слинних залоз. Тому жінки часто відчувають сухість і солоність в роті по час менопаузи.КуреніеОщущенія сухості і солоності в роті виникають через попадання в організм нікотину.
Різні чинники впливають на малу вироблення слини
Якщо в роті відчуваються сухість і солоний присмак, у людини порушено слиновиділення, яке визначають і за такими ознаками:
- відчуття печіння і в’язкості в роті.
- сухість в горлі.
- мікротріщини на губах.
- присмак металу.
- запальні процеси в організмі.
- смердюче дихання.
При сухості спостерігається поганий запах з рота
Позбутися від проблеми можна лише після усунення її першопричини. Якщо справа в прийомі ліків, варто порадитися з лікарем з приводу зниження дозування або зміни препарату.
Важливо! При незначному порушенні функціональності слинних залоз можна додатково застосовувати препарати для підвищення секреції слини.
Щоб визначити точну причину проблеми, рекомендується звернутися до лікаря
В ситуаціях, коли від присмаку повністю позбутися ніяк не можна, можна застосувати деякі методи, створені задля підвищення слиновиділення. Сам пацієнт може поліпшити свій стан наступними діями:
- пити рідину без цукру.
- утриматися від напоїв, до складу яких входить кофеїн і чай, а також виключити газовані напої.
- вибирати жувальні гумки і льодяники з написом «без цукру».
- не вживати алкоголь і відмовитися від куріння.
- мати на увазі, що все гостре і солоне частіше провокує біль.
- зволожувати повітря в приміщенні.
Для усунення солоного присмаку в роті потрібно пити більше рідини, зволожувати повітря в приміщенні
Фахівці радять застосовувати певні препарати — так звані слюнозаменітелі. У продажу є і спеціальні ополіскувачі, зволожуючі порожнину рота і усувають солоний присмак.
Причини повної втрати смаку
Основним фактором повної втрати смаку солодощі або солі є тривалі депресивні і стресові стани. До інших чинників агевзія відносять:
- інфекційні ураження провідних шляхів нервової системи.
- запалення язичного нерва або барабанної струни, що супроводжуються невритом лицьового нерва.
- поразку задньої частини мови, що призводить до невриту мовно-глоткового нерва.
- патології довгастого мозку.
- запалення блукаючого нерва.
йодний і кислий присмак в роті
Йод — важливий мікроелемент для організму людини. Він входить до складу гормонів, що виробляються щитовидною залозою, і регулює такі життєво необхідні процеси, як метаболізм, робота головного мозку, ріст і розвиток організму.
Така проблема може з’явитися через надлишок йоду в організмі. Це явище викликають як зовнішні, так і внутрішні причини.
йодний присмак у роті з’являється через надлишок в організмі йоду
Дисбаланс йоду в організмі і відчуття присмаку заліза або йоду пов’язані з надходженням елемента ззовні, наприклад, з їжею і медичними засобами.
Отруєння йодом називають йодизм. Воно може виникнути при введенні в організм ліків з підвищеним вмістом цього мікроелемента, вдиханні парів йоду і т.д. Симптомами цього стану є:
- слабкість і погане самопочуття.
- зміна кольору слизової оболонки порожнини рота.
- порушення роботи шлунково-кишкового тракту.
- блювотні позиви, почуття спраги.
- гострий біль.
- відчуття печіння в горлі.
- судоми.
Підвищений вміст йоду в організмі може привести до отруєння і іншим ускладнень
Важливо! Наслідки отруєння можна усунути, промивши шлунок.
Надлишок йоду також може виникнути як результат шкідливого впливу навколишнього середовища, наприклад, при роботі на шкідливому виробництві або проживанні в місцях з поганою екологією.
На внутрішній причина надлишку йоду — неправильне функціонування щитовидної залози. У патологічному стані вона здатна продукувати зайві тиреоїднігормони, що містять йод.
Читайте також: З яких причин з’являються білі крапки, плями, висипання, цяточки на губах
Надмірне продукування йоду пов’язано з порушенням роботи щитовидної залози — гіпертиреоз
Інші причини надлишку в організмі йоду.
- Патології щитоподібної залози. Часто виявляються у вигляді ожиріння і набряклості, у пацієнтів з’являється дратівливість.
- Руйнування зубної емалі, неякісне пломбування зуба.
- Прийом гормональних препаратів.
- Гострі захворювання печінки.
- Патології органів травлення.
Виникнути йодний і кислий присмак у роті можуть і через патологій органів травлення
кислий присмак в роті зазвичай з’являється вранці. Полоскання рота не врятує від такого відчуття. Воно зникне, коли людина усуне захворювання шлунково-кишкового тракту.
У людини з такою проблемою спостерігається гастрит на тлі зниженої кислотності. В такому випадку в слизовій шлунка утворюється надлишок соляної кислоти, яка бере участь в переробці їжі. При цьому часто виникає рефлюкс-езофагіт. При цьому кислота не потрапляє в кишечник — замість цього вона піднімається нагору і надходить в рот. Через це у людини з’являється кислий присмак у роті.
Кислий присмак у роті — ознака гастриту
Зупинити цей процес можна за допомогою дієти. Спочатку потрібно виключити все гостре, потім — смажене і солоне. Також потрібно відвідати гастроентеролога, який порекомендує лікарські препарати для зниження кислотності шлунка.
Позбавлятися від кислого присмаку за допомогою соди можна. Це дає лише тимчасовий ефект. При взаємодії лугу і кислоти утворюється вуглекислий газ — саме через нього з’являється почуття здуття, запускається процес виділення зайвого шлункового соку.
Важливо! Беручи соду, ви досягнете зворотного ефекту: кислотність спочатку знизиться, а потім сильно підвищиться.
Не варто використовувати соду для позбавлення від цієї проблеми
Діагностика
Хоча втрата смаку не рахується критичним станом, але вимагає обов’язкової консультації лікаря . Спочатку лікар визначає рівень чутливості пацієнта до тих чи інших смаків. Хворому пропонують по черзі визначити смак різних речовин. За результатами цього тестування доктор визначає характер ураження смакових рецепторів.
Доктор збирає анамнез, цікавлячись у хворого, чи не було у нього черепно-мозкових травм і чи не страждає він захворюваннями неврологічного характеру. До уваги приймаються і онкологічні захворювання, лікування яких проходить із застосуванням променевої терапії.
Спеціаліст звертає увагу на лікарські препарати, які приймає хворий. Прийом деяких з них супроводжується побічними явищами у вигляді порушення смакових відчуттів.
При необхідності призначається комп’ютерна томографія. Вона відображає стан мозку і носових придатків. Хворий може бути направлений на консультацію до стоматолога, якщо є ознаки стоматиту.
Призначають розгорнутий аналіз крові і алергопроби. Вони дозволяють визначити запальний процес в організмі і виявити сприйнятливість до дратівливим речовин. Якщо визначити причину порушень не вдається, то через пару тижнів проводять повторну діагностику.
Смакові відчуття можуть змінюватися під час вагітності, під час клімаксу і в інших випадках при порушенні гормонального балансу.
Присмак молока
Молочний присмак у роті — ознака запалень, які протікають в роті, на мові, носових пазухах, а також в респіраторному тракті.
також причинами молочного присмаку можуть бути і інші патології , наприклад, прогресуюча дисфункція травлення, виразка шлунка, езофагіт.
Молочний присмак у роті нерідко виникає у вагітних жінок
До інших причин такого присмаку можна віднести:
- недолік води в організмі.
- прийом медичних препаратів.
- ерозії в роті.
- поганий догляд за порожниною рота.
- травми носових пазух.
- синдром Шегрена.
- різні новоутворення в роті.
- куріння.
через синдрому Шегрена теж може виникнути присмак молока в роті
Присмак молока може служити симптомом небезпечних захворювань:
- рак порожнини рота.
- важке інфікування.
- інсульт .
Важливо! Якщо подібні відчуття виникають часто, то, щоб попередити розвиток патології, необхідно якомога раніше звернутися до фахівця.
Краще звернутися до лікаря при появі такого симптому
Відчуття такого роду з’являються у вагітних в внаслідок активної вироблення гормонів.
Якщо у вас в роті з’явився молочний присмак, потрібно дотримуватися наступних рекомендацій.
- Переглянути раціон. Споживання углеводсодержащих продуктів, газованих напоїв, а також напівфабрикатів знизити до можливого мінімуму. Подібна дієта буде корисна при будь-яких станах, оскільки завдяки їй рівень цукру в крові і навантаження на органи шлунково-кишкового тракту знизяться.
- Проводити якісний догляд за порожниною рота. Після закінчення прийому їжі рот потрібно полоскати , чистити зуби не рідше двох разів на добу (тривалість процедури становить 2-3 хвилини). Можна використовувати содово-сольовий розчин, настій з ромашки і шавлії. При дотриманні всіх цих правил неприємні запахи з рота зникають.
Рекомендується ретельно доглядати за порожниною рота, щоб такої проблеми не виникло
- Додати цитруси, приправи, свіжу зелень в раціон . Можна надати свіжість подиху, пожувавши часточки грейпфрута, лимона, апельсина.
Лікування
Базисна терапія буде залежати від поставленого діагнозу. У деяких випадках консервативного лікування може бути недостатньо або воно зовсім не доцільно, тому проводиться хірургічне втручання.
Якщо причиною появи такого симптому стало захворювання системи шлунково-кишкового тракту, то, крім прийому медикаментів, обов’язкове корекція харчування. З раціону хворого виключається все жирне, гостре, занадто приправлене і провокує бродіння в шлунку. Харчування хворого повинне бути теплим, регулярним, невеликими порціями.
Про присмак заліза
Такий присмак у роті зазвичай з’являється в першому триместрі вагітності в період сильного токсикозу. Постійні блювотні позиви призводять до повної втрати апетиту, отже, разом з їжею в організм не надходить вітамін С, необхідний вагітній жінці. Коли токсикоз закінчується, а апетит нормалізується, присмак заліза в роті зникає.
Металевий присмак у роті виникає через нестачу вітаміну С
Причиною появи присмаку заліза в роті можуть бути металеві зубні коронки . Через хімічних реакцій вони втрачають іони металу, які осідають на смакових рецепторах мови.
Виникнути такий присмак може і тому, що у людини є металеві зубні коронки
Ще одна причина — пародонтоз . Такий діагноз ставлять людям, які погано доглядають за порожниною рота. Захворювання характеризується ураженням ясен. Вони починають кровоточити через будь-якого незначного впливу на них. Присмак металу з’являється при кровотечі через розрив капілярів хворих ясен.
В Інтернеті є багато інформації про те, що присмак металу в роті говорить про зародження анемії. Насправді, це правда лише почасти. Присмак заліза з’являється при важких випадках залізодефіцитної анемії. Пройде досить багато часу, поки з’явиться патологічний стан ясен, почнуться кровотечі, розвинеться пародонтоз і, нарешті, з’являться неприємні відчуття. Пацієнт, швидше за все, набагато раніше помітить постійну млявість, зниження працездатності і відвідає лікаря.
Цікаво! Зараз присмак заліза при анемії практично не зустрічається.
Виникнути така проблема може і при залізодефіцитної анемії
Необхідно знати, що, якщо неприємний присмак у роті не проходить вже довгий час, можливо, у вас розвивається якесь захворювання. Потрібно пройти огляд у лікаря і отримати професійну консультацію. Головне — не пускати справу на самоплив, оскільки можуть виникнути важкі ускладнення.
Типи смакових відчуттів
За відчуття смаків відповідає кора мозкових півкуль. Слизові поверхні язика, порожнини рота, гланд, глотки усіяні смаковими рецепторами, посилають в мозок нервові імпульси, які сигналізують про що знаходиться в роті їжі. Європейці виділяють чотири типи смакових відчуттів:
Читайте також: Дуже боляче ковтати і підвищена температура це стоматит в горлі у дитини
У японців та інших азіатських народів існує п’ятий специфічний тип — умами. Це смак високобілкової їжі. Також можна виділити другорядні смаки: пряний, гострий, жирний і багато інших . Приємний солонуватий смак умами добре відчувається при вживанні продуктів, багатих білком: сирів, горіхів, грибів, тофу.
Слід зазначити, що компоненти їжі, викликають відчуття насолоди і гіркоти, абсолютно нешкідливі, а ось речовини, що дають солоний і кислий смак, здатні пошкодити слизові покриви мови і ротової порожнини. Пов’язано це з тим, що кисла і солона їжа містить велику кількість кислоти.
Іноді люди після прийому їжі відчувають у роті металевий присмак. Досить неприємне явище, пов’язане з тим, що в спожитої їжі були присутні частки крові. Також спровокувати металевий присмак здатні продукти, приготовлені в посуді з певних видів металу, і деякі медикаменти.
Присмак сірководню
Із усіляких неприємних присмаків найгидотніший — присмак сірководню. Люди відзначають, що він віддає чимось тухлим. Виникає він внаслідок розвитку гастриту на тлі зниженої кислотності. Вважається, що ця патологія у людей з’являється від народження. Організм пацієнта просто не може продукувати шлунковий сік в потрібній кількості. Його не вистачає, щоб переробити всю спожиту їжу. Як наслідок, вона починає гнити. Запах гниття починає виходити з рота. Лікар може прописати спеціальні препарати, що сприяють перетравленню їжі. Як тільки робота шлунково-кишкового тракту налагодиться, запах гниття більше турбувати не буде.
Присмак сірководню з’являється через гастриту
В якості препаратів, здатних допомогти травленню і замінити натуральний шлунковий сік, можна назвати соляну кислоту і синтетичний шлунковий сік. Стимулювати вироблення власного шлункового соку можна за допомогою соку подорожника. Не можна забувати і про дієту. У разі зі зниженою кислотністю вона буде включати в себе смажену і гостру їжу. Така їжа повинна активізувати роботу підшлункової залози.
Для поліпшення роботи підшлункової залози рекомендується їсти смажену та гостру їжу
Відеозаписи по темі
Порушення і втрата смаку — характерний симптом патологій ротової порожнини, а також розладів імунітету, неврології, головного мозку та інших систем організму. Медичні назви дефекту — агевзія, гіпогевзія, дисгевзія, йому властиво виявлятися як ознака зараження вірусами, інфекціями, бактеріями. Порушення смаку може бути частковим або повним, а також тривати різний період часу, в залежності від причини появи. Для лікування необхідно записатися на прийом до терапевта, який направить до потрібного фахівця.
Зміст статті
Після стоматологічних процедур
В окремих випадках при видаленні зуба можна відчути неприємний присмак гнилі. Як правило, через деякий час після процедури така проблема зникає і занепокоєння не доставляє.
Люди похилого віку, які користуються металевими протезами, можуть під час їжі відчувати присмак заліза. Це відбувається через природне окислення металевих коронок.
Після видалення зуба деякий час можна відчувати неприємний присмак у роті, проте він пропаде через деякий час
Тільки вірне думка
у мене серед ночі раптово з’являється нудота, в роті виділяється слина з присмаком соди. Я починаю ковтати і хвилини через 3-5 все проходить. У роті людини час від часу можуть з’являтися різні присмаки, наприклад, соди. З чим це може бути пов’язано і як від цього позбутися?
При цьому болю немає. Такий напад з’являється приблизно 1 раз в півроку, було таке вже раз 5. Скажіть, що це може бути? Заздалегідь дякую. Розглянемо спочатку причини, за якими виникає присмак соди в роті. Його поява служить сигналом того, що в організмі є якісь порушення. Справа в тому, що це може служити сигналом розпочатого цукрового діабету. Після того, як вдалося виявити причину виникнення содового присмаку в роті, потрібно усунути дискомфорт.
Якщо присмак соди виникає у тих, хто любить випити, то для вирішення проблеми потрібно повністю відмовитися від шкідливої звички. У тому випадку, якщо присмак соди поєднується з солодким присмаком, слід проконсультуватися з ендокринологом.
Іншими словами, для усунення присмаку соди в роті потрібна допомога досвідчених медиків, які повинні провести всі необхідні процедури і взяти відповідні аналізи. Різні присмаки в роті у людини сигналізують про що відбуваються в організмі хворобливих процесах. Другим фактором, який може стати причиною появи содового присмаку є переїдання. Спровокувати появу неприємного присмаку соди може і тривалий прийом медикаментів і гормональних засобів.
До якого фахівця звернутися?
Якщо неприємний присмак у роті спостерігається постійно, відвідайте терапевта. Швидше за все, вам запропонують пройти первинне обследованіе- здати кров на аналіз, пройти УЗД органів черевної порожнини, можливо, ЕФГДС.
Для визначення причини такої проблеми потрібно здати кров на аналіз
Якщо з’являться підозри на серйозні захворювання органів шлунково-кишкового тракту, вам запропонують відвідати гастроентеролога і ендокринолога. Незайвим буде звернутися і до стоматолога, щоб оцінити стан зубів і порожнини рота.
Якщо ви постійно відчуваєте неприємні відчуття в порожнині рота або в ділянці шлунка, зверніться в поліклініку. Своєчасно проведене лікування не дозволить хвороб вкоренитися в вашому організмі. Пам’ятайте, неприємні відчуття в роті — симптом різних захворювань, тому ігнорувати його не варто.
Симптоматика
Дивний присмак у роті є поганим знаком і може сигналізувати про патологію в організмі. Так як симптом найбільш часто проявляється при серйозних захворюваннях, то разом зі смердючим смаком і запахом, пацієнта долають інші неприємні симптоми.
При захворюванні шлунково-кишкового тракту ознаки хвороби поширюються і на інші органи. Щоб виявити патологію травного тракту варто звернути увагу на наявність таких симптомів:
- болю в шлунку.
- метеоризм.
- кашель.
- печія.
- порушення стільця.
На випадок проблем зі слинних залоз у хворого розвиваються в організмі інші ознаки. Пацієнт скаржиться на:
- утруднення відкриття рота.
- сухість слизової.
- високу температуру.
- болю в області обличчя і в роті.
- червоні плями на обличчі і шиї.
- набряклість шиї та обличчя.
Також можуть проявлятися симптоми в зоні носа і носових пазух. Для подібного недуги характерні такі прояви:
- втому.
- висока температура тіла.
- головний біль.
- неприємні відчуття в горлі.
- закладеність носа.
- тонзиліт.
В зв’язку з тим, що симптом може вказувати і на більш серйозні захворювання, інсульт, інфекції або рак рота, то і ознаки проявляються інтенсивніше і більш характерна. Інформувати людини про наявність важких захворювань будуть такі показники:
- утруднене дихання.
- підвищена температура.
- схуднення.
- втрата зору, слуху та нюху.
Під час вагітності
В результаті гормонального сплеску вагітні жінки стають дуже чутливими до яскравих запахів і смаків. У перші місяці деякі скаржаться на відчуття присутності соди в роті. У другому триместрі це проходить.
Але можлива інша причина.
Майбутні мами, прислухаючись до порад старшого покоління, починають їсти за двох. Додайте сюди екзотичні побажання в їжі — і отримаєте перевантаження травної системи.
Це негативно впливає на майбутню дитину. Страждає і здоров’я жінки: незбалансоване харчування під час вагітності служить поштовхом до розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту, ожиріння.
Чому виникає гіркота в роті
У нас в ротовій порожнині знаходяться тисячі чутливих нервових закінчень. Кожне з них допомагає нам відчувати гіркий, солодкий, солоний, кислий смак і смак білкових речовин (умами). Коли ви їсте, ці нерви поєднуються з температурою, текстурою і ароматом страви, щоб створити відчуття смаку. Якщо будь-яка з цих почуттів пошкоджується, ви починаєте постійно відчувати присмак гіркоти або кислоти.
Далі представлені найчастіші причини чому виникає гіркий присмак.
Погана гігієна порожнини рота
Погана гігієна порожнини рота є однією з частих причин виникнення гіркоти. Відчуття можуть ставати ще гірше в залежності від того, що ви їсте або якщо ви курите.
Регулярне чищення зубів і використання зубної нитки допомагає видаляти бактерії між зубами і навколо ясен, запобігаючи захворювання ясен.
На думку багатьох стоматологів, постійне відчуття гіркоти може бути ознакою захворювання ясен. Зазвичай таке захворювання пов’язане з тим, що бактерії в роті накопичуються, утворюючи своєрідні бляшки на яснах.
При відсутності правильного догляду виникають захворювання ясен. Першою ознакою такого недуги є підвищена чутливість, запалення і кровоточивість ясен. Гіркота також може виникати в результаті накопичення бактерій під неправильно встановленим зубним протезом.
Печія / гастроезофагеальнорефлюксная хвороба (ГЕРХ)
Гіркий смак у роті може бути викликаний кислотою шлунка, що повертається вгору по стравоходу , викликаючи печію або кислотний рефлюкс.
клапан між стравоходом і шлунком повинен стримувати шлункові соки в шлунку, проте, якщо клапан слабкий або пошкоджений, кислота буде викликати відчуття печіння в шлунку і грудній клітці, а також викликати кислий або гіркий присмак.
до інших симптомів печії відносять відчуття, ніби щось прилипло до горла, біль в грудях, слабкість і підвищене слиновиділення.
Прийом ліків
Порушення смакових відчуттів — частий побічний ефект багатьох ліків, наприклад, хіміотерапевтичних препаратів, антибіотиків, антигістамінних препаратів і деяких ліків від гіпертонії.
Ліки можуть викликати гіркий, солоний або металевий присмак. Зазвичай це тимчасове явище, яке зникає через деякий час після відміни ліків.
Якщо після початку курсу тих чи інших ліків ви почали помічати присмак гіркоти, зверніться до свого лікаря, можливо він зможе підібрати інший препарат.
Інфекція
Інфекція може порушити функцію смакових рецепторів і привести до появи гіркоти у роті.
Часто це відбувається при грипі та простудних захворюваннях. Причиною є реакція імунітету, яка впливає на чутливість смакових рецепторів.
Дослідження показали, що інфекції, аутоімунні захворювання і хронічні запальні захворювання викликають секрецію білка, званого фактором некрозу пухлини (ФНП), який викликає запалення і підсилює гіркоту в роті.
Вважається, що гіркий або кислий смак виникає внаслідок того, як смакові рецептори реагують на ФНП, а не на те, як мозок обробляє їх сигнали. Це пояснює те, чому під час хвороби все здається гірким.
Вагітність
Зміна смаків часто відбувається у вагітних.
Багато жінок відзначали, що відчували металевий або кислий присмак. Подібні зміни у відчутті смаків і запахів можуть бути викликані